شنبه 3 آذر 1403

انتظاری که از ستاد عالی مسابقات قرآن می‌رود

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
انتظاری که از ستاد عالی مسابقات قرآن می‌رود

به گزارش خبرنگار قرآن و فعالیت‌های دینی خبرگزاری فارس؛ مرتضی نجفی قدسی مسئول پیشین برگزاری مسابقات دارالقرآن امام علی (ع) و مؤسس دارالقرآن علامه طباطبایی در یادداشتی به بیان حاشیه هایی از دور جدید این مسابقات پرداخته است که در ادامه می‌آید.

سخنی با ستاد عالی مسابقات قرآن در حاشیه برگزاری رقابت‌های دارالقرآن امام علی (ع)

بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم

«و قال الرسول یا رب ان قومی اتخذوا هذا القران مهجورا» (فرقان 30) در روز قیامت رسول اکرم اسلام (ص) به درگاه الهی عرضه می‌دارد که ای پروردگار من! حقیقتا قوم من این قرآن را متروک و مهجور گذاشتند!

برگزاری مسابقات قرآن همواره یکی از راه‌های جذب و تشویق جوانان و نوجوانان اعم از حافظان و قاریان به تلاوت و انس با قرآن بوده است.

اگر چه بسیاری از مسابقات قرآن که توسط نهادها و سازمان‌های مختلف برگزار می‌شود، بیشتر جنبه تشریفاتی پیدا کرده و هزینه‌های جانبی آن آنقدر افزایش یافته که برای تشویق قاریان و حافظان امکان کمتری دارند و حال آنکه باید بالعکس از هزینه‌های متفرقه و غیرضروری بکاهند و به اصل قضیه یعنی تشویق شرکت‌کنندگان در مسابقات بپردازند.

متأسفانه در این گونه مسابقات فقط نفرات اول تا سوم در هر رشته جایزه می‌گیرند و حال آنکه باید برای همه کسانی که حد نصاب نمرات را به دست می‌آورند، جایزه تعیین کنند مثلا بگویند هر کس از یکصد نمره حسن حفظ بتواند نود نمره را اخذ کند مشمول جایزه حد نصابی است و اگر این گونه بشود شاید نصف شرکت‌کنندگان هر مسابقه‌ای مشمول دریافت جایزه بشوند و تنها در این صورت است که می‌تواند اثر تشویقی داشته باشد و الا بسیاری از مسابقات فعلی نه تنها اثر تشویقی برای متسابقین ندارد بلکه اثر تخریبی هم دارد و آنها را از ادامه راه دلسرد می‌کند!

مسابقات دارالقرآن امام علی (ع) نیز ابتدا به مانند سایر مسابقات به همین نحو برگزار می‌شد و جایزه حد نصابی نداشت و لیکن از زمانی که بنده مسؤولیت برگزاری این مسابقات را بر عهده گرفتم، روال مسابقات عوض شد و اولا ورود افراد به صورت داوطلبانه و آزاد از سراسر کشور میسر شد و ثانیا با تعیین جایزه حد نصابی برای همه رشته‌ها شاهد استقبال گسترده آحاد جامعه قرآنی بودیم به طوری که آمار شرکت‌کنندگان این مسابقات در سال گذشته در دو گروه خواهران و برادران جمعا از مرز 10 هزار نفر عبور کرد.

حضور خیل عظیم حافظان و قاریان قرآن از سراسر کشور در مدت زمان برگزاری این مسابقات در جوار مسجد مقدس جمکران در قم برایم بسیار لذت‌بخش بود و با کمال افتخار در خدمت این اشراف امت بودم ولیکن امسال که توفیق خدمتگزاری آنان را ندارم با سؤالات متعددی از سوی جامعه قرآنی مواجه هستم که ناگزیرم علیرغم میل باطنی مسائلی را مطرح کنم.

همگان مستحضر هستند که این مسابقات همیشه در یک زمان‌بندی منظم مثلا در مهرماه ثبت‌نام برای خواهران انجام می‌شد و پس از دو ماه در اواخر آذر مسابقات برگزار می‌شد و همچنین برای برادران، ثبت‌نام در اوایل دی ماه انجام می‌شد و سپس در اواخر بهمن مسابقات آنها برگزار می‌گردید.

علت تأخیر در ثبت‌نام در این دوره از مسابقات، حرف‌های زیادی بود که در این مدت با مسؤولان مختلف در عرصه قرآنی طرح موضوع گردید تا بلکه برای آنها چاره‌ای اندیشیده شود و لذا منتظر تصمیم مسؤولان مربوطه مخصوصا در ستاد عالی مسابقات قرآن بودیم تا بلکه با تدبیر آنها مسابقات در فرصت مناسب و با کیفیت برگزار شود و هم حواشی که به بعضی از آن‌ها اشاره خواهم کرد را نداشته باشیم که متأسفانه علیرغم وعده‌ها هیچ اتفاقی نیفتاد و همان آقایی که در یکی، دو سال اخیر حاشیه‌های زیادی داشته است، عجولانه سکان مسابقات را به دست گرفت و یکی از بی‌کفایت‌ترین افراد و بی‌عدالت‌ترین اشخاص را هم به عنوان رئیس هیأت داوران خانم‌ها نشاند و او کسی است که وقتی متسابقی به او گفته بود که چرا به من این نمره را دادید؟ او در جوابش گفته بود دوست داشتم! چون از قیافت خوشم نیامد!

انتظار ما از ستاد عالی مسابقات این بود که با توجه به حاشیه‌هایی که آقای محمد انصاری بانی دارالقرآن امام علی (ع) مخصوصا در سال‌های اخیر داشته است، اقدامی می‌کردند که هم اصل مسابقات حفظ شود و هم دست ایشان از دخالت در مسابقات قرآن کوتاه شود.

چندی پیش در تلویزیون و همچنین در نماز جمعه، امام جمعه محترم لواسان به ویلاسازی‌های اشرافی که در آنجا ساخته شده است، اشاراتی داشتند و کلیپ‌هایی هم در فضای مجازی از شهرک باستی هیلز لواسان که ویلای چهار هزار متری آقای محمد انصاری هم در مدخل ورودی آن شهرک است، در فضای رسانه‌ای منتشر شد و یکی از دلایل آن هم این بود که همه ویلاهایشان را دو طبقه ساخته بودند و آقای انصاری قصد داشت ویلایی سه طبقه بسازد که با اعتراض و شکایت اهالی و شورای شهر لواسان مواجه شد ولی ایشان مقاومت می‌کرد و اصرار بر ساخت سه طبقه داشت که شهرداری هم جریمه سنگینی حدود 12.5 میلیارد تومان تعیین کرد و او هم آن را پرداخت و بنایش را ساخت، یعنی مبلغی حدود 5 برابر هزینه یک مسابقات قرآن را به عنوان خلافی یک طبقه اضافه بنا به شهرداری پرداخت کرد و در همان ابتدا بنده به او گفتم از ساخت ویلا و یا حداقل بنای اضافی آن صرفنظر کند و چنین مبلغی را هم نپردازد که او گفت بحث برسر یک طبقه اضافه نیست، برای من این موضوع حیثیتی شده و نباید حرف من زمین بماند! هر چقدر باشد می‌دهم و می‌سازم! این یک نمونه از حاشیه‌های آقای محمد انصاری بانی دارالقرآن امام علی (ع) بود که چون قبلا رسانه‌ای شده بود و شاید نصف مردم ایران کلیپ‌های مربوط به آن شهرک اشرافی را دیده‌اند، به آن اشاره کردم.

عدم وقف دارالقرآن علامه طباطبایی (رض) بعد از ده سال از افتتاح

نکته دیگر در رابطه با وضعیت دارالقرآن علامه طباطبایی (رض) است، در سال 1389 حضرت آیت‌الله سبحانی به بنده فرمودند: این منزل مرحوم علامه طباطبایی (رض) صاحب تفسیر گرانقدر المیزان را شایسته است که از ورثه بخرید و آن را تبدیل به دارالقرآن کنید چرا که بخش‌های زیادی از تفسیر المیزان در این منزل نوشته شده است.

بنده نیز بلافاصله با آقای حاج محمد انصاری که یک تاجر متوسطی بود و تمکن امروزی را نداشت طرح موضوع کردم و ایشان هم بلافاصله به قم آمدند و منزل را خریدند و پس از بازسازی در سال 1390 هم با حضور مراجع عظام تقلید افتتاح شد.

نکته مهم در این بحث این بود که از روز اول سفارش مراجع عظام تقلید به وی این بود که منزل خریداری شده را وقف دارالقرآن علامه طباطبایی بکند ولیکن وی همواره دفع‌الوقت می‌کرد و از انجام این کار سر باز می‌زد، حتی دو بار در حضور من، حضرت آیت‌الله مکارم شیرازی به وی فرمودند: آقای انصاری! شما یک تاجر هستید و هر تاجری ممکن است روزی ورشکست شود و ما نمی‌خواهیم روزی را شاهد باشیم که منزل علامه طباطبایی به دست طلبکارها بیفتد!! لذا شما این خانه را از ملکیت خود خارج کنید تا آینده هم اولاد شما بدانند که این خانه جزء اموال آنها نیست!

سخن را کوتاه کنم، متأسفانه تاکنون بعد از گذشت ده سال هنوز این خانه وقف نشده است و ما اگر می‌دانستیم وی چنین هدفی دارد از همان ابتدا خیران زیادی بودند که حاضر می‌شدند مشارکت کنند و دارالقرآن علامه طباطبایی را برپا کنند، در عین حال در این اواخر بنده از سر ناامیدی به آقای محمد انصاری گفتم شما بعد از این حواشی که پیدا کرده‌اید و تابعیت آمریکایی هم گرفته‌اید و در مسائل اقتصادی هم حاشیه‌های زیادی درباره شما مطرح است، من تصمیم دارم چند خیر پیدا کنم و این خانه علامه را از شما بخریم که ایشان با پوزخندی به بنده گفت: من صد میلیارد هم خانه علامه را نمی‌فروشم!!

برای بنده دل کندن از دارالقرآن علامه طباطبایی خیلی سخت بود چرا که آن را مانند فرزندی از صفر و ابتدا دایر کرده و بزرگش کرده بودم، قطع این تعلق برایم بعد از 10 سال بسیار مشکل بود ولی آقای انصاری با نقشه‌ای حساب شده این منزل را به یک مرکز تخصصی حوزه به صورت 5 ساله واگذار کرد و عملا فاتحه این دارالقرآنی که 10 سال برای احیاء آن تلاش شده بود خوانده شد و حال آنکه هر یک از مراجع معظم تقلید در این مدت دهها بار برای ایراد سخن در همایش‌ها و مراسم‌هایی که با حضور اساتید سطوح عالی حوزه برگزار می‌شد، به این دارالقرآن می‌آمدند و ایراد سخن داشتند.

البته شنیدم اعضای محترم شورای عالی حوزه در یکی از جلسات خود به این موضوع پرداخته و این نحو اشغال دارالقرآن علامه طباطبایی را تقبیح کرده‌اند و مقرر داشته‌اند تا مدیریت حوزه مکانی را برای آن مرکز تخصصی که در خانه علامه مستقر شده‌اند، پیدا کند و آنها هم به آنجا نقل مکان کنند و امیدواریم خانه علامه نیز انشاءالله وقف حوزه شود و همانند گذشته متعلق به همه حوزویان و تحت اشراف مراجع معظم تقلید و شورای عالی حوزه باشد.

بنده قصد طرح علنی این مباحث را نداشتم و منتظر اقدام مسؤولان مربوطه بودم ولی سستی و تعلل آنان مرا به این امر واداشت تا علیرغم میل باطنی به طرح بخشی از مباحث بپردازم والا حرف و سخن بسیار سخت است! وننزل من القرآن ما هو شفاء ورحم للمؤمنین ولا یزید الظالمین الا خسارا.

خادم القرآن - مرتضی نجفی قدسی

انتهای پیام /

قرآن امام علی (ع) اسلام قیامت