آغاز جشنوارهای با طعم موسیقی اقوام ایرانی
به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، ایران سرزمینی با تنوع اقلیمی و فرهنگی دارای نمونههای بسیار زیبا و تاثیرگذار در موسیقی مردمی است، موسیقی مردمی مجموعهای از باورها، گویشها، نگرشها، سنتها و زیباشناسی مردمان آن منطقه است که به دور از کسب شهرت و منافع مالی از والدین به فرزندان به ارث رسیده است.
اینجا سنندج شهر خلاق موسیقی جهان، ساعت به وقت افتتاحیه نخستین جشنواره موسیقی اقوام ایرانی است، کردستان سرزمینی که صدای دستهای مردمانش، صدای دف و صدای پاهایشان با موسیقی کوک کوک است.
کردستان مهد موسیقی ایران
مگر میشود سخن از هنر موسیقی ایرانزمین به میان بیاید و از ذکر بزرگان این عرصه همچون کامکارها، تعریفها، عندلیبیها، علیاصغر کردستانیها که سالیان سال در کردستان مهد موسیقی جهان با سرپنجههای سحرانگیز صدای دلنوازشان دل هر عاشقی را سرمست از صدای دف، تار و تنبور عرفان کردهاند، غافل شد.
اساتیدی که هر کدام یکی از حلقههای زنجیره طلایی موسیقی ایران زمین و ستارهای درخشان در آسمان پرتنوع موسیقی مهد تمدن جهان هستند.
میراثداران کهن
میزبانی با طعم موسیقی عرفانی آغاز زیبایی بر جشنواره اقوام ایرانی در پایتخت دف جهان بود و چه زیبا گروه نوای رحمت از کردستان با نوای دف و صدای عارفانه، دلها و قلبها را با مدح پیامبر مهربانی و اهل بیت کرامشان و اجرای ریتمهایی از دف نوازی قدیم و خانقاهی که سالهای سال با رگ و پوست خانقاهها، دراویش و تکایای کردستان گره خورده است حاضرین را از فرش به عرش رساند.
25 اجرای هنرمندان 18 قوم در سنندج
علی مرادی دبیر نخستین جشنواره موسیقی اقوام نخستین سخنران این رویداد بزرگ فرهنگی خطاب به هنرمندان مهمان در این جشنواره گفت: به کردستان سرزمین مردمان مهرنشین و مهرپرور و سنندج شهر خلاق موسیقی با آواها و نواها که هر کدامش روایت دلی است که انباشته از عشق و معرفت است، خوش آمدید.
قدومتان گل باران و نتهای زندگیتان آنگونه شاد که بر سرچوپی کردی روایت میشود.
روایت موسیقی و ترانههای دلنشین آن داستانی دارد و قصهای یا روایت یک عشق آسمانی یا ستودن استورههای زیبای میهن مهد ظلمستیز و استکبارستیزی ضرباهنگ حماسه است و پاسداشت وحدت و همدلی.
اقوام ایرانی با هر لباس و هر زبان با هر زاد بوم و هر نگاه، سرودشان ملی است و پرچم ملی سه رنگشان نشان الله دیدنی است.
شعر و موسیقی اقوام ایرانی رنگین کمان است که هر رنگش به تنهایی نمیتواند زیبایی را به کمال روایت کند پیوستن رودهای دلنشین دریا میآفرینند از رنگها و رنگین کمانی شکل میدهد از زیباییهاو
جشنواره اقوام ایرانی با اجرای 25 اثر از اقوام مختلف کشور از امروز تا یازدهم مهر در سنندج برگزار میشود.
به رسم قدرشناسی
تمام این سرزمین سرافراز، تمام خاک این وطن، شقایقزار است. در هر کجا که هستی، هر گوشه این خاک که قدم برمیداری، با چشمهای مترصد، نگاه کن که مبادا روی خون لالهها پا بگذاری! این دیار سربلند، فصلهای سرخ و خونینی را پشت سر گذاشته است.
روزگاری این پهناور دلیر، انارستان بود. انارهای عاشق، با سینههای خونین دلیرمردان و شیرزنانی که در مسیر دفاع از این میان خونشان در زمین ایران جریان گرفت و از آن همه خون بیباک، مرز تا مرز، شقایق رویید و سرفرازی و سربلندی رواج گرفت.
و چه زیبا قدرشناسی از این همه ایثار از نگاه مجریان نخستین جشنواره موسیقی اقوام ایرانی پنهان نماند و تجلیل از چهار خانواده شهیدان هنرمند فارس خالدی، مصلح مرادی، فریدون نعمتی و پیمان ویسی را رقم زد.
همنوایی 18 قوم در قطعه فراهنگ
نخستین جشنواره اقوام ایرانی در سنندج زمانی به اوج خود رسید که هنرمندانی از 18 قوم کرد، فارس، ترک، بلوچ، لر، عرب، مازنی، گیلکی و... با گویشها و لباسهای متفاوت از شرق، غرب، جنوب و شمال کشور در یک قاپ نوای زندگی مازنی و گیلک، رقص کلمات در ماهور آواز لری، ترنم و طنین ترکمن و قشقایی، صدای بلوچ و سیستانی و نسیم پرمهر عربی و شادمانی و شادکامی در نوای کردی را به عشق ایران و ایران زمین تقدیم حاضرین کردند تا فصل تازهای باشد بر وحدت و همدلی....
ایجاد دبیرخانه دائمی جشنواره موسیقی اقوام در کردستان
استاندار کردستان دومین سخنران این رویداد فرهنگی گفت: کردستان مملو از ظرفیتهای فراوان از مواهب خدادای است که یکی از آنها میراث ناملموس موسیقی است که بسیاری از مورخان کردستان را یکی از قدیمیترین خاستگاههای موسیقی جهان نام بردهاند.
موسیقی که به 400 سال پیش از میلاد مسیح برمیگردد برای این قوم ثبت شده و این جشنواره فرصتی برای معرفی و آشنایی با فرهنگ و هنر ایرانزمین و معرفی ظرفیتهای فرهنگی کردستان است.
جشنواره موسیقی اقوام موسوم به جشنواره موسیقی سنه در تجارب راهبردی است که مقام معظم رهبری در سفر پرخیر و برکتشان در سال 88 به کردستان همه ما را به آن سمت هدایت کردند و فرمودند کردستان یک استان فرهنگی است و باید روی ظرفیتهای فرهگی استان بیشتر متمرکز و سرمایهگذاری کنیم.
ایده این جشنواره در سفر رئیس سازمان صداوسیما به کردستان طرح شد و امروز ما در خدمت نمایندگان اقوام ایرانی هستیم.
و اما راهاندازی دبیرخانه جشنواره موسیقی اقوام هم خبر خوش استاندار کردستان بود که همگان را به وجد آورد...
تقدیر از هنرمندان موسیقی کردستان
مهدی احمدی، محمدحسین بهمنی، راشد باباشهابی، خالد مبارکی، محمد میمنت، عندلیبی، حمید حاصلی، زانیار پندار، سیدابراهیم سقزی، سیدعلاءالدین یاسینی، سیدعطا سلامیه، رحمتالله آیینی، توفیق بهمنی، جبار شفیعی، کلثوم عثمانپور، بیان علیرمایی، بهروز خیریه، علی یونسی، رضا بهرامی، موذنزاده و حیدر محمدی از هنرمندان توانمند و نامآشنای کردستان بودند که در آیین افتتاحیه نخستین جشنواره موسیقی ایران زمین مورد تجلیل قرار گرفتند.
تلاش برای افزایش شهرهای خلاق
یوسفی معاون دفتر یونسکو در ایران هم با بیان اینکه احترام به آداب و فرهنگ ملل مختلف از موضوعاتی است که در یونسکو پیگیری میشود، اظهار کرد بسترهای هویتبخش تنوع فرهنگی در حوزههای فرهنگی در مناطق جغرافیایی کشور رواج دارد و قابل بهرهبرداری است.
کشور ما با برخورداری از مواهب الهی زمینه فعالیت در حوزههای شهرهای خلاق یونسکو را دارد که شامل موسیقی، غذا و خوراک، معماری، رسانه، صنایع دستی و سینما است.
در حال حاضر 5 شهر ایران در شهرهای خلاق در یونسکو به ثبت رسیده است، و ظرفیت برای افزایش این تعداد وجود دارد.
کردستان ظرفیتهای بسیار بالایی در حوزه موسیقی، گردشگری و برگزاری جشنوارههای صنایع دستی دارد که بنا داریم از این پتانسیل بیش از پیش استفاده کنیم انتخاب سنندج به عنوان شهر خلاق موسیقی یکی از مهمترین رویداهای فرهنگی بود که در توسعه زیرساخت های فرهنگی و جذب گردشگر در آینده تاثیر بسزایی خواهد داشت.
اجرای آهنگهای مظهر خالقی
اجرای چند قطعه از استاد پرآوازه کرد، مظهر خالقی توسط گروه موسیقی کردستان به خوانندگی فرید رحیمی دیگر آیتم افتتاحیه نخستین جشنواره اقوام ایرانی بود.
قطعههای زیبایی که بنا به گفته سرپرست این گروه از استاد خالقی ضبط شده اما تا قبل از این جشنواره در هیچ کجا اجرا نشده است.
تولید 1000قطعه موسیقی در صداوسیما
حسن عابدینی معاون امور استانهای صدا و سیما هم در این جشنواره اظهار کرد موسیقی تنها هنری است که بسیار نیاز به محاسبه دارد چراکه زمانی یک نفر موسیقی مینوازد از ابزار بیجان صدایی حاصل میکند که روی انسان تاثیر میگذارد و چون با کلمات عجین میشود آن را متعالی میکند.
وی افزود: امسال بیش از هزار قطعه موسیقی در کشور ساخته شده است و در مدت کوتاهی که برای جشنواره موسیقی اقوام ایرانی فراخوان داده شد، چهار هزار و 521 اثر موسیقی ارسال شد که داوران در سه مرحله تلاش کردند، موسیقیهای برجسته را انتخاب کنند ضمن اینکه این آثار به مرور از شبکههای استان پخش خواهد شد.
صدا و سیمای جمهوری در چارچوب سند تحول خود دو بخش هویتمحوری و عدالتگستری را اولویت قرار داده و فرهنگ این مرز و بوم در زمینههای مختلف فرهنگ، آداب، سنن، شعر و موسیقی با عجین شده و نمادی از دو مولفه سند تحول صدا و سیما است.
اهدای کلید شهر خلاق موسیقی
تقدیر ویژه شامل اهدای لوح تقدیر، حمایل و تندیس جشنواره و کلید شهر خلاق موسیقی به استاد حسین کشتکار بوشهری، محمدجواد سوهانی و ماموستا شفیع کیمنه ای دیگر آیتم افتتاحیه نخستین جشنواره موسیقی اقوام ایرانی بود که حال و هوای بینظیری را به مجلس بخشید.
رونمایی از تندیس جشنواره موسیقی اقوام
تندیس نخستین جشنواره موسیقی اقوام هم در میان شادی وصفناپذیر جمع هنرمندانه حاضر در مراسم افتتاحیه رونمایی شد.
گروههای موسیقی گیلکی، سیستانی، بختیاری، بلوچی، لکی، قشقایی، کردی، ترکمن، البرز فارسی، خراسان جنوبی، بندری، مازنی، گروههای کردی، ترکمن، عربی، لکی، کردی، بویراحمدی، گیلکی، سیستانی، فارسی دری، قشقایی، کرمانجی، تالشی، اقلیم کردستان در مکانهای مختلف از 8 تا 11 مهرماه در کردستان اجرا خواهند داشت.
کارگاه شعر و ترانه علیرضا قزوه در سینما بهمن سنندج و اجرای پنل تخصصی همراه با تجلیل از هنرمندان نیز از دیگر بخشهای این جشنواره خواهد بود.
اختتامیه نخستین جشنواره موسیقی اقوام عصر سهشنبه یازدهم مهرماه در سینما بهمن سنندج برگزار میشود.