شنبه 29 دی 1403

استقبال گرم مقامات کشور‌های قطر، عمان، کویت و امارات از امیر‌عبداللهیان

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
استقبال گرم مقامات کشور‌های قطر، عمان، کویت و امارات از امیر‌عبداللهیان

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، مهم‌ترین هدف سفر چند روزه حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه به 4 کشور عربی منطقه خلیج فارس افزایش روابط دوجانبه است که بر اساس مدل سیاست خارجی «متوازن» توسط دولت سیزدهم دنبال می‌شود؛ سیاستی که می‌تواند نظریه «موازنه مثبت» ایران در غرب آسیا را تقویت کند. شاید یکی از مهم‌ترین دستاورد‌های سیاست خارجی دولت سیزدهم حرکت بر ریل «توازن مثبت» برای جلب...

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، مهم‌ترین هدف سفر چند روزه حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه به 4 کشور عربی منطقه خلیج فارس افزایش روابط دوجانبه است که بر اساس مدل سیاست خارجی «متوازن» توسط دولت سیزدهم دنبال می‌شود؛ سیاستی که می‌تواند نظریه «موازنه مثبت» ایران در غرب آسیا را تقویت کند. شاید یکی از مهم‌ترین دستاورد‌های سیاست خارجی دولت سیزدهم حرکت بر ریل «توازن مثبت» برای جلب همکاری‌های منطقه‌ای بویژه در حوزه عربی باشد. سفر چند روزه امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه به پایتخت 4 کشور عربی در راستای این سیاست است. وزیر امور خارجه به کشور‌های قطر، عمان، کویت و امارات سفر کرد و با روسای این کشور‌ها و همتایان خود نیز گفتگو‌های مفصل و سازنده‌ای داشت.

مسیر سازنده روابط بین تهران و کشور‌های عربی بعد از احیای توافق با ریاض روزبه‌روز شتاب بیشتری می‌گیرد. این موضوع نشان می‌دهد ماشین سیاست خارجی دولت قصد دارد در جاده‌ای دوطرفه روابط خود با کشور‌های حاشیه خلیج فارس را شتاب ببخشد. وزیر امور خارجه بعد از چند سال به امارات و کویت سفر کرد. از سوی دیگر سفرای ایران در امارات و کویت هم در ماه‌های اخیر منصوب شدند. سطح روابط بین ایران و کشور‌های حاشیه خلیج فارس نظیر کویت و امارات هم در یک‌سال اخیر از سطح کاردار به سفیر و با عربستان از حالت قطع رابطه به برقراری کامل ختم شد. اما یکی از مهم‌ترین دستاورد‌های سفر وزیر امور خارجه ایران به کشور‌های عربی خبر تشکیل «مجمع گفتگو و همکاری» بود.

رئیس دستگاه دیپلماسی در صفحه اینستاگرامش در این باره نوشت: جمهوری اسلامی ایران بر این باور است که ایجاد سازوکاری مشترک برای گفتگو و همکاری با حضور همه کشور‌های حوزه راهبردی خلیج فارس، بیش از هر زمان دیگری لازم و ثمربخش است. بدین منظور با استقبال از ابتکار دبیرکل سازمان ملل مبنی بر نشست وزرای خارجه منطقه در نیویورک، ایده تشکیل «مجمع گفتگو و همکاری» با مشارکت همه کشور‌های 2 سوی شمال و جنوب خلیج فارس را مطرح و جزئیات مدون و مکتوب آن را نیز در آینده نزدیک به همه همسایگان جنوبی خود ارائه خواهیم کرد.

امیرعبداللهیان اضافه کرد: فردایی بهتر، امن‌تر و شکوفاتر حق مشترک همه مردمان ماست و جمهوری اسلامی ایران مصمم است به این منظور تلاش خود را مضاعف کند. نخستین مقصد سفر وزیر خارجه کشورمان قطر بود. به نظر می‌رسد دستاورد اصلی سفر به دوحه و دیدار امیرعبداللهیان با امیر قطر، مذاکرات هسته‌ای، همچنین آزادسازی بخشی از پول‌های بلوکه شده ایران در خارج است که طی روز‌های اخیر مذاکرات پرشتابی برای این موضوع آغاز شده است. در دیدار وزیر امور خارجه با امیر قطر، مسائل سیاسی دوجانبه، برخی موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی، روند برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی 2 کشور، ارتقای حجم تبادل تجاری 2 کشور، تسهیل فعالیت‌های اقتصادی و تجاری بخش خصوصی، همکاری‌های حمل‌ونقلی بویژه حمل‌ونقل دریایی و فعال‌تر ساختن بنادر 2 کشور برای تقویت حمل‌و‌نقل کالا و مسافر، موضوعات کنسولی خاصه وضعیت شهروندان ایرانی زندانی در قطر مورد گفتگو، تبادل نظر و پیگیری قرار گرفت. از طرفی دیگر نقش قطر در میانجی‌گری‌های هسته‌ای و مسائل مالی بسیار پررنگ است و ایران همواره قطر را متحد دوست در منطقه می‌داند.

دومین مقصد وزیر امور خارجه به عمان بود؛ کشوری که همواره نامش در موضوع آزادی زندانیان، مذاکرات هسته‌ای، تبادلات مالی و میانجی‌گری پرآوازه است. این سفر وزیر امور خارجه ایران بعد از سفر مهم پادشاه عمان به تهران انجام شد. در دیدار‌های وزیر خارجه با مقامات عمانی موضوعات مختلفی مانند روابط دوجانبه از جمله اجرای توافقات انجام‌شده در سفر اخیر سلطان عمان به تهران، درباره همکاری‌های 2 کشور در حوزه‌های انرژی، حمل‌ونقل، همکاری بندری، بانکی، ارتباطات و فناوری، کنسولی و قضایی و امور زندانیان، همکاری‌های استانی، امور گمرکی و دیگر موضوعات دوجانبه بحث و بررسی شد.

رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در این دیدار نیز ضمن استقبال از ابتکار دبیرکل سازمان ملل متحد برای برگزاری نشست وزرای امور خارجه 8 کشور ساحلی خلیج فارس در نیویورک در ماه سپتامبر آینده افزود: لازم است چنین ابتکار‌هایی در چارچوب 8 کشور منطقه نیز مورد توجه و پیگیری قرار گیرد و در این راستا حتی از برگزاری نشست سران 8 کشور حوزه خلیج فارس نیز استقبال می‌کنیم. امیرعبداللهیان همچنین از تلاش‌ها و ابتکارات سازنده عمان و سلطان این کشور در تسهیل و حل‌وفصل موضوعات و پرونده‌های منطقه‌ای و بین‌المللی قدردانی و از همتای خود برای سفر رسمی به جمهوری اسلامی ایران دعوت کرد که مورد استقبال همتای عمانی قرار گرفت. السید بدر بن‌حمد البوسعیدی وزیر خارجه عمان نیز در این دیدار با تاکید متقابل بر اهمیت سفر اخیر سلطان عمان به تهران و ابراز خرسندی این کشور از گفتگو‌ها و توافقات بسیار خوب انجام شده، نسبت به آمادگی وزارت خارجه عمان برای همکاری با دیگر وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های کشورش به منظور پیگیری و تلاش برای اجرای توافقات تهران و تأمین نظر سلطان عمان و رئیس‌جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد.

سومین و شاید یکی از مهم‌ترین مقصد‌های سفر 4‌روزه امیرعبداللهیان به کشور‌های عربی، کویت بود. این نخستین دیدار چند سال اخیر وزیر امور خارجه ایران از این کشور بود. کویت بعد از قطع رابطه عربستان با ایران سطح روابط سیاسی خود با تهران را کاهش داد و در چند ماه اخیر دوباره سطح سیاسی به سفیر ارتقا پیدا کرد. وزیر امور خارجه ایران در این سفر با نخست‌وزیر و وزیر خارجه کویت دیدار و گفتگو کرد. امیرعبداللهیان در دیدار با نخست‌وزیر کویت، روابط ایران و کویت را تاریخی خواند و افزود در دولت آقای رئیسی توسعه روابط با همسایگان یک اولویت اساسی است و ما تحقق اهداف این اولویت را با جدیت ادامه خواهیم داد، چراکه معتقدیم همسایگان ما خاصه همسایگان حوزه خلیج فارس ظرفیت‌ها و در عین حال مشترکات بسیار زیادی برای همکاری با ما دارند. امیرعبداللهیان تاکید کرد ارتقای همکاری‌های اقتصادی، تجاری، حمل‌و‌نقل و دیگر زمینه‌های همکاری در کنار مشورت‌های سیاسی و امنیتی در روابط 2 کشور ایران و کویت یک ضرورت جدی است.

وزیر امور خارجه کشورمان افزود: ما پیشنهاد تشکیل یک مجمع گفتگو و همکاری‌های منطقه‌ای بین کشور‌های حوزه شمال و جنوب خلیج فارس را دادیم که در صورت شکل‌گیری می‌تواند نقش سازنده‌ای در تقویت همگرایی و همکاری میان کشور‌های این حوزه ایفا کند و کویت با توجه به سابقه مثبتی که در این زمینه دارد، می‌تواند نقش مهمی ایفا کند. نخست‌وزیر کویت نیز ضمن ابراز خرسندی از این دیدار و سفر وزیر خارجه کشورمان به کویت، افزود، شکی نیست که روابط 2 کشور کویت و ایران قدیمی است و همواره توأم با حسن همسایگی بوده و اکنون نیز باید تلاش کنیم همکاری‌های مشترک را در تمام زمینه‌ها تقویت کنیم. نخست‌وزیر کویت حضور و زندگی حدود 30 هزار شهروند ایرانی در کویت را از فرصت‌های روابط 2 کشور و دلیل دیگری بر حسن همسایگی و عمق روابط 2 کشور ذکر کرد.

وی با استقبال و اظهار خرسندی نسبت به ازسرگیری روابط ایران و عربستان، این تحول را دارای آثار مثبتی در فضای مناسبات میان کل کشور‌های منطقه دانست و افزود: کویت از ابتکار‌های ایران برای تقویت روابط با کشور‌های عربی استقبال می‌کند.

اما مهم‌ترین بخش سفر امیرعبداللهیان به امارات بود. ابوظبی طی یکی دو سال اخیر با در پیش گرفتن سیاست موازنه مثبت قصد افزایش روابط خود با کشور‌های منطقه را دارد. امارات نخستین کشور عربی بود که سفارت خود در دمشق سوریه را افتتاح کرد. همچنین نخستین کشور منطقه خلیج فارس بود که سفیر برای حضور در تهران معرفی کرد و نخستین سفر بشار اسد رئیس‌جمهور سوریه بعد از پایان محاصره سیاسی به امارات بود. به نظر می‌رسد تمام این سیاست‌های محمد بن‌زاید رئیس جدید امارات بر چارچوب دیپلماسی مثبت استوار شده است. حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه در نخستین برنامه سفر خود به امارات، با شیخ محمد بن زاید رئیس دولت امارات متحده عربی دیدار و گفتگو کرد. در این دیدار، موضوعات مختلف روابط دوجانبه در ابعاد سیاسی، اقتصادی، تجاری، فرهنگی و کنسولی مورد گفتگو و تبادل نظر قرار گرفت. طرفین ضمن اظهار خرسندی از روند گسترش روابط 2 کشور، درباره هماهنگی، برنامه‌ریزی و اقدام مشترک برای ارتقای همکاری‌های دوجانبه بویژه در زمینه تجاری و اقتصادی توافق نظر داشتند.

2 طرف همچنین نسبت به به‌کارگیری ابتکاراتی برای تقویت همکاری منطقه‌ای در چارچوب منافع مشترک کشور‌ها و ملت‌های منطقه اتفاق نظر داشتند. در این دیدار برخی موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی نیز مورد تبادل نظر قرار گفت. وزیر امور خارجه کشورمان مراتب دعوت رئیس‌جمهور کشورمان از رئیس دولت امارات جهت سفر به ایران را به ایشان ابلاغ کرد. شیخ محمد بن زاید ضمن تشکر و استقبال از این دعوت و اعلام آمادگی جهت سفر به ایران، بطور متقابل مراتب دعوت خود از رئیس‌جمهور کشورمان جهت سفر به امارات را ابلاغ کرد. همچنین در دیدار وزیر امور خارجه کشورمان با وزیر امور خارجه امارات، موضوعات اولویت دار 2 کشور در زمینه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی، تجاری، کنسولی، فرهنگی، علمی و کنسولی مورد گفتگو و تبادل نظر قرار گرفت.

شیخ عبدالله بن‌زاید وزیر خارجه امارات نیز ضمن ابراز خرسندی از این دیدار، بر آمادگی وزارت خارجه کشورش برای کمک به پیشبرد روابط دوجانبه و تحقق نیات خوب مقامات 2 کشور تاکید کرد. در این دیدار ایده تشکیل کمیته‌های مشترک تخصصی به منظور آماده‌سازی اسناد لازم برای امضا در چارچوب دیدار روسای 2 کشور و کمک به پیشبرد روابط دوجانبه بویژه در زمینه‌های اقتصادی و تجاری مورد تاکید مشترک قرار گرفت. همچنین توافق شد تیم‌های مشترک 2 کشور متون اسناد اولویت‌دار در حوزه همکاری‌های اقتصادی و تجاری را تدوین و تکمیل کرده و برای امضا در برنامه دیدار روسای 2 کشور آماده کنند. یکی از نکات مهم سفر امیرعبداللهیان به امارات دیدار و گفت‌وگوی خصوصی او با محمد بن‌زاید بود. همه این موارد نشان می‌دهد ایران مسیر دیپلماسی منطقه‌ای بر اساس موازنه مثبت را انتخاب کرده و آغوش تهران برای همکار‌های در همه زمینه‌ها به روی کشور‌های عربی باز است.

منبع: وطن امروز