چهارشنبه 18 تیر 1404

افقه: صداوسیما در مسیر دوقطبی سازی است نه همبستگی اجتماعی / مذاکره با آمریکا و اروپا باید در اولویت باشد

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
افقه: صداوسیما در مسیر دوقطبی سازی است نه همبستگی اجتماعی / مذاکره با آمریکا و اروپا باید در اولویت باشد

اقتصادنیوز: مرتضی افقه اقتصاددان و از امضاکنندگان بیانیه 180 اقتصاددان به مردم و رئیس جمهوری بر این باور است در کوتاه مدت، نغییر در رویکرد سیاست خارجی، عامل اصلی برای حل مشکلات اقتصادی و اجتماعی حتی سیاسی است.

به گزارش اقتصادنیوز، گروهی از اقتصاددانان و استادان دانشگاه با انتشار بیانیه‌ای خطاب به مردم ایران و مسعود پزشکیان، خواستار تغییر پارادایم حاکم بر نظام حکمرانی برای برون‌رفت از بحران کنونی در حوزه های اقتصادی و سیاسی شدند.

این بیانیه هفت بندی خواهان تغییر مدیریت و نحوه حاکمیت بر صدا و سیما و خروج نیروهای نظامی از اقتصاد و بازنگری در سیاست‌های ارزی و مالی برای مقابله با رانت‌جویی، فساد و احیای اعتماد عمومی شده‌اند.

مرتضی افقه یکی از امضاکنندگان این بیانیه و اقتصاددان در مصاحبه ای با «اقتصادنیوز» بر این باور است اگر کسی گفته نباید ایران مذاکره کند باید پاسخ سه دهه مشکلات اقتصادی و سیاسی و جنگ 12 روزه را بدهد. بنابراین همین آقایانی که الان با مذاکرات مخالفت می کنند خودشان عامل همه مشکلات اقتصادی و اجتماعی کشور هستند.

گفت‌وگوی اقتصادنیوز با مرتضی افقه را در ادامه بخوانید؛

*****

آقای افقه! روز گذشته منتقدان دولت، بعد از مصاحبه مسعود پزشکیان با تاکر کارلسون، بار دیگر بر طبل مخالفت با مذاکرات پرداختند. به عنوان یکی از امضاکنندگان بیانیه 180 اقتصاددان، درباره ضرورت های دیپلماسی فعال و پیشبرد مذاکرات با آمریکا و اروپا لطفا نظرتان را بفرمایید. 

«اگر کسی گفته نباید ایران مذاکره کند باید پاسخ سه دهه مشکلات اقتصادی و سیاسی و جنگ 12 روزه را بدهد. همین آقایانی که الان با مذاکرات مخالفت می کنند خودشان عامل همه مشکلات اقتصادی و اجتماعی کشور هستند. بنابراین اگر قرار است کشور روی روال قرار گیرد و سرمایه اجتماعی از دست رفته دوباره بازیابی شود باید تحت حکمرانی مدبرانه قرار گیرد نه افراطی گری هایی که آقایان تا به الان داشتند و نتیجه آن سرخوردگی اجتماعی و از دست رفتن سرمایه اجتماعی یا مهاجرت نخبگانی شد که به عنوان نیروی انسانی نخبه، عامل رشد و پیشرفت جامعه محسوب می شوند.

به عنوان یک راه حل در این نامه تأکید شده است که باید مراودات اجتماعی و اقتصادی مان را برای رشد اقتصادی با همه کشورهایی که بتوانیم بین شان رقابتی ایجاد کنیم، مورد بهره برداری قرار دهیم نه اینکه خودمان را محدود به چند کشور شرقی و چند کشور در حال توسعه کنیم که آنها هم از این انحصار سوءاستفاده کنند و به ما کالاهای پرهزینه و کم کیفیت انتقال دهند.

تغییر در رویکردهای دیپلماسی عامل اصلی حل مشکلات اقتصادی است

در بخش دیگری از این بیانیه به تغییر رویکردها در نظام حکمرانی اشاره شده است. به طور مشخص، اولویت تغییر در کدام بخش ها احساس می شود؟ سیاست داخلی، خارجی یا اقتصادی یا تغییر همزمان و سطح به سطح می تواند موثر باشد؟

فعلا در کوتاه مدت، تغییر در رویکرد دیپلماسی و روابط خارجی، عامل اصلی برای حل مشکلات اقتصادی و اجتماعی حتی سیاسی است. مذاکره با اروپا و آمریکا برای رفع تحریم ها، حل مشکل FATF در وهله اول به عنوان برنامه کوتاه مدت و فوری تر می تواند در اولویت قرار گیرد.

باید تحولات اساسی در نظام اجرایی و حکمرانی ایجاد کنیم

مسئله جنگ هم بخشی از این مذاکرات است که دارد انجام می شود. اما در میان مدت و بلند مدت، مشکلات ما، داخلی هستند. ارزش های حاکم بر تصمیم گیران از اولویت ارزش های ایدئولوژیک سیاسی به ارزش های رشد، توسعه و رفاه اقتصادی تبدیل شود.

بنابراین در کوتاه مدت باید مشکل جنگ، تحریم و روابط خارجی حل شود اما این فقط شرط لازم است. شرط کافی این است که در حکمرانی داخلی، تحولات اساسی در بینش فلسفی، نظام اجرایی و حکمرانی ایجاد کنیم.

ضرورت بازگرداندن سرمایه اجتماعی برای حفظ حاکمیت کشور

صداوسیما هم اکنون در کنترل تندروها قرار دارد و حتی در ایام جنگ و بعد از آن، رویکردی متفاوت با همبستگی مردم را دنبال می کردند. این روزها اما زمزمه هایی مبنی بر تغییر در رأس صدا و سیما به گوش می رسد. به عقیده جنابعالی این تغییرات چقدر ضرورت دارد؟

اولویت اصلی که در این نامه تاکید شده است دوباره بازگرداندن سرمایه اجتماعی است. در این جنگ 12 روزه حتی تندروها هم مشاهده کردند که اگر کل مردم نه فقط آن بخش کوچکی که در این مدت مخاطب صدا و سیما و حکمرانی بودند بلکه کل کشور باید مشمول امتیازات و بهره برداری از نعمت های کشور باشند.

این 12 روز نشان داد چه کسانی دل در گرو وطن دارند. جدای از اینکه به حاکمیت انتقاداتی داشتند یا مخالف بودند، همه یک صدا کنار هم و مقابل این هجمه ایستادند. جنگ 12 روزه نشان داد حاکمیت باید تجدیدنظر اساسی در خودی و غیرخودی کردن جمیع ایران و در محدود کردن مخاطبانش به یک عده بسیار بسیار خاص کند.

صداوسیما در مسیر دوقطبی سازی است نه همبستگی اجتماعی

بنابراین این بازگرداندن سرمایه اجتماعی به حفظ حاکمیت کشور یک ضرورتی اصلی است و بعد مسائل دیگر مطرح می شود. صد ا وسیما نقش بسیار عمده ای در ایجاد تنفر یا همبستگی می تواند داشته باشد که تا به الان نه تنها در ایجاد همبستگی موفق نبوده بلکه بعضا در ایجاد تنافر، جدایی یا دو قطبی سازی جامعه تلاش کرده است.

همچنین بخوانید ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید
افقه: صداوسیما در مسیر دوقطبی سازی است نه همبستگی اجتماعی / مذاکره با آمریکا و اروپا باید در اولویت باشد 2