یک‌شنبه 4 آذر 1403

از «عدم کمک مالی انگلستان به دولت قوام» تا «وضعیت سفید چک برگشتی»

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی پانزدهمین روز شهریور ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.

به گزارش تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینه ای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشه های تاریخی بسیاری از واقعیت های امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی پانزدهمین روز شهریور ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.

15 شهریور 1300، لرد کرزن وزیر خارجه انگلستان اعلام کرد به دولت قوام السلطنه کمک مالی نخواهد کرد. وی از نماینده خود خواست این موضوع را به بانک شاهنشاهی اطلاع دهد.

15 شهریور 1307، وزارت فوائد عامه ده دانشجو را برای تحصیل در رشته های راه‌آهن، ذوب آهن و معادن به اروپا اعزام کرد.

15 شهریور 1315، محسن صدر وزیر دادگستری حکم برائت علی منصور را به مجلس اعلام کرد. علی منصور که وزیر راه بود به سوء‌استفاده از موقعیت و وجوه بیت المال متهم شده بود.

15 شهریور 1323، مجید آهی سفیر ایران در مسکو در تلگرافی به وزارت امور خارجه اعلام کرد به زودی یک هیأت نفتی روسیه با هدف مذاکره راجع به کسب امتیاز نفت ایران به تهران خواهد آمد.

15 شهریور 1327، جراید کشور در این روز شرایط وارد کردن کارخانه برق برای شهرستان ها را به طور مشروح اعلام کردند.

15 شهریور 1330، دولت انگلستان اعلام کرد که هر کس از ایران نفت بخواهد تحت تعقیب قرار خواهد گرفت.

15 شهریور 1333، جلسه هیات رییسه مجلسین با حضور نخست وزیر و وزرای دارایی و امور خارجه تشکیل و تصمیم گرفته شد قرارداد نفت به صورت ماده واحد تقدیم مجلسین و متن قرارداد نیز به آن ضمیمه شود.

15 شهریور 1335، کمیسیون ارز وزارت دارایی منحل و کلیه وظایف آن را بانک ملی عهده دار شد.

15 شهریور 1356، سازمان برنامه و بودجه اعلام کرد: کشور در شرایط کنونی با کمبود 16 هزار مهندس، 57 هزار معلم و 400 هزار کارگر متخصص روبه روست و ایران تا 20 سال آینده قادر به تأمین این کادرها نمی باشد.

15 شهریور 1357، هزار نفر از کارمندان بانک ملی اعتصاب کردند و خواهان افزایش پانزده درصدی حقوق خود شدند.

همچنین در این روز، بانک مرکزی در بخشنامه ای به تمامی بانک های کشور ابلاغ کرد که از ثبت سفارش ماشین آلات کهنه، دست دوم و مستعمل ساختمانی، راهسازی و کامیون های خیلی کارکرده خودداری کند.

15 شهریور 1390، شمس الدین حسینی وزیر اقتصاد اعلام کرد: به کسی که پولمان را ندهد، نفت نمی فروشیم.

15 شهریور 1391، نشریه روند متعلق به بانک مرکزی در پژوهشی گزارش داد که حجم بخش غیررسمی یا «پنهان» اقتصاد ایران به 2/21 درصد از کل اقتصاد کشور رسیده است.

15 شهریور 1395، رویترز از زبان ایلزه آیگنر، وزیر اقتصاد ایالت باواریا نقل کرد که سه بانک خاورمیانه، پارسیان و بانک سینا موافقت بانک مرکزی ایران را برای ایجاد شعبه در این شهر آلمانی جلب کرده اند.

15 شهریور 1397، رئیس سازمان برنامه و بودجه، سه سناریوی نفتی ایران برای مواجهه با تحریم‌ها را تشریح کرد؛ سناریوهایی که از روند کاهشی صدور نفت ایران حکایت دارد. محمدباقر نوبخت، در شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان خراسان رضوی در مشهد با اشاره به تحریم‌ها گفت: پیش‌بینی‌ها برای شرایط مختلف انجام شده و در این زمینه سه برنامه فروش براساس «یک میلیون و 700 هزار بشکه در روز»، «یک میلیون و 500 هزار بشکه در روز» و «یک میلیون بشکه در روز» تهیه شده است.

15 شهریور 1398، هند برای نخستین بار پیشنهاد تخصیص یک خط اعتباری برای توسعه یک منطقه اقتصادی در کشور دیگری را ارائه داده و به مسکو پیشنهاد کرده یک میلیارد دلار برای توسعه خاور دور روسیه وام بدهد.

15 شهریور 1399، وضعیت سفید به تبادل چک در اقتصاد بازگشت. بانک مرکزی آخرین تحولات چک، مربوط به تیرماه 99 را منتشر کرد. داده‌های جدید یک تغییر وضعیت جدی را مخابره می‌کند؛ در درجه اول، تعداد چک‌های مبادله‌ای که در ماه‌های دوم و سوم سال زیر 8 میلیون فقره بود، در تیر ماه به بیش از 9 میلیون فقره رسید. افزایش تعداد مبادله نشان می‌دهد سطح مبادلات در اقتصاد، حرکت به سوی وضعیت عادی را آغاز کرده است. علاوه‌بر این، نسبت چک‌های برگشتی چه از نظر مبلغ و چه از نظر تعداد، برای اولین بار پس از شیوع کرونا تک رقمی شد تا ریسک معاملات مدت‌دار به کمترین میزان برسد. روند کاهشی چک برگشتی در سال گذشته تا بهمن ماه برقرار بوده، تا جایی که نسبت مبلغی به 5/9 درصد نزول پیدا کرده بود. کرونا این نوار کاهشی را قطع کرد و نسبت چک برگشتی در فروردین به 20 درصد رسید. اما در اولین ماه تابستان، با ثبت نسبت چک برگشتی 5/9 درصدی، این ابزار پرداخت به حاشیه امن بازگشت.

منابع: موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی و روزنامه دنیای اقتصاد