ازدواج کودکان؛ پیامد سوء دیگری از کرونا
تهران - ایرنا - شیوع ویروس کرونا از ابتدای سال 2020 میلادی موجب پدید آمدن مشکلات اقتصادی فراوان شد که کودکان و خصوصا دختران در این میان قربانیان چندباره این آسیب ها بودند.
پاندمی ویروس کرونا که از ووهان چین شروع شد، سرتاسر جهان را از شرق تا غرب تحت تاثیر قرار داد و زندگی 7 میلیارد نفر را دچار دگرگونی های عمیق کرد.
فقر اقتصادی ناشی از کرونا در کشورهای آسیایی تبعات اجتماعی و اقتصادی زیادی در پی داشته که یکی از مهمترین آنها خشونت علیه کودکان و خصوصا دختران می باشد که به اشکال گوناگونی صورت گرفته است.
گرسنگی، سوءتغذیه، استرس و سایر مواردی که سلامتی را به خطر اندازد؛ ترکیبی از آسیب هایی هستند که کودکان کم برخوردار را در برابر ویروس کرونا آسیب پذیرتر می کند و به ایجاد یک روند مملو از بیماری، فقر و مرگ کمک می کند.
در زمان وقوع رخدادهای منفی اجتماعی و حوادث و بلایا، کودکان آسیب پذیرتر از سایر افراد هستند و بیشتر تحت تاثیر قرار می گیرند. در همین حال تاثیر شیوع ویروس کرونا ممکن است به قدری وسیع باشد که تبعات فقر و آسیب های ناشی از آن را چندین برابر کند. افزایش شمار مرگ و میر جهانی در اثر کووید -19 موجب شد تعداد زیادی از کودکان بی سرپرست شوند که این شرایط احتمال سوءاستفاده از آنها و بهره گیری برای کسب درآمد و ازدواج درسنین پایین را افزایش داد.
بحران کرونا با تاثیرگذاری بر وضعیت اقتصادی خانواده ها، دختران بیشتری را در سنین پایین وادار به ازدواج کرده است.
هزاران دختر زیر سن قانونی در تعدادی از کشورهای آسیایی مجبور به ازدواج شده اند. در همین حال فعالان اجتماعی و مدنی هشدار داده اند که در صورت ادامه این روند، پیشرفت های حاصل شده در جهت مبارزه با ازدواج در سنین پایین نابود خواهد شد.
ازدواج های زیر سن قانونی از سالیان دور در جوامع سنتی برخی کشورهای آسیایی ماند افغانستان، پاکستان، هند، اندونزی و ویتنام رایج بوده است. اما اکنون به گفته کارشناسان و پژوهشگران، پاندمی کرونا باعث شده بسیاری از والدین در کشورهای فوق شغل و درآمد خود را از دست بدهند و با مشکلات عدیده اقتصادی مواجه شوند.
به گزارش سازمان ملل متحد سالانه در سطح جهان حدود 12 میلیون دختر پیش از رسیدن به سن 18 سالگی مجبور به ازدواج می شوند اما حالا این سازمان هشدار می دهد که اگر اقدامات فوری برای مهار تاثیرات اقتصادی این ویروس صورت نگیرد، دختران زیادی مجبور به ازدواج زودرس خواهند شد.
"رولی سینگ" رییس شرکت "اقدام برای توقف ازدواج کودکان" در هند می گوید: در زمان قرنطینه و ایجاد محدودیت های بالا برای رفت و آمد شهروندان، بسیاری از مشاغل از بین رفتهاند و بر شمار بیکاران افزوده شده است. خانواده ها به سختی قادر به تامین هزینه زندگی هستند و تصور می کنند بهترین راه اجبار دختران به ازدواج است تا هزینه هایشان کاهش یابد.
این در حالی است که سازمان حفاظت از کودکان " سیو د چیلدرن (بچه ها را نگهدار)" مدت ها پیش درباره خشونت علیه دختران و خطر ازدواج های زیر سن قانونی هشدار داده و خواستار جلوگیری از این شرایط شده بود.
طبق گزارش ها با شیوع گسترده کرونا در افغانستان که موجب تعطیلی چند ماهه مدارس شد، خطر ازدواج اجباری دختران در سنین پایین را تا سه برابر افزایش داد.
بر اساس نتایج پژوهش اخیر صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد در افغانستان، 42 درصد از خانواده ها گفته اند که دست کم یکی از اعضای خانواده شان پیش از رسیدن به 18سالگی ازدواج کرده است که این آمار در مناطق محروم به 66 درصد هم می رسد. اکنون با بدتر شدن شرایط اقتصادی و تحت تاثیر کرونا، خطری به مراتب بزرگتر بر سر راه دختران در افغانستان بوجود آمده است.
سازمان دیده بان حقوق بشر در گزارشی اعلام کرد با توجه به اینکه وضعیت مدارس افغانستان پیش از این هم کاملا مطلوب نبود اما بسته شدن مدارس میلیون ها کودک و نوجوان را در شرایط مبهمی قرار داده است و این مشکل بر دوش دختران سنگینی می کند. زیرا پیش از شیوع کرونا نیز دختران تنها 38 درصد از دانش آموزان این کشور را تشکیل می دادند.
همچنین به گزارش نشریه نیشن ایج، ازدواج کودکان از دیرباز در جوامع سنتی از مجمع الجزایر اندونزی گرفته تا هند، پاکستان و ویتنام رایج بوده است اما با تشویق ها و برنامه ریزی های صورت گرفته، تعداد آنها در حال کاهش بود.
به نوشته این نشریه، اما در دوران قرنطینه کرونایی ازدواج های کودکان افزایش یافته است. بیکاری به طور بی سابقه ای افزایش یافته و امکان از دست دادن شغل وجود دارد. خانواده ها به سختی از پس مخارج زندگی خود بر می آیند، بنابر این فکر می کنند بهتر است دختران کوچکشان ازدواج کنند.
بر اساس گزارش، خطر ازدواج دختران در سنین پایین بیش از خود ویروس می تواند به تهدیدی جدی تبدیل شود.
به نوشته این نشریه، اندونزی که طبق گزارش یونیسف یکی از بالاترین آمارهای ازدواج کودکان را در جهان دارد، سال گذشته برای حل این مشکل سن ازدواج را از 16 سال به 19 سال برای هردو جنس افزایش داد.
به گفته مقامات اندونزی و طبق اعلام وزارت توانمندسازی زنان و حمایت از کودکان در فاصله ماه های ژانویه تا ژوئن سالجاری بیش از 33000 ازدواج کودکان صورت گرفته در حالی که در کل سال 2019 این رقم 22000 بوده است.
شیوع ویروس کرونا و در نتیجه به فقر و فلاکت افتادن خانوادهها در جنوب و جنوب شرق آسیا باعث شده تا اجبار دختران کم سن و سال به ازدواج در این مناطق بیشتر شود.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*