چهارشنبه 3 بهمن 1403

آخرین وضعیت نیروگاه‌های پشت بامی در ایران

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
آخرین وضعیت نیروگاه‌های پشت بامی در ایران

تاکنون بیش از 6674 واحد نیروگاه خورشیدی انشعابی در کشور به بهره‌برداری رسیده است و آنطور که سخنگوی سازمان ساتبا اعلام کرده، روند احداث نیروگاه‌های خورشیدی پشت بامی در ایران در مسیر رشد قرار دارد.

به گزارش ایسنا، آمارها حاکی است که کم‌استعدادترین منطقه ایران از نظر تابش خورشید که سواحل خزر است، دو برابر آلمان ظرفیت دارد. بنابراین با توجه به این‌که ایران سالانه بیش از 2900 ساعت از آفتاب بهره‌مند است، یکی از کشورهای مناسب جهان در حوزه تولید انرژی‌های خورشیدی به شمار می‌رود؛ به گونه‌ای که مشترکان خانگی می‌توانند با خرید پنل خورشیدی و تاسیس نیروگاه روی پشت‌بام خانه خود، علاوه بر تامین نیاز، مازاد برق تولیدی‌شان را 10 برابر گران‌تر به شرکت توزیع برق تهران بزرگ بفروشند.

در این راستا، از سال 1395 تاکنون، پیرو مصوبه وزیر نیرو درباره خرید تضمینی برق از نیروگاه‌های تجدیدپذیر، عقد قرارداد خرید تضمینی برق خورشیدی از مشترکان غیردولتی آغاز شد و با توجه به روند فرهنگ‌سازی، استقبال شهروندان از این طرح رشد چشم‌گیری داشت؛ به‌طوری که طی سال 1396، میزان قراردادها و ثبت‌نام مشترکان به‌طرز قابل توجهی نسبت به سال 1395 افزایش داشته است.

تجدیدپذیرها در تهران

تاکنون سه مگاوات ظرفیت نیروگاه خورشیدی در پایتخت نصب و راه اندازی شده و همچنین توسعه استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌برداری از دو مگاوات دیگر نیز در دست اقدام است، آنطور که نقی اکبرپور - مدیر دفتر نظارت بر مولدهای مقیاس کوچک، تولید پراکنده و انرژی‌های نو شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ به ایسنا گفته، ظرفیت سامانه‌های خورشیدی نصب شده در سازمان‌های دولتی و نهادهای عمومی غیردولتی پایتخت، در حدود دو مگاوات است که در این میان بانک ملی و شهرداری تهران بیشترین ظرفیت نصب شده را به خود اختصاص داده‌اند. از نیروگاه‌های خورشیدی نصب شده در سال گذشته 4000 مگاوات ساعت، انرژی تولید شده است که این مقدار انرژی، معادل صرفه جویی در 6086 بشکه نفت خام بوده است.

بهره‌برداری از 415 واحد نیروگاه خورشیدی انشعابی طی دو ماه

در این بین دولت عزم جدی برای توسعه تجدیدپذیرها دارد، جعفر محمدنژاد - سیگارودی سخنگوی سازمان ساتبا هم با اشاره به نقش حمایتی سازمان ساتبا و هماهنگی مناسب ایجاد شده با شرکت‌های توزیع برق کشور در این باره اظهار کرده است: در دو ماه اخیر، با راه‌اندازی و بهره‌برداری از 415 واحد نیروگاه خورشیدی انشعابی، بیش از 2.4 مگاوات به ظرفیت نیروگاه‌های تجدیدپذیر کشور افزوده شده است.

وی با بیان اینکه تاکنون بیش از 6674 واحد نیروگاه خورشیدی انشعابی در کشور به بهره‌برداری رسیده است، گفت: ورود سازمان‌های حمایتی مانند کمیته امداد امام (ره)، سازمان بسیج مستضعفین و غیره به این حوزه با هدف ایجاد اشتغال برای خانواده‌های محروم در مناطق روستایی از طریق احداث نیروگاه‌های خورشیدی در قالب قرارداد خرید تضمینی 20 ساله با سازمان ساتبا بسیار مهم است و امیدواریم روند توسعه و احداث نیروگاه‌های خورشیدی خانگی همچنان پرشتاب و ادامه‌دار باشد.

چگونه در پشت بام خود نیروگاه بسازیم؟

متقاضیان می‌توانند با ثبت‌نام در سامانه مهرسان یا مراجعه حضوری به شرکت‌های توزیع نیروی برق نزدیک محل سکونت و احداث نیروگاه، نسبت به دریافت مجوز مربوطه و عقد قرارداد خرید تضمینی برق به مدت 20 سال اقدام کنند. بدین صورت که مشترک باید به شرکت توزیع برق محل سکونت خود مراجعه و قرارداد ساده‌ای را که از قبل طراحی شده، امضا کند، از حدود 30 تا 40 پیمانکاری که در هر شهری فعال هستند، یک پیمانکار انتخاب و نیروگاه ظرف سه تا چهار روز احداث می شود. شرکت توزیع نیز بر اساس قرارداد، کنتور را برای مشترک نصب می‌کند و همان لحظه خرید برق انجام می‌شود.

مشترک باید سیستم‌های مورد نیاز را خریداری و با همکاری و مشاوره وزارت نیرو نصب کند. اگر مشترک تصمیم داشته باشد، برق تولیدی را به شبکه تزریق کند، وزارت نیرو کنتور را قرائت کرده و هزینه برق تولیدی به صورت ماهانه به آن‌ها پرداخت می‌شود. این نوع نیروگاه در مقایسه با سایر پروژه‌های تجدیدپذیر دارای دوره بازگشت سرمایه کوتاه‌تری هستند، تأسیس این نیروگاه‌ها در شهر تهران که فضای باز برای تأسیس و استفاده از نیروگاه وجود ندارد، یک مزیت محسوب می‌شود. به همین دلیل در راستای سیاست‌هایی که دولت و وزارت نیرو به خصوص طی سه تا چهار سال گذشته برای حل این مشکل داشته است، تسهیلات و پتانسیل‌های خوبی را برای جلب سرمایه‌گذاری در این بخش چه در تهران و چه در سایر استان‌ها در نظر گرفته است.

شخصی که نیروگاه خورشیدی تأسیس کند، قرارداد 20 سال خرید تضمینی امضا خواهد شد. هم‌چنین برق تولیدی بیش از 10 برابر مبلغی که یک مشترک به وزارت نیرو پرداخت می‌کند، از مشترک خریداری می‌شود. این مشترکان هم می‌توانند برق تولیدی را خودشان مصرف کنند و هم می‌توانند به شبکه توزیع وصل شوند. کلیه مشترکان متقاضی می‌توانند از ظرفیت‌های زیر کیلووات تا 100 کیلووات و تا سقف قدرت انشعاب، مولد خورشیدی احداث کنند، درصورتی که تعداد افراد علاقمند به سرمایه‌گذاری در این کار بالا باشد، این کار از طریق سازمان ساتبا امکان‌پذیر خواهد بود.

انرژی تولیدی مولدهای منصوبه از محل خرید تضمینی برق خورشیدی، از طریق کنتورهای هوشمند طرح فهام در هر دوره قرائت، قرائت شده و به حساب مالک مولد واریز خواهد شد، مبلغ خرید تضمینی به ازای برق تزریق شده براساس قرائت دستگاه‌های اندازه‌گیری و صورت حساب صادره خواهد بود. قرائت به صورت دوره‌ای توسط مأمور قرائت این شرکت انجام و براساس صورتحساب و جدول تعرفه، هزینه فروش برق به متقاضی در فواصل زمانی معین و پس از تأیید صورت وضعیت توسط شرکت ساتبا، از سوی شرکت توزیع برق پرداخت خواهد شد.

انتهای پیام