شنبه 19 آبان 1403

استاندار: اعتبارات حوزه آب کردستان 200 میلیارد تومان افزایش یافت

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
استاندار: اعتبارات حوزه آب کردستان 200 میلیارد تومان افزایش یافت

سنندج - ایرنا - استاندار کردستان گفت: اعتبارات حوزه آب این استان در لایحه بودجه سال آینده نسبت به امسال 200 میلیارد تومان افزایش یافته است.

به گزارش ایرنا، بهمن مرادنیا روز چهارشنبه در ششمین جلسه شورای حفاظت از منابع آب و کارگروه استانی سازگاری با کم آبی اظهار داشت: اعتبارات بخش آب استان از 380 میلیارد تومان بودجه سال 99 به 580 میلیارد تومان در سال 1400 رسیده است.

وی با بیان اینکه از مشکلات اصلی استان بحث آب شرب سنندج است، افزود: برای اولین بار در بودجه سال آینده، ردیف بودجه جدیدی تعریف شد و 90 میلیارد تومان نیز برای اجرای سامانه انتقال آب از سد آزاد به تصفیه‌خانه آب سنندج اختصاص یافته است.

استاندار کردستان اضافه کرد: برای رفع این مشکل از سال گذشته پیگیر هستیم و امسال نیز موفق شدیم 100 میلیارد تومان از محل اعتبارات مدیریت بحران وزارت کشور جذب کنیم.

مرادنیا به آغاز اجرای طرح سامانه انتقال آب از سد آزاد به تصفیه‌خانه آب سنندج تا 2 هفته آینده اشاره کرد و یادآور شد: تلاش ما این است با اجرای این پروژه مشکل طعم و بوی آب شرب سنندج رفع شود.

وی با بیان اینکه چند سال پیش ساختمان سد ژاوه به اتمام رسید، تاکید کرد: بدلیل مشکل تصفیه‌خانه فاضلاب سنندج امکان آبگیری این سد وجود نداشت اما با اجرای طرح ارتقا این تصفیه‌خانه، تا اسفند امسال سد ژاوه آبگیری خواهد شد.

استاندار کردستان خواستار پیگیری جدی دستگاه‌های مختلف برای ممانعت از ورود فاضلاب روستایی به سدهای استان شد و گفت: مدیران حوزه‌های آب و کشاورزی باید در کنار هم و با ارتباط تنگاتنگ در این زمینه کار کنند.

مرادنیا بر لزوم آموزش به بهره‌برداران برای جلوگیری از آلوده کردن منابع آبی تاکید کرد و اظهار داشت: باید با اولویت بندی، ورود فاضلاب روستایی و دامی به سدهای استان مهار شود.

18 میلیارد تومان برای حذف آلاینده‌های رودخانه گاوه‌رود نیاز است

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کردستان نیز گفت: برای حذف آلاینده‌های رودخانه گاوه‌رود که بیشتر مربوط به باغات، صیفی‌جات و کشاورزی بوده، 18 میلیارد تومان برآورد شده است.

شهرام ملکی میزان آلودگی رودخانه گاوه‌رود را 36 درصد اعلام کرد و یادآور شد: باید روش کار در بخش‌های مختلف به ویژه آبزی‌پروری اصلاح شود و برای آینده سیاست‌گذاری کنیم تا مشکل آلایندگی منابع آبی استان به ویژه رودخانه‌های گاوه‌رود و آزاد رفع شود.

افزایش 64 درصدی بارش‌ها در کردستان

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان نیز اظهار داشت: از ابتدای سال آبی جاری تاکنون متوسط بارندگی‌ها در استان 140 میلیمتر بوده است، در حالیکه این رقم در سال گذشته 85 میلیمتر بود و نشان از افزایش 64 درصدی بارش‌ها دارد، ضمن اینکه نسبت به درازمدت نیز 36 درصد بیشتر است.

کامران خرم به حجم مخزن سدهای استان نیز اشاره کرد و افزود: در حال حاضر 80 درصد مخزن سد قشلاق، 47 درصد سد آزاد، 52 درصد سد سنگ سیاه، 28 درصد سد بانه، 45 درصد سد چراغ‌ویس و 68 درصد سد گاران پر بوده و اغلب نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.

وی میزان کسری مخازن آب‌های زیرزمینی را 704 میلیون مترمکعب اعلام کرد و یادآور شد: بیشترین میزان کسری مربوط به دشت دهگلان با 540 میلیون مترمکعب است و دشت‌های چاردولی و قروه در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان به وضعیت آب شرب سنندج از لحاظ کیفیت هم اشاره کرد و گفت: با توجه به انتقال آب از سد آزاد به قشلاق، طعم و بوی آب شرب شهر سنندج بهبود یافته است اما برای رفع این مشکل حتما باید فاضلاب روستای سراب قامیش به پایین‌تر از سد قشلاق انتقال یابد تا وارد مخزن سد نشود.

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای کردستان هم اظهار داشت: در حوزه پایش‌های کیفی آب رودخانه‌ها با کمک ارگان‌های مختلف طرح‌هایی در حال اجرا است که بار آلودگی در نقاط مختلف شناسایی می‌شود تا نقشه راهی در بخش‌های گوناگون و حفاظت از منابع آب باشد.

عرفان مومن‌پور با بیان اینکه در فاز اول رودخانه‌های گاوه‌رود و آزاد به عنوان پایلوت بررسی شده است، تاکید کرد: بیشترین میزان آلودگی در این رودخانه‌ها مربوط به فعالیت‌های کشاورزی است که همکاری سازمان جهاد کشاورزی برای حفاظت از منابع آبی و استفاده از کودهای ارگانیک ضروری است.

رییس سازمان جهاد کشاورزی کردستان هم با بیان اینکه 2 هزار و 500 هکتار از اراضی کشاورزی استان خاک شناسی شده است، افزود: 76 درصد از اراضی کشاورزی کردستان از لحاظ ترکیبات فسفاتی فقیر است.

محمدفرید سپری با اشاره به اینکه عمده مصرف کود مربوط به ترکیبات اوره و در زراعت دیم است، یادآور شد: در بخش باغداری استفاده بهره‌برداران از کودهای شیمیایی تقریبا به صفر رسیده است، بنابراین بخش کشاورزی تاثیر بسیار کمی در آلودگی رودخانه‌ها دارد ضمن اینکه مصرف سموم در کشاورزی کردستان نصف میانگین کشوری است.

کردستان، استانی کوهستانی و اقلیم آن متاثر از توده‌های هوای گرم و مرطوب مدیترانه‌ای است که موجب بارندگی‌هایی در بهار و ریزش برف در زمستان‌ها می‌شود.

میزان بارندگی سالانه در شرایط عادی اقلیمی معادل 455 میلی‌متر و بیشترین میزان بارندگی سالیانه مربوط به شهرهای مریوان و بانه با حدود 800 میلی‌متر و کمترین میزان بارندگی در شرق استان حدود 400 میلی‌متر و در قسمت مرکزی یعنی سنندج نزدیک به 500 میلی متر است.

از حوضه های آبریز اصلی استان کردستان می‌توان به خلیج فارس و دریای عمان، دریای خزر و دریاچه ارومیه و حوضه‌های آبریز نیز به سفیدرود شامل رودخانه‌های تلوار و قزل اوزن، مرزی غرب شامل رودخانه‌های سیروان و زاب کوچک، کرخه شامل رودخانه رازآور و دریاچه ارومیه شامل رودخانه های زرینه و سیمینه اشاره کرد.

تعداد دشت‌های استان 9 مورد بوده که پنج دشت آن در نیمه شرقی، 2 دشت در غرب و 2 مورد دیگر در جنوب استان واقع شده است و دشت‌های قروه، دهگلان و چهاردولی در شرق استان جزو دشت‌های ممنوعه محسوب می‌شود.

18 سد در کردستان وجود دارد که از این تعداد مدیریت 12 سد در اختیار استان است و چهار سد قشلاق، سنگ‌سیاه، عباس آباد بانه و سد زریوار به بهره‌برداری رسیده است.

*س_برچسب‌ها_س*