شنبه 3 آذر 1403

آغاز روند کاهشی قیمت برنج در بازار / ثبات قیمت‌های گوشت و لبنیات

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
آغاز روند کاهشی قیمت برنج در بازار / ثبات قیمت‌های گوشت و لبنیات

مدیرکل بازرگانی داخلی وزارت جهاد کشاورزی از تثبیت قیمت محصولات پروتئینی و لبنی و کاهش قیمت برنج خبر داد و علت گرانی حبوبات را افزایش دو برابری قیمت‌های جهانی آن اعلام کرد.

مدیرکل بازرگانی داخلی وزارت جهاد کشاورزی از تثبیت قیمت محصولات پروتئینی و لبنی و کاهش قیمت برنج خبر داد و علت گرانی حبوبات را افزایش دو برابری قیمت‌های جهانی آن اعلام کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت جهاد کشاورزی، مجید حسنی مقدم، مدیرکل بازرگانی داخلی وزارت جهاد کشاورزی گفت: تا قبل از اجرای طرح مردمی سازی و اصلاح نظام یارانه‌ها که 21 اردیبهشت ماه اجرایی شد، نهاده‌های دامی برای تولید مرغ و تخم مرغ با ارز ترجیحی تامین می‌شد اما هزینه تمام شده این دو کالا صرفاً نهاده دامی نیست.

وی افزود: نهاده‌های ذرت و کنجاله تنها 60 درصد از هزینه تمام شده مرغ گوشتی را شامل می‌شود و مابقی آن مربوط به دستمزد، متیونین، داروهای دامپزشکی، هزینه‌های انرژی و... است. قیمت‌های مرغ و تخم مرغ کاملاً مدیریت شده بود و با هماهنگی سازمان حمایت تعیین می‌شد؛ به عنوان مثال قیمت مرغ در طول یک سال گذشته یک بار 24 هزار 900 تومان، پس از آن 31 هزار تومان برای مصرف‌کننده تعیین شد و پس از طرح اصلاح یارانه‌ها و با توجه به اینکه ارز تخصیصی به نهاده‌ها به نیمایی تغییر کرد، قیمت مرغ و تخم مرغ توسط سازمان حمایت برای مرغ 59 هزار و 800 تومان و قیمت تخم مرغ هم به ازای هر کیلوگرم 39 هزار 800 تومان تعیین شده است.

حسنی مقدم یادآور شد: قیمت تخم مرغ هم پیش از اجرای طرح مردمی سازی یارانه‌ها 22 هزار و 500 تومان برای هر کیلو گرم بود و قیمت‌ها به مرور افزایش یافت؛ و هم‌اکنون متوسط قیمت 38,000 تومان است. طبق گزارشات ما قیمت مرغ به طور متوسط بین 57 تا 58 هزار تومان است البته ممکن است مصداقی و موردی برخی واحدهای صنفی کالا را با قیمت نامتعارف عرضه کنند که ناظرین ما در صورت مشاهده حتماً برخورد خواهند کرد. اما متوسط قیمت که ملاک تصمیم‌گیری و سیاست‌گذاری است، متوسط قیمت‌ها است که تا به امروز زیر قیمت مصوب است.

قیمت گوشت قرمز تغییر معناداری نداشته است

وی در رابطه با افزایش قیمت گوشت قرمز و دام زنده گفت: قیمت دام سبک زنده در حال حاضر کمتر از 80 هزار تومان و قیمت دام سنگین کیلویی 75 تا 76 هزار تومان است، قیمت گوشت گوسفندی مخلوط حدود 175 تا 180 هزار تومان و قیمت گوشت گوساله 200 تا 210 هزار تومان است که از ابتدای اجرای طرح مردمی سازی تاکنون تغییر معناداری نداشته است.

حسنی مقدم یادآور افزود: سال گذشته با بی‌سابقه‌ترین خشکسالی طی سال‌های اخیر مواجه بودیم و دامدارانی که از مراتع و چراگاه‌ها استفاده می‌کردند با مشکل مواجه شدند و مجبور به تعلیف دستی شدند و از 21 اردیبهشت هم قیمت نهاده‌های دام سبک و سنگین هم افزایش قیمت داشته است.

مدیرکل بازرگانی داخلی وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: اکثر دامداران معترف هستند که هزینه تمام شده دام بیش از 100 هزار تومان است اما در بازار این قیمت کمتر از 80 هزار تومان است آن هم در شهر تهران. طبیعتاً قیمت دام در استان‌های غربی پایین‌تر است، قیمت گوشت گرم و دام به نسبت هزینه تمام شده آن پایین است البته این نکته را نباید فراموش کرد که توان خرید برخی از خانواده‌ها کاهش یافته است اما این به معنای بالا بودن قیمت گوشت نیست چرا که اگر قیمت از این هم پایین‌تر باشد تولید با مشکل مواجه می‌شود و به تبع کاهش تولید با مشکل تامین مواجه خواهیم شد.

قیمت‌گذاری لبنیات پرمصرف

وی در رابطه با قیمت لبنیات گفت: 4 قلم لبنیات توسط سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان قیمت‌گذاری شده است که شامل شیر نایلونی 900 گرمی کم چرب با قیمت 15 هزار تومان، شیر یک لیتری کم چرب 18 هزار تومان، پنیر یو اف 400 گرمی 37 هزار تومان و ماست دبه‌ای 2.5 کیلوگرمی 49 هزار و 800 تومان است اما باقی محصولات لبنی معمولاً قیمت‌گذاری نمی‌شود. وزارت جهاد کشاورزی برای این 4 قلم کالا مصوبه قرارگاه امنیت غذایی را به کارخانجات لبنی ابلاغ کرده است که طبق این مصوبه کارخانجات لبنی موظف هستند تا 50 درصد از محصولات خود را به تولید این 4 قلم کالا اختصاص دهند. البته این اقدامات به صورت پلکانی انجام می‌شود و اقدام یک‌باره نخواهیم داشت تا این 4 قلم کالا که بیشترین میزان و سهم را در سبد غذایی افراد جامعه دارند به اندازه کافی در بازار توزیع و در دسترس همگان باشد.

آغاز کاهش قیمت برنج

حسنی مقدم درباره بالا بودن قیمت برنج ایرانی تصریح کرد: سالانه حدود 3 میلیون تن برنج در کشور مصرف می‌شود که از این میزان یک میلیون و 800 تا یک میلیون و 900 هزار تن آن در داخل تولید می‌شود و طبق آخرین قیمت‌ها، در استان مازندران که قطب اصلی تولید برنج کشور محسوب می‌شود، قیمت عمده فروشی برای برنج طارم مرغوب تقریباً 85 تا 90 هزار تومان و در میانگین کشوری هم 127 هزار تومان قیمت خرده فروشی برنج اعلا بوده است. برنج هاشمی گیلان در عمده فروشی‌های استان تقریباً 80 تا 90 هزار تومان و در خرده فروشی استان گیلان 100 تا 110 هزار تومان عرضه شده است.

وی با اشاره به اینکه پس از اتمام برداشت دوم برنج در مهرماه، هر چه به سال جدید نزدیک می‌شویم حجم موجودی برنج کاهش می‌یابد و قیمت آن طبیعتاً افزایش پیدا می‌کند، ادامه داد: حجم موجودی برنج در ابتدای سال جدید کاهش پیدا می‌کند اما از روز 21 تیرماه که اولین برداشت برنج در مازندران انجام شده است قیمت‌ها روند کاهشی داشته است. قیمت برنج در مازندران نسبت به هفته گذشته 5 هزار تومان کاهش پیدا کرده است و هر چه پیش برویم حجم بیشتری برنج برداشت می‌شود و طبیعتاً با افزایش عرضه، قیمت آن روند نزولی خواهد داشت.

مدیرکل بازرگانی داخلی وزارت جهاد کشاورزی در مورد قیمت برنج خارجی گفت: ثبت سفارش برای برنج خارجی نسبت به سال گذشته روند افزایشی داشته و میزان واردات نیز نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیشتر بوده است، قیمت برنج خارجی در سطح خرده فروشی حداکثر تا 39 هزار تومان است اما در رابطه با برنج ترکیبی چنین برنجی را قبول نداریم و اگر هم در بازار موجود باشد مورد تایید وزارت جهاد کشاورزی نیست.

قیمت جهانی حبوبات دو برابر شده است

حسنی مقدم درباره قیمت غلات و حبوبات نیز گفت: بخشی از حبوبات وارداتی است و به عنوان مثال قیمت جهانی عدس در عرض یک سال دو برابر شده است و از 700 دلار به 1400 دلار رسیده و قیمت جهانی نخود نیز از 600 تا 1200 دلار افزایش داشته است که به مراتب روی قیمت آن در داخل کشور هم تاثیر می‌گذارد.

وی افزود: یکی دیگر از دلایل تغییر نرخ ارز از سال گذشته تاکنون و افزایش نرخ تسعیر ارز نیمایی است، همچنین طبق گزارش‌ها هزینه‌های بندری و هزینه‌های حمل و نقل و توزیع 35 تا 45 درصد افزایش یافته است و هزینه‌های کارگری هم طبق قانون کار 57 درصد افزایش یافته است، در مجموع فرآیند تامین این محصولات بخوبی انجام شده است. از طرف دیگر حبوبات در مناطق غربی کشور به صورت دیم کشت می‌شود و بخاطر خشکسالی مقداری با کاهش تولید مواجه شده است. در مورد قیمت در بازار، ما به عنوان وزارت جهاد کشاورزی که نظارت و بازرسی را برعهده داریم در صورت مشاهده تخلف با آن برخورد خواهیم کرد و اگر تخلفی هم مشاهد شد حتماً به حوزه‌های بازرسی وزارت جهاد کشاورزی گزارش شود.

مدیر کل بازرگانی داخلی وزارت جهاد کشاورزی همچنین در رابطه با افزایش قیمت محصولاتی مانند سیب زمینی، رب گوجه فرنگی و پیاز گفت: قیمت سیب زمینی از سر مزرعه افزایش یافته و به حدود 9 تا 10 هزار تومان رسیده است و در زنجیره تولید تا عرضه هم هزینه‌ها افزایش داشته است، با توجه به اولویت بازار داخل، وزارت جهاد کشاورزی برای مدیریت صادرات 6 هزار تومان عوارض صادراتی تعیین کرده تا به نیاز داخل توجه بیشتری شود. برای گوجه فرنگی بوته‌ای و غیر گلخانه‌ای هم 6 هزار تومان عوارض در نظر گرفته شده است. تولیدکنندگان رب گوجه فرنگی و سندیکای کنسرو ایران بواسطه افزایش هزینه‌های تولید در کارخانه و همچنین افزایش قیمت گوجه فرنگی پیگیر هستند تا قیمت رب اصلاح شود.

حسنی مقدم یادآور شد: ما به عنوان وزارت جهاد کشاورزی نمی‌توانیم در قیمت‌گذاری مداخله کنیم و طبق قانون، مسئول قیمت‌گذاری سازمان حمایت مصرف‌کننده است که قیمت را برآورد کرده و به ستاد تنظیم بازار برای تصمیم‌گیری نهایی ارسال می‌کند.

وی با بیان اینکه هزینه‌های تولید اعم از سم، کود، بذر و نیروی کار افزایش یافته است، گفت: سیب زمینی درجه یک در خرده فروشی‌ها حداکثر 20 هزار تومان و در میادین میوه و تره بار حدود 14 هزار تومان است و گوجه فرنگی هم حدود 10 هزار تومان قیمت‌گذاری شده است لذا قیمت‌ها رصد می‌شود و برای مدیریت صادرات نیز عوارض وضع شده است. حسنی مقدم در رابطه با حذف ارز 4200 تومانی گفت: تمام کارشناسان اقتصادی ارز 4200 تومانی را در کوتاه مدت و بلند مدت به ضرر اقتصاد کشور می‌دانستند و مفسده‌هایی در این ارز وجود داشت که دولت سیزدهم با تدبیر و برنامه‌ریزی و شجاعت تصمیم به حذف این ارز و مدیریت منابع ارزی گرفت. طبیعی است که با این تصمیم قیمت برخی کالاها افزایش یابد اما هر چه قدر که زمان بگذرد و تخلیه تورمی آن انجام شود به یک تعادل قیمتی خواهیم رسید. با حذف یارانه‌های غیر هدفمند مطمئناً واحدهای تولیدی به بهره‌وری تولید توجه بیشتری خواهند داشت.