سه‌شنبه 2 بهمن 1403

آیا سحر و جادو واقعیت دارد؟

وب‌گاه عرشه آنلاین مشاهده در مرجع
آیا سحر و جادو واقعیت دارد؟

این سوالیست که شاید خیلی وقت ها شده از خودتان بپرسید. خیلی از افراد سحر و جادو رو نهی کرده و آن را دروغی بیش نمی دانند. این سوالیست که شاید خیلی وقت ها شده از خودتان بپرسید. خیلی از افراد سحر و جادو رو نهی کرده و آن را دروغی بیش نمی دانند. در این مطلب می خواهیم با استفاده از یکی از آیات قرآن مجید و بیان تفسیر آن، این موضوع را برای شما دوستان عزیز روشن کنیم.

این سوالیست که شاید خیلی وقت ها شده از خودتان بپرسید. خیلی از افراد سحر و جادو رو نهی کرده و آن را دروغی بیش نمی دانند.

در این مطلب می خواهیم با استفاده از یکی از آیات قرآن مجید و بیان تفسیر آن، این موضوع را برای شما دوستان عزیز روشن کنیم.

خوب سوال اصلی اینست. کدام آیه از قرآن کریم به سحر و جادو اشاره کرده است؟

آیه 102 سوره بقره به صورت واضح به این موضوع اشاره کرده است.

وَاتَبَعُوا مَا تَتلُو الشَیَاطِینُ عَلَی مُلکِ سُلَیمَانَ وَمَا کَفَرَ سُلَیمَانُ وَلَکِنَ الشَیَاطِینَ کَفَرُوا یُعَلِمُونَ النَاسَ السِحرَ وَمَا أُنزِلَ عَلَی المَلَکَینِ بِبَابِلَ هَارُوتَ وَمَارُوتَ وَمَا یُعَلِمَانِ مِن أَحَد حَتَی یَقُولَا اِنَمَا نَحنُ فِتنَه فَلَا تَکفُر فَیَتَعَلَمُونَ مِنهُمَا مَا یُفَرِقُونَ بِهِ بَینَ المَرءِ وَزَوجِهِ وَمَا هُم بِضَارِینَ بِهِ مِن أَحَد اِلَا بِاِذنِ اللَهِ وَیَتَعَلَمُونَ مَا یَضُرُهُم وَلَا یَنفَعُهُم وَلَقَد عَلِمُوا لَمَنِ اشتَرَاهُ مَا لَهُ فِی الآخِرَهِ مِن خَلَاق وَلَبِئسَ مَا شَرَوا بِهِ أَنفُسَهُم لَو کَانُوا یَعلَمُونَ

ترجمه الهی قمشه ای:

و پیروی کردند سخنانی را که (دیوان و) شیاطین در ملک سلیمان (به افسون و جادوگری) می‌خواندند، و هرگز سلیمان (با به کار بردن سحر به خدا) کافر نگشت و لکن شیاطین کافر شدند که سحر به مردم می‌آموختند. و آنچه را که بر دو فرشته هاروت و ماروت در بابل نازل شده بود پیروی کردند، در صورتی که آن دو ملک به هیچ کس چیزی نمی‌آموختند مگر آنکه بدو می‌گفتند که کار ما فتنه و امتحان است، مبادا کافر شوی! اما مردم از آن دو ملک چیزی را که ما بین زن و شوهر جدایی افکند می‌آموختند، البته به کسی زیان نمی‌رسانیدند مگر آنکه خدا بخواهد، و چیزی که می‌آموختند به خلق زیان می‌رسانید و سود نمی‌بخشید، و محققا می‌دانستند که هر که چنین کند در عالم آخرت هرگز بهره‌ای نخواهد یافت، و آنان به بهای بدی خود را فروختند، اگر می‌دانستند.

محل نزول این آیه، شهر مدینه بوده و در شان نزول این آیه بیان شده است:

«شیخ طوسی» گوید: ابن اسحق گوید: بعضی از احبار یهود می گفتند: آیا از محمد تعجب نمی کنید که پنداشت سلیمان پیامبر است؟ در صورتی که ساحر و جادوگری بیش نبوده است سپس این آیه نازل گردید. (منبع: محمدباقر محقق، نمونه بینات در شأن نزول آیات از نظر شیخ طوسی و سایر مفسرین خاصه و عامه، ص 24.)

حال در اینجا می خواهیم به تفسیر این آیه در تفسیر نور نگاهی بیندازیم:

آنچه از روایات استفاده می‌شود آن است که حضرت سلیمان علیه السلام برای جلوگیری از انحراف یا سوء استفاده، دستور داد اوراق ساحران را جمع‌آوری و نگهداری کنند. ولی گروهی به آن نوشته‌ها دست یافته و مشغول تعلیم و اشاعه سحر «1» در میان مردم شدند. آنان حتی معجزات حضرت سلیمان را سحر معرفی کرده و پیامبری او را منکر شدند. و برخی از بنی‌اسرائیل نیز به جای پیروی از تورات به سراغ سحر و جادو رفتند. این کار چنان شهرت و گسترش یافت که یهود زمان پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله نیز سلیمان را ساحری زبردست می‌دانستند و او را به عنوان پیامبر نمی‌شناختند!

این آیه، گناه و انحراف رها کردن تورات و پیروی از شیاطین سحرآموز را بیان می‌کند که یهود به جای تورات از آنچه شیاطین در زمان سلیمان بر مردم می‌خواندند، پیروی می‌کردند. آنان برای توجیه کار خویش، نسبت سحر به سلیمان نیز می‌دادند، در حالی که سلیمان مرد خدا بود و کارش معجزه، و شیاطین در جهت مخالف او و کارشان سحر بود.

علاوه بر آنچه گذشت، یهود از منبع دیگری نیز به سحر دست یافتند. بدین طریق که خداوند دو فرشته را به نام «هاروت» و «ماروت» به صورت انسان در شهر «بابل» «2» در میان مردم قرار داد که روش ابطال و خنثی سازی سحر و جادو را به آنان بیاموزند. اما برای اینکار لازم بود ابتدا آنان را با سحر آشنا سازند. چون انسان تا فرمول ترکیبی چیزی را نداند، نمی‌تواند آنرا خنثی نماید. لذا فرشته‌ها، ابتدا طریق سحر و سپس طریقه ابطال آن را می‌آموختند و قبل از آموزش با شاگردان خود شرط می‌کردند که از آن سوء استفاده نکنند ومی‌گفتند: این کار مایه‌ی فتنه و آزمایش است، مبادا در مسیر خلاف بکار گیرید. اما یهود از آن آموزش سوء استفاده نموده و از آن برای مقاصد ناشایست بهره بردند و حتی برای جدایی میان مرد و همسرش بکار گرفتند.

«1». سحر، به فن ظریف و دقیقی گفته می‌شود که امور را از مسیر عادی خود منحرف می‌سازد. وگاهی سحر به معنی خدعه، و باطل را در شکل و قالب حق آوردن، آمده است.

قرآن در اینجا نکته‌ای را یادآور می‌شود که جای دقت و تأمل است. می‌فرماید:

ساحر با داشتن علمِ سحر، از دایره‌ی قدرت الهی خارج نیست و بدون اراده‌ی خدا قادر به انجام کاری نیست و به کسی نمی‌تواند ضرری برساند، ولی از آنجایی که خداوند برای هر چیز اثری قرار داده است، سحر و جادو نیز می‌تواند اثرات سویی داشته باشد که از آن جمله تأثیر آن بر روابط زناشویی و خانوادگی است.

چه نکاتی از این آیه می توان آموخت؟

نکاتی که می توان از این آیه آموخت به شرح زیر می باشد:

1- تعلیم و تعلم و اعمال سحر، در ردیف کفر است. «کَفَرُوا یُعَلِمُونَ النَاسَ السِحرَ»

2- تفرقه انداختن میان زن و شوهر، کاری شیاطینی و در حد کفر است. «فَلا تَکفُر فَیَتَعَلَمُونَ مِنهُما ما یُفَرِقُونَ بِهِ بَینَ المَرءِ...»

3- سحر و جادو واقعیت دارد و در زندگی انسان مؤثر است. «یُفَرِقُونَ بِهِ...»

4- ساحر دست به کارهایی می‌زند، ولی تمام تأثیر و تأثرات زیر نظر خداست. می‌توان از طریق پناه بردن به خداوند و استعاذه و توکل و دعا و صدقه از توطئه‌ها نجات یافت. «وَ ما هُم بِضارِینَ»

5- ساحران شاید به پول و شهرتی برسند، ولی در قیامت بهره‌ای ندارند. «ما لَهُ فِی الآخِرَهِ مِن خَلاق»

6- کسی که به سراغ تفرقه اندازی و سحر می‌رود، انسانیت خود را از دست می‌دهد. «لَبِئسَ ما شَرَوا بِهِ أَنفُسَهُم» اگر مطمئن هستید که سحر و جادو شده اید، آیا به دنبال باطل کردن سحر بریم؟ اگر احساس می کنید که جادو شده اید و با سحر مشکلی در زندگی شما افتاده است، نیاز نیست که به دنبال فرد خاصی بگردید. آن فرد خاص خود شما هستید.

همانگونه که در نکات این آیه شریفه بیان شد، بهترین و موثرترین راه برای باطل کردن سحر و جادو، پناه بردن به خداوند و استعاذه و توکل و دعا و صدقه می باشد.

در دور و برمان افراد بسیار زیادی هستند که این ادعا را دارند که سحر و جادو را باطل می کنند. بهتر است در دام این افراد شیاد نیفتید زیرا 99% این افراد شیاد بوده و هیچ کاری برای شما نخواهند کرد.

تنها قدرت مطلق خداوند متعال بوده و شما می توانید با توکل به او تمامی مشکلات خود را حل کنید.

هیچ وقت این آیه شریفه را از یاد نبرید که:

«الَذِینَ آمَنُوا وَتَطمَئِنُ قُلُوبُهُم بِذِکرِ اللهِ أَلاَ بِذِکرِ اللهِ تَطمَئِنُ القُلُوبُ، همان کسانی که ایمان آورده اند و دلهایشان به یاد خدا آرام می‌گیرد آگاه باش که با یاد خدا دل‌ها آرامش می‌یابد»

منبع: سایت اهل البیت

هم اکنون دیگران می خوانند -->

بیشتر بخوانید

آیا سحر و جادو واقعیت دارد؟ 2