اپل این ربات را می سازد / رویایی که تحققش نزدیک است
اقتصادنیوز: پایگاه خبری «ورج» یک گزارش درباره رباتهای خانگی منتشر کرده و به بررسی امکان به کار گرفتن آنها در مدیریت خانه پرداخته است.
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، شرکت «اپل»(Apple) اخیرا اعلام کرده است که پروژه بزرگ بعدی آن شاید سختتر از ساخت یک خودرو باشد. ایده بزرگ اپل، ساخت یک ربات هوشمند است که میتواند بفهمد چگونه به صورت ایمن در خانه حرکت کند. «وس دیویس»(Wes Davis) از پایگاه «ورج»(The Verge) یک گزارش جالب را درباره رباتهای انساننما تهیه کرده است که شرکتهای بزرگ فناوری آنها را ساختهاند یا طراحی مفهومی آنها را ارائه دادهاند. همچنین به بررسی پروژه شرکت اپل برای ساخت ربات انساننما پرداخته است.
به نقل از ورج، رباتهای انساننما یکی از رویاهایی هستند که به نظر میرسد به تحقق آنها نزدیک هستیم. شرکت «بوستون داینامیکس»(Boston Dynamics) ربات «اطلس»(Atlas) خود را دارد و شرکت «تسلا»(Tesla) نیز علم رباتیک را دنبال میکند. اگرچه شرکتهایی مانند «مرسدس بنز»(Mercedes-Benz)، «آمازون»(Amazon) و «بیامو»(BMW) در حال آزمایش رباتها برای استفاده صنعتی هستند یا خواهند بود اما این رباتها همگی رباتهای بسیار گرانقیمتی هستند که وظایف خود را در محیطهای کنترلشده انجام میدهند. تحقق رویای کاربرد آنها در خانه ممکن است هنوز دور باشد.
خبر مرتبط اشاره مستقیم مصوبه دولت، ممنوعیت واردات اپل استاقتصادنیوز: رییس کل گمرک ایران گفت: همچنان واردات تلفن همراه هوشمند با نشان تجاری اپل ممنوع است و در صورت لغو ممنوعیت آن، سود بازرگانی آن به میزان 96 درصد خواهد بود.
اکنون به اپل میپردازیم. «مارک گورمن»(Mark Gurman) از خبرگزاری «بلومبرگ»(Mark Gurman) گفته که پروژههای رباتیک اپل تحت نظارت «جان جیاناندریا»(John Giannandrea) کارمند سابق گوگل هستند. جیاناندریا در گوگل مسئولیت دستیار صوتی «سیری»(Siri) و در اپل برای مدتی مسئولیت پروژه «اپل کار»(Apple Car) را بر عهده داشته است. با لغو پروژه خودرو، عرضه هدست واقعیت ترکیبی «ویژن پرو»(Vision Pro) و سیستم هوش مصنوعی «اپل اینتلیجنس»(Apple Intelligence)، شاید اتفاق بزرگ بعدی عرضه ربات انساننما باشد.
خبر مرتبط اپل شگفتانهاش را رو میکند؟اقتصادنیوز: شرکت اپل کنفرانس جهانی توسعه دهندگان خود در سال جاری (WWDC 2024) را به زودی برگزار خواهد کرد و علاقهمندان به دنیای فناوری و به خصوص علاقهمندان به شرکت اپل و نوآوریهایش مشتاقانه در انتظارند تا این شرکت به صورت رسمی از ویژگیهای جدید در iOS 18 و ادغام آن با هوش مصنوعی و موارد دیگر رونمایی کند.
براساس اطلاعات جیاناندریا، ارائه هرگونه ربات انساننما توسط اپل حداقل یک دهه با تحقق فاصله دارد. با وجود این، ایدههای سادهتر ممکن است نزدیکتر باشند. برای مثال، یک ربات کوچکتر که میتواند کاربر را دنبال کند یا ایده دیگری که شامل یک صفحه نمایش بزرگ «آیپد»(iPad) روی یک بازوی رباتیک است و احساسات خود را با تکان دادن سر و مواردی از این دست نشان میدهد.
با وجود این، ساخت یک ربات متحرک کار دشواری است و پرسشهایی در ذهن ما شکل میگیرند؛ از جمله اینکه اپل درباره یک ربات خانگی که کاربر را دنبال میکند چه ایدهای دارد؟ آیا ربات موسیقی پخش خواهد کرد؟ آیا چرخ خواهد داشت یا راه میرود؟ آیا از کاربر انتظار میرود که با چتبات شرکت صحبت کند یا با توجه به شایعه معامله شرکت «اوپنایآی»(OpenAI) با اپل، چتبات دیگری مورد استفاده قرار خواهد گرفت؟
فاکتور شکل ربات حداقل به اندازه هوشمندی آن مهم خواهد بود زیرا خانهها دارای پلهها و مبلمانی هستند که گاهی جابهجا میشوند، لباسهایی که روی زمین قرار میگیرند، حیوانات خانگی که مانع حرکت ربات میشوند و بچههایی که وسایل خود را همه جا میگذارند.
براساس جزئیات کمی که به دست آمدهاند، به نظر میرسد ایدههای رباتیک اپل با روند ساخت رباتهای جدید و جذابی که اخیرا دیدهایم مطابقت دارند.
یکی از نمونههای اخیر، طراحی مفهومی «بات هَندی»(Bot Handy) سامسونگ است که شبیه یک جاروبرقی رباتیک با یک میله و یک بازوی مفصلی به نظر میرسد و برای انجام دادن کارهایی مانند برداشتن یا مرتب کردن ظروف طراحی شده است.
نمونه دیگر، یک توپ رباتیک موسوم به «بالی»(Ballie) است که سامسونگ آن را در «نمایشگاه فناوری CES» به نمایش گذاشت. جدیدترین نسخه ربات، به دنبال کاربران خود میرود و پروژکتوری در آن تعبیه شده است که میتوان از آن برای نمایش فیلم، تماسهای ویدیویی یا سرگرم کردن سگ خانه استفاده کرد.
ربات خانگی 1600 دلاری آمازون موسوم به «آسترو»(Astro) که به یک تبلت برای تشخیص چهره مجهز شده، فعلا فقط با دعوتنامه در دسترس است. ایده جذابی به نظر میرسد اما مشخص نیست که از نظر عملکردی بتواند از چند دوربین ارزان قیمت و یک اسپیکر «اکو دات»(Echo Dot) سودمندتر باشد.
الجی میگوید که ربات «ایآی ایجنت»(AI Agent) مدل «کیو9»(Q9) یک کنترلکننده هوشمند خانه است که میتواند خلق و خوی کاربر را حدس بزند و براساس برداشت خود از احساس کاربر، برای او موسیقی پخش کند.
وس دیویس در ادامه گزارش خود نوشت: من هنوز یک آینده علمی - تخیلی پر از دستیارهای خانگی رباتیک میخواهم تا ما را از کارهای پیش پا افتادهای که مانع انجام دادن کارهای سرگرمکننده مورد نظرمان میشوند، نجات دهند اما همه ما در یک خانه بکر و منظم زندگی نمیکنیم که در ویدیوی ربات بالی سامسونگ یا ویدیوهای اپل نشان داده میشوند و فضاهای شخصی را برای ربات دارند. بسیاری از خانههای معمولی، یک مکان پرهرجومرج هستند که شرکتهای فناوری هنگام طراحی رباتها آنها را در نظر نمیگیرند.
راههای دیگری نیز وجود دارند که باید طی شوند. دوربین رباتیک «رینگ آلویز هوم کم»(Ring Always Home Cam) شرکت آمازون را در نظر بگیرید که از روی ویدئوهای نمایشی، بسیار مورد قضاوت قرار خواهد گرفت اما میتواند سودمند و خوب باشد. اگر برای یک لحظه پیامدهای نه چندان مهم حفظ حریم خصوصی را کنار بگذاریم، به نظر من بیشتر به این دلیل امیدوارکننده خواهد بود که تحرک دارد و فقط به عنوان یک دوربین امنیتی گشتزنی طراحی شده است.
این نوع عملکرد متمرکز بدان معناست که ربات قابل پیشبینی است و سیستمهای تکمنظوره نیز به همین دلیل کارآیی دارند. پس از چندین آزمایش، اسپیکرهای هوشمند من جایی هستند که به طور مداوم بتوانند صدای من را بشنوند و کارآیی بیشتری داشته باشند. من میتوانم جاروبرقیهای رباتیک خود را در اتاقهایی قرار دهم که میدانم به اندازهای مرتب خواهند بود که ربات به دام نیفتد یا چیزی را نشکند.
جاروبرقیهای رباتیک من، «روبووک ال35»(Robovac L35) شرکت «یوفی»(Eufy) و «رومبا جی7»(Roomba j7) شرکت «آیربات»(iRobot) هستند که خوب کار میکنند اما گاهی اوقات وقتی اسباببازیهای گربهام را پیدا میکنند یا یک گیره کاغذ را میخورند، باید آنها را نجات دهم.
هنوز کاملا مشخص نیست که هوش مصنوعی بتواند چنین مشکلاتی را حل کند. یک مقاله که اخیرا در «نیویورک تایمز»(New York Times) به چاپ رسید، خاطرنشان کرد که به رغم همه فشارها درباره این فناوری در طول یک سال و نیم گذشته، هوش مصنوعی مولد ثابت نکرده است که در ساخت متن، تصویر و موسیقی بهتر از یک ربات جاروبرقی سطح متوسط خواهد بود که کار قابل قبولی را انجام میدهد.
با وجود رونق هوش مصنوعی مولد و شایعاتی مبنی بر این که اپل در حال کار کردن روی «هومپاد»(HomePod) مجهز به صفحه نمایش با قابلیت چرخش به سوی کاربر است، این طرح هنوز مبهم به نظر میرسد. حرکت کردن در خانه و تعامل داشتن با اشیا، مشکل پیچیدهتری برای ربات است اما شرکتهایی مانند گوگل و «تویوتا»(Toyota) با استفاده از روشهای آموزش هوش مصنوعی مولد برای رباتهایی که یاد میگیرند چگونه کارهایی مانند درست کردن صبحانه یا مرتب کردن سریع اشیا بدون برنامهنویسی صریح انجام دهند، موفقیتهایی را تجربه کردهاند.
سالها یا شاید حتی دههها زمان نیاز است تا اپل یا هر شرکت فناوری دیگری بتواند چیزی بیشتر از رباتهای نیمهکارآمد کنونی برای ما به ارمغان بیاورد که در خانههای ما اشتباه میکنند، عجیب و خستهکننده به نظر میرسند یا میشکنند.
همچنین بخوانید ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید