چهارشنبه 3 بهمن 1403

آغاز صادرات نوشت‌افزار / تعجب عراقی‌ها از کیفیت کالای ایرانی

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
آغاز صادرات نوشت‌افزار / تعجب عراقی‌ها از کیفیت کالای ایرانی

رئیس هیئت مدیره مجمع ایران‌نوشت از شرکت در نمایشگاه کودک و نوجوان عراق و ارزیابی ذائقه مصرف‌کنندگان این کشور به‌منظور صادرات نوشت‌افزار ایرانی خبر داد.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، صنعت نوشت‌افزار ایران پس از یک دهه فعالیت می‌تواند به صادرات اقلام مختلف فکر کند. موضوعی که مدیرعامل مجمع ایران‌نوشت، آن را مهمترین برنامه فعالان این حوزه در سال جاری اعلام کرده است.

براساس آمارهای منتشر شده، میزان تولید برخی محصولات نوشت‌افزار ایرانی مانند مداد، پاک‌کن و دفتر دو برابر بیشتر از مصرف داخلی برآورد می‌شود. این در حالی است که که برخی مجموعه‌ها با نصف یا حتی یک‌سوم ظرفیت خود به فعالیت ادامه می‌دهند. این مسئله ضرورت افزایش تولید نوشت‌افزار کشور و پیشروی به سمت صادرات را نشان می‌دهد. از سوی دیگر، باز نشدن مسیر صادرات این اقلام، گزینه رقابتی بودن مجموعه‌ها را کمرنگ کرده و مانع ارتقای کیفی و کمی محصولات در آینده خواهد شد.

سهم 20 درصدی قاچاق از بازار 30 هزار میلیاردی نوشت‌افزار

با در نظر گرفتن این مهم، ایران امسال برای نخستین‌بار در نمایشگاه کودک و نوجوان بغداد شرکت کرد. در این نمایشگاه که امسال سومین دوره خود را برگزار می‌کند، از پنج کشور حضور دارند. ایران نیز در بزرگترین غرفه نمایشگاه حاضر است و به عرضه محصولات فرهنگی مرتبط با کودک و نوجوان می‌پردازد.

سیدسعید حسینی، رئیس هیئت مدیره مجمع ایران‌نوشت، در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم، با اشاره به فعالیت‌های غرفه ایران در این رویداد فرهنگی گفت: ایران تنها کشوری است که در این نمایشگاه به صورت پاویونی و با مشارکت انجمن‌ها و مجامع شامل پنج مجموعه انجمن تولیدکنندگان نوشت‌افزار ایران‌نوشت، انجمن تولیدکنندگان اسباب‌بازی، انجمن محصولات آیینی، انجمن محصولات حجاب و مجمع پوشاک کودک ایرانی اسلامی در این رویداد حضور دارند. همچنین چند مجموعه مردمی در حوزه انیمیشن و بازی‌های رایانه‌ای نیز حاضر هستند.

به گفته او؛ امسال 500 محصول از 50 تولیدکننده ایرانی در این نمایشگاه عرضه شد. هدف از شرکت در این رویداد، ارزیابی بازار عراق و شناخت مخاطب برای آغاز صادرات محصولات فرهنگی ایران بود.

او با بیان اینکه مخاطب اصلی این نمایشگاه خانواده‌ها، دانش‌آموزان و برخی از فعالان بازار عراق بودند، یادآور شد: در کنار ایران، کشورهای دیگری مانند لبنان، سوریه و... نیز حاضر بودند. اکثر مراجعه‌کنندگان به نمایشگاه، حتماً سری به غرفه ایران می‌زدند و از تنوع و کیفیت محصولات ایرانی متعجب می‌شدند.

بازار نوشت‌افزار عراق عمدتاً در دست کالاهای چینی است. چین در سال‌های گذشته توانسته همواره نام خود را در زمره صادرکنندگان اصلی نوشت‌افزار جهان به ثبت برساند. در سال 2021 کشور چین با ارزش صادراتی بیش از چهار میلیارد دلار بزرگترین صادرکننده محصولات نوشت‌لافزار بود. بعد از آن المان با 2.9 میلیادر ردلار در رتبه دوم قرار دارد. پیش‌بینی می‌شود چین با رشد قاب توجه 6.2 درصدی تا سال 2030 به بازار 7.2 میلیاردی دست یابد. با این حال به نظر می‌رسد ایران می‌تواند با توجه به مزیت قیمتی که کالاها دارند در کنار تنوع و کیفیت، بتواند سهمی از بازار عراق را به خود اختصاص دهد. این امر نیازمند مقدماتی است که از جمله مهمترین آنها، معرفی محصولات ایرانی و بازاریابی در این زمینه است؛ امری که به نظر می‌رسد اولین گام‌های آن با حضور ایران در نمایشگاه امسال بغداد برداشته شده است.

حسینی با اشاره به این امر گفت: بسیاری از مراجعه‌کنندگان اطلاع نداشتند که در ایران نیز این اقلام با این کیفیت تولید می‌شود. برخی از آنها می‌پرسیدند که آیا این محصولات چینی است و شما بسته‌بندی آن را انجام می‌دهید؟!

نوشت‌افزار ایرانی در یک دهه گذشته توانسته نظر بسیاری از مخاطبان ایرانی را به خود جلب کند و سهم خود از بازار داخلی را به حداکثر 70 درصد ارتقا بخشد. بنا بر نظرسنجی‌های انجام شده، قیمت و کیفیت دو مؤلفه اصلی این اقبال بوده است. به نظر می‌رسد این مؤلفه‌ها توانسته نظر مصرف‌کنندگان عراقی را نیز به خود جلب کند: بسیاری از دانش‌آموزان و خانواده‌ها با حضور در غرفه خریدهای خوبی داشتند و قیمت‌ها را مناسب ارزیابی می‌کردند و می‌گفتند که برای سال آینده هم خرید می‌کنند.

رئیس هیئت مدیره مجمع ایران‌نوشت افزود: در این مدت از محصولاتی مانند کلاسور، اقلام پلیمری مانند خط‌کش و تراش استقبال خوبی صورت گرفت.

حسینی شرکت در این رویداد را آغاز راه صادرات نوشت‌افزار برای سال آینده دانست و اضافه کرد: هدف از شرکت در این نمایشگاه ذائقه‌سنجی مخاطب عراقی و ارتباط‌گیری با بازار این کشور است. این مسیر قطع نخواهد شد، قرار است پس از نمایشگاه برنامه‌ریزی داشته باشیم که در خصوص اقلام مختلف نوشت‌افزار چطور در بازار عراق حضور داشته باشیم و چگونه آنها را عرضه کنیم؟ با بنکدارها ارتباط برقرار کنیم یا به صورت مستقیم در بازار عرضه کنیم؟ چطور می‌توانیم با طرح‌های متناسب با فرهنگ عراق در نوشت‌افزارها در این بازار حضور داشته باشیم و.... در این مدت، حتی از جمعی از فعالان بازار هم دعوت کردیم تا در غرفه حاضر شوند. سعی کردیم روش‌های ارتباط را گسترده‌تر کنیم.

با وجود همه توفیقاتی که نوشت‌افزار ایرانی در یک دهه گذشته داشته است، تولیدکنندگان و فعالان بازار نوشت‌افزار چالش‌های مختلفی را برای صادرات این محصولات پیش رو دارند. براساس نظرسنجی‌های انجام شده که اخیراً در گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس نیز منتشر شده، عنوان شد 32 درصد از تولیدکنندگان رفع تحریم‌های اقتصادی و 18 درصد از آنها ارائه مشوق‌ها و معافیت‌های صادراتی را مهمترین راه تقویت صادرات محصولات نوشت‌افزار می‌دانند. در کنار این مسائل، باید از تقویت دستگاه دیپلماسی فرهنگی و اقتصادی، تخصیص بهینه ارز و تأمین نقدینگی و همچنین تسهیل دسترسی کسب و کارها به فناوری‌های نوین به عنوان دیگر راه‌های تقویت این مسیر یاد کرد.

آغاز صادرات نوشت‌افزار / تعجب عراقی‌ها از کیفیت کالای ایرانی 2
آغاز صادرات نوشت‌افزار / تعجب عراقی‌ها از کیفیت کالای ایرانی 3