سه‌شنبه 6 آذر 1403

استاد دانشگاه فرانسه: سلاح قانون در خدمت محیط زیست باشد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
استاد دانشگاه فرانسه: سلاح قانون در خدمت محیط زیست باشد

قم ایرنا استاد حقوق بین الملل محیط زیست دانشگاه اکس مارسی فرانسه گفت: امروزه دولت ها و جوامع مدنی تردیدی در بکارگیری «سلاح قانون» در خدمت به محیط زیست به خود راه نمی‌دهند.

خانم دکتر "ساندرین ملژان دوبوآ" روز سه شنبه در نشست علمی "حقوق بین الملل محیط زیست، چالش ها و چشم اندازهای پیش رو" که به صورت مجازی در دانشگاه قم برگزار شد، افزود: حقوق بین الملل محیط زیست همگام با شناخت و دانش ما نسبت به تهدیدات زیست محیطی، تغییر و تحولات شگرفی پیدا کرده‌است.

وی خاطرنشان کرد: مخاطرات زیست محیطی در ابتدا تهدیدات محلی یا منطقه ای تلقی می شد، همچون آلودگی فلان دریاچه یا رودخانه و یا کارخانه ای که باعث آلودگی شهرها و روستاهای مجاور شده است، اما از دهه 1980 میلادی دریافتیم که تهدیدات زیست محیطی فارغ از محل و منشا تولید آلودگی، در سطح جهانی اثرگذار است.

استاد برجسته حقوق بین الملل محیط زیست فرانسه در ادامه افزود: منشاء انتشار مواد شیمیایی که به لایه ازون آسیب های جدی زده و یا انتشار گازهای گلخانه ای که سیستم آب و هوای جهانی را مختل کرده است، عمدتا از سوی کشورهای صنعتی است، اما آثار و تبعات مخرب آن در نقاط بسیار دورتر کره زمین، حتی در قطب جنوب هم دیده می‌شود.

وی با بیان اینکه دانشمندان بر این عقیده اند که بشر با استفاده بیش از حد از منابع طبیعی، زمین را در آستانه ظرفیت خود قرار داده است، اظهار داشت: ما از میان 9 خط قرمز سیاره زمین، از چهارتای آنها عبور کرده ایم، یکپارچگی زیست کره، چرخه های بیوشیمیایی، جنگل زدایی و تغییرات آب و هوایی و این به معنای بحران های جدی است.

ملژان دوبوآ تصریح کرد: اتفاقات ناگوار زیست محیطی در جهان امروز، در عصر «آنتروپوسن» در حال رخ دادن است که یک دوره زمین شناسی جدید بوده و پس از انقلاب صنعتی، جایگزین «هولوسن» شده است و مشخصه بارز آن، تأثیر قابل توجه انسان ها بر اکوسیستم زمین است.

وی با بیان اینکه امروزه هیچ کشوری حتی ثروتمندترین و با اراده ترین کشورها نیز نمی‌تواند ادعا کند که تهدیدهای زیست محیطی جهانی را به تنهایی حل می کند، گفت: حقوق بین الملل محیط زیست مجموعه قواعد حقوقی است که هدف از آن حفاظت از محیط زیست بوده و در دهه‌های گذشته به نحو چشمگیری هم از نظر کمی و هم از نظر حوزه های تحت پوشش در تمام قاره ها پیشرفت کرده‌است.

استاد دانشگاه فرانسه حقوق بین الملل محیط زیست را ابزاری مناسب برای مواجهه با چالش‌های زیست محیطی دانست و گفت: سازمان‌های بین المللی نقش مهمی در توسعه این حقوق ایفا کرده اند، از جمله سازمان ملل متحد که اقدامات مهمی از جمله کنفرانس های استکهلم، ریو و ژوهانسبورگ و برنامه «یونپ» را ترتیب داده‌است.

وی کثرت نهادهایی که در چارچوب کنوانسیون های زیست محیطی ایجاد شده‌است را یک پدیده قابل توجه جهانی عنوان کرد و افزود: آیا صرف وجود انبوهی از معاهدات و نهادهای زیست محیطی برای حفاظت از محیط زیست در سطح بین الملل کافی است؟

ملژان دوبوآ با بیان اینکه حقوق بین الملل محیط زیست همواره از مشکلات مربوط به کارآمدی رنج می برد، خاطرنشان کرد: البته گسترش این حقوق بین المللی، به جلب توجه و افزایش آگاهی ها نسبت به چالش های زیست محیطی، هم برای دولت ها و هم برای شهروندان کمک بسیاری کرده و همکاری های جهانی را در همه سطوح افزایش داده‌است.

وی با بیان اینکه متأسفانه با وجود مشارکت بسیاری از دولت های عضو کنوانسیون های بین المللی زیست محیطی، اهداف جهانی این نهادها به خوبی محقق نمی شود، خاطرنشان کرد: عزم و اراده جدی و تداوم همکاری های بین المللی برای مقابله با تهدیدهای زیست محیطی ضرورتی اجتناب ناپذیر است که باید با جدیت ادامه داشته باشد.

استاد دانشگاه اکس مارسی فرانسه در پایان، دستاوردهای حقوق بین الملل محیط زیست را مورد توجه قرار داد و گفت: مقابله جهانی با تغییرات آب و هوایی، آزمون بزرگی برای سنجش توانایی جامعه بین الملل در مواجهه با چالش های بزرگ پیش روی بشریت است و از این منظر سال های پیش رو برای همه جهانیان تعیین کننده خواهد بود.

نشست علمی "حقوق بین الملل محیط زیست، چالش ها و چشم اندازهای پیش رو" به همت گروه حقوق عمومی و بین الملل دانشکده حقوق دانشگاه قم و با مشارکت پژوهشکده محیط زیست این دانشگاه به صورت مجازی برگزار شد.

*س_برچسب‌ها_س*