بازپرداخت تسهیلات ارزی با نرخ ترجیحی و ریالی غیرممکن است
رییس صندوق توسعه ملی گفت: بازپرداخت تسهیلات ارزی با نرخ ترجیحی و به صورت ریالی غیرممکن است و صندوق در این زمینه کوتاه نخواهد آمد.
رییس صندوق توسعه ملی گفت: بازپرداخت تسهیلات ارزی با نرخ ترجیحی و به صورت ریالی غیرممکن است و صندوق در این زمینه کوتاه نخواهد آمد.
به گزارش تابناک اقتصادی به نقل از ایبِنا، مهدی غضنفری در نشست خبری امروز خود با بیان اینکه صندوق توسعه ملی تاکنون براساس وظیفه اصلی خود سرمایهگذاری انجام نداده است، اظهار کرد: این مورد یکی از اقدامات اصلی است که متاسفانه از سوی صندوق توسعه ملی چه در داخل و چه در خارج کشور معفول مانده است بنابراین یکی از اهداف دوره جدید این است که به سمت سرمایهگذاری برویم. وی با اشاره به معوقات صندوق توسعه ملی ناشی از تسهیلات ارزی تصریح کرد: متاسفانه به دلیل تحریمها برخی وامگیرندگان موفق به واردات به موقع تجهیزات یا شروع تولید خود نشدند بنابراین درخواست استمهال داشتند که اگر درخواست آنها ناشی از مسائل اقتصادی بوده باشد با آن موافقت میشود، همانطور که در 200 طرح ارزی 400 بار استمهال صورت گرفته است. رئیس هیئت عامل صندوق توسعه ملی گفت: این صندوق با هیچکدام از مشتریان خود قرارداد مستقیم ندارد و در واقع بانکها به عنوان واسطه میان صندوق توسعه ملی و مشتریان قرارداد منعقد میکنند.
غضنفری گفت: هفته گذشته اتفاق مهم و به نوعی تاریخی برای صندوق در هیات امنای صندوق به ریاست رییس جمهوری رخ داد که براساس آن اجازه سرمایه گذاری و خرید سهام به ما داده شد که در این راستا با صندوق تثبیت توافق کردیم تا بخشی یا تمام سرمایهگذاریها را به صورت سهام در صندوق تثبیت سپرده گذاری کنیم.
رئیس هیئت عامل صندوق توسعه ملی با اشاره به تزریق منابع صندوق به بازار سرمایه، اظهار کرد: در مجموع پیش بینی شده که 510 میلیون دلار از منابع ارزی صندوق توسعه ملی در اختیار صندوق تثبیت بازار قرار گیرد که از این 12 هزار میلیارد تومان، تاکنون حدود 2.7 هزار میلیارد تومان در سه قسط به صندوق تثبیت بازار پرداخت شده است. وی ادامه داد: در قسط اول 1000 میلیارد تومان واریز و در قسط دوم 50 میلیون دلار به ریال تبدیل شد که حدود 1000 میلیارد تومان بود. آخرین مرحله آن نیز چهارشنبه هفته گذشته به مبلغ 650 میلیارد تومان بود. ضمن اینکه صندوق توسعه ملی 5000 میلیارد تومان از وزارت اقتصاد طلب دارد که طی توافقی با وزیر اقتصاد قرار شد این مبلغ از سمت صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار تزریق شود که جزئی از 12 هزار میلیارد تومان پیش بینی شده است.
غضنفری در پاسخ به ایبِنا درباره برنامههای جدید مشترک با بانکها گفت: ما براساس قانون قراردادهایی با بانکها داریم که در حال حاضر نیز با 20 بانک قرارداد داریم که مبالغی را در راستای تامین مالی طرحها سپردهگذاری میکنیم و دخالتی در پرداخت تسهیلات نداریم. همچنینمنابعی را برای بخش صادرات براساس قانون و همکاری سازمان توسعه تجارت در اختیار صادرکنندگان قرار میدهیم. وی همچنین اظهار کرد: 10 درصد منابع ما بلوکه شده است، وقتی نفتی فروخته و وارد صندوق میشود تفکیکی وجود ندارد و در واقع منابع ما نزد بانک مرکزی است و حساب مستقلی نداریم. رییس هیئت عامل صندوق توسعه ملی تصریح کرد: منابع ارزی صندوق که نزد برخی رسوب کرده است باید به سرعت بازگردد درغیراینصورت مجبور هستیم از تملک داراییها استفاده کنیم. البته خوشبختانه در سپرده ریالی معوق نداریم که نرخ سود هم البته پایین است.
وی با اشاره به تجارب جهانی ادامه داد: مصارف صندوقهای ثروت ملی در دنیا به سه بخش تثبیتی، توسعهای و صیانتی تقسیم میشود؛ به عنوان نمونه شیلی و روسیه تثبیتی، سنگاپور و امارات توسعهای و آلاسکا و نروژ صیانتی هستند که در مورد آخر دولت از سودهای صندوق میتواند برداشت کند.
رئیس هیئت عامل صندوق توسعه ملی تاکید کرد: افرادی که تسهیلات ارزی گرفتهاند و منتظرند صندوق کوتاه بیاید و به جای بدهیهایشان، ریال با نرخ 4200 تومان پرداخت کنند بدانند که چنین امری محال و غیرممکن است و مدیریت جدید صندوق اجازه نخواهد داد کسانی که تسهیلات ارزی دریافت کردهاند بتوانند با ارز ترجیحی بازپرداخت کرده و منابع صندوق را کاهش دهند.
غضنفری با اشاره به اهمیت تامین منابع صندوق توسعه ملی افزود: در حال حاضر منابع صندوق از درآمد ارزی نفت تامین میشود در حالی که معتقدیم میتوان حتی کالا را به عنوان بخشی از منابع برای صندوق ثبت کرد تا دیگر نیازی به تبدیل ارز به ریال نباشد.
وی گفت: از سهم 20 درصدی صندوق توسعه ملی از فروش نفت، 50 درصد به دولتها و 40 درصد به بخش خصوصی تسهیلات داده میشود و 10 درصد هم که بلوکه شده است.
رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی با اشاره به اینکه در سالهای اخیر از منابع صندوق به صورتهای مختلف مانند پرداخت برای خسارت هواپیمای اوکراینی، هزینههای کرونا، زلزله و حتی عیدانه مورد استفاده قرار گرفته است، اظهار کرد: اینها هزینههای بودجهای است که از دولت برداشته شده و هرچند که با مجوز بوده اما به هر ترتیب مطابقتی با اساسنامه صندوق توسعه ملی ندارد. در حالی که تسویهای در مورد منابع برداشت شده صورت نگرفته و ظاهرا صندوق آخرین محل برای پرداخت طلبهای دولتهاست به طوری که از مجموع مبالغ پرداختی از صندوق طی این سالها فقط دو میلیارد دلار برگشت داده شده است. غضنفری با بیان اینکه هر ساله باید منابع صندوق توسعه ملی افزایش یابد و خارج از آن، انحراف از ماموریتهاست، تاکید کرد: اگر بودجه برای 85 میلیون نفر است، باید توجه داشت که منابع صندوق توسعه ملی برای نسلهای آینده پیش بینی شده و من نمیدانم چهطور این اجازه را گرفتهایم که آن را صرف بخشهای مختلف مانند کرونا و عیدانه میکنیم، بنابراین این موارد را هزینهکرد نمیدانیم و تسهیلاتی میدانیم که باید برگردد. در حالی که مقام معظم رهبری نیز بسیار بر اهمیت حفظ منابع صندوق و افزایش آن تاکید داشتهاند و ما به پشتوانه نظر ایشان تاکید داریم که ارز به ریال تبدیل نشود و دولت ها صندوق توسعه ملی را حیات خلوت خود ندانند.