یک‌شنبه 4 آذر 1403

بازار ارز به داد مسکن برسد

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
بازار ارز به داد مسکن برسد

یک کارشناس بازار مسکن گفت: اگر محرک‌هایی از جانب بازارهای موازی به‌خصوص بازار ارز وارد نشود دست کم تا پایان امسال وضعیت رکودی مسکن ادامه خواهد داشت. بازار بی‌رونق مسکن در چند ماه اخیر خبر از ادامه رکود در آینده است. قیمت مسکن در مدت اخیر آنقدر افزایش یافته است که مردم دیگر توان خرید خانه حتی در مناطق کم برخوردار را هم ندارند. فروشندگان جز در مواقع ضروری پای معامله نمی‌آیند. با ادامه...

بازار بی‌رونق مسکن در چند ماه اخیر خبر از ادامه رکود در آینده است. قیمت مسکن در مدت اخیر آنقدر افزایش یافته است که مردم دیگر توان خرید خانه حتی در مناطق کم برخوردار را هم ندارند. فروشندگان جز در مواقع ضروری پای معامله نمی‌آیند. با ادامه این شرایط، رکود در بازار مسکن ادامه خواهد داشت.

یک کارشناس بازار مسکن با بیان این‌که متقاضیان توان خرید مسکن با قیمت‌های فعلی را ندارند، گفت: فروشندگان و سازندگان آپارتمان هم نمی‌توانند برای فروش قطعی تصمیم بگیرند. در نتیجه فضای ابهام‌آلودی در بازار ملک ایجاد شده که می‌توان گفت اگر محرک‌هایی از جانب بازارهای موازی به‌خصوص بازار ارز وارد نشود دست کم تا پایان امسال وضعیت رکودی مسکن ادامه خواهد داشت.

کاهش فاصله قیمت خانه بین شمال و جنوب تهران

یک کارشناس بازار مسکن گفت: سال 1396 میانگین قیمت منطقه یک به عنوان گران‌ترین محدوده تهران پنج برابر میانگین قیمت ارزان‌ترین منطقه بود. آخرین گزارش مرکز آمار نشان می‌دهد که این رقم به سه برابر رسید است. به نظر می‌رسد در سال‌های اخیر طرف تقاضا به سمت مناطق کم‌برخوردار رفته و همین عامل باعث کم شدن فاصله قیمت بین محدوده شمالی و جنوبی تهران شده است.

مهدی روانشادنیا اظهار کرد: بررسی ادوار بازار مسکن نشان می‌دهد که قیمت هر متر مربع مسکن در تهران بین 1000 تا 1100 دلار بوده و در پیک‌هایی تا 1600 دلار هم رسیده است. درحال‌حاضر نیز اگر میانگین قیمت مسکن را با دلار آزاد محاسبه کنیم به رقم حدود 1600 دلار می‌رسیم که سقف دوره‌های گذشته را نشان می‌دهد. در نتیجه یا دلار باید خود را با مسکن تطبیق دهد یا قیمت مسکن از دلار کمتر شود.

وی افزود: به دلیل ماهیت چسبندگی بازار مسکن معمولا قیمت‌ها کاهش محسوسی پیدا نمی‌کند اما می‌تواند به ثبات برسد. با توجه به تورم ذاتی اقتصاد کشور ثبات قیمت اسمی مسکن به معنای کاهش قیمت واقعی آن خواهد بود.

این کارشناس بازار مسکن تصریح کرد: بازار مسکن معمولا رفتار متفاوتی با بازار بقیه کالاها دارد؛ زیرا قابل واردات نیست که بتوان از آن طریق قیمت‌ها را اصلاح کرد و به همین دلیل ضوابط منطقه‌ای و محلی بر آن حاکم است.

سیکل‌های طبیعی بازار مسکن به هم ریخته است

روانشادنیا در تحلیل شرایط فعلی بازار مسکن گفت: قیمت خانه طی شش سال گذشته به قدری بالا رفته که چند اتفاق را با خود همراه کرده است. اول این‌که از سال 1396 به بعد سیکل‌های طبیعی بازار به هم ریخته است. تا پیش از سال 1396 به مدت حدود 20 سال بازار مسکن این‌گونه بود که پس از یک دوره چهار تا پنج ساله رکود به 1 تا 1.5 سال افزایش قیمت می‌رسید، سپس در سیکل تطبیق با تورم قرار می‌گرفت و دوباره وارد رکود می‌شد که از تورم عقب می‌افتاد.

وی یادآور شد: از آذر 1396 تا الان به مدت شش سال متوالی شاهد افزایش قیمت مسکن بوده‌ایم و تنها پارامتری که کم و زیاد شده تعداد معاملات است و درحال‌حاضر تعداد معاملات با حدود 3000 فقره در تهران به کف رسیده است.

این کارشناس بازار مسکن با بیان این‌که متقاضیان توان خرید مسکن با قیمت‌های فعلی را ندارند افزود: از طرف دیگر فروشندگان و سازندگان آپارتمان هم نمی‌توانند برای فروش قطعی تصمیم بگیرند. در نتیجه فضای ابهام‌آلودی در بازار ملک ایجاد شده که می‌توان گفت اگر محرک‌هایی از جانب بازارهای موازی به‌خصوص بازار ارز وارد نشود دست کم تا پایان امسال وضعیت رکودی مسکن ادامه خواهد داشت.

روانشادنیا متغیرهایی همچون نرخ ساخت‌وساز، تورم مصالح ساختمانی، وضعیت بازارهای موازی، میزان نقدینگی و توان متقاضیان را در بازار مسکن موثر دانست و گفت: متغیری که درحال‌حاضر عمده‌ترین تاثیر را دارد طرف تقاضا است که با کاهش قدرت خرید مواجه شده است. در بخش ساخت‌وساز، عرضه‌ای به لحاظ تعداد واحد مسکونی از سال‌های گذشته ایجاد شده که در بازار وجود دارد. البته در دو سه سال گذشته با کاهش پروانه‌های صادره از سوی شهرداری مواجهیم که ممکن است اثر خود را در سال‌های آینده نشان دهد اما فعلا اصلی‌ترین مولفه محسوب نمی‌شود.

مالیات خانه‌های خالی بی‌معنی شد

این کارشناس بازار مسکن با اشاره به برنامه اعمال مالیات بر خانه‌های خالی یادآور شد: مالیات بر خانه‌های خالی از سال 1367 مطرح بود تا این‌که سال 1395 مجلس به آن ورود کرد و سال 1399 قانونی در این زمینه وضع شد. برآورد این بود که 2.5 میلیون خانه خالی وجود دارد بعد که اعداد را جمع زدند مشخص شد این رقم خیلی کمتر است. زمانی که قصد وصول مالیات داشتند آمار و اعداد کمتر و کمتر شد تا جایی که موضوع مالیات بر خانه‌های خالی تقریبا بی‌معنی شد. بنابراین نمی‌توان از این ناحیه شاهد عرضه‌ی قابل توجهی واحد مسکونی برای کنترل بازار مسکن باشیم.

بنابراین گزارش، مرکز آمار ایران در روزهای اخیر اعلام کرد که شهریور 1402 متوسط وزنی و حسابی قیمت مسکن در شهر تهران به ترتیب به 80 میلیون و 838 هزار تومان و 77 میلیون و 480 هزار تومان رسیده است. تورم ماهانه مسکن در شهریورماه منفی 1.7 درصد بوده است. ماه‌های تیر و مرداد نیز به ترتیب شاهد ثبت تورم منفی 0.7 و منفی 2.3 درصد بودیم.