شنبه 19 آبان 1403

اطلاع‌رسانی و خودمراقبتی راهکاری مهم در پیشگیری از ابتلا به کرونا

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
اطلاع‌رسانی و خودمراقبتی راهکاری مهم در پیشگیری از ابتلا به کرونا

تهران - ایرنا - برای جلوگیری از شیوع بیشتر ویروس کرونا و ریشه‌کن کردن این بیماری در کمترین زمان ممکن، رعایت اصول بهداشتی و خودمراقبتی بهترین و موثرترین راهکار به شمار می‌رود. از این رو مردم می‌بایست با کاهش ارتباطات و مراودات اجتماعی و جلوگیری از ترددهای غیرضروری به قطع زنجیره انتقال این ویروس کمک کنند.

شیوع ویروس کرونا در سراسر دنیا باعث تغییر و تحولات بسیاری شده است به‌طوری‌که وضعیت اقتصادی، سیاسی و اجتماعی کل جهان به چالش درآمده و اقتصاد جهان در شوک فرو رفته است. تعطیلی مدارس و دانشگاه‌ها، کاهش ساعت کاری ادارات و بانک‌ها، کاهش عبور و مرور و حمل‌ونقل، کم شدن پروازهای بین‌الملل و تحت تأثیر قرارگرفتن صنعت توریسم، اعمال قرنطینه اجباری در برخی کشورها، تعطیلی بسیاری از مشاغل، بیکار شدن عده‌ای از مردم، کاهش قدرت خرید مردم، رکود صنایع و خدمات به‌دلیل نبود تقاضا و غیره از تبعات ویروس کرونا در سراسر جهان است. بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی موضوع شیوع ویروس کرونا در کشور را از زوایای مختلفی مورد ارزیابی قرار داده اند.

رسانه های اصلاح طلب

روزنامه اعتماد: کرونا یک ویروس نوپدید است و تمام معضلات موجود نیز ریشه در نوپدید بودن این ویروس دارد. ویروس جدید کرونا، گرچه به خانواده بزرگ ویروس کرونا تعلق دارد، اما ابعاد جدید و جهش‌یافتگی آن وضعیت مواجهه با این ویروس منحوس را بغرنج‌تر کرده است، از طرفی دیگر، جامعه انسانی پیش از این با کووید 19 آشنایی نداشت و در برابر آن مصون نبود، چون جامعه با این ویروس آشنا نبود، نتوانست در برابر حمله آن مصونیت داشته باشد ما نمی‌دانستیم با چه ویروسی مواجه هستیم و دشمن برای ما ناشناخته بود.

بیژن صدری‌زاده در یادداشتی در روزنامه اعتماد نوشت: با این حال و حالا که چند ماه از حمله این دشمن ناشناخته می‌گذرد، دیگر کرونا، آن ویروس ترسناک نیست، کرونا پس از مدتی مجبور می‌شود تا خود را با جامعه‌ای که به آن حمله‌ور شده است، مطابقت بدهد، پس از مدتی نیز کرونا خواهد پذیرفت که محکوم به شکست است. شعار در خانه بمانیم نیز بیشتر متوجه این نکته بود که با درخانه ماندن، امکان ابتلای تعداد زیادی از افراد به این ویروس در مدت کوتاه کاهش می‌یابد. در واقع اگر در خانه نمی‌ماندیم، ممکن بود با افزایش ناگهانی ابتلا، تعداد بیماران بالا برود و امکانات درمانی و مراقبتی از این تعداد افزایش یافته را نداشته باشیم. گرچه ذکر این نکته لازم است که حدود 25‌درصد از افراد مبتلا علائم ندارند، 55‌درصد علائم خفیف دارند و علائم رشد ویروس کرونا در بدن تنها در 20‌درصد از مردم با شدت بالا ظهور پیدا می‌کند. این 20درصد به ناچار نیاز به مراجعه به مراکز درمانی دارند و از میان آنها نیز تنها 4‌درصد راهی بخش مراقبت‌های ویژه می‌شوند. با این حال ویروس کار خود را در جامعه می‌کند و هر فردی، چه با علامت و چه بدون آن در مواجهه با این ویروس می‌تواند آسیب‌پذیر باشد.

روزنامه آرمان ملی در گزارشی آورده است:‌ پاندومی کرونا، فقط سلامت جسم میلیون‌ها نفر در سراسر جهان را تحت‌الشعاع قرار نداده و این روزها به باور کارشناسان، افزایش اختلالات روانی در جامعه و افزایش آسیب‌های اجتماعی در دوران پساکرونا، یکی از نگرانی بزرگ دولت‌ها به حساب می‌آید. همان‌طور که در چند وقت اخیر نیز شاهد افزایش چند برابری تنش در خانواده، اولین تاثیر طولانی شدن روند شیوع کرونا در جامعه بود و ادامه این روند و افزایش اختلالات روانی می‌تواند جامعه را به سمت افزایش آسیب‌های اجتماعی پیش ببرد. طبق آمار میدانی و در نظرسنجی با چندین روانشناس در تهران، مشهد، تبریز، کرمان و... مراجعه مردم به روانشناسان بیش از 50‌درصد نسبت به اردیبهشت سال گذشته افزایش داشته است و بسیاری از آنها به‌صورت تلفنی پاسخگوی بیماران‌شان هستند. در این شرایط بازار برای افراد سودجو در فضای مجازی نیز داغ شده و امروزه بسیاری با عنوان روانشناس و ارائه مشاوره‌های بدون پایه‌های علمی، جیب مردم را خالی می‌کنند. این روانشناس‌نماها که هیچ‌مجوز و مدرک رسمی از نهادهای ذی‌ربط ندارند، فضای مجازی را مناسب سوءاستفاده دیده و از مردم اخاذی می‌کنند. عواملی همچون نبود سواد رسانه‌ای کافی، غیبت اساتید خبره، دانشگاهیان و متخصصین، نبود قوانین بازدارنده ازجمله مهم‌ترین عوامل جولان روانشناس‌نماها در فضای مجازی به‌عنوان اصلی ترین دلایل گرایش به روانشناسان در فضای مجازی عنوان شد، البته موضوع هزینه بالای ویزیت روانشناسان حقیقی هم از دیگر عوامل گرایش عنوان شده است.

روزنامه ابتکار با درج گزارشی نوشت: در حالی که آمارها از افزایش مبتلایان به کووید - 19 در چند استان ایران خبر می‌دهند و نمودارهای جهانی از سیر صعودی بیماران هرچند با شیب کمتری حکایت دارند، اما مسئولان می‌گویند که تعداد جان‌باختگان کرونا در حال کاهش است. روند افزایش مبتلایان و کاهش جان‌باختگان موضوعی است که سبب شده تا بسیاری نسبت به آن واکنش نشان دهند و آن را با استناد به پیش‌بینی‌های اولیه از نسبت بین اوج‌گیری و تعداد جان‌باختگان کرونا که در ابتدای شیوع بیماری توسط پزشکان منتشر شده بود، غیرمنطقی بدانند. مسئولان وزارت بهداشت درباره کاهش تعداد جان‌باختگان در روزهای اوج‌گیری دوباره بیماری می‌گویند که آمار فعلی جان‌باختگان کرونا در روزهای اخیر مربوط به بیماران وخیمی است که حدود یک‌ماه قبل به بیماری کووید - 19 مبتلا شده‌اند. با وجود این، در حالی که مسئولان تعداد جان‌باختگان در ماه آینده به واسطه افزایش بیماران در این روزها را پیش‌بینی نکرده‌اند، اما از سه سناریو برای آینده کرونا در کشور خبرداده‌اند که همه آنها حکایت از همزیستی با بیماری حداقل تا پایان سال و حتی سال 1400 دارد.

به گزارش روزنامه همدلی، محدودیت‌های اجتماعی ناشی از شیوع ویروس کرونا در کشور از اوایل اردیبهشت به تدریج در حال برداشته شدن است؛ با این تصور که کشور نقطه اوج یا پیک بحران را از سر گذرانده و گسترش کرونا و بیماری کووید19 تحت کنترل درآمده است. اما برخی از مسئولان حوزه بهداشتی کشور می‌گویند برخلاف این تصور کرونا هنوز تمام نشده و عادی تلقی کردن آن از سوی بسیاری از مردم باعث شده شیوع کرونا در برخی شهرها و از جمله پایتخت برقرار باشد و حتی دوباره روند افزایشی پیدا کند. اگر چه این روزها استان خوزستان از حیث شیوع کرونا در صدر اخبار قرار دارد و نگاه‌ها را به سمت خود جذب کرده است، اما اپیدمی کرونا در تهران نه تنها به قوت خود باقی است، بلکه این ویروس آرام و چراغ خاموش در حال پیشروی است؛ به نحوی که برخی به دلیل روند صعودی کرونا در تهران پیشنهاد قرنطینه شدیدتری می‌دهند.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، آیین خاکسپاری و سوگواری، خصوصا در مناطق روستایی و عشایری کرمانشاه با سبکی خاص برگزار می‌شود و انبوه جمعیت با حضورشان در پی تسلی دادن به بازماندگان هستند. موضوعی که در این شرایط کرونایی می تواند خطرآفرین باشد و به شیوع بیشتر این بیماری دامن بزند. فریبرز نجفی مهر مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری کرمانشاه با اشاره به روند افزایشی بیماری کرونا در روزهای اخیر، یکی از اصلی ترین کانون های انتشار این ویروس را اجتماعات مردم برای برگزاری آیین های خاکسپاری و سوگواری دانست و گفت: با توجه به اینکه در فرهنگ غنی این مرز و بوم، به‌ویژه در استانهایی مانند کرمانشاه، ارج نهادن به درگذشتگان و تکریم افراد فوت شده از جایگاه ویژه ای برخوردار است، مردم برای همدردی با بازماندگان داغدار خود را مقید می‌دانند که بر اساس رسوم کهن این دیار در مناسک عزا حضور یابند. مردم استان باید شرایط بحرانی حال حاضر را در نظر بگیرند و برای کنترل بیماری کووید 19 از تجمعات انسانی برای اینگونه آیین ها جدا پرهیز کنند.

حسین قاسمی دبیر کمیته اجتماعی انتظامی ستاد ملی مدیریت کرونا در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا در پاسخ به این پرسش که با توجه به در پیش بودن تعطیلات عید فطر آیا کمیته اجتماعی انتظامی ستاد ملی مدیریت کرونا تصمیمی برای کاهش مسافرت‌ها دارد؟ گفت: ستاد ملی مقابله با کرونا تصمیمی دال بر کاهش سفرها اتخاذ نکرده است، اما همانگونه که بارها اعلام شده که رفع محدودیت‌ها به معنای عادی‌سازی نیست و خطر بیماری همچنان وجود دارد، لذا تاکید بر این است که مردم از انجام سفرهای غیرضرور جدا پرهیز کنند. در واقع تصمیمی در مورد اعمال ممنوعیت برای سفر اتخاذ نشده است، اما انتظار ما از مردم ادامه همراهی با تصمیمات و کمک به کادر بهداشتی و درمانی برای تجدید قوا و داشتن فرصت برای افزایش توان است.

رضوان زنده دل در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا، با اشاره به تحقیقات متعدد صورت گرفته در رابطه با مدت زمان ماندگاری ویروس در هوا، تشریح کرد: ویروس کووید 19 همراه قطرات تنفسی از طریق عطسه و سرفه بیماران وارد هوا می‌شود. سایز ویروس در حدود 60-100 نانو متر و سایز قطرات همراه با ویروس حدود 10 میکرون است. مطالعات مختلف بر اساس این سایز، ماندگاری ویروس در هوا را معمولا حدود 2-3 ساعت برآورد کرده و تحقیقات دیگر نیز نشان داده که ویروس همراه با قطرات سیستم تنفسی می‌تواند در حد 3 ساعت در هوا باقی مانده و وارد سیستم تنفسی افراد دیگر شود. بعد از این زمان ویروس بر روی سطوح رسوب می‌کند ولی قابلیت بیماری‌زایی خود را از دست نداده و غلظت آن در سطوح کم نمی‌شود.

به گزارش سایت خبری عصر ایران، سامانه هوش مصنوعی ai-corona برای تشخیص کووید 19 توسط بیمارستان مسیح دانشوری، پژوهشگاه دانش‌های بنیادی و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی رونمایی شد. در مراسمی با حضور جمعی از دانشجویان، اساتید و پزشکان بیمارستان مسیح دانشوری، پژوهشگاه دانش‌های بنیادی و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، پروژه مشترک پژوهشی سامانه تشخیص ai-corona بر پایه هوش مصنوعی روی تصاویرCT رونمایی شد. ai-corona اولین سامانه‌ای است که از هوش مصنوعی به عنوان دستیار رادیولوژیست در تشخیص کووید 19 بهره گرفته و در نهایت با کمک رادیولوژیست‌های باتجربه پشتیبان بالاترین دقت ممکن را در پیش بینی ارائه می‌دهد. دقت این سامانه روی داده‌های آزمون داخلی برابر 98.9درصد برای معیار AUC است که دارای بالاترین دقت میان کارهای معتبر پژوهشی انجام شده تا زمان ارائه این کار است. همچنین کار پژوهشی صورت گرفته اولین پروژه جهانی هست که همزمان دقت کیت‌های PCR رادیولوژیست و هوش مصنوعی را در یک مجموعه داده آزمون مقایسه کرده و در نهایت میزان تأثیر هوش مصنوعی به عنوان دستیار رادیولوژیست را بررسی می‌کند.

رسانه های اصولگرا

روزنامه جوان: به‌رغم سر به زیری ویروس تاجدار و ادامه روند کاهشی بیماران نیازمند بستری در کشور، با نزدیک‌شدن به تعطیلات عید سعید فطر و آغاز فصل سفرهای تابستانی یک نگرانی جدی سیستم بهداشت و درمان جامعه را با خود درگیر کرده‌است؛ اینکه با آغاز سفرهای تابستانی عنان ویروس تاجدار از دست وزارت بهداشت خارج شود و این ویروس دوباره بر سلامت مردم بتازد.

روزنامه جوان در گزارشی آورده است: این نگرانی وقتی جدی‌تر می‌شود که بدانیم وضعیت استان خوزستان همچنان قرمز است. استان لرستان در وضعیت هشدار قرار دارد و وضعیت استان‌های کرمانشاه و سیستان و بلوچستان نیز چندان مساعد نیست. در چنین شرایطی بدیهی است از سرگیری سفرها می‌تواند کووید 19 را دوباره در سراسر کشور انتشار دهد و ثبات کنونی را به هم بریزد. طبق پیش‌بینی‌ها ویروس کرونا تا دو سال دیگر هم با ما خواهد بود، بنابراین تا زمانی که داروی قطعی واکسن کووید 19 پیدا شود، باید سبک زندگی‌مان را با این ویروس تطابق دهیم.

روزنامه وطن امروز با درج گزارشی نوشت: جدیدترین آمارهای وزارت بهداشت نشان می‌دهد همچنان استان خوزستان در وضعیت قرمز قرار دارد و تمام بیمارستان‌های شهرهای این استان در آماده‌باش کامل به سر می‌برند. به گزارش «وطن‌امروز»، جمع مبتلایان به کرونا در خوزستان به حدود 7 هزار نفر رسیده که نسبت به 2 هفته گذشته رشد چشمگیری نشان می‌دهد. تعداد کل مبتلایان در خوزستان تا 2 هفته پیش فقط 2 هزار نفر بود اما با افزایش تست کرونا در این استان شتاب ابتلا شدت گرفت و با افزایش بستری‌ها نیز حالت فوق‌العاده در این استان اعلام شد. با وجود وضعیت وخیم در خوزستان اما آمار کلی در کشور امیدوارکننده است. شناسایی 1806 مورد جدید ابتلا و مرگ 51 نفر در 24 ساعت، آخرین آمار کشوری کرونا بوده است.

روزنامه صبح نو در گزارشی آورد: با وجود اینکه در ایام شیوع کرونا، استارت‌آپ‌ها و کسب‌وکارهای آنلاین فرصت خوبی برای جذب مخاطب داشتند اما بسیاری دیگر از آن‌ها به‌دلیل نوع خدمتی که ارائه دادند در آستانه ورشکستگی قرار گرفته‌اند، به‌طوری که روز گذشته آذری‌جهرمی اعلام کرد: «شیوع ویروس کرونا به 72‌درصد کسب‌وکارهای اینترنتی ضرر زده است» حال باید دید دولت برای رفع این چالش‌ها چه تمهیداتی اندیشیده است. با شیوع بیماری کووید19بسیاری از مشاغل آسیب‌دیده و متضرر شده و تعداد زیادی از نیروی کار در کشور بیکار شده‌اند. اما آمارها و اخبار نشان می‌دهد که مشاغل مجازی و آنلاین که قبل از این روزهای کرونایی از رونق چندانی برخوردار نبودند طی سه ماه گذشته فروش خوبی داشته‌اند. در این بین انتظار می‌رفت کسب‌وکارهای آنلاین با استقبال بیشتری مواجه شوند، چراکه در شرایط مختلف امکان خدمات‌رسانی به مردم برای آن‌ها فراهم است و با ترددهای کمتر در سطح شهر خریدها و استفاده از ابزار اینترنتی بیشتر می‌شود. از آنجایی که اقتصاد و سبک زندگی به سمت دیجیتالی شدن پیش می‌رود، هوش مصنوعی بیشتر موردتوجه و توسعه قرار می‌گیرد تا با استفاده از ظرفیت‌های این حوزه، بتوان نیاز به ارتباط فیزیکی افراد برای دریافت خدمات را کاهش داد.

به گزارش خبرگزاری فارس، چند ماه است که دنیا میزبانی کووید 19 را می‌کند، ویروسی که در حال حاضر تمام دنیا روی دست آن می‌چرخد و باعث از بین رفتن جان هزاران هزار انسان بی‌گناه در جای جای دنیا شده است؛ به طوری که تمام ارگان‌ها، نهادها و کسب‌وکارهای خرد و کلان از جمله بخش آموزشی با شیوع این بیماری به شدت غافلگیر شدند. در این بین وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تعطیلی دانشگاه‌ها را جزو اولویت‌های اصلی قرار داد و به سرعت تعطیلی دانشگاه‌ها و خوابگاه‌های سراسر کشور را اعلام کرد و بستری فراهم کرد تا اساتید دروس را به صورت مجازی به دانشجویان ارائه کنند تا آسیب جدی به حوزه آموزشی کشور وارد نشود. این عمل وزارت علوم موافقان و مخالفان متعددی داشت، برخی از دانشگاهیان خواستار این بودند که دانشگاه‌ها هرچه سریع‌تر باز شود برخی دیگر هم مخالف بودند و می‌گفتند با این وضع شدت بیماری افزایش می‌یابد و مشکلات دو صدچندان می‌شود. به تازگی زمزمه‌هایی مبنی بر بازگشایی دانشگاه‌ها بعد از ماه مبارک رمضان به گوش می‌رسید تا اینکه بالاخره رئیس جمهور از تصمیم برای بازگشایی دانشگاه‌ها برای برگزاری دروس عملی از 17 خرداد خبر داد و مسؤولان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری هم تاکید کردند که اولویت حضور با دانشجویان تحصیلات تکمیلی است.

خلیل علی محمدزاده رییس مرکز تحقیقات سیاستگذاری اقتصاد سلامت، در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم با اشاره به در پیش بودن 30 اردیبهشت "روز ملی جمعیت" اظهار کرد: در سطح جامعه، برای محاسبه رشد جمعیت معمولا دو عامل طبیعی موالید و مرگ را در نظر می‌گیرند مگر اینکه عوامل مهاجرت نقش مهمی در افزایش یا کاهش جمعیت یک منطقه داشته باشد؛ نرخ رشد سالانه جمعیت کشورمان از 3.91 درصد در سال 1365 به 1.24 درصد در سال 1395 کاهش یافته است البته این شاخص در سال 1398 به مرز نزدیک یک درصد رسیده است! طی یک دوره پنج ساله از 1390 در کل 4 میلیون و 776 هزار و 601 نفر به جمعیت کشور اضافه شده است، به عبارتی به طور متوسط سالانه جمعیت کشور، 955 هزار و 320 نفر افزایش داشته است. این شاخص هم اکنون 1.8 فرزند است؛ سال 1368 این عدد برای ایران 6.4 فرزند بود، قرار بود با برنامه کنترل جمعیت این شاخص را تا سال 1385 از 6.4 به 4 برسانیم اما سال 1371 به عدد 3.6 رسیدیم! یعنی 14 سال زودتر از برنامه! و در کل، طی این سه دهه، نرخ باروری کل به 1.8 فرزند کاهش یافته است.

به گزارش خبرآنلاین، سید راشد جزایری سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد و رئیس مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری، با توجه به احتمال افزایش مسافرت ها در تعطیلات عید سعید فطر بویژه از استان های همجوار در وضعیت قرمز اظهار داشت: خوشبختانه بیماری در استان به خوبی کنترل شده است و این درحالی است که افزایش مسافرت ها در تعطیلات پیش رو از استان های همجوار که در وضعیت قرمز بلحاظ شیوع کرونا هستند، می تواند به شدت این وضعیت را تحت تاثیر قرار داده و خطر ایجاد موج جدید بیماری را افزایش دهد. با توجه به هشدار وزارت بهداشت در خصوص میزان بالای شیوع بیماری به استان های همجوار به ویژه خوزستان و حجم بالای تردد مسافرها در بین این دو استان، به هم استانیان توصیه می شود از دعوت مهمانان خارج از استان جدا خودداری نمایند. ستاد استانی مقابله با کرونا در بیست و نهم ماه جاری به ریاست استاندار، جلسه ای با همین محور برگزار و تصمیم گیری در خصوص موضوع در دستور کار جلسه قرار خواهد گرفت.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*