ازدواج، معامله و تعیین مهریه بالا نیست / چه چیزهایی جنبه قدسی ازدواج را از بین میبرند؟
حجتالاسلام نادعلی از موانع اصلی سر راه جوانان امروز برای چشیدن طعم شیرین زندگی مشترک گفت.
به گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، نخستین روز از ماه ذی الحجه، سالروز ازدواج حضرت زهرا (س) و امیر المومنین (ع) است. ازدواج این دو معصوم، بی تردید الگویی برای تمام دختر و پسرهایی است که میخواهند زندگی مشترکشان را با ایجاد یک پیوند عمیق دینی، توأم با عشق و مودت آغاز کنند. سالروز این اتفاق خوش یمن، بهانه ای است که بار دیگر موضوع ازدواج را در کشورمان مورد نقد و بررسی قرار دهیم. موضوعی که این روزها با آسیبهای فراوانی مواجه است و نیاز دارد با کمی اصلاح به مسیر درست خود بازگردد.
حجت الاسلام و المسلمین مهدی نادعلی استاد دانشگاه و پژوهشگر دینی، در گفتوگو با خبرنگار ما در خصوص اهمیت ازدواج در اسلام گفت: مسئله ازدواج همیشه مورد تأکید اسلام بوده است. این تأکیدات گویای اهمیت این مبحث است؛ چراکه آینده یک جامعه در گرو ازدواج است. با توجه به اهمیت ازدواج، دشمنان اسلام و نظام جمهوری اسلامی در تلاش هستند که این اتفاق میمون را از بین ببرند و یا اگر ازدواجی صورت گیرد، دوام و کیفیت لازم را نداشته باشد.
وی افزود: اگر بخواهیم رویه صحیح در ازدواج داشته باشیم، نیازمند وجود رویکردی درست در تفکر هستیم. نکته ابتدایی که باید به آن توجه کرد، این است که در اسلام اساس ازدواج بر سادگی است. همیشه ائمه اطهار (س) فرمودند که برنامههای ازدواج را با سادگی جلو ببرید. اگر تجملات در ابتدای ازدواج باشد، در ادامه امکان ساده زندگی کردن فراهم نخواهد بود. پایه نخست در ازدواج محبت است نه تجمل. خداوند در قرآن میفرماید: «و من آیاته أن خلق لکم من أنفسکم أزواجا لتسکنوا الیها وجعل بینکم مود ورحم» پس مهمترین ملاک خوشبختی به سبب ازدواج، محبت است که خداوند متعال آن را بنا نهاد.
این کارشناس مذهبی ادامه داد: همین محبت است که همزیستی را آسان میکند. هزینههای گزاف و تجملات فراوان دوام و همزیستی زندگی را کاهش میدهد. از طرفی ازدواج جنبه قدسی دارد. خداوند متعال میفرماید، محبوبترین بنا در اسلام ازدواج است. همانطور که در نقطه مقابل میفرماید، مبغوضترین بنا نزد او طلاق است. نباید این جنبه قدسی ازدواج را از بین ببریم. مهریههای بالا، جهیزیههای آن چنانی، عروسیهای مجلل و... جنبه قدسی ازدواج را تنزل میدهد. البته این کارکردهای نادرست در گذشته هم بوده است. مثلا در زمان پیامبر اکرم (ص) مهریه زیاد در برخی اقوام رسم بوده است. روایت داریم که مهریه هر چقدر کمتر باشد، نشانه خوش یمن بودن و بابرکت بودن دختر است.
بیشتر بخوانید
حجت الاسلام و المسلمین نادعلی در خصوص دیدگاههای انحرافی درباره ازدواج اظهار کرد: طبیعت ازدواج معامله و خرید و فروش نیست. اگر هم شارع مقدس مهریه را حق زن قرار داده است، منظور پرداخت هدیهای برای شیرین کردن کام زوجه است. این موضوع که مثلا ما در برابر گرفتن یک امتیاز مبلغی را پرداخت میکنیم، دیدگاه انحرافی است و مقام زن را پایین میآورد. برخی میگویند مهریه سنگین برای حفظ زندگی است و مانع طلاق میشود، اما هیچ مهریه سنگینی تا به امروز مانع از طلاق نشده و نخواهد شد.
این پژوهشگر دینی ادامه داد: بعضی از خانواده ها، خودشان را به زحمت میاندازند و جهیزیه پر زرق و برقی را در اختیار دخترشان میگذارند. هنوز مشخص نیست این فخرفروشیها، چه لطفی به زندگی آن دختر و پسر جوان هدیه میکند. عادت بد دیگر این است که این جهیزیه به اقوام و نزدیکان نشان داده میشود و خانوادهای که جهیزیه را فراهم کرده است، تفاخر میکند که ما توانستیم جهیزیه مجللی را تهیه کنیم و مثلا فلان خانواده نتوانستند برای دخترشان این جهیزیه را آماده کنند. آسیبهای این چنینی ازدواج را سخت کرده است و میل به ازدواج را در میان جوانان کاهش داده است.
وی ادامه داد: مانع بزرگ ازدواج بیشتر مانع فرهنگی از جمله تجملات و فخر فروشی هاست. مرتفع کردن این موانع در گرو گفتمان سازی است. تشکیل خانواده، ازدواج و حتی تعداد فرزندان یک موضوع فرهنگی است. اگر جهت گیری مردم درست نباشد، جامعه به سمتی میرود که جامعه غربی رفته است. به این ترتیب که بنیانهای خانواده از هم میپاشد. خداوند متعال در آیه 59 سوره مبارکه مریم میفرماید «و اتبعوا الشهوات فسوف یلقون غیا» در بعضی از امتها انسانها به دنبال شهواتشان رفتند و به زودی سزای آن عمل زشتشان را خواهند دید. البته در همین دنیا هم نتیجه اشتباهشان را خواهند دید. اگر ما ازدواج را در مسیر درستش قرار ندهیم، فرهنگ سازی صورت نگیرد، جامعه ما برای رفع نیازهای شهوانی به سمت نادرستی کشیده خواهد شد.
حجت الاسلام و المسلمین نادعلی در پایان گفت: برای رسیدن به ازدواج آسان باید از بالا رفتن سن ازدواج جلوگیری شود. البته این ازدواج باید با میل طرفین باشد. رسول اکرم (ص) برای زود ازدواج کردن جوانان خیلی تلاش میکردند. اگر میل به ازدواج در سنین جوانی کم باشد، در ادامه فرزند آوری محدود میشود. اتفاقی که جامعه ما با آن درگیر است. یکی از اموری که فرزند آوری را بیشتر میکند، کم شدن سن ازدواج است.
انتهای پیام /