اینستکس با شروط اروپا تحقق می یابد
تهران - ایرنا - کارشناس مسائل بینالملل معتقد است که اروپا سه خواسته عمده از ایران دارد و در این راستا ادعاهایی دارد. آنها به بهانه برنامه موشکی، سیاستهای منطقهای و حقوق بشر به ایران فشار وارد میکنند و وزیر خارجه آلمان نیز در کنفرانس مونیخ از ظریف خواسته بود تا با اقداماتی در این سه حوزه کار را برای راهاندازی سریعتر اینستکس هموارتر کنند. انگلیس و فرانسه نیز در این عرصه با آلمان...
در گزیده ای از گفت و گوی روزنامه آرمان با علی بیگدلی کارشناس مسائل بینالملل، آمده است: ظریف در روزهای گذشته با وزیران خارجه عمان و چین از طریق ویدئوکنفرانس صحبت کرد. دیدارهایی که با گفتوگو با همتای قطری خود از طریق ویدئوکنفرانس برگزار شد و فردا هم در نشست شورای امنیت به شکل آنلاین درباره گزارش دبیرخانه سازمان ملل درخصوص قطعنامه 2231 حضور پیدا کرده و سخنرانی میکند. در این میان، آنچه مقامات ایرانی بر آن تاکید دارند و این امر مورد تایید غالب طرفهای برجام نیز قرار دارد این است که آمریکا در جایگاهی نیست که برجام و دستاوردهای آن را از بین ببرد. آنچه نیز در مورد تهدید آمریکا مبنی بر فعال کردن مکانیزم ماشه مطرح میشود در توان آنها نیست. آنها بدعهدیهایی کردند و اقدامات تخریبی علیه برجام و نقض قطعنامه 2231 انجام دادند. آنها دیگر از نگاه بسیاری از کشورها در مقامی نیستند که برجام و دستاوردهای آن را از بین ببرند. موضعگیری غالب اعضای شورای امنیت نیز همین گونه به نظر میرسد. آنچه مشخص است ایالاتمتحده از این نشست شورای امنیت که قرار است در آن تعهد و اجرای قطعنامه 2231 مورد ارزیابی قرار گیرد نیز سوءاستفاده خواهد کرد تا سلسله فشارهای خود را علیه ایران تکمیل کند. در راستای بررسی این مساله «آرمان ملی» گفتوگویی با علی بیگدلی، کارشناس مسائل بینالملل داشته است که در ادامه میخوانید.
ارزیابی شما از نشست شورای امنیت سازمان ملل در خصوص اجرای قطعنامه 2231 چیست؟
آنچه به نظر میرسد ایران با وجود اینکه با چین و روسیه صحبتهایی داشته است اما احتمال دارد این نشست موفقیتآمیز نباشد. این مقوله که ایران پیش از این نشست با برخی مقامات 3 کشور اروپایی نیز مذاکراتی کرده باشد دور از انتظار نیست. اروپا همچنان از ایران انتظاراتی دارد و منتظر است ایران نیز به آنها امتیازاتی بدهد. هرچند بهصراحت عنوان کردهاند که آمریکا نمیتواند تا ابد این تحریمها را تمدید کند و صرفا میتواند آن را به تاخیر بیندازد. پیشنویس آمریکا در شورای امنیت نیز وضعیت نامعلومی دارد و بعید به نظر میرسد با موافقت 9 عضو همراه شود اما باز هم هیچ امری معلوم نیست. وزیر امور خارجه نیز یک دیپلماسی آشکار و پنهان را در دستورکار قرار دادهاند تا در این راستا به مقابله با آمریکا بپردازد. اروپا سه خواسته عمده از ایران دارد و در این راستا ادعاهایی دارد. آنها به بهانه برنامه موشکی، سیاستهای منطقهای و حقوق بشر به ایران فشار وارد میکنند و وزیر خارجه آلمان نیز در کنفرانس مونیخ از ظریف خواسته بود تا با اقداماتی در این سه حوزه کار را برای راهاندازی سریعتر اینستکس هموارتر کنند. انگلیس و فرانسه نیز در این عرصه با آلمان موافق هستند.
آیا آمریکا میتواند همچون گذشته در سازمان ملل به جوسازی و جبههسازی علیه ایران بپردازد؟
با اشاره به بحران کرونا و اغتشاشات داخلی در آمریکا، اتفاقات رخداده تا حد بسیار زیادی بر محبوبیت ترامپ تاثیر گذاشته است؛ اما هنوز قابل پیشبینی نیست که او برای بار دوم به کاخ سفید راه خواهد یافت یا خیر. انتخابات آمریکا قابل پیشبینی نیست چرا که این انتخابات نوسانات بسیار زیادی دارد و قبل از شیوع کرونا و شورشهای داخلی در آمریکا، میزان محبوبیت ترامپ48.5 درصد بود که این عدد در شرایط فعلی به 34.5 درصد رسیده است و این مساله نشان میدهد که میزان محبوبیت ترامپ کاهش پیدا کرده است. ترامپ به دنبال این است که این مسائل را بهسرعت ساماندهی کند تا در مدت باقیمانده به زمان انتخابات جدید بتواند اقدام به ترمیم شرایط کند تا شاید شانس حضور دوباره در کاخ سفید را داشته باشد. آرا جمهوریخواهان ثابت است و به طور معمول آنان بین 40 تا 45 درصد آرا را همواره در اختیار دارند اما آرای دموکراتها سیار است چرا که آنها وابستگی شدید حزبی و سازمانی دارند و با چنین رویکردی، تزلزل جدی در میزان آرای جمهوریخواهان به وجود نمیآید.
در این بین آرایی نیز وجود دارد که به هیچ یک از احزاب تمایل قطعی و سازمانی ندارد که این آرا خاکستری از دست ترامپ رها شدهاند و وضعیت جو بایدن در شرایط فعلی خیلی بهتر است و به طور سنتی سیاهپوستان، رنگینپوستان و لاتینتبارها به دموکراتها رای میدهند. بنابراین هماکنون زود است که عنوان کنیم وضعیت ترامپ در حالت تزلزل است اما آنچه میتوان بهقطع بیان کرد این است که میزان محبوبیت او کاهش پیدا کرده است. نظام سرمایهداری آمریکا باید به این نتیجه برسد که ابزارها و روشهای آن قابل اجرا نیست و دیگر مانند دهههای 60 و 70 میلادی قادر نیست که اراده خود را به جهان تحمیل کند. با توجه به بالا رفتن سطح انتظار مردم آمریکا و با توجه به تعارضاتی که در سطح بینالمللی آمریکا با آن مواجه است؛ دیگر قدرتنمایی و قلدری آمریکا جواب نمیدهد و بنابراین این دولت باید تجدیدنظری در رفتار خود داشته باشد. توانایی آمریکا در سطح بینالمللی بسیار کاهش پیدا کرده و این امر جبههسازی علیه ایران را برای آنها سخت کرده است.
منبع: روزنامه آرمان امروز *س_برچسبها_س*