شنبه 10 آذر 1403

آسمان در تسخیر پهپادهای «آجا»/ تجهیز پرنده‌ها به تسلیحات مدرن

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
آسمان در تسخیر پهپادهای «آجا»/ تجهیز پرنده‌ها به تسلیحات مدرن

ارتش چند سالی است که با ورود جدی به حوزه پهپادی، قدرت‌افزایی خود در این عرصه را آغاز کرده و در این چند سال آن را افزایش داد و به یک قدرت اثرگذار در این حوزه راهبردی تبدیل شده است.

ارتش چند سالی است که با ورود جدی به حوزه پهپادی، قدرت‌افزایی خود در این عرصه را آغاز کرده و در این چند سال آن را افزایش داد و به یک قدرت اثرگذار در این حوزه راهبردی تبدیل شده است.

خبرگزاری مهر، گروه سیاست - هادی رضایی: رزمایش مشترک پهپادی 1401 ارتش، صبح چهارشنبه 2 شهریور ماه، با شرکت بیش از 150 پهپاد در گستره جمهوری اسلامی ایران از آب‌های گرم خلیج فارس و دریای عمان در جنوب تا مناطق شرق، غرب، شمال و مرکز کشور آغاز شد.

رزمایش پهپادی ارتش با حضور انواع پرنده‌های بدون سرنشین، از نقاط و پایگاه‌های مختلف کشورمان از فواصلی تا یک هزار کیلومتر از جمله پایگاه‌های زیرزمینی پهپادی جمهوری اسلامی به منطقه عملیات اعزام شد تا مأموریت‌های خود را اجرا کنند.

این رزمایش به صورت مشترک توسط نیروهای چهارگانه ارتش در استان‌های غربی، جنوب غربی، جنوبی، جنوب شرق، خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان و در استان‌های مرکزی، اصفهان، سمنان و یزد برگزار شد.

هر چهار نیروی ارتش با محوریت و فرماندهی قرارگاه ذوالفقار در این رزمایش حضور داشتند و توان خود را در عرصه پهپاد و جنگال به میدان آوردند.

جایگاه ویژه پهپاد در ارتقا توان رزم ارتش

ارتش چند سالی است که با ورود جدی به حوزه پهپادی، قدرت‌افزایی خود در این عرصه را آغاز کرده و در این چند سال آن را افزایش داد و به یک قدرت اثرگذار در این حوزه راهبردی تبدیل شد به طوری که توان پهپادی آن به سایر نیروهای ارتش (زمینی، پدافند هوایی و دریایی) نیز تسری یافت و سایر نیروها نیز به صورت مستقل از توانمندی‌های منحصر به فردی در این حوزه برخوردار هستند.

به طور قطع یکی از ابزارهای بسیار کاربردی به منظور رصد و پایش تحرکات در حوزه‌های زمینی، هوایی و دریا، پهپادها هستند، چراکه وسعت جغرافیای کشورمان و البته تهدیدات موجود سبب شده تا پایش کامل و دائم آنها بدون اتکا بر تجهیزات مدرن و پیشرفته غیرممکن باشد.

امیر دریادار حبیب‌الله سیاری معاون هماهنگ کننده و فرمانده رزمایش مشترک پهپادی 1401 ارتش در حاشیه برگزاری این رزمایش با بیان اینکه بحمدالله امروز کشور ما دارای نیروهای مسلح قوی، با تجربه و مقتدری است، گفت: نیروهای مسلح از تجهیزات لازم برای انجام مأموریت خود برخوردار هستند، اما اگر ما نگاهمان به آینده نباشد، و مطابق با فناوری‌های روز و آینده حرکت نکنیم قطعاً از دیگران عقب خواهیم ماند.

وی با تاکید بر اینکه پهپاد امروزه یک پدیده جدید است، می‌گوید: اثرگذاری این پدیده در جنگ‌های اخیر در دنیا ثابت شده است که می‌توان به جنگ آذربایجان و ارمنستان، جنگ اوکراین و روسیه و... اشاره کرد. امروز پهپاد در ارتقا توان رزم نیروهای مسلح به ویژه ارتش جمهوری اسلامی ایران جایگاه بزرگی پیدا کرده و در سازمان رزم ارتش گنجانده شده است و در کنار سایر تجهیزات دیگری که وجود دارد توان رزم ما را مطابق با فناوری روز ارتقا بخشیده است.

ویژگی‌های رزمایش مشترک پهپادی 1401 ارتش

رزمایش مشترک پهپادی 1401 ارتش دارای ویژگی‌های مختلفی است که از آن جمله می‌توان به مشارکت چهار نیروی ارتش با مدیریت قرارگاه خاتم و البته به پرواز درآمدن انواع پهپادها از آب‌های خلیج فارس و دریای عمان گرفته تا از استان‌های غربی، جنوب غربی، جنوبی، جنوب شرق، خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان و در استان‌های مرکزی، اصفهان، سمنان و یزد که پرواز کردند و مأموریت خود را در این رزمایش انجام دادند.

استفاده از 150 پهپاد از انواع مختلف یکی دیگر از ویژگی‌های رزمایش پهپادی ارتش است. در این رزمایش از انواع پهپادهای ارتش مانند کمان 12، کرار، آرش، مهاجر، یسیر، صادق، پلیکان، ابابیل 3، یزدان و مهاجر 6، امید و... استفاده شد که هرکدام دارای قابلیت‌ها و ویژگی‌های عملیاتی هستند.

ارتش در این رزمایش علاوه بر ارزیابی میزان و قابلیت‌های تهاجمی و آفندی پرنده‌های بدون سرنشین، به دنبال ارزیابی سامانه‌های مقابله با نفوذ و اقدامات تهاجمی پرنده‌های بدون سرنشین بود؛ در این راستا، نمونه‌هایی از سامانه‌های جنگالی زمین‌پایه و هواپایه در محدوده رزمایش مستقر شد و تلاش کردند شرایط مشابه صحنه نبرد واقعی را برای پرنده‌های بدون سرنشین فراهم کنند و در مقابل ارتش با استفاده از پهپاد ضد رادار امید، علیه رادارهای شناسایی و مراقبت دشمن به کار گرفته شد تا بتوانند اهداف مورد نظر خود را منهدم کنند.

پهپادهای کرار یکی دیگر از پهپادهای استفاده شده در رزمایش اخیر ارتش بود که از ویژگی‌های خاصی برخوردار است و با توجه به سرعت بالای آن در مأموریت‌های مختلف استفاده می‌شود.

یکی از مأموریت‌های پیش بینی شده برای پهپاد کرار به کارگیری آن، علیه پرنده‌های بدون سرنشین و یا با سرنشین دشمن در قالب رهگیری و انهدام پرنده مهاجم است.

پهپاد کرار قادر است انواع بمب‌ها با تناژ مختلف و سر جنگی متفاوت را با خود حمل کرده و به عنوان یک پرنده بدون سرنشین بمب افکن علیه اهداف ثابت و متحرک در منطقه رزمایش استفاده شود.

از جمله دیگر ویژگی‌های این پرنده، حضور به عنوان یک پرنده مهاجم انهدامی ست که همچون موشک علیه اهداف مشخص مورد بهره برداری قرار می‌گیرد. در ادامه گزارش به بررسی تاکتیک‌ها و عملیات‌های صورت گرفته در این رزمایش می‌پردازیم.

شناسایی مرزهای زمینی، هوایی و دریایی توسط پهپادهای ارتش

در نخستین روز از رزمایش مشترک پهپادی 1401 ارتش، پهپادهای مراقبتی و شناسایی از نیروهای چهارگانه ارتش، عملیات پایش مرزهای کشور و شناسایی اهداف مدنظر در منطقه عمومی رزمایش را با موفقیت انجام دادند.

در این بخش از رزمایش پهپادهای یسیر، صادق، پلیکان، ابابیل 3، یزدان و مهاجر 6 با پرواز از پایگاه‌های پهپادی ارتش جمهوری اسلامی ایران از نقاط مختلف کشور نسبت به شناسایی اهداف و همچنین مراقبت و پایش مناطق مورد نظر در مرزها و آب‌های بین‌المللی اقدام کردند.

امیر دریادار موسوی سخنگوی رزمایش مشترک پهپادی 1401 ارتش با اشاره به اشراف اطلاعاتی ارتش بر مرزهایِ تحت کنترل با استفاده از فناوری‌های نوین از جمله پهپادها، گفت: در این رزمایش تنها بخش کوچکی از دستاوردهای پهپادی ارتش جمهوری اسلامی ایران به کار گرفته خواهد شد.

وی تاکید کرد: حفظ و ارتقای آمادگی رزمی اصلی اجتناب‌ناپذیر برای ارتش جمهوری اسلامی ایران است و این آمادگی تمرینات مختلف در طول سال برای تمرین آموخته‌های علمی در محیط و میدان رزمایش است.

اخلال هواپایه در ارتباطات پهپادی با موفقیت تمرین شد

در ادامه اجرای اقدامات عملیاتی در نخستین روز از رزمایش مشترک پهپادی 1401 ارتش، یگان‌های جنگ الکترونیک از نیروهای چهارگانه ارتش روش‌ها و راهکارهای جنگ الکترونیک را تمرین کردند.

عملیات اخلال ارتباطی زمین پایه در ارتباط پهپاد با ایستگاه کنترل زمینی و اخلال الکترونیک بر روی پهپادهای مهاجم نیروی حمله‌ور و کنترل این پهپادها به منظور جلوگیری از نفوذ به منطقه رزمایش از جمله اقدامات صورت گرفته در این بخش از رزمایش بود که با موفقیت توسط نیروهای نخبه و جوان ارتش جمهوری اسلامی ایران تمرین شد.

همچنین در این مرحله از رزمایش مشترک پهپادی ارتش، ایجاد اختلال در ارتباط پهپادی به صورت هواپایه و توسط پهپادهای ابابیل با موفقیت اجرا شد.

مقابله نرم و سخت با تهدیدات متصور در عملیات پهپادی با استفاده از تجهیزات نوین جنگ الکترونیک و همچنین سامانه‌های خود حفاظتی از دیگر اقدامات صورت گرفته در نخستین روز رزمایش مشترک پهپادی ارتش بود.

انهدام نقاط حیاتی دشمن با استفاده از تسلیحات مدرن و نقطه‌زن

در ادامه مرحله اصلی و عملیاتی رزمایش مشترک پهپادی ارتش جمهوری اسلامی ایران انواع پهپادهای رزمی از نیروهای چهارگانه ارتش اهداف مورد نظر در منطقه عمومی رزمایش را با استفاده از تسلیحات دقیق و نقطه‌زن مورد اصابت قرار دادند.

در این مرحله از رزمایش، پهپادهای کمان، مهاجر و ابابیل با استفاده از تسلیحات دقیق و نقطه‌زن بومی از جمله بمب‌های قائم، موشک‌های الماس و بمب‌های MK-82 اهداف در نظر گرفته شده در منطقه عمومی رزمایش که شامل اهدافی شبیه‌سازی شده از مراکز فرماندهی و کنترل دشمن، مخازن سوخت، زاغه‌های مهمات، سامانه‌های راداری و موشکی و اماکن تجمع نفرات بود را با دقت مورد اصابت قرار دادند.

امیر دریادار موسوی سخنگوی رزمایش مشترک پهپادی 1401 ارتش با تاکید بر اینکه انواع مختلف پهپادها با برنامه‌های عملیاتی از پیش تعیین شده از نقاط مختلف و دوردست کشور به پرواز درآمده و با نظارت و هدایت مرکز راهکنشی رزمایش به اجرای عملیات می‌پردازند، خاطرنشان کرد: به دلیل دو طرفه‌بودن رزمایش، عبور پهپادها از سپرهای دفاعی و جنگالی تمرین و طی آن، ارزیابی موفقیت نیروهای مهاجم و یا مدافع برای اهداف عملیاتی و راهبردی ارتش ترسیم شده است.

وی افزود: با توجه به اینکه این رزمایش در گستره کل کشور برگزار می‌شود قرارگاه راهکنشی ذوالفقار ارتش و چند قرارگاه فرعی در نقاط مختلف کشور وظیفه هدایت راهبردی و عملیاتی رزمایش را به عهده دارند.

امیر موسوی با بیان اینکه طراحی و تولید تسلیحات نقطه‌زن محمول بر پهپاد از برنامه‌های مدون ارتش جمهوری اسلامی ایران است، گفت: افزایش قدرت آتش، برد عملیاتی پهپادها و همچنین در کنار آن استفاده از تسلیحات دقیق و نقطه‌زن در راستای راهبرد «یک تیر - یک هدف» جزو برنامه‌های دنبال شده توسط ارتش جمهوری اسلامی ایران طی سال‌های گذشته بوده که با همت جهادی متخصصان جوان نیروهای مسلح در ارتش و صنایع دفاعی در قالب سامانه‌های سلاح محمول بر پهپاد محقق شده است.

تمرینات رزمی با استفاده از مهمات واقعی / پرواز پهپاد ضد رادار امید

در دومین روز رزمایش پهپادی ارتش جمهوری اسلامی ایران شاهد انجام تمرینات رزمی با استفاده از مهمات و تسلیحات واقعی بودیم.

در این عملیات پهپاد کمان 12 مجهز به بمب‌های قائم، پهپاد کرار مجهز به بمب مارک 82، پهپاد مهاجر مسلح به موشک الماس، پهپادهای انهدامی آرش در چندین فروند، پهپاد انهدامی باور و پهپاد ژوبین در کنار پهپاد ضد رادار امید عملیات خود را علیه اهداف پیش‌بینی شده آغاز کردند.

آسمان در تسخیر پهپادهای «آجا»/ تجهیز پرنده‌ها به تسلیحات مدرن 2
آسمان در تسخیر پهپادهای «آجا»/ تجهیز پرنده‌ها به تسلیحات مدرن 3
آسمان در تسخیر پهپادهای «آجا»/ تجهیز پرنده‌ها به تسلیحات مدرن 4
آسمان در تسخیر پهپادهای «آجا»/ تجهیز پرنده‌ها به تسلیحات مدرن 5
آسمان در تسخیر پهپادهای «آجا»/ تجهیز پرنده‌ها به تسلیحات مدرن 6
آسمان در تسخیر پهپادهای «آجا»/ تجهیز پرنده‌ها به تسلیحات مدرن 7
آسمان در تسخیر پهپادهای «آجا»/ تجهیز پرنده‌ها به تسلیحات مدرن 8