ایران از تحریمها برای تقویت چانهزنی سیاسی استفاده کند
حشمتالله فلاحتپیشه، عضو هیئت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی و رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در دوره دهم مجلس شورای اسلامی، درباره دلایل اعتیاد آمریکا به تحریمها گفت: تحریم ابزار آمریکاییها برای پیشبرد سیاستهای خود در جهان است. در حالی که قدرتهای استعماری درگیر جنگهای جهانی و استعماری بودند آمریکاییها با استفاده از ابزار اقتصادی وارد عرصه معادلات سیاسی دنیا شدند. در آن زمان تحریم ابزار نرمتری نسبت به جنگ بود و کشورهای مختلف دنیا به گونهای جذب در این توان و فراگیری نظام اقتصادی آمریکا شدند.
وی افزود: در حقیقت ورود آمریکا به عرصه جهانی یک ورود توام با شعارهای جاذب بود اما به تدریج مانند هر قدرت دیگری آنها هم درگیر چالشهای هژمونیک در دنیا شدند و برای اینکه هژمونی و استیلای آنها در دنیا یا حداقل در غرب و دنیای سرمایهداری حفظ شود از ابزارهایی مانند برخورد، مقابله، تحریم و تنبیه هم استفاده کردند که تحریم یکی از این ابزارها برگرفته از توان اقتصادی آمریکا است.
فلاحتپیشه اظهار کرد: در طول این مدت آمریکاییها در شاهراههای اقتصادی دنیا اعم از حوزههای مالی، بانکی، فناوری و حق مالکیت فکری، ابداع، اختراع و سرمایهگذاری، قدرتها و سهامداران متحد و لابیهای وابسته به خود را جای دادند. در نتیجه از زمانی که «اوفک»؛ نهاد ناظر بر تحریمهای بینالمللی، مطرح شد، دنیا فهمید که آمریکاییها چگونه از این ابزار استفاده کردند.
وی ادامه داد: لذا میبینید وقتی که سیاست تحریمی مطرح میشود در عمل ریشه اقتصادی ندارد و عمدتا ریشه سیاسی دارد. به عبارتی وقتی کشوری در درون قلمرو استراتژیک آمریکا عمل نکند حتما شامل تحریمها میشود و لیست بلندبالایی از کشورها، شرکتها و اشخاص حقیقی تحریم شده از سوی آمریکا وجود دارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی بیان کرد: در خصوص تحریمهای ایران وقتی به تحریمهای اوفک نگاه میکنید میبینید هر نهاد یا شخصی یک یا چند برچسب (تگ) تحریمی خورده است و به طور طبیعی چون موضوع تحریمها اقتصادی است به طور طبیعی مردم عادی کشورها بیش از همه آسیب میبینند.
فلاحتپیشه در خصوص رابطه تحریمها علیه ایران با براندازی نظام گفت: کسانی که موضوع براندازی را در ایران زیاد مطرح میکنند نگاه مهندسی اجتماعی و مدیریت اجتماعی به تحولات سیاسی را ندارند. کشور ایران سند چشمانداز 20 ساله دارد و در این سند مشخص است در چه حوزههایی توانسته به قدرت لازم برسد که مهمترین آن هم حوزههای امنیتی و دفاعی است. لذا بعضی مواقع طرح همین مباحث به بخشی از سیاستهای فشار تبدیل میشود.
فلاحتپیشه ابراز کرد: به طور طبیعی وقتی کشوری مانند ایران برای آمریکا به عنوان دشمن تعریف میشود و شرایط اضطراری را هر ساله علیه آن تمدید میکند، در این شرایط از هر ابزاری از جمله تحریم برای فشار بر ایران استفاده میشود اما آمریکاییها به خوبی میدانند ایران خود را با این تحریمها تطبیق داده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی تصریح کرد: الان در خود آمریکا طرفداران تحریم ایران دو گروه هستند؛ یک عده که معتقدند که ایران نباید بیش از شاکله تحریمهای «ریچارد نفیو» (تحریمهای قبل از برجام) تحریم شود زیرا موجب تزریق دز بیشتر از حد نیاز میشود که منجر به تطبیق بدن با آن دز میشود و یک گروه هم طرفداران تحریمهای ترامپی هستند که به تحریمهایی فراتر از گروه اول معتقد هستند.
وی اظهار کرد: ایران به جایی رسیده که خود آمریکاییها هم به این نتیجه رسیدهاند تحریمها نمیتواند منجر به براندازی جمهوری اسلامی ایران شود و اتفاقا ایرانیها از این موضوع میتوانند برای تقویت چانهزنی خود استفاده کنند.
پایان پیام /