اصرار بر ارسال درب منزل داروهای بیماران خاص / کاهش 30 درصدی اهدای عضو در کشور
رییس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریهای وزرات بهداشت با اشاره به افت و خیزهای تامین دارو در کشور تحت تاثیر تحریم های آمریکا، در عین حال از بانک مرکزی خواست تا تامین داروی بیماران و بویژه بیماران خاص را در اولویت بالای تخصیص ارز قرار دهد.
به گزارش ایسنا، دکتر مهدی شادنوش در نشست خبری به مناسبت روز جهانی معلولین که به صورت ویدیوکنفرانس از استودیو سلامت وزارت بهداشت برگزار شد، درباره تامین داروی بیمارانی مانند CF، SMA، MPS و... گفت: ما در تامین دارو دچار افت و خیزهایی شدیم و ممکن است کمبودهایی در برابر وفوری که قبلا وجود داشت، حاصل شده باشد اما، این تحریمها بسیار سختگیرانه است و حتی برای یک مورد دارویی، آمریکاییها با شرکتهای تولید کننده و فروش آنها هماهنگ میشوند تا ما را از دریافت دارو محروم کنند.
وی گفت: اتفاقات بزرگی افتاده تا بتوانیم دارو را تامین کنیم. کمبودهایی وجود داشته است اما خوشبختانه دچار بحران نشدیم، امیدواریم بانک مرکزی وضعیت بیماران خاص را در اولویت بالایی قرار دهد؛ زیرا این داروها مانند نان شب برای بیمار است، برخی از بیماران با دریافت دارو به حیات خود ادامه میدهند و خدایی نکرده بدون دارو ممکن است خطر مرگ آنها را تهدید کند و یا وضعیتشان تشدید شود.
وی افزود: طی چندسال اخیر بیشترین کارهایی که از دستمان برآمده برای این سه بیماری خاص و بیمارانش انجام دادیم و حتی برخی داروها رایگان به دستشان رسیده است. البته تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله داریم اما مهم این است که خدمات روزبروز توسعه پیدا میکند. تامین داروها بستگی به تامین اعتبارات ما دارد، کمک کردیم برخی از این بیماریها با حضور متخصصین امر انجمن تشکیل دهند تا به شکل رسمی مطالبات بیماران را در وزارت بهداشت پیگیری کنند. قاعدتا در دنیا سابقه نداشته که غذا و داروی یک ملت تحریم شود و با روشهای سخت مشکلات رفع شود امیدواریم این شرایط بهبود یابد.
وی درباره تامین داروی بیماران کلیوی، اظهار کرد: داروی سلسپت وارداتی است و شاید آنقدر دارو وجود نداشته باشد که فرد بین دو تا سه ماه دارو را ذخیره داشته باشد ولیکن سهمیه داروی 90 عددی برای هر پیوندی اختصاص دادیم و تلاش میکنیم ماهیانه در اختیار بیماران قرار دهیم. در برهه هایی هم که کمبود داروی سلسپت داشتیم از داروهای جایگزین استفاده کردیم.
وی در پاسخ به سوال ایسنا درباره وضعیت ارسال داروی بیماران خاص به منازلشان در بحران کرونا، تصریح کرد: ما مردم مظلومی هستیم که از جهات مختلف تحت فشار هستیم. درخصوص تامین دارو تاکنون نبود دارو نتوانسته معضل پیچیدهای را در بخشی از کشور به وجود آورد. برای رسیدن دارو درب منزل بیماران باید مسیری طی شود که در این مسیر در حال حرکت هستیم. ما میخواهیم به نقطهای برسیم که در این نقطه به طور مشخص یک داروی گران قیمتی که از خزانه دولت تهیه میشود و شماره سریال واحد دارد، امکان اتصالش به کد ملی بیمار وجود داشته باشد. البته اینکار پیچیده نیست اما مانند سایر موضوعات در اجرا موانع مختلفی پیش روی آن قرار میگیرد. برای عبور از روش سنتی به روش مدرن و تغییر افکار دست اندرکاران اندکی کارمان پیچیده است، اما با تمام سختی اصرار می کنیم این اتفاق بیفتد تا داروها درب منزل تحویل داده شود. مثلا پن انسولین با سختی وارد شد اما چون در توزیع مشکل داشتیم برخی خانوادهها نگران شدند. امیدواریم این معضل بویژه برای داروهای گران قیمت رفع شود.
وی در پاسخ به سوال دیگر ایسنا درباره برخورد وزارت بهداشت با اظهارنظرهای غیرعلمی درباره اهدای عضو، گفت: کلیپی در فضای مجازی پخش شد که نمیدانم برای کدام کشتارگاهی بود؛ مسئله بدیهی است، ما اکنون حتی برای قرار گرفتن در یک فضا کنار هم با محدودیت روبرو هستیم بعد چطور ممکن است از یک کرونایی عضوی برداریم و درون بدن فرد دیگری بگذاریم؟ این کارها همیشه تعجب برانگیز است که اگر در بخشی موفق عمل میکنیم چگونه عوامل شایعهسازی شروع به از بین بردن آن نقطهها میکنند. این موضوع بیجا و بی مورد است و قبلا هم آن را تکذیب کردیم. برای افراد مطلع حتی پیوند اعضای فرد کرونایی یک فکاهی است.
ادامه دارد...