با رسانه میتوان بر افکار و اراده مردم سلطه پیدا کرد
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، نشریات دانشجویی همچنان نقش بیمانندی را در عرصه رسانه دانشگاهی ایفا میکند. به همین جهت مصاحبهای داشتیم با رضا شکری، دبیر رسانه انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه امیرکبیر پیرامون تاسیس نشریه گفتار. شکری در ابتدا گفت: امروزه دیگر کسی نمیتواند منکر تاثیر عمیق رسانهها بر فضای جامعه، در تمامی ابعاد اعم از بعد سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و... شود. در...
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، نشریات دانشجویی همچنان نقش بیمانندی را در عرصه رسانه دانشگاهی ایفا میکند. به همین جهت مصاحبهای داشتیم با رضا شکری، دبیر رسانه انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه امیرکبیر پیرامون تاسیس نشریه گفتار. شکری در ابتدا گفت: امروزه دیگر کسی نمیتواند منکر تاثیر عمیق رسانهها بر فضای جامعه، در تمامی ابعاد اعم از بعد سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و... شود. در تمامی صحنههایی که یک سوی آن مردم و تودههای جامعه قرار دارند، یکی از مولفههای اثرگذاری در آن صحنه رسانه است. وی افزود: در چند سال گذشته این مورد به وضوح دیده شده است. از جنگ اوکراین و روسیه تا جنگ اخیر رژیم صهیونیستی و فلسطین. از آشوبهای 98 عراق تا آشوبهای 1401 ایران. حتی در جریانات داخلی کشور. بعضا رسانهها با استفاده از تکنیک سوگیری تاییدی، باعث جهتگیری تصمیمات به نفع خود میشوند. گاهی باعث حذف یک عنصر یا حزب در سیاست میشوند، گاهی یک جریان فرهنگی قویای در کل کشور ایجاد میکنند و مثالهای مشابه. این موارد خود موید این نکته هستند که یکی از مولفههای مهم قدرت در دنیای امروز رسانه است. شکری گفت: البته این مولفه، معلول دنیای جدید است. یعنی در دنیای قدیم اگر بین دو گروه تنشی ایجاد میشد، به عنوان مثال تنش بر سر منافع مشترک بین دو کشور، به طور معمول جنگی رخ میداد و گروهی بر گروه دیگر غلبه میکرد. اما در دنیای جدید، تمامی قدرتها، بعضی از سر اعتقاد و بعضی با اکراه، مجبور به رعایت بعضی قوانین و محدودیتها در حمله نظامی به دیگر کشورها هستند. وی افزود: این محدودیتها، قدرتها را به سمت استفاده از ابزارهای نوین برای تسلط بر دیگر کشورها کشانده است. دیگر نیازی به تسلط فیزیکی بر مردم یک کشور نیست، بلکه با استفاده از ابزاری به اسم رسانه، میتوان بر افکار، احساسات و اراده مردم یک کشور سلطه پیدا کرد. به طور کلی میتوان گفت رسانهها در تمامیجنگهای قرن بیستم به مثابه ابزاری برای جنگ روانی و تبلیغات جنگی از سوی بسیاری از کشورها مورد استفاده قرار گرفتندگرفتهاند.
وی گفت: به طور کلی ما امروزه در دنیای قدرت رسانهها و رسانههای قدرت زندگی میکنیم. میزان اهمیت دیتا و اطلاعات و خبر، افزونی بسیاری پیدا کرده است و رسانهها به عنوان پلی برای انتقال اطلاعات و دیتاها هم مشابها پر اهمیت شدهاند. همه به این باور رسیدهایم که رسانه صرفا ابزاری برای انتقال اطلاعات نیست. بلکه رسانهها میتوانند وسیلهای برای اعمال قدرت باشند. شکری بیان کرد: کسی شک ندارند که مشکل رسانه در کشور ما، معضلی جدی است. نبود ایده جدید، نبود سیاستگذاری کلان در حوزه رسانه و بعضا وجود تفکرات سنتی و غلط سیاستگذاران را میتوان از مهمترین دلایل حل نشدن مشکل رسانه در کشور در نظر گرفت؛ و طبعا دو اتفاق نامطلوب رخ میدهد؛ از طرفی یک مولفه قدرت مهم و اثرگذار در صحنه دنیای جدید را نداریم، و دوم اینکه ابزار دفاع در برابر حملات رسانهای را هم نداریم. شکری گفت: حل این مشکل، در گرو طرح بحث شدن رسانه و موضوعات آن در بین جامعه نخبگانی است. همانطور که مقام معظم رهبری نیز بارها فرمودهاند: جوانان راه حل مشکلات هستند. به همین علت انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه امیرکبیر، نشریهای تخصصی در حوزه رسانه به نام گفتار تاسیس کرده که در سطح دانشگاه امیرکبیر اولین نشریه تخصصی حوزه رسانه، و جز معدود نشریات تخصصی این حوزه در دانشگاههای کشور است. وی گفت: نام گفتار نیز از این جهت انتخاب شده است که گفتار، اولین رسانهای است که هرکس میآموزد و استفاده میکند، بزرگترین رسانه دنیا است و صد البته مشترکترین رسانه. شکری در پایان گفت: طرح کردن بحثهای تخصصی رسانه با جوانان علی الخصوص دانشجویان، مطمئنا منجر به تولید فکر و اندیشههای نوآورانه و جدید و بعضا مشکلگشا در حوزه رسانه میشود. نکتهای که باید تصمیمکیران و سیاستگذاران به آن دقت ویژهای داشته باشند؛ و امید داریم که گفتار، بتواند گامی مهم در این زمینه بردارد.