دوشنبه 5 آذر 1403

ارتفاعات البرز برند تهران و زلزله واقعیت آن است

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
ارتفاعات البرز برند تهران و زلزله واقعیت آن است

حناچی ارتفاعات البرز را برند تهران خواند و گفت: این ارتفاعات با روانه کردن 240 میلیون مترمکعب آب به پایین دست، باعث حیات شهر می‌شود.

حناچی ارتفاعات البرز را برند تهران خواند و گفت: این ارتفاعات با روانه کردن 240 میلیون مترمکعب آب به پایین دست، باعث حیات شهر می‌شود.

به گزارش خبرنگار مهر، پیروز حناچی، شهردار تهران بامداد امروز مهمان برنامه «باغ رمضان» بود با اشاره به لوکیشن برنامه «باغ رمضان» و با اشاره به اینکه اولین طرح مصوب مربوط به تپه های عباس آباد بعد از انقلاب در دوره‌ای که ما در دبیرخانه شواری عالی شهرسازی بودیم تصویب شد. گفت: آن زمان همه چیز روی نقشه و کاغذ بود. الان محلی برای گذران اوقات فراغت مردم شده است.

وی افزود: از سال 80 عضو هیئت مدیره اراضی عباس آباد بودم و از همان موقع علاقه‌مند به پیگیری این موضوع شدم. معمولا طرح هایی که شهرداری تهران داشت وزارت مسکن قبول نمی کرد و هیچ اتفاق نظری برای این اراضی به صورت عام وجود نداشت. در دوره هایی که قدری نظارت ضعیف شده بود اتفاقاتی افتاد که جزو اتفاق‌های خوب نیست. قرار نبود وزارت خانه‌ای یا سازمان های اداری در وسط اراضی عباس آباد حضور داشته باشند. تلاش کردیم این سرمایه و ذخیره عظیم را برای مردم تهران نگه داریم و کیفیتش را بالا ببریم.

حناچی درباره ویژگی های منحصر به فرد تهران گفت: یکی از تاریخی ترین شهرهای ما است ری تمدنی بیش از 7 هزارساله دارد و اگر به خود تهران توجه کنیم، تنه به تنه اصفهان می زده است. اما چون پایتخت بوده است و سرعت توسعه در آن بالا بوده است به این ارزش ها به اندازه‌ای که باید توجه نشده است معمولا پلان دوم یا پلان سوم را می بینید. ولی به نظر من ارتفاعات البرز برند این شهر است. در کمتر شهری می بینید که طبیعت به این اندازه به شهر نزدیک باشد.

وی افزود: خداوند نعمتی از این ارتفاعات به سوی تهران روانه می کند که سالیانه 240 میلیون مترمعکب آب است. علت حیات تهران این بوده است. چنارستان ها و قنات های تهران هم معروف بوده است. متاسفانه اینها دچار عارضه شدند. چنارها به دلیل آلودگی از بین می روند و قنات ها معمولا به مجاری فاضلاب تبدیل می شوند که تلاش می کنیم اینها را احیا کنیم. چون آب متوقف نمی شود. آب مسیر خود را پیدا می کند و شما این را به شکل فرورفتگی هایی در سطح زمین مشاهده می کنید. وقتی آب مسیر خودش را پیدا کند در سر راهش همه چیز را می شورد. اعتقاد من این است که ما یک جور دیگر باید به تهران نگاه کنیم. اگر ارزش های تهران را حفظ کنیم و روی آن سرمایه گذاری کنیم شهرمتفاوتی خواهیم داشت.

شهردار تهران درباره امیدها و نگرانی هایش برای تهران گفت: تهران مرکز اقتصاد ایران است. حجم و سرعت گردش اقتصادی در تهران و پهنه جنوبی البرز به نسبت کل کشور بسیار متمرکز است. آرزوی من این است که این متعادل شود و همه جای کشور این سرمایه توزیع شود. این می تواند جلوی مهاجرت را بگیرد. می تواند از تمرکز در پهنه جنوبی البرز بکاهد. بسیاری از مشکلات ما ناشی از این تمرکز است. مشکلاتی مثل آلودگی و ترافیک از تبعات این تمرکز است. تعداد متراکم نفر و خانواده در هکتار بالا اگر برنامه ریزی نشده باشد هم می تواند مشکلاتی را به وجود بیاورد. اولین امیدم این است که در اثر سیاست گذاری های کلان و حجم سرمایه گذاری در کشور این به حد تعادل برسد. بقیه نقاط کشور هم همینقدر جذاب باشند. این تمرکز بخشی از نگرانی ما است. ما در شهری زندگی می کنیم که یکی از واقعیت های آن زلزله است. تمرکز نقطه مقابل این مسئله است. همواره نگرانیم. هرچند که یک واقعیت عمومی است و باید یاد بگیریم با آن زندگی کنیم، مثل خیلی از کشورهای موفق دنیا که در مقابل زلزله این طور عمل کردند.

وی درباره زلزله در تهران و میزان آمادگی شهرداری در این موقعیت بحرانی افزود: به اعتقاد من تهران زلزله های سنگینی را تجربه کرده است چون ما مترو که احداث می کنیم در عمق 10 متری یا 12 متری آجر پیدا می کنیم. این معنایش این است که این شهر تجربیات قبلی زلزله را داشته است. مخصوصا در مناطق جنوبی تهران که تاریخی تر هستند. هر زلزله‌ای که در تهران می آید باید برای ما یک مانور باشد. چه خسارت بزند چه نزند. اگر اینطور نگاه کنیم ما همواره آماده هستیم. من بعضا اشاره می کنم کشوری که پیشینه و عقبه و فرهنگ دارد فرقش با کشوری که خیلی از عقبه تاریخی برخوردار نیست در فرهنگ و ادبیاتش دیده می شود. خیلی از اسناد راهنمایمان در ادبیات هست که در آن به شکل عبارت و یا بیت مثلا گفته شده است که کار نیکو کردن از پرکردن است. این زلزله ها را باید به شکل یک تمرین دائمی ببینیم، مثلا ما 2 هفته پیش یک زلزله داشتیم. این زلزله خسارت نزند ولی مردم را نگران کرد. با این به شکل یک مانور برخورد کردیم. ستاد مدیریت بحران تهران را علیرغم اینکه که مسئولیت مستقیم نداریم فعال کردیم و دستگاه ها را صدا کردیم. دستگاه هایی که می بایست در شرایط بحرانی حاضر باشند. مثلا اگر خدای نکرده در تهران زلزله سنگین بیاید شرکت گاز یکی از دستگاه هایی است که باید حاضر باشد. آتش سوزی ناشی از زلزله می تواند خسارت بارتر از خود زلزله باشد.

وی خاطر نشان کرد: به هر صورت باید یاد بگیریم با زلزله زندگی کنیم. به کودکان آموزش بدهیم که به جای اینکه در لحظه وقوع بترسیم باید آمادگی داشته باشیم و بدانیم باید چه کنیم و چه نکنیم. خانه هایمان را چگوه بسازیم که در شرایط زلزله ایمن باشیم. شما خیلی از خانه ها را می بینید که در راه پله های ساختمان ها که تنها راه ارتباطی با طبقات پایین تر هستند دیوارها از سنگ هستند. این سنگ ها ممکن است به اصلی ترین مانع برای فرار تبدیل شوند. فرو می ریزند و در مسیر راه پله قرار می گیرند. اینها جزییاتی است که باید به آن ها توجه شود.

حناچی گفت: ما به جهت تبیین قوانین و تلاش برای اجرا این کار را انجام می دهیم. ولی مهندسین ناظر و سازندگان که می سازند و مردمی که خانه ها را می خرند باید به این نکات توجه کنند. دولت و حاکمیت هم قوانین را باید به گونه‌ای تنظیم کند که کسی که این قوانین را رعایت کرده و کسی که رعایت نکرده در بازار متفاوت باشند.

وی با دیدن عکسی از محله عودلاجان تهران گفت: این عکس من را یاد تجربه‌ای در سال های 89 و 90 در محله عودلاجان تهران می‌اندازد. آن زمان مسئولیت اجرائی نداشتم. در دانشگاه بودم و مسئولیت یک مرکز پژوهشی را داشتم. تلاش کردیم که با واسط شدن بین شهرداری و میراث و ذی نفعان آن جا را به یک مکان قابل قبول تبدیل کنیم. الان آن مکان مرمت و بهسازی شده است و به بازارچه عودلاجان تبدیل شده است. درس عمیقی بود برای من. یک منطقه فراموش شده تهران که بسیاری از مشکلات از جمله اعتیاد و فقر را داشت و در کنار بازار تهران که گردش عظیم سرمایه را داشت به جهت کالبدی احیا شد. فرسودگی در مناطق تاریخی فرق می کند و باید با نگاه ارزش مدار به سوی آن برویم. شیوه برخورد کاملا متفاوت است. بخش های جنوبی بازار بافت تاریخی تهران هستند. این مناطق دچار شب مردگی شده اند. در شب کمترین کسی را در این مناطق پیدا کنید.

شهردار تهران افزود: در زمان ابتدای انقلاب خانه های مسکونی در دل بازار تهران داشتیم. این حیات اجتماعی می آورد. الان خانه ها همه تبدیل به انبار شده اند و برگرداندن این روند کار راحتی نیست. کلا مداخلات در شهر برای اینکه یک رفتار یا یک رویه عوض شود کار راحتی نیست. مشکلی که در کشور داریم در الگوی اداره امور شهرها و به ویژه کلان شهرهایمان اختیارات با مسئولیت ها تطابق ندارد. ما مسئولیت را از کسی می خواهیم که همه اختیارات در اختیارش نیست.

وی ادامه داا: الگوهای متفاوتی در دنیا داریم. در کشور همسایه در استانبول یک قانون برای اداره امور شهر دارد و قاعده‌ای که در استانبول برای اداره شهر اجرا می شود با دیگر شهرها متفاوت است. از آن مهم تر اختیاراتی که شهردار دارد در خیلی از کشورهای دنیا بخش آموزش و زیرساخت ها و خدمات اجتماعی و بهداشت و حتی امنیت و راهنمایی و رانندگی در اختیار شهردار است. همان اختیاراتی که ما در اختیار استاندار می گذاریم در اختیار شهردار است. لوایح در مجلس مطرح شده است؛ لایحه جامع مدیریت شهری به نتیجه نرسید چون اجماع نظر بین دستگاه ها وجود ندارد. یکبار دیگر دولت خیز برداشت برای اینکه بخش هایی که امکان پذیر است را به مدیریت محلی واگذار کند. این اتفاقات رخ نداده اما حقیقت این است که اختیارات و مسئولیت ها باید مطابق با یکدیگر باشند.