سه‌شنبه 6 آذر 1403

ادامه تثبیت نرخ ارز با توسعه مرکز مبادله ارز و طلا

خبرگزاری اکو نیوز مشاهده در مرجع
ادامه تثبیت نرخ ارز با توسعه مرکز مبادله ارز و طلا

به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، علی سعیدی در پاسخ به این پرسش که آیا می‌توان انتظار داشت با توسعه مرکز مبادله ارز و طلا نرخ ارز از یک ثبات طولانی مدت برخوردار شود و فعالان اقتصادی بتوانند نرخ ارز را پیش‌بینی کنند؟ اظهار داشت: بله، با توسعه این مرکز تثبیت نرخ ارز ادامه‌دار می‌شود و برنامه بانک مرکزی هم همین است که تمام تقاضا‌های واقعی بازار جذب مرکز مبادله ارز و طلا شود؛ حتی کسانی که ارز خدماتی می‌خواهند و دستگاه‌های دولتی که طرف حساب این افراد هستند، نیز در این مرکز حضور دارند؛ بنابراین تقاضا‌های ارز خدماتی را هم می‌توانیم در این مرکز شناسایی کرده و پاسخگو باشیم.

وی افزود: با توسعه مرکز مبادله ارز و طلا مراجعه مردم به بازار غیر رسمی برای خرید ارز کمتر می‌شود و خود به خود مرکز مبادله ارز و طلا به عنوان مرجعیت قیمت مشخص می‌شود و حتی به بازار غیر رسمی هم سیگنال‌دهی می‌کند.

مدیر مرکز مبادله ارز و طلای ایران گفت: قبل از این هم معاملات بازار غیر رسمی ارز در حداقل ممکن قرار داشت، اما نقش علامت‌دهی و نرخ‌دهی به کل بازار را بازی می‌کرد، اما وقتی ما همه تقاضا‌های رسمی ارز را در یک بازار رسمی پاسخ دهیم و قیمت‌ها هر روز بر روی تابلو و از طریق سایت این مرکز اعلام شود به مرور مرجعیت قیمت گذاری برای نرخ ارز در کشور پیدا می‌کند.

سعیدی در پاسخ به این گفته که عده‌ای تقاضای ارز دارند، اما نه به خاطر واردات و صادرات و نه به خاطر مسافرت خارجی بلکه می‌خواهند از تورم در امان باشند که وی گفت: بانک مرکزی سهمیه ارزی هر نفر را با داشتن کد ملی سالانه 2 هزار دلار در نظر گرفته است که مردم می‌توانند این ارز سرمایه‌گذاری را هم از مرکز مبادله طلا و ارز خریداری کنند. به گونه‌ای که در سال جاری و روز‌های ابتدایی مرکز مبادله ارز 592 میلیون دلار و 192 میلیون یورو در سرفصل نیاز ضروری برای سال‌جاری به متقاضیان تخصیص داده شد.

وی همچنین عنوان کرد: همه کسانی که متقاضی دریافت ارز هستند، باید حساب ارزی در بانک باز کنند و 7 روز پس از واریز ارز به حساب فرد، می‌تواند اسکناس آن را هم از بانک دریافت کند.

مدیر مرکز مبادله ارز و طلای ایران ادامه داد: کسانی که با انگیزه حفظ ارزش پول خود تقاضای ارز می‌کنند، می‌توانند به بازار مبادله ارز و طلا مراجعه کنند و ارز مور دنیاز را دریافت کنند.

سعیدی در مورد اینکه آیا مرکز مبادله ارز و طلا می‌تواند به عنوان مرجع تعیین قیمت در منطقه باشد؟ گفت: ارز یک نرخ جهانی دارد البته در مورد طلا می‌توان چنین نقشی را قائل شد و ابزار‌های معاملات طلا که به صورت عمده انجام می‌شود و همچنین برای رفع تعهدات صادراتی کار‌هایی انجام می‌دهیم که در سال جاری به اجرا درآمده است.

وی افزود: در حال حاضر ارز‌های طلا برای رفع تعهدات صادرات و واردات طلا در این مرکز توسط صادرکنندگان انجام می‌شود. تجار می‌توانند به جای دلار طلا وارد کشور کنند و طلای خود را در مرکز مبادله و ارز به متقاضیان ارائه کنند، خریداران هم که تعهد ارزی دارند می‌توانند طلای مورد نیاز را از این بازار خریداری کنند؛ بنابراین بازار مبادله ارز و طلا می‌تواند همه نیاز‌های فعالیت‌های اقتصادی را پاسخگو باشد.

مدیر مرکز مبادله ارز و طلای ایران گفت: خریداران طلا باید مورد تأیید انجمن طلا و فعال در این بازار باشند، البته بازار طلا ویژگی‌های خاص خود را دارد که متخصصان باید تشخیص دهند که شمش و طلای ارائه شده قلابی نباشد، اما معاملات طلا را به تازگی شروع کرده‌ایم.

سعیدی در مورد حجم واردات امسال و تأمین دلار آن بیان داشت: امسال حدود 42 میلیارد دلار واردات انجام شده است که دلار آن نیز تأمین شده است، البته 12 میلیارد از آن در تابلوی اول بازار ارائه شده و کالا‌های اساسی از 20 میلیارد دلار در تابلوی دوم که ارز نیمایی واردات است و 10 میلیارد دلار آن هم ارز خدماتی است که به دنبال این هستیم 10 میلیارد دلار در مرکز مبادلات طلا و ارز تأمین شود.

وی گفت: در حال حاضر نمایندگان دستگاه‌های مختلف مانند وزارت صمت، جهاد کشاورزی، سازمان ورزش و جوانان و وزارت بهداشت برای ارائه ارز خدماتی بازرگانان، ورزشکاران، دانشجویان و بیماران در مرکز مبادلات طلا و ارز حضور دارند که می‌توانند به راحتی متقاضیان ارز خدماتی را پاسخگو باشند.

بنابراین گزارش با توسعه مرکز مبادله ارز و طلا انتظار می‌رود ثبات ادا‌مه‌داری در بازار ارز و طلا اتفاق بیفتد و اقتصاد به ویژه در زمینه نرخ ارز پیش‌بینی‌پذیر شود.