احتمال انتقال "هاری" از سگهای خانگی به صاحبان آنها / مرگ سالانه 10 تا 20 نفر ایرانی بر اثر هاری
رئیس گروه مدیریت بیماریهای قابل انتقال بین حیوان و انسان وزارت بهداشت با بیان اینکه "سگها" مهمترین عامل انتقال بیماری مرگبار "هاری" به انسان هستند، گفت: سالانه 10 تا 20 نفر در کشورمان بر اثر ابتلا به هاری، جان خود را از دست میدهند.
محمدرضا شیرزادی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم در آستانه روز جهانی پیشگیری از "هاری" درباره این بیماری اظهار کرد: هاری یک بیماری ویروسی است که سیستم اعصاب مرکزی شامل مغز و نخاع را درگیر میکند.
راه انتقال هاری چیست؟
وی افزود: راه انتقال هاری، گزش پستانداران است و از بین پستانداران نیز "سگها" عامل اصلی انتقال بیماری هستند و بیشترین موارد بروز هاری در پی گزش سگهاست.
شیرزادی با بیان اینکه این بیماری در ایران در وحوش و سگها اندمیک (بومی) است، گفت: برخی کشورها با انجام واکسیناسیون حیوانات توانستهاند این بیماری را به طور تقریباً کامل در وحوش کنترل کنند.
وقوع سالانه 320 هزار مورد حیوان گزیدگی در کشور
وی تصریح کرد: سالانه بالغ بر 320 هزار نفر در کشور مورد گزش توسط پستانداران قرار میگیرند و به مراکز مراقبت و پیشگیری هاری مراجعه و واکسن هاری و سرم آن را دریافت میکنند.
مرگ سالانه 10 تا 20 نفر بر اثر هاری
رئیس گروه مدیریت بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت با بیان اینکه احتمال مرگ هر فردی که علائم هاری در او ظاهر شود قطعی است، متذکر شد: متأسفانه سالانه حدود 10 تا 20 نفر به دلیل عدم مراجعه به این مراکز، مبتلا به هاری و دچار علائم بیماری میشوند و فوت می کنند.
راههای پیشگیری از ابتلا به هاری
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر در هر شهرستان حداقل یک مرکز مراقبت و پیشگیری از هاری وجود دارد؛ بهترین راه برای پیشگیری از مرگ این است که افراد پس از گزش در نخستین فرصت به مراکز مراقبت از هاری مراجعه کند. بهترین راه پیشگیری از ابتلا نیز این است که افراد باید مراقب باشند که مورد گزش قرار نگیرند و به حیوانات هار نزدیک نشوند.
وظایف دستگاههای مختلف در کنترل هاری
رئیس گروه مدیریت بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت درباره نقش دستگاههای مختلف در کنترل بیماری هاری بیان کرد: وزارت کشور، شهرداریها و دهیاریها نقش کنترل جمعیت سگها و سازمان دامپزشکی نقش واکسیناسیون و سازمان حفاظت از محیط زیست نیز کنترل هاری در وحوش را به عهده دارند.
علائم هاری چیست؟
شیرزادی با بیان اینکه علائم هاری ممکن است از دو ماه تا یک سال پس از گزش ایجاد شوند، یادآور شد: مرگ فردی که علائم در او ظاهر شده باشد، قطعی است. سرگیجه، سردرد، حالت تهوع، پرخاشگری، اختلالات رفتاری، کما از علائم هاری است و از زمان بروز علائم تا مرگ یک هفته تا 10 روز طول میکشد.
احتمال ابتلای سگهای خانگی به هاری
وی درباره احتمال ابتلای حیوانات خانگی به هاری نیز گفت: انتقال بیماری توسط سگها شایعتر است و سگهای بلاصاحب به دلیل تماسی که با سایر حیوانات دارند احتمال آلودگی زیادی به هاری دارند اما سگهای خانگی نیز ممکن است به هاری مبتلا شوند؛ هاری ممکن است در حیوانات خانگی نیز علائمی ایجاد نکند اما انتقال آن به انسان کشنده است.