اضافه کردن مناطق آزاد برخلاف مصلحت مردم و نظام
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، براساس نظر کارشناسان امر مبنی بر ضربه هایی که مناطق آزاد تا کنون به پیکر اقتصاد کشور وارد آورده اند اتحادیه مستقل این مصوبه را خلاف سیاستهای اقتصاد مقاومتی و منافع ملی تلقی کرده و صراحتا مخالفت خود را با اجرای آن اعلام میدارد. متن کامل این نامه به شرح ذیل می باشد: اعضاء محترم محمع تشخیص مصلحت نظام سلام علیکم منتشر شدن خبر موافقت مجمع تشخیص...
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، براساس نظر کارشناسان امر مبنی بر ضربه هایی که مناطق آزاد تا کنون به پیکر اقتصاد کشور وارد آورده اند اتحادیه مستقل این مصوبه را خلاف سیاستهای اقتصاد مقاومتی و منافع ملی تلقی کرده و صراحتا مخالفت خود را با اجرای آن اعلام میدارد.
متن کامل این نامه به شرح ذیل می باشد:
اعضاء محترم محمع تشخیص مصلحت نظام سلام علیکم
منتشر شدن خبر موافقت مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاسیس 7 منطقه آزاد و13 منطقه ویژه اقتصادی جدید آن هم در حالی که در محافل کارشناسی از تجربه مناطق آزاد در کشور مان به عنوان یک سیاست شکست خورده یاد میشود این نگاه را به اذهان جامعه مخابره کرد که عزم جدی مبنی بر اصلاح ساختار های اقتصادی معیوب وجود ندارد.
وقتی در ذهن بسیاری از مردم ما واژه منطقه آزاد صرفا مترادف با کالاهای لوکس تعریف میشود این آسیب نیز اجتناب نا پذیر است که برخی نمایندگان مجلس برای منافع سیاسی خود همچون رای آوردن در دور های بعدی انتخابات، بدون توجه به آسیب های مناطق آزاد با شعار های عوام فریبانه به دنبال تاسیس چنین مناطقی در حوزه های انتخابیه خود باشند.
و هر چند وقت یک بار نیز طرحی برای چند منطقه آزاد و ویژه جدید به صحن علنی مجلس بیاورند. اتفاقی که در مجلس دوره قبل از جانب نمایندگان بسیاری پیگیری میشد و کشیده شدن طرح فعلی به مجمع تشخیص نیز حاصل دعوایی است که نمایندگان مجلس دهم با شورای نگهبان بر سر رد یا تصویب آن داشتند.
سیاست تاسیس مناطق آزاد که باهدف توسعه تولید و صادرات در نقاط مختلف کشور اعمال شد کلاهی گشاد بود که بر سر اقتصاد کشور گذاشته شد و قاچاق رسمی از مبادی قانونی را به کشور تحمیل کرد.
تاسیس مناطق آزاد متعدد که غالبا با اهداف و مقاصد سیاسی در لابی های پشت پرده مجلس و دولت پیگیری میشود به سبب عدم طرح ریزی کارشناسی نه تنها به بهبود تولید در این مناطق و نهایتا صادرات کشور کمکی نکرده است بلکه مناطق آزاد را به دروازه های واردات غیر کنترل شده مبدل ساخته و عملا نظام گمرکی کشور را به آبکشی تبدیل کرده است که به مرور اثر گذاری اش کم تر و کمتر شده است. در شرایطی که کشور های توسعه یافته از تعرفه گمرکی برای بالا بردن هزینه مصرف کالا خارجی و حمایت از تولید داخل استفاده میکنند.
اساسا وجود مناطقی برای واردات کالا بدون مدیریت در پرداخت تعرفه گمرکی آن هم در کشوری که اقتصاد آن با تهدیدات داخلی و خارجی مختلفی مواجه است توجیه منطقی ندارد. در عرصه کمک به روند تولید نیز که یکی از بهانه های تاسیس مناطق تجاری است. شاهد آن هستیم که استفاده از معافیتهای مالیاتی و حمایت های دولتی مناطق آزاد را به بهشت سودجویانی برای ثبت شرکت های سوری تبدیل کرده است. و موارد متعددی وجود دارد که برای یک شماره پلاک دهها شرکت ثبت شده است و این مورد عملا خود یک عامل ضد تولید است.
از طرفی آنچه از حاشیه نشینی های پیرامون برخی از همین مناطق آزاد و همچنین زمین خواری ها و رانت های برخی مدیران انها نمایان میشود این است که در نگاه خورد منطقه ای نیز مناطق ازاد کار کردی برای مردم بومی این مناطق نیز ندارند و شاهد مثال این مورد نیز منطقه آزاد چابهار در شهری است که بزرگترین حاشیه نشینی کشور محسوب میشود.
مهم ترین علت این حاشیه نشینی نیز گرانی املاک منطقه اعم از مسکن و زمین است که با ایجاد منطقه آزاد تجاری به کالایه سرمایه ای تبدیل شده و تحت تاثیر یک بار روانی با افزایش قیمت چند برابری مواجه میشوند.
با توجه به عدم وجود دغدغه و برنامه موثر در جهت اصلاح ساختار مناطق آزادی که در گذشته تاسیس شده اند و درعین حال تلاش برای تاسیس مناطقی با همان سیاست های منفی قبلی در بحبوحه ایام انتخابات ریاستجمهوری علی رغم مخالفتهای بسیار محافل تخصصی اینگونه تلقی میشود که همچنان مبدا بسیاری از تصمیمات کلان کشور محافل و لابی های سیاسی هستند و نه اندیشکده های تخصصی براساس نظر کارشناسان امر مبنی بر ضربه هایی که مناطق آزاد تا کنون به پیکر اقتصاد کشور وارد آورده اند اتحادیه انجمن های اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاههای سراسر کشور این مصوبه را خلاف سیاستهای اقتصاد مقاومتی و منافع ملی تلقی کرده و صراحتا مخالفت خود را با اجرای آن اعلام میدارد.