50 سال کار کنید تا در تهران صاحب خانه شوید!
به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، افزایش قیمت مسکن، خانه دار شدن را برای جوان امروز به یک رویای دست نیافتنی تبدیل کرده است. طبق آمار سایت بانک مرکزی از آذرماه پارسال تا امسال، حجم معاملات مسکن تهران 65 درصد کمتر شده است.
کاربری در این رابطه در فضای مجازی نوشته است: «با این تورم و گرانی چطور میشود ازدواج کرد؟ من 44ساله هستم و از سن 20 سالگی برای تشکیل زندگی کار کردم. تمام پس اندازم در حال حاضر حتی به اندازه رهن یک خانه کوچک هم نمیشود.»
اکنون متوسط هر متر مربع خانه در تهران قیمت 80 میلیون تومان است، این رقم با متوسط حقوق یک سال یک کارگر (حدود7 میلیون تومان) برابری میکند. یعنی یک جوان اگر بخواهد بدون هیچ پشتوانه مالی یک خانه 50 متری بخرد، باید حدود 50 سال کار کند. البته اگر هیچ چیزی نخورد و نخرد و قیمت خانه هم به همین مبلغ باقی بماند.
طبق آمار قیمت متوسط یک متر مربع در تهران در آذرماه سال 1398 قیمت 13 میلیون و 474 هزار تومان، در سال 1399 قیمت 26 میلیون و 900 هزار تومان، در سال 1400 قیمت 32 میلیون 500 تومان، در سال 1401 قیمت 48 میلیون تومان بود. تورم سریالی مسکن به خصوص در 4 سال اخیر منجر شد که خیلی از متقاضیان خانه اولی به بازار اجاره روی بیاورند.
اکنون در منطقه یک به عنوان گرانترین منطقه تهران میانگین قیمت هر متر به 158 میلیون تومان رسیده و قیمت در منطقه 18 به عنوان ارزانترین منطقه تهران نیز 41 میلیون و 501 هزار تومان اعلام شده است. کمتر واحد مرغوب و دارای امکاناتی را میتوان در مناطق میانی و حتی جنوبی تهران با نرخهای کمتر از متری 80 میلیون تومان پیدا کرد.
کارشناسان افزایش قیمت مسکن را عامل کاهش ازدواج میدانند و آمار در 4 سال گذشته هم گواه همین امر است؛ آمار ازدواج در سال 1398 حدود 530 هزار، در سال 1399 حدود 556 هزار، در سال 1400 حدود 572 و در سال 1401 حدود 524 هزار ازدواج به ثبت رسیده است. البته در سال 98 و 99 به دلیل شیوع کرونا نرخ ازدواج کاهشی بود.
گرانی مسکن بر روی رهن و اجاره خانهها هم تاثیر چشمگیری داشته است. کارشناسان نداشتن قدرت اجاره یک واحد مسکونی را یکی از دلایل دوری جوانان از ازدواج و به طبع بالا رفتن سن ازدواج و کاهش جمعیت میدانند. ارزانترین گزینهها برای رهن کامل آپارتمانهای زیر 60 متر، قیمتهایی در محدوده 200 تا 300 میلیون تومان دارد. زوجین میتوانند برای شروع زندگی مشترک از تشریفات، مراسم و خریدهای غیر ضروری چشمپوشی کنند، اما نمیتوانند قید سرپناه را بزنند.
این درحالی است که جامعهشناس فهیمه نظری معتقد است که «میل به مجرد بودن در جوانان در همه جوامع» به چشم میخورد و مهمترین دلایل در تعیین این سبک زندگی «فردگرایی، آزادی بیشتر، عدم تعهد و مسئولیتناپذیری» است. اما یک جامعهشناس دیگر، امان الله قرائی مقدم ضمن تایید تاثیر مسائل اجتماعی و فرهنگی، «اقتصاد» را عامل مهمتری در کاهش ازدواج میداند و میگوید که در این اوضاع اقتصادی زن و مرد کار میکنند، اما «به هیچ نتیجهای» نمیرسند.
در این شرایط کارشناسان چاره مشکل را اجرایی کردن قوانینی که در این حوزه وضع شده است، میدانند. بنابر قانون تسهیل ازدواج (مصوب سال 84) و قانون جوانی جمعیت که ابلاغ آن با ثبت نام طرح نهضت ملی مسکن همزمان شده است بر پرداخت تسهیلات برای ازدواج و آسانسازی این سنت نیکو تاکید شده است. به همین خاطر دولت میتواند به منظور ترغیب جوانان به ازدواج از شیوههای تشویقی استفاده کند و در این میان تهیه مسکن با تسهیلات مناسب یکی از ابزارهای مناسب ترغیبی است.