شنبه 13 بهمن 1403

آخرین وضعیت سیستان و بلوچستان پس از سیل ویرانگر / 800 روستا در محاصره آب

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
آخرین وضعیت سیستان و بلوچستان پس از سیل ویرانگر / 800 روستا در محاصره آب

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، بعد از 2 روز بارش سیل آسا در سیستان و بلوچستان روز گذشته تمام شد و باران بند آمد. بارانی کم سابقه که موجب طغیان رودخانه‌های محلی شد و سر از روستا‌ها و زمین‌های کشاورزی مردم درآورد. برآورد‌های اولیه حاکی از خسارت سنگین سیل به زیرساخت‌های منطقه است، اما برآورد حجم دقیق آن به زمان فروکش کردن سیلاب موکول شده است. بر اساس گفته مدیرکل دفتر مدیریت...

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، بعد از 2 روز بارش سیل آسا در سیستان و بلوچستان روز گذشته تمام شد و باران بند آمد. بارانی کم سابقه که موجب طغیان رودخانه‌های محلی شد و سر از روستا‌ها و زمین‌های کشاورزی مردم درآورد. برآورد‌های اولیه حاکی از خسارت سنگین سیل به زیرساخت‌های منطقه است، اما برآورد حجم دقیق آن به زمان فروکش کردن سیلاب موکول شده است. بر اساس گفته مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان وبلوچستان آسیب شدیدی نیز به بخش کشاورزی از جمله باغات موز و مزارع شهرستان‌های کنارک، چابهار ودلگان وارد شده است. عباس ارجمندی همچنین ادامه داد که ارتباط تلفنی درشهرستان‌های نیکشهر، فنوج، بخش‌هایی از دلگان، سرباز و کنارک نیز هم‌اینک قطع است و تلاش‌ها برای برقراری زیرساخت‌های آب، برق، تلفن و محور‌های مواصلاتی ادامه دارد. به گفته شاهدان قدری از شدت سیلاب در جنوب سیستان و بلوچستان کاسته شده و اهالی چند روستا در کنارک که در محاصره سیلاب گرفتار شده بودند، نیز نجات یافته اند. اما جان باختن یک دختر بچه پنج ساله بر اثر ریزش آوار و غرق شدن یکی از هم استانی‌ها از جمله اخبار تلخی بود که نگذاشت این سیل بدون خسارت‌های جانی پایان یابد. مدیرعامل جمعیت هلال احمر سیستان و بلوچستان نیز در گفتگویی بیان کرد: 27 روستا در 13 شهرستان دچار سیلاب و آبگرفتگی شده‌اند که تاکنون 480 خانوار آسیب دیده در چادر‌های امدادی اسکان داده شدند. رسول راشکی افزود: از روز شروع سامانه بارشی تا امروز این جمعیت حداقل به 2 هزار و 155 نفر امداد رسانی و 210 تخته موکت، 423 تخته پتو و هزار و 827 کیلوگرم نایلون در بین آسیب دیدگان توزیع کرده است. این مسئول ادامه داد: بارندگی‌های سیل آسا و طغیان رودخانه‌های محلی تا کنون موجب تخریب کامل 93 واحد مسکونی شده که بیشترین تخریب منازل با 58 مورد از فنوج گزارش شد. وی اظهار داشت: قبل از بروز بارندگی سه کمپ اسکان اضطراری در شهرستان‌های قصرقند، فنوج و کنارک راه‌اندازی شده بود که با توجه به شدت بارندگی‌های قابل ملاحظه در استان و نیاز منطقه، یک کمپ دیگر نیز برای اسکان مردم سیلزده دلگان نیز احداث شده است. همچنین گفتنی است؛ شهرستان‌های خاش، دلگان و روستا‌های حاشیه تفتان در محاصره سیل قرار گرفته و در پی آن مردم برخی شهر‌ها و روستا‌های سیستان و بلوچستان تا کمر در آب فرو رفته‌اند. مدارس 12 شهر تعطیل شده و امکانات هلال احمر برای کمک‌رسانی کافی نیست چرا که امکانات و زیرساخت‌های مناسب به اندازه کافی برای بازگشایی راه‌های مواصلاتی روستایی و نیز خدمات‌رسانی به سیل‌زده‌های محروم استان وجود ندارد.

مصطفی فدایی فر، رئیس کمیته تخصصی ارزیابی سیلاب در گفتگویی علت سیل را تغییرات الگوی آب و هوایی دانشت و گفت: این عامل را یکی از دلایل مهم و تأثیرگذار بر وقوع سیلاب اخیر در استان سیستان و بلوچستان دانست و گفت: در نتیجه تغییر الگوی آب و هوایی در کل دنیا که ایران نیز از آن بی نصیب نبوده است، شاهد برهم خوردن تعادل در نوع، میزان و زمان بارندگی‌ها هستیم. به این ترتیب که نوع بارندگی‌ها از سمت بارش برف به باران تغییر یافته است. از سویی دیگر میزان بارندگی‌ها شدید و خشکسالی‌های شدید را در مقابل شاهد هستیم. این در حالی است که پراکندگی این بارش‌ها در فصول مختلف سال از تعادل خارج شده است و به طور یکنواخت نیست. وی افزود: یکی از دلایلی که سیلاب‌ها در ایران خسارات قابل توجهی در پی دارد این است که متأسفانه برنامه ریزی‌های انجام شده برای انجام اقدامات لازم را به طور تمام و کمال اجرا نمی‌کنیم. به طور مثال با وجود اینکه اخیرا در کشور سیلابی را در استان گلستان، خوزستان، لرستان، شیراز و... تجربه و اقدامات لازم در بخش لایروبی را کلید زدیم، اما تا انتها به سرانجام نرساندیم و نیمه کاره رها کردیم. به گفته این کارشناس حوزه سیلاب، سد‌های بزرگ کشور مناسب برای تحمل سیلاب‌ها ساخته شده است، اما سایر سازه‌ها از جمله پل‌ها، خطوط راه آهن، ساختمان‌ها و... برای تاب آوری مقابل سیلاب طراحی نشده است بنابراین حین وقوع چنین رخدادی آسیب قابل توجهی را متحمل می‌شویم. فدایی فرد یکی دیگر از دلایلی که خسارات سیلاب را تشدید می‌کند، تجاوز به حریم رودخانه‌ها، مراتع و تالاب‌ها عنوان کرد و اظهار داشت: از آنجایی که فشار زیادی در برداشت از آب‌های زیرزمینی وارد کرده‌ایم، شاهد نشست زمین و کاهش جذب سفره‌های زیر زمینی هستیم؛ بنابراین میزان فرورفت آب در زمین کاهش یافته است. رئیس کمیته تخصصی ارزیابی سیلاب درباره تأثیر تالاب‌ها در مدیریت سیلاب گفت: در برخی موارد پایانه‌های آبی در دریا‌ها و دریاچه‌ها را شاهد هستیم. تالاب‌ها پایانه‌های میان راهی هستند که با تجمع آب در آن‌ها شاهد احیای زیست محیط در منطقه هستیم که در نتیجه به دلیل ایجاد رطوبت هوا، پوشش گیاهی نیز توسعه یافته و فرورفت آب در زمین از افزایش می‌دهد.