با رفتن نمایندگان چند دورهای، یک نخبه از جوانان خواهد آمد / حذف لاریجانی یا رئیس مجلس شدن قالیباف، تحلیلهای سطحی هستند
چند وقتی است، نمایندگان مجلس شوای اسلامی در لابلای بررسی اصلاح قانون انتخابات مجلس به طرح جدیدی رأی دادند که به موجب آن، دیگر نمانده های مجلس نمی توانند بیش از سه دوره نماینده شوند؛ هرچند این طرح با اکثریت آرای نمایندگان به تصویب رسید، هنوز شورای نگهبان درباره آن نظر قطعی نداده است.
چند وقتی است، نمایندگان مجلس شوای اسلامی در لابلای بررسی اصلاح قانون انتخابات مجلس به طرح جدیدی رأی دادند که به موجب آن، دیگر نمانده های مجلس نمی توانند بیش از سه دوره نماینده شوند؛ هرچند این طرح با اکثریت آرای نمایندگان به تصویب رسید، هنوز شورای نگهبان درباره آن نظر قطعی نداده است.
به گزارش «تابناک» با این حال برخی نمایندگان مجلس این مصوبه را تبلیغاتی می دانند و برخی حتی بر این باورند که طراحان طرح با علم به اینکه شورای نگهبان آن را نخواهد پذیرفت این موضوع را مطرح کرده اند تا بتوانند در آینده از آن استفاده تبلیغاتی کنند؛ هرچند برخی تحلیل های دیگری نیز از این موضوع دارند.
به طوری که برخی نمایندگان مجلس و سیاستمداران خارج از بهارستان، این اقدام نمایندگان را در راستای حذف لاریجانی از مجلس و گاهی ورود قالیباف و تکیه بر کرسی راست مجلس تعبیر کرده اند. به هر حال، همان قدر که این مصوبه طرفدار دارد، مخالفانی نیز دارد. آنان بر باورند که این مصوبه خلاف قانون اساسی است و حتی باعث می شود تا مردم نتوانند نمایندگان خود را درست انتخاب کنند.
در مقابل عده ای دیگر نیز بر این اعتقاد هستند که اجرایی شدن این طرح، باعث نخبه پروی در سیاستگذاری و همچنین گردش نخبگان می شود و نمایندگانی که چندین سال تجربه دارند با رفتن به مناصب بالاتر، جای خود را به جوانان می دهند تا آنها نیز با ورود به این چرخه دستی در سیاست داشته باشند.
در همین زمینه، جلال میرزایی با ارزیابی خود از مصوبه اخیر مجلس مبنی بر اینکه نمایندگان بیش از سه دوره پیاپی نمیتوانند نامزد انتخابات مجلس شوند، گفت: واقعیت این است که پیشنهاد این مصوبه در حین بررسی طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس مطرح شد و پیشنهاد نمایندگان هم بود.
وی تأکید کرد: پیشنهاد این طرح را آقای خامکانی با هماهنگی تابش و دیگر نمایندگان مطرح کردند. به عبارتی، این پیشنهاد را خود اصلاحطلبان مطرح نمودند. این پیشنهاد مطرح شد و رأی آورد، ولی گویا برخی دوستان خود ما هم به دنبال آن بودند که این موضوع را به نحوی مطرح کنند که در انتخابات به نفعشان تمام شود، چون شاید فرضشان بر این باشد که شورای نگهبان این را تأیید نمیکند، بلکه یک کار تبلیغاتی انجام دادند که بگویند ما نمیخواهیم بیاییم و خودمان هم پیشنهاد دادیم.
این عضو فراکسیون امید مجلس خاطرنشان کرد: تحلیل بعضی از همکاران این بود که شاید نیت بانیان این پیشنهاد این بوده که فرضا شورای نگهبان این طرح را تأیید نمیکند و میتوانند از آن استفاده تبلیغاتی کنند. در این میان، بعضی از تحلیلها عجیب است که میگویند هدف حذف لاریجانی هست یا میگویند میخواهند قالیباف را رئیس مجلس کنند که اینها به نظر من تحلیلهای سطحی است.
بیشتر بخوانید
رئیس کمیته سیاسی فراکسیون امید مجلس در پاسخ به این که اجرایی شدن این مصوبه را مفید میدانید یا خیر گفت: به نظر من، هم قابل دفاع است و هم میتوان نقدهایی بر آن وارد کرد. اینکه کسی خوب عمل کند و مردم در چند دوره انتخابات به او اعتماد کنند، مشکلی نیست؛ اما از طرف دیگر هم وقتی کسی چند دوره باشد، هرچه خلاقیت و ابتکار داشته در این چند دوره اجرا کرده، ولی باید اجازه دهیم افراد جوانتری حضور پیدا کنند و گردش نخبگان هم در مجلس ساری و جاری شود و اجازه دهیم مردم چهرههای جدیدتری را انتخاب کنند.
میرزایی در پاسخ به این که فکر میکنید اگر ممنوعیت نمایندگی بیش از سه دوره به قانون تبدیل شود با توجه به حزبی و لیستی شدن انتخابات مجلس صفبندیهای انتخاباتی برای سال آینده به چه شکل خواهد بود، اظهار کرد: جریان اصلاحطلب که وضعیتش در انتخابات تحت تأثیر تأیید صلاحیتهاست. البته این به طیف اصولگرایان هم بستگی دارد. برای اصولگرایان هم در دوره قبل جریانی منظم و تشکیلاتی که حمایت برخی جریانهای دیگر را دارد، به نام جمنا شکل گرفت. الان شعارها این است که نه اصولگرا نه اصلاحطلب بلکه یک جریان انقلابی با اتکا به درون که با ادبیاتی خاص به دنبال جذب آرای مردم هستند.
وی افزود: به نظر میرسد جمنا با یک تبلیغات مضاعف وارد عرصه انتخابات شود و این باعث میشود جریان سنتی اصولگرایی که قبلا تحت عنوان جبهه پیروان خط امام و رهبری در انتخابات میدیدیم مقداری به حاشیه رود. در میان اصلاحطلبان هم باید ببینیم تأیید صلاحیتها به چه نحو است و چگونه وارد عرصه انتخابات میشوند، چون اصلاحطبان از اینکه نمیتوانند چهرههای اصلی را بیاورند، مقداری سرخورده شدهاند و توقعاتی هم از کسانی که مورد حمایت قرار میدهند، دارند.
این عضو کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: اصلاحطلبان در انتخابات ریاست جمهوری از آقای روحانی و چهرههای متمایل به اصلاحطلبان حمایت کردند؛ اما آن توقعاتی که داشتند بعضا برآورده نشده و این مقداری بدنه اصلاحطلبان را مردد کرده که آیا باز به همین صورت وارد شوند و سرمایه اجتماعی خود را این طور هزینه کنند یا اینکه به شکل دیگری ظاهر شوند؛ اینها مباحث اصلی جریان اصلاحطلب برای ماههای آینده خواهد بود.
اما سیدابوالفضل موسوی درباره معایب و محاسن مصوبه مجلس مبنی بر ممنوعیت کاندیداتوری نمایندگی مجلس پس از سه دوره متوالی بیان کرد: از نظر من مدتی زمان می برد تا نمایندگان با هر سابقهای که به مجلس آمده باشند، با قواعد ملی آشنا شوند و کیفیت و کارآیی خود را نشان دهند. زمانی که نماینده بتواند بین خود و مردم و قوانین و وظایفش رابطه برقرار کند، نقش مؤثرتری خواهد داشت.
وی در ادامه با بیان اینکه «زمانی که نمایندگان بیش از سه دوره در مجلس باشند، تجربیات آنها یکنواخت میشود و به گونهای اگر منحنی ریاضی آن را بکشیم خط مستقیمی خواهد شد»، اظهار کرد: از سوی دیگر، باید فرصت نخبه پروری و حضور جوانان را نیز فراهم کنیم. مسلما زمانی که یک فرد چند دوره در مجلس نماینده باشد، به طور طبیعی قدرت نفوذش افزایش یافته و دیگر اجازه رشد و کسب فرصت به نخبگان و جوانان داده نمیشود.
نماینده مردم یزد در مجلس تصریح کرد: از نظر من ممنوعیت کاندیداتوری نمایندگان در انتخابات مجلس پس از سه دوره متوالی تصمیم خوبی است. از سوی دیگر درست است که یک نماینده در بین مردم است اما حداقل در یک بازه زمانی پس از چند دوره نمایندگی باید ارتباطش با مجلس قطع و در جامعه و در بین مردم حاضر شود و مسائل جامعه را از بیرون مجلس درک کند. چراکه نگاه از داخل مجلس با نگاه از بیرون مجلس متفاوت است.
موسوی در ادامه تأکید کرد: با رفتن نمایندگان پس از چند دوره متوالی، یک نخبه دیگر از جوانان خواهد آمد که این امر میتواند در تصمیم گیری ها مؤثر باشد. بر اساس قانون اساسی نیز ما نمیتوانیم جلوی انتخاب آزاد مردم را بگیریم و مردم حق دارند آزادانه رأی دهند. از آنجا که در قانون برای ریاست جمهوری نیز یک بازه دو ساله تعیین شده است میتوان یک سه دوره نیز برای نمایندگی مجلس تعیین کند.