اردوغان خواستار گفت وگوی طرفین درگیر در لیبی شد
تهران - ایرنا - روزنامه "دیلی نیوز" مصر روز چهارشنبه از تونس گزارش داد که رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه از طرفین دعوا در لیبی خواست به میز مذاکره برگردند.
وی که دیروز برای انجام رایزنی برای بحران لیبی سرزده وارد تونس شده، در دیدار با قیس سعید، همتای تونسی خود تاکید کرد که طرفین درگیر در لیبی برای اعاده صلح و ثبات در کشورشان چاره ای ندارند جز اینکه به یک آتش بس برای ادامه گفت وگو های صلح میان خود رضایت دهند.
وی گفت: ترکیه بیش از هر چیز ترجیح می دهد با کمک همه بازیگران در بحران لیبی هرچه سریعتر آتش بس را عملی ساخته تا زمینه برای مذاکرات صلحی که تضمین کننده ثبات در این کشور بحران زده است فراهم شود.
اردوغان ضمن دفاع از سیاست های کشورش در قبال لیبی و با اشاره به توافقنامه همکاری نظامی و امنیتی که چندی پیش میان آنکارا و دولت مستقر مورد حمایت سازمان ملل در طرابلس منعقد شده بود، گفت که اگرچه این توافقنامه فقط دغدغه های ترکیه و لیبی را در بر می گیرد و مزاحمتی برای کشورهای دیگر ندارد، اما صرفا یک سند مقدماتی است که در صورت تصویب پارلمان ترکیه قابلیت اجرا پیدا خواهد کرد.
وی همچنین با اشاره به مذاکره تلفنی سه شنبه شب خود با بوریس جانسون، نخست وزیر انگلیس گفت که او همواره معتقد است حل بحران لیبی در کنفرانس برلین بدون حضور دولت های همسایه آن یعنی تونس و الجزایر به هیچ وجه امکان پذیر نخواهد بود. اردوغان در دیدار با میزبان خود گفت که تونس می تواند نقش موثری در استقرار صلح و ثبات در لیبی بازی کند. وی بعد از دیدار با قیس سعید در یک کنفرانس خبری مشترک با او درباره حضور نیروهای ترکیه ای در خارج از این کشور گفت: "شکی نیست که حوادث لیبی بر همه کشورهای منطقه تاثیر منفی می گذارد، اما تصریح می کنم که ترکیه تا به امروز بدون درخواست رسمی از مقامات هیچ کشوری وارد خاک آن کشور نشده است و اگر از سوی دولت لیبی درخواستی در این زمینه صورت گیرد بی تردید از آن استقبال می کند".
رئیس جمهوری ترکیه در پاسخ به آنانی که می گویند ترکیه در لیبی دخالت می کند نیز گفت: "اگر شما دعوت رسمی دولت لیبی از آنکارا برای اعطای کمک به آن دولت رسمی مورد تایید سازمان ملل را دخالت تلقی می کنید، در باره حضور 5 هزار سودانی و 2 هزار مزدور وابسته به شرکت "واگنر" روسیه در لیبی چه می گویید، حتی از آنها نمی پرسید که به چه عنوانی وارد لیبی شده و ماموریت آنها در این کشور چیست؟"
اردوغان افزود: به دلیل همین تاثرات منفی بود که با رییس جمهوری کشور میزبان (تونس) در باره اقدامات مشترکی بحث کردیم که می تواند به استقرار آتش بس در لیبی و بازگشت به روند سیاسی در آن کشور کمک کند.
براساس این گزارش، قیس سعید، رییس جمهوری تونس در این کنفرانس خبری گفت که اگرچه در باره همه مسائل مربوط به لیبی با اردوغان گفت وگو کرده است، اما به هیچ وجه درباره توافقنامه آنکارا - طرابلس در حوزه همکاری های دریایی در مدیترانه با او مذاکره ای نکرده است.
وی دیدارش با همتای ترک را مفید ارزیابی کرد و گفت: اگرچه با اردوغان در باره توسعه همکاری های همه جانبه صحبت شد، اما تفاهم نامه همکاری دریایی ترکیه و لیبی هیچ ربطی به تونس ندارد و مربوط به مرزهای تونس نمی شود".
سفر غیرمنتظره رییس جمهوری ترکیه به تونس درست زمانی انجام می شود که او طی روزهای اخیر با برخی انتقادات بین المللی بر سر عقد یک توافق نامه جدید میان ترکیه و دولت وفاق ملی لیبی برای گسترش همکاری های نظامی و امنیتی دو کشور رو به رو است.
این گزارش حاکی است که "مولود چاووشاوغلو" وزیر خارجه، "خلوصی آکار" وزیر دفاع،، "هاکان فیدان" رئیس سازمان اطلاعات ملی، "فخرالدین آلتون" معاون رییس جمهور و "ابراهیم کالین" سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه نیز اردوغان را در این سفر همراهی می کنند.
*س_برچسبها_س*