ادعای اختلاف بزرگ میان ایران و آمریکا در مذاکرات برجام
اکسیوس نوشت دولت جو بایدن اعلام کرده است، هرگونه توافقی برای احیای توافق هستهای سال 2015 میبایست شامل بازگشت ایران به اجرای کامل تعهدات قبلی خود باشد، اما این موضوع با توجه به پیشرفت برنامه هستهای ایران نسبت به شش سال پیش، پیچیده شده است.
فرارو - «جالینا پورتر» معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا از بازگشت تیم مذاکرهکننده این کشور به وین برای دور جدید گفتوگوها برای احیای توافق هستهای ایران خبر داد. در همین حال ادعای تازه ای درباره اختلاف میان ایران و امریکا مطرح شده است.
پورتر طی نشست خبری روزانه درباره روند گفتوگوهای وین توضیح داد: «در یک ماه قبل، هیأت آمریکایی به سرپرستی رابرت مالی، رویکردهای جدی را درباره گامهایی که ایران و آمریکا باید برای بازگشت متقابل [به برجام] بردارند، بررسی کرد. البته، هیأت آمریکایی این هفته برای دور بعدی مذاکرات به وین سفر میکند».
او با طفره رفتن از پاسخ به سوالی درباره اینکه مذاکره بر سر تبادل زندانیان ایرانی و آمریکایی هم در گفتوگوهای هستهای وین گنجانده شده، گفت: «من در موقعیتی نیستم که هیچ جزئیات خاصی در این باره کنم. اما باید بگویم که ما از بازگشت متقابل به پایبندی به برجام استقبال میکنیم».
معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سوالی درباره اینکه گفتوگوهای وین چقدر طول خواهد کشید، اظهار داشت: «ما زمانبندی خاصی برای آن نداریم».
پورتر در بخش دیگری از صحبتهایش با بیان اینکه قطعا تیم مذاکرهکننده آمریکایی بعد از بازگشت به وین، گزینههایی از جمله تسهیل تحریمهای ایران را بررسی خواهد کرد، افزود: «البته که پیشرفتهایی هم حاصل شده است. ما نه در حال وقت تلف کردن هستیم نه تعجیل میکنیم».
در حالی خبر سفر هیئت آمریکایی به وین منتشر شده که روز گذشته آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در خصوص مذاکرات احیای برجام در وین گفت که برخی پیشرفتها در این مذاکرات به دست آمده اما همچنان راه درازی برای طی شدن در مذاکرات هستهای وجود دارد.
اما حسن روحانی، رییسجمهوری ایران روز چهارشنبه در خصوص این مذاکرات گفت: «به عنوان رییس دولت به مردم اعلام میکنم تحریم شکسته شده است و اگر همه با هم متحد باشیم به زودی تحریم برداشته میشود. طرف ما میداند راهی جز بازگشت به تعهدات خود و موافقتنامه برجام ندارد.»
حسن روحانی همچنین اضافه کرد، «در زمینه تحریم کاری که مذاکره کنندگان ما در وین انجام دادند کار بزرگی بوده و طرف مقابل اگر به طور کامل به قانون، به تعهدات و به قطعنامه 2231 برگردد به نظر من زود تمام می شود. مذاکرات در چارچوب و حرکت درستی در حال انجام است و مسیر، مسیر درستی است.»
ادعای بن بست در مذاکرات وین
اما پایگاه خبری اکسیوس چهارشنبه به نقل از یک دیپلمات اروپایی و یک مقام سابق آمریکایی مدعی شد، اختلاف بزرگی بین مواضع ایران و آمریکا در خصوص اقداماتی که ایران برای محدود کردن برنامه هستهای خود باید انجام دهد وجود دارد و این شکاف باعث توقف مذاکرات وین برای احیای برجام شده است.
اکسیوس نوشت دولت جو بایدن اعلام کرده است، هرگونه توافقی برای احیای توافق هستهای سال 2015 میبایست شامل بازگشت ایران به اجرای کامل تعهدات قبلی خود باشد، اما این موضوع با توجه به پیشرفت برنامه هستهای ایران نسبت به شش سال پیش، پیچیده شده است.
یک دیپلمات اروپایی به این پایگاه خبری گفته است، آمریکا و سه کشور اروپایی عضو برجام توافق دارند که «زمان گریز هستهای» یعنی فاصله ایران با تولید مواد مورد نیاز برای ساخت بمب اتمی حداقل به یک سال افزایش یابد. آنها (آمریکا و سه کشور اروپایی) همچنین در خصوص چگونگی رسیدن به این هدف، مواضع مشترکی دارند.
اکسیوس همچنین نوشته است، اما موضع ایران بسیار متفاوت است. این دیپلمات اروپایی میگوید، یک اختلاف اساسی درباره سانتریفیوژهای جدید و پیشرفتهتری است که ایران نصب کرده است و به تهران امکان میدهد با سرعت بیشتر اورانیوم غنی کند.
این پایگاه خبری اضافه کرد که مذاکرات کارگروه در خصوص لغو تحریمها پیشرفتهای زیادی داشته است، اما مذاکرات کارگروه بازگشت به تعهدات هستهای تقریبا پیشرفتی نداشته است.
از سوی دیگر نیز یک منابع آگاه روز گذشته به پرس تی وی گفت آمریکا اصرار به حفظ تحریمها دارد. وزارت خارجه ایران این اظهار نظر را تکذیب کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: «در این مورد خاص که بازهم یک رسانه از قول منابع آگاه ناشناس خود ادعا کرده، نه تنها این مورد و موارد ادعایی شبیه این غلط است بلکه همه یقین بدانند اگر آمریکا اصراری بر این گونه امور داشت قطعا تاکنون گفتگوها متوقف شده بود.»
دور سوم مذاکرات میان اعضای کمیسیون مشترک برجام روز شنبه 11 اردیبهشت در وین به پایان رسید. تاکنون همه طرفها، از جمله آمریکا از پیشرفت در گفتوگوها خبر دادهاند با این حال اغلب آنها تأکید داشتهاند که فعلا برای قضاوت در این زمینه زود است.