امضای قرارداد بلند مدت توسعه بندر چابهار بین ایران و هند در ماه های آینده
طبق گفته برخی مقامات وزارت بنادر هند، طرح کلی قرارداد بلند مدت بین ایران و هند برای توسعه ترمینال شهید بهشتی بندر چابهار در ماه میلادی آینده نهایی میشود و این قرارداد احتمالاً در سپتامبر امضا خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از لایو مینت، انتظار میرود ایران و هند قبل از برگزاری اجلاس دریایی جهانی هند که قرار است در ماه اکتبر در دهلی نو برگزار شود، یک قرارداد بلند مدت برای توسعه بندر چابهار ایران تا ماه سپتامبر امضا کنند. طبق این قرارداد که پس از سالها مذاکره بین دهلی و تهران بسته میشود، هند مجوز توسعه ترمینال شهید بهشتی را در بندر چابهار دریافت میکند. شرکت پورت گلوبال هند و آریا بنادر ایران در 2016 قراردادی برای توسعه این بندر امضا کرده بودند. طبق گفته یکی از مقامات وزارت بنادر هند طرح کلی این قرارداد بلند مدت در ماه آینده نهایی میشود و این قرارداد احتمالاً در سپتامبر امضا خواهد شد.
ایران نقطه اتصال هند به اروپا و اوراسیا / آمادگی هند برای گسترش فعالیت در بندر چابهار پایان اختلاف 12ساله ایران و هند برای توسعه بندر چابهار / مذاکره برای ورود کشتیهای ایرانی به 2 بندر چینایران و هند در حال حاضر یک قرارداد یک ساله برای تمدید توسعه و راهاندازی این ترمینال در بندر چابهار امضا میکنند. اما هند خواستار قرارداد بلند مدتتری است تا از طرحهای سرمایهگذاری و توسعه این بندر مطمئن باشد. مذاکرات در مورد این قرارداد بلند مدت قبلاً به خاطر اختلاف نظر بر سر بند داوری این قرارداد متوقف شده بود. ایران موافق داوری بین المللی در مورد این قرارداد نبود اما گزارشها حاکی از به توافق رسیدن این دو کشور بر سر این مسئله به شرط برگزاری دادگاههای داوری در کشورهای بیطرف مثل سنگاپور و دبی است. هند در 2016 متعهد به پرداخت 85 میلیون دلار برای توسعه این بندر شد به علاوه 150 میلیون دلار اعتبار. اما ایران از تلاشهای هند در گذشته راضی نیست و سفیر ایران در هند روند توسعه این بندر را بسیار آهسته اعلام کرده است. چابهار در جنوب شرق ایران دروازهای برای هند جهت دسترسی به بازارهای آسیای مرکزی است. در 2016 و در زمان دیدار نارندرا مودی، رییس جمهور هند از تهران، قراردادی بین هند، ایران و افغانستان برای توسعه چابهار به عنوان یک کوریدور تجاری و حمل و نقلی برای اتصال اقتصاد این سه کشور امضا شد. اما از سرگیری تحریمهای ایران در 2019 با خروج آمریکا از قرارداد برجام و همچنین سقوط دولت افغانستان در 2021 همه چیز را پیچیدهتر کرد. اما در سال گذشته میلادی گروهی از وزارت بنادر هند از ایران دیدار کردند و مذاکرات برای توسعه بندر چابهار سرعت بیشتری گرفت.
هند همچنین در پروژه ساخت خط آهن 700 کیلومتری چابهار - زاهدان مشارکت دارد. قرارداد این پروژه در 2016 بین دو کشور بسته شد.