یک‌شنبه 22 تیر 1404

آتش‌بس، اقتصاد اسرائیل را از سقوط فوری نجات داد

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
آتش‌بس، اقتصاد اسرائیل را از سقوط فوری نجات داد

رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند گفت: با وجود سانسور شدید خرابی‌های جنگ 12 روزه در سرزمین‌های اشغالی، زیرساخت‌های مهم اقتصادی رژیم صهیونیستی توسط موشک‌های ایرانی نقطه‌زنی شده است.

رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند گفت: با وجود سانسور شدید خرابی‌های جنگ 12 روزه در سرزمین‌های اشغالی، زیرساخت‌های مهم اقتصادی رژیم صهیونیستی توسط موشک‌های ایرانی نقطه‌زنی شده است.

سیدطه‌حسین مدنی رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: استفاده از تکنیک‌های روانی و فریبنده در کارنامه آمریکا و متحدانش در مقابله با رقبا، سابقه چندین ساله دارد. آنها در دهه 80 میلادی و پس از روی کار آمدن رونالد ریگان، از یک طرح بی اساس و دروغین به نام «طرح دفاع استراتژیک» برای مقابله لیزری و مغناطیسی با موشک‌های بالستیک که به «جنگ ستارگان» معروف شد؛ استفاده کردند تا رقیب خود یعنی اتحاد جماهیر شوروی را به گوشه رینگ ببرند. این جنگ روانی، روس‌ها را فریب داد و آنها را وارد یک رقابت تسلیحاتی بسیار پرهزینه کرد و در کمتر از یک دهه منجر به فروپاشی شوروی شد.

مدنی افزود: اگرچه اکنون سال‌ها از آن ماجرا گذشته اما جنگ ترکیبی و جایگاه عملیات روانی برای آمریکا و یکی از نزدیک‌ترین متحدانش یعنی رژیم صهیونیستی نه تنها کمتر نشده بلکه پررنگ‌تر هم شده است. آنها در جنگ 12 روزه با ایران، سعی کردند با تکیه بر استراتژی جنگ ترکیبی، در کنار تهاجم نظامی از تکنیک‌های روانی، روایی و جنگ اطلاعاتی هم استفاده کنند تا خود را یگانه پیروز این میدان نشان دهند. در این زمینه آنها سانسور شدیدی بر خسارت‌های نظامی و اقتصادی که از جنگ با ایران متحمل شده‌اند، اعمال کرده و روایت‌های نادرستی از اهداف موشکی ایران به افکار عمومی جهانی ارائه کردند.

ضربات اقتصادی رژیم صهیونیستی در جنگ 12 روزه

وی ادامه داد: با این وجود، خسارات وارد شده به رژیم صهیونیستی از دید پنهان نمانده و گزارش رسانه‌های مختلف از خسارات سنگین جنگ به تأسیسات نظامی و تحقیقاتی مرتبط با جنگ و زیرساخت‌های اقتصادی و حیاتی رژیم صهیونیستی حکایت دارد.

رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند با اشاره به انعکاس خسارات جنگ در رسانه‌های مختلف گفت: العربی الجدید یکی از رسانه‌هایی است که در گزارش خود از خسارت 12 میلیارد دلاری اسرائیل پس از 12 روز جنگ با ایران پرده برداشت. این رسانه همچنین اعلام کرد که این رقم، با احتساب خسارات غیرمستقیم، ممکن است به 20 میلیارد دلار برسد.

وی افزود: در گزارش العربی الجدید همچنین عنوان شده که اسرائیل میلیاردها دلار دیگر برای دفاع در برابر موج گسترده موشک‌ها و پهپادهای پرتاب‌شده توسط ایران هزینه کرده است. این حملات، عرضه انرژی و سوخت در سراسر اسرائیل را مختل کرد و ضربه بزرگی به بازارهای سرمایه این رژیم وارد آورد.

مدنی گفت: در این شرایط حتی برخی اقتصاددانان اعلام کرده بودند که در صورت تداوم جنگ، اسرائیل با فروپاشی اقتصادی کامل مواجه می‌شد. ناصر عبدالکریم، استاد مالی دانشگاه آمریکایی در فلسطین، به آناتولی گفته بود که جنگ، نه‌تنها بودجه نظامی اسرائیل، بلکه ظرفیت تولید کلی آن را نیز تحت تأثیر قرار داده است. او مجموع خسارات مستقیم و غیرمستقیم مرتبط با جنگ را تا 20 میلیارد دلار برآورد کرد.

وی ادامه داد: آکسفورد آنالیتیکا هم در تحلیل جنگ اسرائیل با ایران با بیان اینکه هدف حذف برنامه هسته‌ای ایران بسیار بعید به نظر می‌رسد؛ عنوان کرد که ادامه جنگ به‌شدت هزینه‌های نظامی را برای اسرائیل افزایش خواهد داد، بی‌آنکه منافع سیاسی چشم‌گیری برای دولت فعلی اسرائیل به همراه داشته باشد. همچنین، خطرات قابل توجهی را در روابط خارجی این رژیم ایجاد خواهد کرد. در این گزارش عنوان شده که این جنگ فشار مضاعفی بر بودجه دولت اسرائیل وارد می‌کند؛ بودجه‌ای که پیش از این نیز به دلیل حمله مجدد به غزه تحت فشار بود. آکسفورد آنالیتیکا هزینه روزانه جنگ برای اسرائیل را 790 میلیون دلار برآورد کرده است.

مدنی خاطرنشان کرد: در تحلیل آکسفورد آنالیتیکا به آسیب‌های روانی ناشی از حملات موشکی ایران هم اشاره و گفته شده که صدای انفجار برخی از موشک‌ها تا 56 کیلومتر دورتر شنیده شده است.

وی در ادامه گفت: اکونومیست هم در خلال جنگ اسرائیل با ایران به خسارات اقتصادی رژیم صهیونیستی پرداخت. اکونومیست در یکی از گزارش‌های خود عنوان کرد که بر اساس برآوردهای اولیه، جنگ اسرائیل با ایران روزانه صدها میلیون دلار برای این رژیم هزینه دارد؛ هزینه‌ای سنگین که می‌تواند توان اسرائیل را برای ادامه یک جنگ طولانی‌مدت محدود کند. گزارش اکونومیست مدعی است که بزرگ‌ترین بخش این هزینه‌ها مربوط به موشک‌های رهگیری بوده که برای انهدام موشک‌های ورودی ایران استفاده می‌شود.

اقتصاد اسرائیل توان عملیات‌های نظامی بلندمدت در برابر ایران را ندارد

مدنی تصریح کرد: در این گزارش کرنیت فلوگ، رئیس پیشین بانک مرکزی اسرائیل و پژوهشگر ارشد اندیشکده دموکراسی اسرائیل در اورشلیم، می‌گوید: «عامل اصلی در تعیین هزینه نهایی جنگ، مدت زمان آن است. اقتصاد اسرائیل توان تحمل یک عملیات کوتاه‌مدت را دارد. اگر فقط یک هفته طول بکشد، یک چیز است؛ اما اگر دو هفته یا یک ماه باشد، داستان کاملاً متفاوت خواهد بود.»

رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند گفت: اکونومیست به هزینه‌های سیستم‌های دفاعی اسرائیل هم اشاره و اعلام کرده که هر فعالسازی سیستم آر و3 برای هر رهگیری 4 میلیون دلار، آر و2 حدود 3 میلیون دلار و فلاخن داوود با فرض استفاده از دو موشک رهگیر 700 هزار دلار هزینه دارد. علاوه بر رهگیرها، هر ساعت پرواز جنگنده اف -35 هم برای اسرائیل 10 هزار دلار هزینه دارد. هزینه‌های سوخت‌گیری، مهمات و بمب‌هایی مانند JDAM و MK84 نیز باید در نظر گرفته شود.

وی گفت: این رسانه در گزارشی دیگر هزینه جنگ با ایران و جنگ در غزه را بیش از 725 میلیون دلار در روز برآورد کرده بود. در این گزارش آمده که عملیات نظامی تنها در غزه تاکنون 67.5 میلیارد دلار هزینه داشته، در حالی‌که جنگ با ایران هر هفته میلیاردها دلار دیگر به این رقم اضافه می‌کند. فشار بودجه‌ای، پیش‌بینی‌های کاهش رشد اقتصادی و پرداخت‌های فزاینده به غیرنظامیان، بار مالی روزافزونی را نشان می‌دهد. اکنون دفاع تقریباً 7 درصد از تولید ناخالص داخلی اسرائیل را تشکیل می‌دهد، که نگرانی‌هایی را درباره عدم تعادل بلندمدت اقتصادی و تضعیف اولویت‌های رفاه عمومی ایجاد کرده است.

بودجه وزارت دفاع (جنگ) اسرائیل معادل 7 درصد تولید ناخالص داخلی است

مدنی ادامه داد: اکونومیست در گزارش خود به دو برابر شدن بودجه وزارت دفاع (جنگ) در دو سال اشاره کرده است. به گفته اکونومیست، این بودجه در سال 2023، 60 میلیارد شِکِل بود، در سال 2024 به 99 میلیارد رسید، و پیش‌بینی می‌شود در سال 2025 به 118 میلیارد شِکِل (31 میلیارد دلار) برسد. این افزایش چشمگیر اکنون نزدیک به 7 درصد تولید ناخالص داخلی اسرائیل را تشکیل می‌دهد - دومین رقم بالا در جهان پس از اوکراین. کارشناسان هشدار می‌دهند که حتی پایان سریع درگیری‌ها هم آسیب مالی واردشده را پاک نمی‌کند. خدمات عمومی، به‌ویژه سلامت و آموزش، در معرض خطر نادیده گرفته‌شدن قرار گرفته‌اند. منتقدان هزینه‌های فزاینده دفاعی اسرائیل را «باری سنگین» توصیف می‌کنند. بسیاری نگران هستند که رژیم در مسیر تغییر ساختاری قرار گرفته است - جایی که هزینه‌های اجتماعی برای همیشه در سایه اولویت‌های نظامی قرار می‌گیرد. با افزایش هزینه‌های جنگ، ممکن است بزرگ‌ترین نبرد اسرائیل نه در میدان جنگ، بلکه در مدیریت اقتصادش باشد.

وی ادامه داد: شبکه TRT هم در گزارش‌های خود به خسارات میلیارد دلاری اقتصاد اسرائیل از جنگ 12 روزه پرداخته است. این شبکه با اشاره به گزارش وال استریت ژورنال اعلام کرد که هزینه روزانه سامانه‌های دفاع هوایی ضد موشک برای اسرائیل در جنگ 12 روزه بین 10 میلیون تا 200 میلیون دلار متغیر بوده است. به گفته TRT، طبق برآورد مؤسسه سیاست اقتصادی آرون (مستقر در اسرائیل)، اگر حملات برای یک ماه ادامه می‌یافت، هزینه کل می‌توانست به بیش از 12 میلیارد دلار برسد.

مدنی تصریح کرد: TRT در گزارش خود عنوان کرده که ایران زیرساخت‌های حیاتی در تل‌آویو و حیفا را هدف قرار داده، از جمله حمله‌ای که پالایشگاه نفت بازان - بزرگ‌ترین پالایشگاه اسرائیل - را تعطیل کرد. طبق گزارش فایننشال تایمز، این حمله حدود 3 میلیون دلار در روز برای اسرائیل زیان داشته است.

وی خاطرنشان کرد: رویترز هم در گزارشی با عنوان «هزینه بیمه جنگ برای اسرائیل پس از حملات ایران سر به فلک کشید»، از افزایش 3 برابری حق بیمه خطرات جنگ برای کشتی‌هایی که به مقصد اسرائیل حرکت می‌کنند؛ خبر داده بود.

آتش‌بس اقتصاد اسرائیل را از سقوط نجات داد

مدنی در ادامه گفت: TRT در گزارشی دیگر عنوان کرده که اقتصاد اسرائیل پس از 12 روز جنگ با ایران در آستانه بحران قرار گرفت و آتش‌بس، اقتصاد آن را از سقوط نجات داده است. این شبکه معتقد است اگر درگیری تداوم می‌یافت، اسرائیل در دو ماه به اندازه دو سال جنگ در غزه متضرر می‌شد. ناصر عبدالکریم، استاد اقتصاد دانشگاه آمریکایی در فلسطین، در این مورد به شبکه TRT گفته که اقتصاد اسرائیل برای تحمل جنگ طولانی‌مدت تاب‌آوری لازم را نداشت. شاهد تعطیلی بخش‌های مهم اقتصاد بودیم از جمله اینکه زنجیره هتل‌های دان در اسرائیل اعلام کرد نصف شعب خود را تعطیل خواهد کرد و کارکنان بسیاری مرخص شدند. شرکت کشتیرانی مارسک فعالیت در بندر حیفا را به خاطر حمله موشکی به کارخانه‌ای نزدیک آن، متوقف کرد؛ نقشه انتقال محموله‌ها به بندر اشدود نیز عملی نشد و در کرانه باختری اشغالی، کمبود سوخت و مواد غذایی یخ‌زده باعث ماندن محصولات کشاورزی در حال فساد شد.

وی ادامه داد: TRT جنگ اسرائیل با ایران را خطای استراتژیک و آسیب به اقتصاد دانسته و عنوان کرده که اقتصاد اسرائیل، با وجود هزینه نظامی در پروژه‌هایی مانند غزه، لبنان، سوریه و یمن، تا پیش از جنگ مستقیم با ایران نسبتاً پایدار بود اما پس از آغاز درگیری جنگ به سوخت این بحران تبدیل و فشار جدیدی به اقتصاد وارد کرد؛ فشارهایی که بیشتر از طریق استقراض تأمین شد.

مدنی خاطرنشان کرد: یارون گیلمل‌فارب، تحلیلگر تل‌آویو، در این خصوص به TRT گفت که آتش‌بس درست سر وقت آمد. بدون آن، با تعطیلی بلندمدت اقتصاد، افزایش بدهی، خروج سرمایه و بیکاری گسترده مواجه می‌شدیم. اقتصاد واقعاً نمی‌توانست حتی یک هفته دیگر با این شدت ادامه یابد.» در بخش پایانی این گزارش آمده است که اقتصاد اسرائیل با انتخاب آتش‌بس فوری از پرتگاه سقوط گریز زد. در غیر این صورت با ادامه جنگ هزینه‌ای به وسعت دو سال در غزه در مدت دو ماه تحمیل می‌شد.

استفاده رژیم صهیونیستی از سپر انسانی و مخفی کردن مجموعه‌های نظامی در مناطق عمومی

وی در ادامه خاطرنشان کرد: جدا از خسارات اقتصادی رژیم صهیونیستی در جنگ 12 روزه، بد نیست آسیب مجموعه‌های نظامی که با هدف در امان ماندن از حملات، با استفاده از سپر انسانی و یا مخفی بودن آنها در بین مجموعه‌ها اسکان عمومی یا غیرنظامی جانمایی شده‌اند هم بپردازیم.

مدنی افزود: مؤسسه وایزمن در شهر اشغال شده رخووت در فاصله 20 کیلومتری جنوب تل‌آویو یکی از این اهداف بود که به عنوان یک مرکز پیشرفته فناوری نظامی که در میان یک پردیس غیرنظامی جانمایی شده بود مورد هدف ایران قرار گرفت.

همکاری گسترده مؤسسه وایزمن با ارتش رژیم صهیونیستی

رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند اضافه کرد: رسانه‌های رژیم صهیونیستی از جمله تایمز آو اسرائیل سعی کردند مجموعه هدف قرار گرفته شده را یک مرکز علمی غیرنظامی جا بزنند اما در واقع این مرکز به دلیل همکاری‌های گسترده با ارتش و دستگاه‌های اطلاعاتی این رژیم، در تولید فناوری‌های نظامی و تسلیحاتی نقش کلیدی داشت. این مؤسسه در زمینه توسعه تسلیحات خودکار، هدایت پهپادها، سیستم‌های نظارتی و تجزیه و تحلیل داده‌های کلان و همچنین تحقیقات مرتبط با فناوری‌های هسته‌ای و حتی سلاح‌های شیمیایی و بیولوژیک فعالیت می‌کرد.

وی افزود: به طور کلی این مرکز در توسعه سلاح‌های خودکار که از آن برای ترور دانشمندان ایرانی استفاده شده بود نقش داشت. وایزمن همچنین با ارتش رژیم صهیونیستی و شرکت‌های بزرگ تسلیحاتی اسرائیل از جمله البیت سیستمز همکاری می‌کرد. برخی معتقدند که این مؤسسه در برنامه هسته‌ای مخفی اسرائیل نیز نقش داشته است.

رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند گفت: یک برج در «پتخ تیکوا» یکی دیگر از اهداف موشک‌های ایران بود. تایمز اسرائیل درباره این حمله گزارش داده بود که «این یک پایگاه نظامی کوچک بر روی یک پشت بام غیرنظامی است... این واحد تنها واحدی است که بدون هیچ سرپناهی در آن خط مقدم ایستاده است.» در واقع در این حمله، تاسیساتی که از انگلستان در اختیار اسرائیل قرار گرفته بود مورد اصابت قرار گرفت.

وی ادامه داد: بت‌یام یکی دیگر از مناطق هدف گرفته شده استان تل‌آویو بود. رویترز و تایمز آو اسرائیل از خسارت به 61 ساختمان در این حمله خبر داده بودند. نکته مهم اینجاست که بت‌یام شاهد بعضی از خشن‌ترین و بارزترین خشونت‌های شهروندان یهودی علیه شهروندان عرب - فلسطینی بوده است و ساکنین یهودی این شهر اشغالی، خشونت‌های زیادی علیه اعراب بومی این منطقه داشته‌اند.

مدنی افزود: حولون یکی دیگر از مناطق هدف گرفته شده از سوی ایران بود که تایمز آو اسرائیل مدعی شد مجتمعی از آپارتمان‌های چندطبقه تخریب و منجر به زخمی شدن حداقل 16 نفر و ایجاد آوارهای گسترده در این شهر شده است. در واقع در این حمله ساختمان فوریت‌های پلیس اسرائیل و محل استقرار جاسوسان تلفنی فارسی زبان که مأموریت نفوذ و یا تخلیه اطلاعاتی از طریق تماس با ایرانیان را دنبال می‌کردند؛ هدف گرفته شد. یکی از اهداف حمله موشکی ایران به این شهر در پاسخ به حمله کوادکوپتری به ساختمان 110 فاتب (فوریت‌های پلیس تهران) و بعد فراجا بود.

هدف قرار دادن مراکز رسانه‌ای در بنی‌براک در پاسخ به بمباران صدا و سیما

رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند تصریح کرد: بنی‌براک یکی دیگر از مناطق هدف گرفته شده بود که طبق اطلاعات منتشر شده در تایمز آو اسرائیل یک موشک مستقیماً به یک بلوک اصابت کرد و منجر به کشته شدن یک نفر و آسیب به چندین ساختمان شد. حمله رژیم صهیونیستی به صدا و سیما باعث شد ایران به بنی‌براک که محل استقرار چهار رسانه حریدی شامل Kol Chai () - ایستگاه رادیویی یهودیان ارتدکس، Kol BaRama () - ایستگاه رادیویی حریدی اسرائیل، Yated Neeman () - روزنامه حریدی به زبان عبری و Kol HaIr () - هفته نامه حریدی محلی است؛ حمله کند.

استقرار ساختمان‌های نظامی در اطراف بیمارستان سوروکا در بئرالسبع

وی گفت: بئرالسبع یا بئرشبع یکی دیگر از مناطق هدف گرفته شده بود. جروزالم پست، درباره این حمله گزارش داد که «یک موشک سجیل ایرانی مستقیماً به مجموعه بیمارستانی سوروکا اصابت کرد که منجر به آسیب جدی سازه‌ای و نشت مواد شیمیایی شد؛ ده‌ها نفر زخمی شدند.» اما این موشک با سرجنگی شدید الانفجار به هیچ وجه به این بیمارستان برخورد نکرده است چون در صورت برخورد، بیمارستان به طور کامل تخریب می‌شد. در واقع در کنار این بیمارستان نظامی که محل درمان ارتشی‌های حاضر در جنگ غزه است، چند ساختمان مهم وجود داشت که یا تخریب شده‌اند یا آسیب جدی دیده‌اند. هدف حمله ایران هم همین ساختمان‌های مهم شامل ستاد فرماندهی جنوبی ارتش اسرائیل، کمپ ناتان (لجستیک فرماندهی جنوبی ارتش اسرائیل) و محل استقرار ادوات پدافند گنبد آهنین در نزدیک بیمارستان سوروکا بوده است.

بر خلاف جنگ روانی دشمن، ما دست بسته نبودیم

رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند تصریح کرد: به طور کلی این دفاع 12 روزه برای ما درس‌های زیادی داشت. ما اگرچه در این نبرد، دانشمندان و فرماندهان عالی رتبه‌ای را از دست دادیم و تعداد زیادی از مردم هم به شهادت رسیدند؛ اما بر خلاف جنگ روایی و روانی دشمن، آنقدر هم دست بسته نبوده‌ایم و برعکس گزارش‌های رسانه‌ای و سانسور شدید حاکم بر سرزمین‌های اشغالی درباره خسارات، اهداف مهمی را در سرزمین‌های اشغالی هدف قرار داده‌ایم. با وجود اینکه واحد سانسور نظامی رژیم صهیونیستی در طول جنگ 12 روزه، فیلمبرداری و انتشار تصاویر محل اصابت موشک‌های ایران به ویژه محل‌های اصابت نزدیک به تأسیسات نظامی را ممنوع کرده بود؛ اما برخی هدف‌گیری‌ها قابل پنهان کردن نبود.

وی افزود: یکی از این اهداف، مؤسسه وایزمن بود. این مؤسسه در خدمت سرویس‌های جاسوسی و ارتش رژیم صهیونیستی بود و به گفته خودشان، چند دهه کار پژوهشی با برخورد موشک‌های نقطه‌زن ایران نابود شده است. ستاد مرکزی موساد یا سازمان اطلاعات خارجی رژیم صهیونیستی و ساختمان وزارت جنگ این رژیم هم از موشک‌های نقطه‌زن ایران مصون نماند. موشک‌های نقطه‌زن ایران حتی سامانه‌های پدافندی این رژیم را هم هدف قرار داد.

مدنی گفت: ایران در موج هفتم حملات موشکی خود به سراغ پایگاه‌های هوایی رژیم صهیونیستی رفت و پایگاه‌های نواتیم، عودا و تلنوف را هدف قرار داد.

رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند گفت: در موج بیستم عملیات وعده صادق 3، ایران تصمیم گرفت شرکت‌های پشتیبان صنایع نظامی رژیم صهیونیستی را هدف موشک‌های نقطه‌زن قرار دهد. طی این مرحله، شرکت رافائل به عنوان تولید کننده سامانه‌های پدافندی، شرکت‌های توسعه هوش مصنوعی به عنوان مغز الگوریتم‌های پهپادی، سامانه‌های هدفگیری هوشمند، جنگ الکترونیک و امنیت سایبری رژیم صهیونسیتی و مرکز فوق سری تحقیقات بیولوژیک رژیم صهیونیستی با یک موشک قدر که دو دهه قبل رونمایی شده است؛ نقطه‌زنی شد.

وی تصریح کرد: در حملات موشکی ایران، مراکز اقتصادی رژیم صهیونیستی هم آسیب دید. یکی از این مراکز، پالایشگاه حیفا به عنوان شاهرگ حیاتی انرژی شمال سرزمین‌های اشغالی و زیرساخت مهم سوخت‌رسانی به صنایع نظامی و هوایی رژیم صهیونیستی بود. نیروگاه برق حیفا و ساختمان بورس تل‌آویو هم در این حملات آسیب دید.

نقطه‌زنی پایگاه العدید آمریکا در قطر

مدنی خاطرنشان کرد: پاسخ موشکی ایران به سرزمین‌های اشغالی محدود نشد و در واکنش به مشارکت آمریکا در تجاوز به خاک کشور، پایگاه العدید آمریکا هم نقطه‌زنی شد. با وجود ادعای دولت آمریکا مبنی بر دفع بدون خسارت حمله ایران، گزارش آسوشیدتپرس بیانگر این است که هدف اصلی ایران در حمله به پایگاه العدید، گنبد رادوم بوده که برای ارتباطات امن استفاده می‌شد.

وی گفت: این گنبد در سال 2016 با هزینه‌ای حدود 15 میلیون دلار ساخته شده بود. تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد که این گنبد به‌طور کامل نابود شده اما سازه‌های اطراف آن آسیب حداقلی دیده‌اند. میزان تخریب نشان از دقت بالای موشک‌ها داشته است. طبق گزارش آسوشیدتپرس و رویترز، هزینه‌ی جایگزینی این زیرساخت پیشرفته ارتباطات ماهواره‌ای ضد اختلال شامل گنبد رادوم، دیش ماهواره و سیستم‌های ارتباطی امن با در نظر گرفتن تورم، ارتقا فناوری، هزینه‌های لجستیکی و استقرار، احتمالاً بیش از 20 میلیون دلار خواهد بود.

رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند افزود: با توجه به اطلاعات موجود، این تأسیسات ارتباطی در پایگاه العدید قطر، مرکز اصلی ارتباطات امن آمریکا در مقر فرماندهی سنتکام بود که از ترافیک صوتی، تصویری و داده‌ای در منطقه‌ای از مصر تا آسیای مرکزی و شرق هند پشتیبانی می‌کرد و تخریب آن یک گره ارتباطی حیاتی را مختل کرده است. این حمله هم از نظر نمادین و هم عملیاتی یک ضربه محسوب می‌شود. اگرچه اطلاعاتی از آسیب دیدن هواپیماها منتشر یا علنی نشده است؛ اما آمریکا یک تأسیسات فرماندهی مستحکم و حیاتی را از دست داده که نگرانی‌هایی درباره حملات آینده به تأسیسات مشابه ایجاد می‌کند.

وی افزود: با وجود همه اینها، باید همچنان و به طور جدی به فکر تقویت زیرساخت‌های نظامی باشیم و در کنار توجه به اصل گفتگو و مذاکرات، قدرت بازدارندگی کافی برای کشور به ویژه در مواجهه رژیم کودک‌کش و وحشی صهیونیستی ایجاد کنیم.

مدنی در پایان گفت: آسیب‌ها و خرابی‌های سرزمین‌های اشغالی و پایگاه العدید آمریکا به طور محدود رسانه‌ای شده است. این اطلاع‌رسانی محدود یادآور یک ضرب‌المثل انگلیسی است که می‌گوید: «Admit a lesser fault to hide a greater one» یعنی «به یک خطای کوچک‌تر اعتراف کن تا خطای بزرگ‌تر پنهان بمونه.»