پنج‌شنبه 17 آبان 1403

آسمان کشور چقدر بارید؟

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
آسمان کشور چقدر بارید؟

سال آبی 98-99 در حالی به پایان رسید که میزان بارش ها نسبت به سال گذشته هفت درصد کاهش را ثبت کرد اما با توجه به رشد 27 درصدی بارش‌ها در این سال آبی نسبت به آمار درازمدت، سال آبی 98-99 سالی پربارش و به عبارتی سالی تر شناخته شده است.

به گزارش ایسنا، دو سال است که کشور از حیث بارندگی وضعیت خوبی دارد و شاهد بهبود منابع آبی پس از سال ها خشکسالی هستیم، سال 98-99 نیز همچون سال قبل از آن سالی پر آب بود به گونه ای که بر اساس آمار رسمی دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت مدیریت منابع آب ایران، ارتفاع کل ریزش‌های جوی از آغاز سال آبی 98-99 (اول مهر 98) تا سی‌و یکم شهریورماه 99 (365 روز تمام سال آبی) بالغ بر 317.7 میلی‌متر است.

این مقدار بارندگی نسبت به میانگین آمار درازمدت بارش‌های ایران در 51 سال اخیر (249.8 میلی‌متر) 27 درصد افزایش و نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته (342.1 میلی‌متر) کاهشی 7 درصدی را نشان می‌دهد.

قاسم تقی زاده خامسی - معاون آب و آبفای وزیر نیرو روز گذشته با انتشار جدول بارش های کشور در صفحه اینستاگرام خود نوشت: اول مهر سال نو آبی کشور است و مهر در همه سال ها زمانی است که بیلان آبی کشور جمع بندی می شود.

کم ترین و بیشترین بارش در کدام استان ها رخ داد؟

وی با بیان اینکه رتبه بارش های سال آبی 98- 99 نسبت به دوره 51 ساله اخیر در جایگاه ششم قرار دارد، اظهار کرد: کمترین میزان بارش سالانه در استان یزد با 121 میلیمتر و بیشترین در استان لرستان با 1159 میلیمتر بوده است، با اینکه نسبت به سال گذشته 40 درصد کاهش دارد.

تقی زاده خامسی افزود: کمترین بارندگی نسبت به سال گذشته در استان ایلام با کاهش 43 درصدی و بیشترین افزایش در سیستان و بلوچستان با 62 درصد بوده است.

رییس هیات مدیره شرکت مدیریت منابع آب ایران نوشت: با اینکه آب ورودی به سدها نسبت به سال گذشته 37 درصد کاهش دارد، اما موجودی فعلی مخازن سدهای ایران نسبت به سال گذشته فقط چهار درصد کاهش نشان می دهد.

وی با بیان اینکه پیش بینی پاییز امسال خشک تر از پارسال است، گفت: راه حل تشکیل مدیریت حوضه های آبریز و واگذاری ظرفیت های هر سال به همه ذینفعان است. تصمیم ها فردی نیست کمیته ای با ریاست استاندار تصمیم گیری خواهد کرد.

در تهران چه گذشت؟

در تهران نیز بر اساس اعلام رضوی - مدیرعامل آب منطقه‌ای تهران - از تاریخ اول مهرماه سال 1398 تا دوم مهر ماه شاهد 461.7 میلی‌متر بارندگی بوده‌ایم که این میزان بیشترین میزان بارندگی استان تهران در 50 سال اخیر بوده است. به دلیل تغییر اقلیم سال گذشته تنوع خاصی داشتیم به طوری که پنج ماه اول سال شاهد کمبود بارندگی‌ها بودیم. فصول پاییز و زمستان نیز کم‌بارش سپری شد اما در ماه‌های اسفند، فروردین و اردیبهشت‌ماه شاهد بارش قابل ملاحظه‌ای بودیم.

وی با بیان این‌که میزان بارش‌ها به گونه‌ای بود که تراز آبی استان تهران را به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش داد، اظهار کرد: در اسفندماه سال گذشته 92 میلی‌متر بارندگی، در فروردین‌ماه 137 میلی‌متر و در اردیبهشت‌ماه و اوایل خردادماه 57 میلی‌متر بارندگی رخ داد که سرجمع تا پایان بهار باعث شد رکورد نیم قرن بارندگی در شهر تهران زده شود.

با بیان این‌که بیشترین میزان بارندگی در مرکز و جنوب تهران رخ داد و مناطق شمالی با کاهش بارندگی مواجه شدند، گفت: در سال گذشته شاهد کاهش بودجه برفی نیز بودیم، اما در هر صورت توانستیم تابستان را بدون مشکل سپری کنیم و 14 درصد بیشتر به بخش کشاورزی، 15 درصد بیشتر به بخش صنعت و هشت درصد بیشتر به بخش شرب اختصاص دهیم.

سال آبی خوبی پیش رو خواهیم داشت

در این میان رضا اردکانیان - وزیر نیرو - اعلام کرد که سالی که پشت سر گذاشتیم، 98-99، از حیث بارش‌ها سال خوبی بود. متوسط 50 ساله ما 250 میلیمتر است درحالی که سال گذشته 317 میلیمتر بارش داشتیم یعنی 27 درصد بارشمان از متوسط درازمدت بیشتر شد و باعث شد بتوانیم پاسخگوی همه بخش ها باشیم.

به گفته وی در بخش کشاورزی حتی بیش از سال های گذشته توانستیم آب تحویل دهیم. الان هم از حدود 51 میلیارد متر مکعب حجم مخازن حدود بیست و هفت و نیم میلیارد متر مکعب آب داریم. وضعیت خوبی است. جز در دو مورد که شرایط لب به لبی است به تعبیری و ان شاء الله مدیریت خواهد شد دغدغه‌ای نداریم. ان شاءالله مردم رعایت هم خواهند کرد که بدون مشکل این سال آبی را پشت سر خواهیم گذاشت.

درست که در سال های اخیر وضعیت بارش ها بهبود یافته اما نباید فراموش کرد که ایران در یک منطقه خشک قرار دارد و حفاظت از این مایه حیات امری مهم و ضروری برای همه افراد جامعه است چراکه اگر قدر آب شناخته نشود آیندگان با چمالش های جبران ناپذیری مواجه خواهند شد.

انتهای پیام