الگوی متعادلسازی هرم جمعیت در راهبردهای استان مرکزی جدی گرفته شود
اراک - ایرنا - مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری مرکزی گفت: متعادل بودن ترکیب هرم جمعیتی رکن اساسی در راهبردهای توسعهای و دستیابی به اهداف کلان ترسیمی در استان است و برای این مهم باید الگوی متعادل سازی ترکیب هرم جمعیتی جدی گرفته شود.
سید «احمد سجادی» روز سهشنبه نشست هیات اندیشهورز استان مرکزی در اراک افزود: این استان در دهههای اخیر به دلایل مختلفی ترکیب متعادل هرم جمعیتی را از دست داده و با کاهش تدریجی زاد و ولد، الگوی جمعیتی استان به سمن پیر شدن پیش میرود و اگر اصلاحات لازم در این زمینه صورت نگیرد ضمن کاهش روزافزون نیروی انسانی مولد، معضلات ناشی از عارضه سالمندی جامعه نیز افزایش مییابد.
وی بیان کرد: میزان موالید در این استان سال 97 نسبت به سال 96 با کاهش 11 درصدی و در سال 98 بنسبت به مدت مشابه قبل آن با کاهش 16 درصدی همراه که این مهم میتواند زنگ خطری در برهم خوردن تعادل تناسب سنی جمعیت این خطه باشد و اکنون استان مرکزی عنوان دومین کانون جمعیتی پیر کشور شناخته شده است.
سجادی اظهار داشت: عوامل مختلفی در بحث کاهش نرخ ازدواج کشور مطرح است اما اغلب صاحبنظران و کارشناسان معضلات اقتصادی، شرایط جامعه بهدلیل وضعیت گذار از سنت به مدرنیه، تغییرات فرهنگی، ترس از ازدواج و تعهد برای تشکیل خانواده و امید نداشتن به آینده را از دلایل برهم خوردن تناسب سنی جمعیت و کاهش موالید میدانند.
وی تاکید کرد: دایره تغییرات جمعیتی استان مرکزی باید در کانون نقد و نظر اندیشهورزان و کارشناسان استان با دقت بالا کاویده شود و برای هر علت و عامل دخیل در این فرایند نسخه کارامد منطبق با فرهنگ و شرایط بومی استان ارایه شود تا بتوان به تدریج با مداخله هدفمند از عمیقتر شدن مشکلات جلوگیری کرد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مرکزی نیز در این نشست گفت: ازدواج در دین اسلام تاکید ویژه شده چرا که عاملی برای تشکیل هسته خانواده و کمک مناسبات جمعیتی و سامان جامعه زنده و پویا است.
حجتالاسلام «عباس دانشی» افزود: ازدواج نیازمند پیشآمادگیها است و ارتباط تنگانتگی با سبک زندگی و ساختار اقتصادی و ارتباطات جامعه دارد بنابراین برای تشویق جوانان به ازدواج نیاز است ابتدا شرایط زیستی، کار و رفاهی تسهیل شود و و از نظر عاطفی و غریزی جوانان برای تشکیل زندگی مشترک انگیزه داشته باشند.
وی بیان کرد: الگوهای سبک زندگی در کشور باید بر مبنای فرهنگی ایرانی و اسلامی باشد و در این راستا دستگاههای فرهنگی، رسانهها و بهویژه صدا و سیما نقش و وظیفه مهمی برعهده دارند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مرکزی ادامه داد: اگر در جامعه سبک زندگی برای جوانان به خوبی ترسیم شود به آن سمت گرایش پیدا میکنند و هرچقدر در این راستا کار شود جذب فرهنگ صورت میگیرد.
حجتالاسلام دانشی اظهار داشت: بسیاری از جوانان دلیل ازدواج نکردن را ترس از وابسته شدن، محدودیت، احساس مسئولیت، ترس از خیانت، ترس از طلاق، نداشتن شغل و درآمد، بالا بودن هزینههای زندگی مشترک و هزینههای سرم سام آور عروسی اعلام میکنند که توجه به حل مشکلات این قشر امری ضروری است.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان مرکزی هم در این نشست گفت: بحث گذر جامعه از شرایط سنتی به مدرنیته در مباحث کاهش ازدواج زیاد مطرح میشود اما به واقع این امر سالهای سال است که اتفاق افتاده است.
مریم «یارمحمدتوسکی» افزود: دنیا در حال تغییر است و شکلهای زیادی از روابط اجتماعی در دنیا و کشور ایجاد شده است و اگر همراهی با تغییرات سرعت مناسب را نداشته باشد مشکلات زیادی ایجاد میشود.
وی بیان کرد: یکی از دلایل مطرح کردن کاهش ازدواج و افزایش طلاق مباحث جمعیتی است، کشور و استان مرکزی در وضعیت پنجره جمعیتی قرار دارد و 70 درصد جمعیت ایران در گروه سنی 30 تا 60 سال است.
این استاد جامعه شناسی ادامه داد: برآورد میشود وضعیت پنجره جمعیتی کشور تا 10 سال آینده نیز ادامه داشته باشد، ازدواح و طلاق معلول به علتهایی است که باید ریشهیابی شود.
یارمحمدتوسکی عنوان کرد: نیازها در جامعه باید به خوبی شناخته شود و تا زمانیکه این موضوع مورد توجه قرار نگیرد، نمیتوان راهکار مناسبی برای حل مشکلات ارایه داد.
وی تاکید کرد: در فرهنگ یک فرد ایرانی تجردگرایی، بیفرهنگی و بیفرزندی وجود ندارد.
در نشست هیات اندیشهورز استان مرکزی، شماری از جوانان به نمایندگی از تشکلهای مختلف این استان در خصوص مسایل و تنگاهای ازدواج مباحثی را بیان کردند که اشتغال، ترس از طلاق، ترس از پرداخت مهریههای سنگین، ترس از اعتیاد، کمرنگ شدن فرهنگ اسلامی و ایرانی در امر ازدواج، چشم و هم چشمیهای زیاد، فاصله طبقاتی زیاد، نبود مهارت اجتماعی و اقتصادی، انجام ندادن تعهدات اجتماعی مسئولان امر، تمایل به زندگی مجردی، نداشتن منبع درآمد ثابت و جابه جایی ارزشها با ضد ارزشها، از مهمترین علل کاهش تمایل به ازدواج عنوان کردند.
استان مرکزی با دارا بودن 12 شهرستان دارای بیش از یک میلیون و 400 هزار نفر جمعیت است.
*س_برچسبها_س*