شنبه 3 آذر 1403

امام جمعه تهران: اول دنیای مردم را آباد کنیم و سپس آخرت آن‌ها را

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
امام جمعه تهران: اول دنیای مردم را آباد کنیم و سپس آخرت آن‌ها را

امام جمعه موقت تهران گفت: اگر با مردم صادقانه سخن بگوییم و با مردم به گفتگو بشینیم، می‌توانیم به تصمیم درست برسیم. اول دنیای مردم را آباد کنیم و سپس آخرت آن‌ها را.

نمازجمعه این هفته تهران (18 آذر) به امامت حجت‌الاسلام سید محمدحسن ابوترابی‌فرد در مصلی امام خمینی (ره) برگزار شد.

خطیب نماز جمعه تهران ضمن عرض تسلیت به مناسبت شهادت حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها گفت: شما برادران و خواهران گرانقدر و ملت عزیز و جامعه اسلامی را به رعایت تقوای الهی توصیه می‌کنم. همان فرمان انسان‌ساز و جامعه‌پرداز امیرالمومنین علی علیه‌السلام خطاب به استاندار مصر مالک اشتر که می‌فرمایند مالک مراقب باش که قدرت، خطر آفرین است.

وی با بیان اینکه انسانی در راس هرم قدرت قرار می‌گیرد که در قله‌های تقوا قرار دارد، گفت: این انسان آراسته به تقوا پیروز در میدان آزمون‌های متعدد، مالک اشتر را هنگام قرار گرفتن در راس هرم حکمرانی به تقوا توصیه می کند. گمان می‌کنم آن هنگام که مالک اشتر در میدان نبرد جنگ صفین آن جنگ مهم کلیدی که می توان گفت یکی از 5 جنگ تاریخ ساز در جهان اسلام است، هنگامی که فرماندهی سپاه را به او سپردند در میدان نبرد و صف مقدم حضور داشت ظاهراً علی (ع) نفرمودند من تو را به تقوا توصیه می‌کننم اما الان که همان مالک، آن مالک پیروز در صحنه های نبرد و جنگ سخت بر اریکه قدرت سیاسی قرار می‌گیرد، یعنی ای مردم، قدرت سیاسی خطر آفرین است و مراقب باشید.

امام جمعه موقت تهران با تاکید بر اینکه همه مسئولان باید اخلاق، ادب، تواضع و احترام به انسان‌ها را به عنوان تکلیف قطعی الهی مدنظر قرار دهند گفت: اخلاق سیاسی در افزایش سرمایه اجتماعی بسیار تعیین‌کننده است. قدرت، مسیر حرکت انسان را مورد تهدید قرار می دهد. یکی از مهمترین عوامل کنترل آسیب‌های قدرت در نظام اسلامی آراستگی مدیران در همه سطوح خصوصا عالی مدیریت به تقوا و علم است و بحث ولایت فقیه یعنی مدیریت علم و عدالت.

ابوترابی‌فرد با اشاره به اینکه در قرآن سه اصل سیاسی در بالاترین سطوح از برنامه قرار دارد، تصریح کرد: یکی شایسته سالاری، دوم عدالت محوری و سوم علم مداری و قرآن‌مداری است. قرآن‌مداری یعنی علم باید فصل‌الخطاب باشد، وحی باید فصل الخطاب باشد. بعد از این توصیه مهم علی (ع) می فرمایند: مالک، مراقب باش که نفس اماره خطرناک است. در منطق دین مراقبه و محاسبه از عوامل کلیدی تهذیب و اصلاح نفس و کنترل هوا و هوس است.

وی بیان داشت: قرآن افراد جامعه را به دو دسته تقسیم می کند. کسی که هوا و هوس در وجود او حکومت می کند عقل حاکم نیست و ایمان در مدیریت جان و روح او نقش ندارد و گروه دوم که در یک قله‌ای از معرفت الله قرار دارند؛ این معرفت انسان را از گناه باز می‌دارد. همه باید آراسته با تقوا و معرفت الهی باشند. ما و کسانی که در یک جایگاهی از نظام و حکومت قرار داریم، مسئولیت جدی داریم و باید مراقب باشیم.

خطیب نماز جمعه تهران در خطبه دوم گفت: رهبر انقلاب در جمع اعضای شورای عالی فرهنگی با تاکید بر ارتقای نقش این نهاد در کشور به مقوله اسراف اشاره کردند. فرهنگ اسراف خصوصا اسراف در مصرف حامل‌های انرژی برق و آب در کشور ما نهادینه شده است که یکی از مهمترین مسائل و چالش های فرهنگی سیایسی و اقتصادی کشور است.

وی افزود: با توجه به اینکه در دوره کاهش دما قرار داریم و طبق اعلام مقامات رسمی کشور مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری در روز 15 آذر ماه به عدد 603 میلیون متر مکعب در روز رسیده است. این در حالی است که در اواخر دی ماه 1400 یعنی در اوج سرما میزان مصرف تجاری و خانگی معادل 600 میلیون متر مکعب بوده است. در سال 2021 میلادی سهم ایران در حوزه تولید گاز دنیا 6.4 درصد بوده است. یک سهم ویژه و در رتبه دوم ذخایر در جهان است اما متاسفانه مصرف ما در سال 2021 تقریباً معادل 6 درصد می باشد یعنی آنچه که تولید می کنیم، مصرف می کنیم و میزان اندکی از آن باقی می ماند.

ابوترابی‌فرد ادامه داد: در دوره سرد سال گذشته 1400 یعنی از اول آذرماه تا 30 اسفند کل تولید روزانه معادل 840 میلیون متر مکعب در روز بوده است و مصرف گاز خانگی و تجاری در این 4 ماه روزانه به طور متوسط معادل 550 میلیون متر مکعب بوده است. در دوره سرد سال در 1400 ما روزانه حدود 90 میلیون متر مکعب ناترازی تولید گاز داشتیم یعنی گاز مورد نیاز کشوربرای تامین مصرف مردم 90 میلیون متر مکعب از مصرف کشور کمتر بوده است.

خطیب موقت نمازجمعه تهران گفت: برنامه ششم تمام شد و مصرف کشور سالانه به طور متوسط به صورت معناداری افزایش یافت. متوسط رشد سالانه مصرف گاز طبیعی در ایران در طول 10 سال گذشته بالغ بر 4/6 درصد در سال بوده است. سیاست ها ابلاغ شد و در پایان برنامه ششم که پایان یافت تا مصرف کشور نصف شود این یعنی اصلاح الگوی مصرف. در سال ابلاغ سیاست های کلی، مصرف حامل های انرژی در کشور معادل 3 میلیون و 347 هزار بشکه در روز بوده است. در سال 1389 معادل 3 میلیون 348 هزار بشکه در روز مصرف حامل های انرژی امروز مصرف حامل های انرژی به حدود 6 میلیون در روز افزایش داشته است که بخش زیادی از آن به خارج کشور قاچاق می شود یا آن را می سوزانیم یا بستر قاچاق آن را مهیا می‌کنیم.

وی خطاب به قوای سه گانه گفت: اگر با مردم صادقانه سخن بگوییم و با مردم به گفتگو بشینیم، می‌توانیم به تصمیم درست برسیم. اول دنیای مردم را آباد کنیم و سپس آخرت آن‌ها را.

امام جمعه موقت تهران در ادامه گفت: یکی از مباحث مهم در حوزه مطالعات اجتماعی و اقتصادی را که در این چند دهه اخیر مورد توجه پژوهش گران سیاستگذاران و سیاستمداران قرار گرفته و امروز از آن به عنوان مهمترین رکن توسعه و پیشرفت جوامع انسانی یاد می‌کنند یعنی سرمایه اجتماعی اختصاص دهم. سرمایه اجتماعی مفهومی نو در ادبیات سیاسی و اجتماعی در جهان است و دربرگیرنده سه عنصر کلیدی است. سطح آگاهی، سطح اعتماد و سطح مشارکت. هر خانواده، گروه یا جامعه‌ای که سطح بالاتری از آگاهی، دانش، فرهنگ، اعتماد و مشارکت اجتماعی را داشته باشد در سطح بالاتری از سرمایه اجتماعی قرار دارد.

ابوترابی‌فرد افزود: سرمایه اجتماعی دستاورد ارزش‌ها، نگرش‌ها، پیوند‌های سیاسی و ملی است و به هر میزان سطح ارزش‌ها، نگرش‌ها و مبانی اعتقادی و فرهنگی ارتقا پیدا کند سرمایه اجتماعی هم ارتقا پیدا می‌کند. اعتماد اجتماعی و مشارکت اجتماعی دو شاخص اصلی سرمایه اجتماعی است.

وی اعتماد را از مولفه‌های اساسی سرمایه اجتماعی برشمرد و گفت: اعتماد، قدرت عمل کردن را ارتقا می‌دهد و هزینه‌های اقدام را کاهش می‌دهد.

امام جمعه موقت تهران بیان داشت: نخستین حوزه که باید اعتمادسازی شود و از نگاه صاحب نظران حوزه مسائل اجتماعی نقش تعیین کننده در افزایش سرمایه اجتماعی دارد، نهاد خانواده است. باید سطح اعتماد را در نهاد خانواده، بستگان و فامیل ارتقا بخشید.1400 سال قبل که هیچ صحبتی از سرمایه اجتماعی نبود، اسلام به صله رحم سفارش می کند. این سرمایه گرانبها که در جامعه اسلامی ما وجود دارد، باید به صورت جدی مورد اهتمام قرار بگیرد.

وی در پایان گفت: حوزه دوم و مهمی که باید به آن پرداخت ارتقا سطح اعتماد در بین افراد جامعه است. این صداقت در عمل و صداقت در گفتار و رفتار و وفای به عهد که یکی از مهمترین اصول ارزشی و اخلاقی اسلامی است، سطح اعتماد را در جامعه ارتقا می‌بخشد.

--> اخبار مرتبط

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.