افزایش تورم خوراکیها در آغاز سال
در فروردین امسال، تورم ماهانه مناطق شهری با افزایش 0.5 واحد درصدی به 2.5 درصد رسیده است. این بدان معناست که در فروردین 1403، قیمت یک سبد یکسان و متنوع از اقلام خوراکی و غیرخوراکی، 2.5 درصد بیشتر از سطح عمومی قیمت آن در اسفند 1402 بوده است. این عدد در مناطق روستایی با 1.3 واحد درصد افزایش به 3.1 درصد رسیده است. مرکز آمار ایران در جدیدترین گزارش خود اقدام به انتشار جزییات تورم در فروردین...
مرکز آمار ایران در جدیدترین گزارش خود اقدام به انتشار جزییات تورم در فروردین 1403 کرده است. آمار و ارقام جدید اما نشان میدهد در فروردین امسال، تورم ماهانه مناطق شهری و روستایی افزایش یافته و بر عکس تورم در بلندمدت کاهشی شده است.
به بیان دیگر سطح عمومی قیمت کالاها و اقلام خوراکی و غیرخوراکی در این بازه زمانی، در مناطق شهری و روستایی نسبت به اسفندماه سال گذشته بیشتر شده، اما در بازه یکساله تورم رو به پایین رفته است. در فروردین امسال، تورم ماهانه مناطق شهری با افزایش 0.5 واحد درصدی به 2.5 درصد رسیده است. این بدان معناست که در فروردین 1403، قیمت یک سبد یکسان و متنوع از اقلام خوراکی و غیرخوراکی، 2.5 درصد بیشتر از سطح عمومی قیمت آن در اسفند 1402 بوده است.
این عدد در مناطق روستایی با 1.3 واحد درصد افزایش به 3.1 درصد رسیده است. بدین ترتیب میزان تورم ماهانه فروردین در مناطق روستایی سطح بالاتری نسبت به مناطق شهری داشته است. این در حالی است که در اسفند 1402، این رویه معکوس بوده و فشار تورمی بر دوش شهرنشینان سنگینتر بوده است.
مقایسههای موجود حاکی از آن است که در مناطق روستایی، تورم ماهانه غیرخوراکیها در سطوح بالاتری نسبت به نرخ مشابه در خوراکیها قرار داشته است. در مقابل در مناطق شهری، تورم ماهانه خوراکیها بیشتر از غیرخوراکیها بوده است. اما یک نگاه کلی نشان میدهد که تورم در بخش خوراکیها در ماه اول سال، با شوک بالایی مواجه شده است. بهطور مثال، تورم بخش سبزی و حبوبات فقط در یک ماه، نزدیک به 9.5 درصد بالا رفته. یا انواع گوشت قرمز و سفید نزدیک به 3 درصد رشد تورم ماهانه داشتهاند.
طبق دادههای مرکز آمار ایران، نرخ تورم سالانه به کمترین میزان خود در 21 ماه اخیر رسیده است و رقم 38.8 درصد را به ثبت رسانده. بر اساس دادههای منتشرشده از سوی متولی اصلی انتشار آمار نرخ تورم، شاخص قیمت مصرفکننده در پایان سال گذشته به 236.3 واحد رسیده است. به این ترتیب، نرخ تورم سالانه در فروردینماه عدد 38.8 درصد را ثبت کرده که این رقم در مقایسه با اسفند 1402 کاهشی 1.9 واحد درصدی پیدا کرده است.
به علاوه، مقایسه نرخ تورم سالانه فروردینماه امسال با فروردینماه سال گذشته، از کاهش 8.8 واحد درصدی این متغیر حکایت دارد. افزون بر این، بررسیها نشان میدهند با تداوم روند نزولی نرخ تورم 12ماهه، این نرخ در پایان فروردینماه به کمترین میزان خود از تیرماه 1401 به این سو رسیده است.
حرکت یکساله نرخ تورم در حال معکوس شدن است
سید مرتضی افقه، اقتصاددان و استاد دانشگاه شهید چمران اهواز در مورد کاهش نرخ تورم سالانه به 38.8 و افزایش تورم ماهانه خانوارهای کشور به 2.6 درصد به «اعتماد» گفت: کاهش نرخ تورم سالانه به دلیل تمرکز بانک مرکزی بر روی کاهش نرخ نقدینگی بوده؛ اما افزایش ماهانه نرخ تورم به این معنی است که حرکت یکساله نرخ تورم در حال معکوس شدن است و سیاست کاهش نقدینگی نیز شکست خورده است. این استاد دانشگاه در ادامه افزود: هر چند کاهش نقدینگی باعث افت تورم شده اما رکود را هم به همراه داشته است که منجر به تعطیلی برخی از کارخانجات و بنگاههای کوچک و متوسط شده که به دلیل کاهش نقدینگی دچار آسیب شدهاند.
پیشبینی دولت دستیابی به نرخ تورم
30 درصدی بود
افقه تصریح کرد: کاهش یکساله نرخ تورم نشاندهنده آن است که دولت تا حدودی به اهداف خود نزدیک شده اما پیشبینی دولت برای دستیابی نرخ تورم 30 درصدی تا پایان سال 1402 بود که عملا فاصله زیادی با این پیشبینی داریم. ضمن اینکه، افزایش ماهانه نرخ تورم نشاندهنده معکوس شدن این رویه است.
این اقتصاددان خاطرنشان کرد: سیاست انقباضی بانک مرکزی در خصوص کنترل نقدینگی در کاهش نرخ تورم موثر بوده اما نرخ تورم سالانه 38.8 درصدی هم رقمی نیست که دولت وعده آن را داده بود چرا که وعده رییسجمهور در ابتدای دولت سیزدهم نصف شدن نرخ تورم و در نهایت تکرقمی کردن آن بود که نه تنها میزان تورم نصف نشده بلکه در دو سال اخیر تنها 6 تا 7 درصد افت داشته است.
اثر مستقیم نرخ دلار بر میزان تورم
افقه در ادامه با اشاره به نوسان نرخ دلار در کانال 65 هزار تومانی گفت: رسیدن نرخ دلار به 70 هزار تومان به دلیل تنشهای منطقهای بود که پس از آن مجددا نرخ دلار به 65 هزار تومان افت کرد که نمیتوان افت تورم یکساله را به این مساله ارتباط داد؛ چرا که در دو هفته اخیر این اتفاقات افتاده است و در نرخهای آتی تورم اثرگذار بوده است.
ضمن آنکه تا پیش از این نرخ دلار 55 هزار تومان بود که با رشد 10 هزار تومانی به 65 هزار تومان رسیده است که باز هم این رقم باعث افزایش تورم میشود. این کارشناس اقتصادی ادامه داد: متاسفانه دولت با تنشهای اجتماعی مانند موضوع حجاب این روزها باعث فراری دادن سرمایهگذاران شده است و هنوز هم تنشهای ایران و اسراییل در سایه وجود دارد و این موارد کمکی به کاهش نرخ ارز و افت تورم نخواهد کرد.
اثرات روانی تورم در مورد انتخابات در امریکا رو به افزایش است
افقه با بیان اینکه مسائل بینالمللی بر میزان تورم کشور اثرگذار است، افزود: احتمال انتخاب دونالد ترامپ در امریکا به عنوان رییسجمهور باز هم وجود دارد و تا آن زمان هر چقدر نظرسنجیها به سمت قطعیت این موضوع پیش برود اثرات روانی بر روی نرخ ارز و فرار سرمایه و نرخ تورم خواهد داشت، ضمن آنکه در کشور جناح تندرویی در مجلس مستقر شده که معمولا اولویت این جناح مسائل ایدئولوژیک است تا مسائل معیشتی و رفاهی که باعث میشود شاخصهای اقتصادی و به خصوص نرخ تورم افزایشی باشد و نرخ ارز هم رو به بالا شود.
چرا باید تورم وجود داشته باشد؟
آلبرت بغوزیان، اقتصاددان در مورد افزایش نرخ تورم ماهانه و افت نرخ تورم سالانه به «اعتماد» گفت: ممکن است تا سه ماه آینده شاخص تورم باز هم افت کند چرا که نسبت به یک زمان پایه آن را میسنجند و اگر ماه بعد نسبت به ماه قبل این تورم افزایش پیدا کند مسلما تورم سالانه هم مثبت خواهد بود و در خاتمه میانگین این ماهها را در نظر میگیرند. این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: آنچه انتظار میرود این است که نرخ تورم از سوی دولت کنترل شود نه اینکه با اعلام نرخ تورم ماهانه و نقطه به نقطه صرفا یک آماری اعلام شده باشد؛ چراکه مشغول کردن اذهان عمومی با کاهش یا افزایش نرخ تورم چندان اهمیتی ندارد. سوال اصلی این است که چرا باید تورم وجود داشته باشد؟
تورم روزانه هم مهم است
بغوزیان خاطرنشان کرد: اینکه در فروردین ماه میزان تورم رشد کرده به دلیل افزایش نرخ ارز بود و اینکه برخی اقلام هم گران شدند و اینکه آیا در اردیبهشت ماه هم این تورم رشد خواهد کرد یا خیر مهم است و اینکه هر ماه تا پایان سال میزان تورم چقدر خواهد شد، بحث اصلی به رضایت مردم برمیگردد چرا که بازی با اعداد تنها باعث سردرگمی مردم میشود.
این اقتصاددان ادامه داد: در بحث تورم تنها میزان تورم سالانه مطرح نیست و تورم روزانه هم مهم است. به دلیل اینکه نرخ تورم به صورت متوسط اعلام میشود پس مردم در طول سال این میزان گرانی را تحمل کردهاند و هزینه این تورم را پرداخت کردهاند و به جز خوراکیها در بخش اجارهبها و پوشاک و لوازمتحریر هم این تورم از سوی مردم پرداخت شده است.
او افزود: نقش بانک مرکزی این است که بتواند نقش خود را در کنترل نرخ ارز مدیریت کند و به دلیل اینکه پایه پولی به دلیل کسری بودجه دولت افزایش پیدا میکند باعث تورم بیشتر میشود و بانک مرکزی هم پاسخگوی نیاز دولت است، این در حالی است که بانک مرکزی باید از هرگونه استقراض دولت جلوگیری کند و اینکه دولت نباید بیشتر از درآمدی که دارد خرج کند، چرا که این انباشت بدهیها هیچوقت بازگردانده نشده در غیر این صورت این تورم منفی میشد.
منبع: اعتماد
هم اکنون دیگران می خوانند-
جزئیات طرح آموزش و پرورش، مدارس از 10 شهریور باز می شود، بازگشایی مدارس در این مناطق از 10 مهر
-
سربازان و کسانی که کارت پایان خدمت ندارند بخوانند | این گروه از خدمت سربازی معاف میشوند
-
جزئیات قاچاق دختران ایرانی به خارج از کشور / انتقال دختران برای خدمات جنسی به ترکیه و گرجستان
-
فال قهوه امروز چهارشنبه 5 اردیبهشت 1403 | قهوه ات رو بخور بعد فال بگیر
-
فال شمع امروز چهارشنبه 5 اردیبهشت 1403 | اینجا فال شمع روزانه ات را بخوان
-
اردیبهشت دیوانه رسید!
-
اینترنت ماهوارهای برای این گوشی های ایرانیان | قیمت استارلینک در بازار چقدر است؟