دوشنبه 5 آذر 1403

الگوی سوم بدرستی شکل نگرفته و هنوز در دوگانه های سوسیالیستی لیبرالیستی گیر کرده ایم

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
الگوی سوم بدرستی شکل نگرفته و هنوز در دوگانه های سوسیالیستی لیبرالیستی گیر کرده ایم

با گذشت چند دهه از وقوع انقلاب اسلامی، الگوی سوم مدنظر هنوز بدرستی شکل نگرفته و همچنان درگیر دوگانه هایی از جنس دعوای سوسیالیسم و لیبرالیسم هستیم.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ اولین جلسه از نشست های تخصصی فصل تحول در دانشکده مطالعات اجتماعی دانشگاه تهران با حضور چهره های مختلف اندیشه ای از جمله دکتر جمیله علم الهدی برگزار شد.

وی درابتدای سخنرانی خویش گفت: همه به یاد دارید که اول انقلاب، اصول حرکت بصورت دو شعار "استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی" و "نه شرقی، نه غربی، جمهوری اسلامی" بیان می شد که شعار اول بیان کننده آرمان های ما و شعار دوم ناقد دو مکتب سوسیالیسم و لیبرالیسم بود. این اندیشمند علوم انسانی افزود: اکنون ولی پس از گذشت سال ها با سوالاتی روبرو هستیم که نشان می دهد الگوی سوم محقق نشده است، بعد از انقلاب اگرچه در حوزه هایی همچون نظریه ولایت فقیه یا زوج مفهومی امام_امت کارهای خوبی انجام شد، ولی بدنه نظام همچنان در دوگانه غرب_شرق و چالش های نظری آنان حرکت می کند. علم الهدی بیان کرد: یکی از آسیب های جدی ما فروکاست مسئله به ابعاد اقتصادی آنست تا حدی که دولت به عنوان یک جریان اقتصادی و مردم به عنوان بخش خصوصی دیده می شوند، اینگونه است که سوالاتی از این قسم که نسبت عدالت با خصوصی سازی و دولتی سازی چیست، مطرح می شود. وی ادامه داد: یعنی کل مباحث ذیل بحث اقتصادی و دوگانه سازی های اینگونه رفته اند، حتی جنبش ها و دولت هایی که در این سال ها شکل گرفته همه اینگونه بوده اند. این اندیشمند علوم انسانی در بخش دیگری از صحبت های خویش گفت: به نظر بنده تکنوکراسی در ریشه ای ترین سطح مباحث فکری ما، یعنی اندیشه سیاسی، شکل گرفته است که سبب شده دولت سوژه و مردم ابژه شوند. در بحث اخلاق و ارزش ها هدایت بشر مسئله است، ولی انسان ها ربات نیستند که هرطور بخواهیم هدایت شان کنیم وگرنه که نیاز به 124 هزار پیامبر نبود. علم الهدی با بیان این مطلب افزود: خداوند در سوره انعام فرموده است اگر قصد هدایت اینگونه را داشتم با ظهور یک نشانه همه ایمان می آوردند، ایمانی ارزش دارد که محصول اراده آزاد است و همچین در یک رابطه دوسویه علت آن محسوب می شود، زیرا فعل اخلاقی فعل آزاد است و اگر کنترل شود دیگر آزاد محسوب نمی شود. وی بیان کرد: در عین حال مخالف قانون نیستم و قانون اساسی جمهوری اسلامی را یکی از بزرگترین دستاوردهای نظام می دانم که متاسفانه بسیاری از اصول آن اجرا نشده از جمله اصل دهم که به خانواده تعلق دارد، به نظرم قانون اساسی ما یکی از مترقی ترین قانون اساسی ها در دنیاست. این اندیشمند علوم انسانی افزود: در کل نباید بشر را از بشر بودن خویش انداخت، انسان باید انسان بماند تا عمل او افتخار داشته باشد و گرنه ساخت ربات نماز خوان و روزه گیر که ارزشی ندارد، اگر در شرایط متحول محیطی و جهانی بتوان با اراده آزاد خویش مسیر تحول را طی کرد دارای ارزش است، باید انسان با اراده آزاد و ریسک این آزادی عمل و اقدام وی را بپذیریم تا تحول انجام پذیرد. علم الهدی تصریح کرد: دولت سیزدهم نیازمند بازاندیشی در ماهیت دولت است، بسیاری از مشکلات امروز ناشی از ابهام نظری در ماهیت دولت بوده و وفاق گفتمانی عمدتا اندیشمندان رشته های علوم اقتصادی با فعالان اقتصادی و عامه جامعه را می طلبد. وی با اشاره به انتخابات اخیر ریاست جمهوری گفت: دولت سیزدهم نگاه عمیق و ریشه ای به مفاهیم خدمتگذاری و فساد گریزی دارد، اگر با اندیشه قرآنی آشنایی داشته باشید می دانید که برپایی دولت در اندیشه قرآن کار یک یا چند نفر نیست، بلکه مردم هستند که حکومت را برپا می کنند و اراده آنان پای هر دولتی که برود آن دولت است که برپا خواهد شد. انتهای پیام /
الگوی سوم بدرستی شکل نگرفته و هنوز در دوگانه های سوسیالیستی لیبرالیستی گیر کرده ایم 2
الگوی سوم بدرستی شکل نگرفته و هنوز در دوگانه های سوسیالیستی لیبرالیستی گیر کرده ایم 3