چهارشنبه 3 بهمن 1403

اندیشکده‌ها ابزاری در خدمت دیپلماسی عمومی آمریکا علیه ایران

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
اندیشکده‌ها ابزاری در خدمت دیپلماسی عمومی آمریکا علیه ایران

امروزه کشورهای موفق در عرصه دیپلماسی و سیاست خارجی بخشی از نیازهای اطلاعاتی و مدیریت شناخت صحنه بین‌المللی خود را به روش‌های مختلف تامین می‌کنند. روش‌هایی مثل اضافه کردن اداره جدیدی به وزارت امورخارجه مانند «مرکز مشارکت جهانی» در وزارت خارجه آمریکا یا اینکه بدون طولانی و عریض کردن دستگاه بروکراتیک خود از ظرفیت‌های علمی موسسه‌های مطالعاتی، اندیشکده‌های خصوصی یا وابسته به شرکت‌ها و نهادهای...

به گزارش ایسنا، عابد اکبری، کارشناس مسائل بین الملل در یادداشتی ادامه می‌دهد: در این زمینه می‌توان از اندیشکده بنیاد دفاع از دموکراسی نام برد که در دوران ریاست جمهوری ترامپ پیشگام تاثیرگذاری بر خط مشی سیاست خارجی وی بوده است. بیشتر ایده‌های مرتبط با ایران از این اندیشکده به وزارت امور خارجه آمریکا تزریق می‌شود و دقیقا به همین دلیل است که وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در دوم شهریورماه 1398 طی بیانه‌ای این اندیشکده و مدیر ضد ایرانی آن را در لیست تحریم قرار می‌دهد. در ادامه با تمرکز بر این دونهاد تلاش خواهد شد نمونه‌ای مطلوب از وضعیت بهره‌گیری از موقعیت مشابه از این مسیر برای جمهوری اسلامی ایران تصویر شود.

1. دیپلماسی و جنگ سایبری

بعد از مباحثه‌ها و مناظره‌های درون آمریکا درباره دخالت روسیه بر انتخابات و سیاست آمریکا از طریق کمپین ترامپ و همچنین به مبارزه با تبلیغات خارجی از جمله دروغ پراکنی و کژآگاه سازی کشورهای خارجی از قبیل روسیه، چین، کره شمالی و داعش برای جهت‌دهی به سیاست‌های آمریکا، «مرکز مشارکت جهانی» برای هدایت، رهبری، هماهنگ سازی، ادغام و هماهنگی تلاش‌های دولت فدرال در وزارت خارجه آمریکا تشکیل شد. در برنامه این مرکز آمده است که برای تشخیص، درک، افشا و مقابله با تبلیغات و اقدامات اطلاعاتی بازیگران غیر دولتی و دولت‌های خارجی که با هدف تضعیف یا تأثیرگذاری بر سیاست‌ها، امنیت یا ثبات دولت ایالات متحده و متحدان و آمریکا انجام می‌شود، این مرکز تشکیل شده است.

مرکز مشارکت جهانی (Global Engagement Center) با بودجه 40 میلیون دلاری چهارمین تلاش وزارت امور خارجه آمریکا برای تولید راهبرد برای هدایت و مبارزه با تروریسم به شکل رسانه‌ای است. این مرکز که موجب افزایش قدرت تهاجمی آمریکا در عرصه رسانه‌ای خواهد شد، این امکان را برای وزارت امور خارجه آمریکا فراهم می‌کند تا در نبرد جهانی علیه آنچه فعالیت‌های مخرب روسیه، چین، ایران و جهادی‌هایی مانند داعش علیه منافع ملی امریکا و نقش رهبری آن در جهان است وارد عمل شود. وزارت امور خارجه آمریکا که در سال 2006 مرکز هماهنگی مبارزه با تروریسم و مبارزه با خشونت و افراط گرایی، در سال 2008 مرکز جهانی مشارکت استراتژیک را تاسیس کرده بود، در سال 2018 مرکز مشارکت جهانی را ایجاد کرده است. به اعتقاد آمریکایی‌ها، راه‌اندازی مجدد مرکز با یک رهبر جدید فرصتی برای تزریق انرژی جدید به فعالیت‌های ضد اطلاعاتی و تبلیغاتی دشمنان آمریکا است که پیش از این با انفعال این کشور در فضای مجازی باعث خالی کردن این حوزه به نفع دشمنان و افزایش هجمه و تبلیغات در حوزه‌های مختلف علیه این کشور شده بود. در این مرکز با در نظر گرفتن مکانیزم‌های تکنولوژیک و شبکه‌های اجتماعی راه برای مبارزه با فعالیت‌های دشمنان آمریکا و هم پیمانان منطقه‌ای‌اش در سراسر جهان هموار می‌کند.

2. تلاش اندیشکده‌ای برای تاثیرگذاری

از آنجاکه اولین قدم برای جنگ‌افروزی یا فشار حداکثری علیه یک کشور، آماده کردن افکار عمومی و نخبگان است، بررسی استراتژی‌ها و تاکتیک‌های رهبران و تصمیم‌گیران آمریکا، رژیم صهیونیستی و عربستان نشان می‌دهد آنها با تمرکز بر آنچه مهار و تغییر رفتار منطقه‌ای و بین‌المللی تهران می‌خوانند به‌دنبال امنیتی کردن و ایجاد اجماع بر سر تهدیدمحور بودن ایران هستند. در این میان، اندیشکده‌های بین‌المللی می‌کوشند با جهت‌دهی به افکار نخبگان مؤثر یک حوزه، آنها را با سیاست‌های مدنظر خود همراه کنند. این مؤسسه‌ها، اندیشکده‌ها و رسانه‌های اثرگذار که بعضی از آنها ازسوی کشورهای متخاصم با جمهوری اسلامی ایران هدایت می‌شوند، خواسته‌های اصلی و اغلب نامشروع آن کشورها را در صحنه نظام بین‌الملل به پیش می‌برند. آنها می‌کوشند با تصویرسازی نامطلوب و جنگ اطلاعاتی و روانی علیه کشوری مانند ایران که منتقد وضعیت موجود نظام بین‌الملل و قواعد حاکم بر آن است، اجماعی منطقه‌ای و بین‌المللی در عرصه دوجانبه، چندجانبه و نهادی ایجاد و از این‌طریق فشارهایی را به‌شکل فشارحداکثری برای کاهش قدرت داخلی، تحریم یا حتی جنگ اعمال کنند.

نقش برخی اتاق فکرها و اندیشکده‌های مستقر در واشنگتن در تشدید روند ایران‌هراسی و همسو کردن افکار نخبگان بین المللی با سیاست‌های امریکا را نمی‌توان نادیده انگاشت. اندیشکده‌هایی که از طرف برخی سرمایه‌داران یهودی وابسته به رژیم صهیونیستی تغذیه و حمایت مالی می‌شوند. یکی از شاخص‌ترین این اندیشکده‌ها «بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها» است که از سوی وزارت خارجه ایران در لیست تحریم قرار گرفت. در بیانه طرح شده در این خصوص چنین آمده بود: «با عنایت به اینکه موسسه آمریکایی با نام متقلبانه «بنیاد دفاع از دمکراسی‌ها» - و به ویژه مارک دوبوویتس مدیر این بنیاد - آگاهانه و عامدانه از طریق اقداماتی از قبیل تولید و انتشار دروغ، تشویق، مشورت، لابیگری و کارزار تبلیغاتی منفی به نحوی موثر در طراحی، اعمال و تشدید اثرات تروریسم اقتصادی علیه کشورمان مشارکت داشته و دارند؛ و به شکلی جدی و فعال در جهت آسیب وارد کردن به امنیت و منافع حیاتی مردم ایران تلاش کرده و می‌کنند، وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، در اجرای تکالیف مقرر در تبصره یک ماده 4 و تبصره یک ماده 5 از «قانون مقابله با نقض حقوق بشر و اقدامات ماجراجویانه و تروریستی آمریکا در منطقه» مصوب 1396/5/22، به دنبال هماهنگی‌های صورت گرفته با مراجع ذیربط، بدینوسیله این بنیاد و "مارک دوبوویتس" مدیر آن را در فهرست تحریمی موضوع قانون مذکور قرار می دهد و لذا نامبردگان مشمول آثار قانونی مواد 6 تا 8 قانون موصوف خواهند بود. بدیهی است این امر، خدشه‌ای به هرگونه اقدامات قانونی دیگر که از سوی سایر نهادها و دستگاه‌های اجرایی، قضایی یا امنیتی برای مقابله، تعقیب یا مجازات اشخاص مشروحه فوق، و نیز سایر همکاران یا همدستان ایرانی و غیرایرانی ایشان به سبب اقدامات و اعمال آنها آنها علیه امنیت ملی و منافع دولت و مردم ایران اتخاذ شود، وارد نمی‌آورد».

عمده منابع مالی تامین کننده فعالیت‌های این بنیاد را افرادی همچون پائول سینگر و یا شلدون آدلسون که در زمره ثروتمندان آمریکایی طرفدار رژیم صهیونیستی محسوب می‌شود، تامین می‌گردد. بسیاری از مواضع ضد ایرانی و فعالیت‌های مرتبط با پروژه‌های تحریمی علیه جمهوری اسلامی ایران را می‌توان منتسب به نفوذ منابع مالی اینگونه افراد در بنیاد مزبور دانست. از افراد شاخص این بنیاد مارک دوبوویتز است که در حال حاضر مدیریت اجرایی و مدیر عاملی این بنیاد را برعهده دارد. علاوه بر آن، نامبرده پروژه‌های مرتبط با سیاست آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران از جمله شکل‌گیری و اعمال تحریم‌های گسترده و بزرگنمایی مسایلی همچون برنامه موشکی و سایبری را هدایت می‌کند. در این رابطه این فرد به دولت‌های مختلف آمریکا یعنی دولت جورج دبلیو بوش، باراک اوباما و دولت ترامپ در قبال سیاست اعمال فشار علیه ایران مشاوره می‌داد و بارها در جلسات کمیته‌های مرتبط با سیاست خارجی آمریکا چه در مجلس سنا و چه در مجلس نمایندگان حاضر شده و پاسخگوی سوالات نمایندگان و سناتورهای آمریکایی در مورد ایران بوده است. وی به عنوان ریاست مرکز امور تحریم‌ها و فعالیت‌های مالی غیرقانونی این بنیاد تالیفات متعددی در حوزه تحریم‌ها و برنامه هسته‌ای ایران داشته است.

انتهای پیام