سه‌شنبه 6 آذر 1403

باز شدن پای چینی ها به ماجرای خشک شدن دریاچه ارومیه؛ نقش دکل های چینی چیست؟

وب‌گاه عرشه آنلاین مشاهده در مرجع
باز شدن پای چینی ها به ماجرای خشک شدن دریاچه ارومیه؛ نقش دکل های چینی چیست؟

گمانه زنی ها درباره ی علل کم بارشی ایران که کشورمان را در وضعیتی بحرانی و در یک قدمی فاجعه ی زیست محیطی قرار داده کماکان ادامه دارد و در تازه ترین مورد، طی روزهای گذشته ادعایی در فضای مجازی درباره ی نقش چین در این مسأله مطرح شده است. بر اساس این ادعا، به منظور استخراج لیتیوم از دریاچه ارومیه، دکل های چینی ای در اطراف این دریاچه برای پراکنده کردن ابرهای بارشی نصب شده است. گمانه زنی ها...

گمانه زنی ها درباره ی علل کم بارشی ایران که کشورمان را در وضعیتی بحرانی و در یک قدمی فاجعه ی زیست محیطی قرار داده کماکان ادامه دارد و در تازه ترین مورد، طی روزهای گذشته ادعایی در فضای مجازی درباره ی نقش چین در این مسأله مطرح شده است. بر اساس این ادعا، به منظور استخراج لیتیوم از دریاچه ارومیه، دکل های چینی ای در اطراف این دریاچه برای پراکنده کردن ابرهای بارشی نصب شده است.

چند روز قبل نیز ویدئویی در شبکه های اجتماعی از چند کامیون در محل دریاچه ارومیه در حال حمل نمک این دریاچه منتشر شده بود که به دنبال آن ادعاهایی در فضای مجازی درباره ی استخراج لیتیوم از نمک دریاچه ارومیه توسط چینی ها مطرح شد اما مسئولان این ادعا را به کلی رد و اظهار کردند میزان لیتیوم دریاچه ارومیه اندک تر از آن است که قابل فرآوری باشد و در حال حاضر تنها نمک دریاچه به دست دو شرکت خصوصی برداشت می شود.

روزنامه «جمهوری اسلامی» درباره ی ادعای مطرح شده در فضای مجازی درباره ی دکل های چینی اطراف دریاچه ارومیه نوشته است:

مدتی است موضوع خنثی شدن ابرهائی که از آسمان ترکیه به ایران می‌آیند در رسانه‌ها و محافل مختلف مطرح است.

ادعاهایی وجود دارند که می‌گویند ابرهای بارشی که ساعت‌ها در ترکیه زمینه‌ساز بارش برف شده‌اند به محض ورود به ایران و در آسمان دریاچه ارومیه پخش شده و محو می‌شوند. علت این وضعیت را بعضی از کاربران فضای مجازی، نصب دکل‌هایی می‌دانند که از چین برای دور کردن ابرهای تگرگ‌زا در اطراف کوه سبلان آورده و نصب شده‌اند تا به ابرها شلیک کرده و آنها را پراکنده کنند چون برای برداشت لیتیوم، محیط نباید مرطوب باشد.

خبرگزاری «فارس» اما در مطلبی به نقل از مسئولان استان اردبیل به این ادعا پاسخ داده است.

این خبرگزاری نوشته است:

طی روزهای اخیر شایعاتی درباره نصب دکل‌های دورکننده تگرگ‌زا در اطراف کوه سبلان منتشر شد و گفته شد که این دکل‌ها سبب پراکنده شدن ابرهای بارش‌زا در منطقه می‌شود.

بررسی موضوع از طریق مراجع ذی‌ربط نشان داد که این سیستم بیشتر از 10 سال پیش در منطقه نصب شده است که جهت بررسی بیشتر موضوع گفت‌وگویی را با مدیرکل‌هواشناسی استان اردبیل انجام دادیم.

مجید کوهی، مدیرکل هواشناسی استان اردبیل در خصوص شایعاتی مرتبط با نصب دکل‌های پراکنده کننده ابرهای تگرگ‌زا در سبلان اظهار کرد: این سیستم‌ها صرفا به شکل نقطه‌ای و بر روی محوطه برخی از باغات مشکین‌شهر و خلخال نصب شده و تاثیر می‌گذارد و کار آن تبدیل تگرگ موجود در ابر همان محوطه به باران برای جلوگیری از خسارت به محصولات باغی است.

وی افزود: اینکه نصب این سیستم‌ها بتواند ابرهارا پراکنده کند و یا مانع بارش شود کذب است زیرا صرفا این ستون‌ها می‌توانند برای محدوده‌خاصی جهت تبدیل تگرگ به باران عمل کنند که تحقق این امر نیز شرایط خاص خود را دارد و عملکرد این ستون‌ها جهت از بین بردن تگرگ قطعی نبوده و نسبی است.

نمونه‌ای از دستگاه‌تگرگ‌زدای نصب شده در باغات مشکین‌شهر درسال‌های گذشته

مدیرکل هواشناسی استان اردبیل تاکید کرد: این سیستم‌های ضد تگرگ 10 سال پیش به شکل شخصی در برخی از باغات اطراف سبلان و جنوب استان نصب شده است و متولی آن خود باغداران هستند.

مدیرکل هواشناسی استان اردبیل تاکید کرد: این سیستم‌های ضد تگرگ 10 سال پیش به شکل شخصی در برخی از باغات اطراف سبلان و جنوب استان نصب شده است و متولی آن خود باغداران هستند.

جلوگیری از خسارت به باغات با تبدیل تگرگ به باران

غفور آقایی، مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل نیز گفت: چیزی به نام دکل تگرگ‌زدا در کوه سبلان نداریم و صرفا دستگاه‌های تبدیل تگرگ به باران در حدود 12 عدد در برخی از باغات شهرستان مشکین‌شهر نصب شده است.

وی در خصوص عملکرد این دستگاه‌ها افزود: دستگاه‌های تگرگ‌زدا در حالت عادی غیرفعال هستند اما زمانی که ابری تگرگ‌زا برروی محوطه باغی قرار می‌گیرد شلیکی از سوی این دستگاه به سمت جو انجام می‌شود تا به شکل مقطعی مانع برخورد تگرگ با محصولات کشاورزی موجود در باغات شود.

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل تاکید کرد: دستگاه‌های تگرگ‌زدا هیچ‌گونه مانعی برای بارش و ابرهای منطقه ایجاد نمی‌کند.

هم اکنون دیگران می خوانند -->

بیشتر بخوانید

باز شدن پای چینی ها به ماجرای خشک شدن دریاچه ارومیه؛ نقش دکل های چینی چیست؟ 2
باز شدن پای چینی ها به ماجرای خشک شدن دریاچه ارومیه؛ نقش دکل های چینی چیست؟ 3
باز شدن پای چینی ها به ماجرای خشک شدن دریاچه ارومیه؛ نقش دکل های چینی چیست؟ 4