احیای 2015 واحد تولیدی راکد / بازپس گیری اراضی صنعتی راکد و الکترونیکی شدن واگذاری زمین در سال 1400
تهران - ایرنا - مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران از احیای 2015 واحد تولیدی راکد در سال گذشته خبر داد و بازپسگیری اراضی صنعتی راکد و الکترونیکی شدن فرآیند واگذاری زمین در شهرکهای صنعتی را از اقدامات مهم در راستای شفافیت، جمعآوری امضاهای طلایی و مبارزه با فساد و رانت اعلام کرد.
«علی رسولیان» امروز در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: یکی از موارد مهمی که در سال 1400 و به ویژه با استقرار دولت سیزدهم با جدیت پیگیری شد، تعیینتکلیف طرحهایی بود که زمین در اختیار گرفته بودند، اما اقدام به ساخت نمیکردند و راکد باقی مانده بودند.
مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران بیان داشت: با پیگیریهای انجام شده یکهزار و 950 هکتار از این اراضی مربوط به 2هزار و 13 قرارداد وارد فرآیند آزادسازی شد که یکهزار و 480 قرارداد به وسعت 780 هکتار برای خلعیت به مراجع قضایی ارجاع داده شد و در نهایت 564 قرارداد به مساحت 355 از طریق دادگاهها رای به خلعیت صادر شد.
وی گفت: در این میان 422 هکتار از اراضی پس از اینکه به داوری دادگاهها فرستاده شد، افراد تفاهم کردند تا این اراضی را به سایرین واگذار کنند.
رسولیان ادامهداد: پس از آغاز فرایند آزادسازی، بسیاری از افراد نیز به فرآیند ساخت و ساز در اراضی خود سرعت دادند، بهطوری که تا پایان سال 99 حدود سه هزار و 200 واحد در مرحله نصب ماشینآلات بودند و این آمار در پایان سال 1400 به چهار هزار و 300 واحد رسید.
الکترونیکی شدن فرآیند واگذاری اراضی و حذف فرایند کاغذی
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت خاطرنشانکرد: یکی از بهترین شیوهها برای مبارزه با فساد، جمعآوری امضاهای طلایی، حاکم شدن شفافیت اطلاعات و سالمسازی، واگذاری زمین در شهرکهای صنعتی به صورت الکترونیکی است. در این زمینه از پانزدهم اسفند ماه 1400 این موضوع شروع شد و از ابتدای سال جدید سعی داریم واگذاری اراضی غیرالکترونیکی نباشد.
وی اظهارداشت: همچنین امسال در برنامه داریم که سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی، سازمانی دیجیتالی شده و دیگر فرایند کاغذی در آن نداشته باشیم.
وی گفت: همچنین در تلاش هستیم در جاهایی که تاکنون تصمیمگیری با افرادی همچون اعضای هیات مدیره و مدیرعامل سازمان بوده است، این فرایند حذف و بهجای آن پنج شیوه واگذاری زمین با اختیار متقاضی جایگزین شود تا افراد بتوانند به هر شیوه ای که دوست دارند یا به بودجهشان نزدیکتر است اقدام کنند که این شیوه به عدالت نزدیکتر خواهد بود.
رسولیان خاطرنشانکرد: به این ترتیب و با الکترونیکی شدن فرآیند واگذاری زمین، افراد میتوانند بدون مراجعه به سازمان صنایع کوچک و از طریق سیستمهای کامپیوتری و حتی با تلفن همراه خود برای دریافت زمین اقدام کرده و اراضی نیز به این ترتیب بدون حضور در محل قابل رویت خواهد بود.
احیاء 2015 واحد راکد
مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران افزود: با استقرار دولت سیزدهم، یکی از تاکیدات رئیسجمهوری بر احیای واحدهای راکد و غیرفعال و استفاده حداکثری از ظرفیتهای موجود بود. به این منظور در نخستین گام بررسی مجدد از واحدهای راکد در سطح کشور انجام شد و گروهی از متخصصان کلینیکهای صنعتی به منظور ارزیابی مجدد واحدهای صنعتی کشور در داخل و بیرون شهرکهای صنعتی به صورت حضوری اقدام کردند.
وی ادامهداد: در این راستا 12 هزار و 867 واحد راکد شناسایی شد که 6 هزار و 814 واحد در داخل شهرکهای صنعتی واقع بود و با بررسی انجام شده مشخص شد 62 درصد این واحدهای راکد قابلیت راه اندازی مجدد دارند، اما 6 هزار و 20 واحد آنها نیازمند عارضهیابی جدی است.
رسولیان با اشاره به شناسایی این واحدها در 30 رسته مختلف، گفت: 450 واحد در تملک بانکها بودند و یک هزار و 341 واحد بر اساس احکام حقوقی، اختلافات بین شرکا و... غیرفعال شده بودند.
وی بیان داشت: در ادامه راهکارهای حمایت از این واحدها شناسایی شد که از آن جمله میتوان به تامین سرمایه در گردش، بهبود کیفیت محصولات، لزوم رقابتپذیری محصولات، نیاز به سرمایه ثابت، نیاز به بازاریابی، اصلاح فرایندهای تولید و غیره اشاره کرد.
معاون وزیر صمت گفت: در همین راستا پروژه افزایش تولید رقم خورد که در دو بخش احیاء واحدهای راکد و افزایش ظرفیت تولید اجرائی شده و میشود؛ بهطوری که پروژه افزایش ظرفیت تولید از امسال برای سههزار و 300 واحد از واحدهایی که کمتر از 50 درصد ظرفیت دارند، هدفگذاری شده است.
وی تصریحکرد: نتیجهای که تاکنون حاصل شده 2 هزار و 15 واحد از واحدهای راکد داخل و بیرون شهرکها احیاء شدند که اشتغالزایی جدید یا تثبیت شغل 26 هزار و 100 نفر را به دنبال داشته است.
تامین مالی زنجیرهای
رسولیان با اشاره به کمبود نقدینگی به عنوان یکی از مشکلات اساسی واحدهای راکد، خاطرنشانکرد: اگر قرار بود با شیوههای گذشته به تامین مالی واحدها بپردازیم محدودیت های موجود ادامه کار را سختتر میکرد، اما در سال گذشته وزارت صمت با همکاری بانک مرکزی به اجرای «تامین مالی زنجیرهای» پرداخت که بهخصوص برای واحدهای کوچک و متوسط تامین نقدینگی را آسان میکند.
معاون وزیر صمت گفت: درسال 1400 با انعقاد تفاهمنامهای با سازمان برنامه و بودجه، منابعی برای تامین مالی واحدهای راکد در نظر گرفته شد، همچنین 20 میلیارد تومان به این منظور از منابع سازمان صنایع کوچک در نظر گرفته شد که با تلفیق با منابع بانکها، منابعی را برای صنایع خرد یا صنایعی که در آستانه راه اندازی هستند و همچنین واحدهای راکد در نظر گرفته شد.
وی افزود: سال گذشته 2هزار و 780 واحد در داخل شهرکهای صنعتی به بهرهبرداری رسید که منجر به ایجاد اشتغال برای 52 هزار نفر شد که در مقایسه با سال 99 و بهرهبرداری از 2 هزار و 750 واحد رشد اندکی را نشان میدهد.
حمایت از شرکتهای دانشبنیان / ایجاد نواحی و شهرکهای صنعتی با توجه به آمایش سرزمینی
مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران اظهار داشت: سال گذشته قول حمایت از شرکتهای دانشبنیان را داده بودیم؛ در این راستا 50 واحد از واحدهای موجود در داخل شهرکهای صنعتی با کمکهای مالی این سازمان دانشبنیان شدند، همچنین به 130 شرکت دانشبنیان بدون فرآیند مزایده و با اولویت زمین واگذار شد.
وی یادآور شد: در سالی که گذشت 30 شهرک و ناحیه صنعتی جدید در کشور ایجاد و 15 شهرک و ناحیه صنعتی در کشور توسعه داده شد. برنامهریزی ما اضافه کردن 9هزار هکتار به مساحت شهرکهای صنعتی بود که تا ایام پایانی پارسال حدود هشتهزار هکتار اضافه شد و در مقایسه با سال 99 که این رقم کمتر از 2هزار هکتار بود چشمگیر است.
رسولیان بیانداشت: در دولت سیزدهم توسعه شهرکها و نواحی صنعتی بر پایه آمایش سرزمینی در دستور کار قرار گرفت. در این راستا مقرر شد شهرکهای بزرگ در مناطق با قابلیت سرمایهگذاری صنعتی (بهطور مثال سواحل دریاها) ساخته شود، همچنین در استان تهران توسعه شهرکها و نواحی صنعتی در حاشیه آزادراه غدیر که موقعیت ویژهای داشته و از زیرساختهای حمل و نقلی و ترانزیتی برخوردار است در دستور کار قرار خواهد گرفت.
ایجاد شهرکهای مسکونی در کنار شهرکهای صنعتی
وی گفت: با انعقاد تفاهمنامهای بین این سازمان و وزارت راه و شهرسازی مقرر شد از این پس شهرکهای مسکونی در کنار شهرکهای صنعتی احداث شوند. اکنون 11 محور مواصلاتی در کشور شناسایی شده که به شهرهای بزرگ ختم میشوند و باید روشهایی را در پیش گرفت تا فاصله سکونت افراد و کارگران با مراکز صنعتی کمتر شود که در این راستا اشتغال دستکم 360 هزار نفر به این مساله گره خورده است.
رسولیان افزود: نواحی و شهرکهای صنعتی همچون اشتهارد، عباسآباد، گلستان، توس مشهد و قزوین به همین دلیل با مشکل کمبود کارگر مواجه هستند.
وی گفت: با تفاهم انجام شده با وزارت راه و شهرسازی، ساخت شهرک مسکونی در شهرک صنعتی ایوانکی در شرق تهران در دستور کار قرار خواهد گرفت و برای شهرک صنعتی اشتهارد نیز مشغول برنامهریزی هستیم.
توسعه مراودات SME ها با خارج از کشور
معاون وزیر صمت ادامهداد: یکی از مواردی که در سالهای گذشته تحت تاثیر پاندومی کرونا و همچنین تحریمها کمرنگ شده بود، ارتباطات با کشورهای خارجی بود. در این زمینه با انعقاد تفاهمنامهای با سفارت آلمان در پایان اردیبهشتماه امسال نخستین گروه از مدیران واحدهای صنایع کوچک و متوسط کشور راهی آلمان میشوند تا هم از نزدیک با برخی صنایع بزرگ و کوچک این کشور آشنا شده و هم از آموزشهای لازم برخوردار شوند. همچنین تفاهمنامه دیگری با سفیر بلغارستان به منظور استفاده از ظرفیتها و پتانسیلهای دو کشور منعقد شده است.
وی بیانداشت: سال گذشته سازمان صنایع کوچک پاویون خوبی در نمایشگاه بین المللی ارمنستان برپا کرد و شرکتهای حاضر در این نمایشگاه موفق شده بودند صادرات خوبی به این کشور و دیگر کشورها داشته باشند.
رسولیان خاطرنشانکرد: ما از برگزاری نمایشگاه در کشورهای همسایه و منطقه حمایت میکنیم و تاکید رئیسجمهوری نیز بر توسعه مراودات تجاری با کشورهای همسایه است.
به گزارش ایرنا، سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران و شرکتهای استانی تابعه آن اکنون با دارا بودن 506 شهرک و 326 ناحیه صنعتی و چهار منطقه ویژه اقتصادی درحال بهره برداری، 81 شهرک و ناحیه صنعتی تخصصی، هفت شهرک فناوری، 38 مرکز خدمات فناوری و کسب و کار، 2 مجتمع فناوری اطلاعات و خدمات نرم افزاری، 96 هزار و 841 قرارداد منعقده و بهره برداری از 48 هزار و 535 واحد صنعتی و سه هزار و 182 واحد کارگاهی، زمینه اشتغال مستقیم 961 هزار و 910 نفر را در سراسر کشور فراهم کرده است.