بحران کرونا و ایجاد تغییر در سبک زندگی انسانها
بحران جهانی همهگیری ویروس کرونا، علاوه بر تاثیرات گسترده سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در کشورهای مختلف جهان، سبک زندگی انسانها در جوامع مختلف را نیز عمیقا تحت تاثیر قرار داده است. مسالهای که احتمالا در عصرپساکرونا، بیش از پیش، برجسته خواهد شد و الگوهای جدیدی از زندگی سیاسی، اقتصادی و اجتماعی را مطرح خواهد ساخت.
فرارو- مدتی است که جهان با شیوع ویروسی مرموز به نام کرونا، دست و پنجه نرم میکند. این ویروس برای نخستین بار از شهر ووهان چین شیوع پیدا کرد و هم اکنون، تقریبا تمامی کشورهای جهان با آن دست به گریبان هستند. بر اساس آخرین آمارها، تاکنون بیش از شش میلیون و صد هزار نفر در کل جهان به ویروس کرونا مبتلا شده اند و بیش از 370 هزار تن دیگر نیز بر اثر ابتلا به این ویروس، جان خود را از دست داده اند.
به گزارش فرارو، همهگیری ویروس کرونا، تاثیرات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی گستردهای را در جهان ایجاد کرده است به نحوی که برخی از ناظران و تحلیلگران، این پدیده را با اتفاقی بزرگی نظیر وقوع جنگ جهانی دوم مقایسه میکنند و معتقدند جهان پساکرونا، با جهان پیش از آن، تفاوتهای گستردهای خواهد شد. در این راستا، یکی از حوزههایی که بحران اپیدمی ویروس کرونا، تاثیر عمیقی بر آن خواهد داشت، سبک زندگی انسانها در کشورهای اقصی نقاط جهان خواهد بود. در حقیقت، تجربه کرونا و تبعات پیرامونی آن، نوع جدیدی از شیوه زندگی را برای انسانها به ارمغان خواهد آورد که میتوان آن را آغازگر عصرجدیدی در زندگی بشر تلقی کرد.
بحران کرونا و ایجاد وسواس در عادات بهداشتی
شیوع ویروس کرونا تا حد زیادی موجب حساس شدن انسانها در جوامع مختلف نسبت به عادات و رویههای بهداشتی شده است. شستشوی مکرر دست ها، استفاده از ماسک و دستکشهای بهداشتی، حفظ فاصله از دیگران، و رعایت دیگر پروتکلهای بهداشتی، همه و همه موجب شده اند تا وسواس بهداشتی، به یکی از ویژگیهای اصلی سبک زندگی انسانها در کشورهای مختلف تبدیل شود. بدون تردید، هشدارهای مکرر به شهروندان در زمینه رعایت اصول بهداشتی (از طریق رسانههای رسمی و یا غیررسمی نظیر شبکههای اجتماعی)، فضایی را در ذهن انسانها ایجاد کرده که به این سادگیها قابل رفع شدن نیست و تبدیل به بخشی ثابت از زندگی آنها در عصرپساکرونا خواهد شد.
بیشتر بخوانید:
چرا باید نسبت به واکسنهای کرونا محتاط بود؟
آیا ویروس کرونا جهش پیدا کرده است؟
بحران کرونا و گسترش پدیده "دورکاری"
پاندمی ویروس کرونا تا حد زیادی موجب تعطیل شدن بسیاری از فعالیتها و کسب و کارهای اقتصادی در کشورهای اقصی نقاط جهان شده است. این مساله موجب شده تا بسیاری از کسب و کارها برای مقابله با تبعات اقتصادی بحران کرونا، به پدیده دورکاری روی بیاورند. به عنوان مثال، به تازگی شرکت توئیتر اعلام کرد که در پی بحران اپیدمی ویروس کرونا، بخشی از کارمندان این شرکت برای همیشه دورکار شده اند. به نحو مشابهی، بسیاری از کسب و کارهای دیگر نیز بیش از پیش به اهمیت دورکاری توجه میکنند و زیرساختهای متناسب با آن را در فعالیتهای اقتصادی خود، ایجاد خواهند کرد. جالب آنکه همزمان با رشد قابل توجه پدیده دورکاری در مدت اخیر، بسیاری از شرکتهای حوزه فناوری اطلاعات نیز از افزایش رونق در بازار کامپیوترهای شخصی (کامپیوترهای خانگی، سیستمهای PC) خبر داده اند. این دسته از کامپیوترها مدتها بود که اهمیت سنتی خود را از دست داده بودند. با این حال، همزمان با دورکاری بخش قابل توجهی از انسانها در کشورهای اقصی نقاط جهان، بار دیگر از اهمیت بالایی برخوردار شده اند. به طور کلی، رونق پدیده دورکاری در عصر کرونا و اهمیت یافتن آن در عصر پساکرونا را بایستی یکی از تغییرات مهمی دانست که پاندمی ویروس کرونا در سبک زندگی افراد (از حیث اقتصادی) ایجاد خواهد کرد.
بحران کرونا و گرایش به سمت عملگرایی
بحران ویروس کرونا موجب شده تا بخشهای عظیمی از مردم در کشورهای مختلف جهان، به پدیده عملگرایی بیش از پیش اقبال نشان دهند. در این راستا، بحران شیوع ویروس کرونا بیش از پیش این باور را در میان مردم جا انداخته که معیار قضاوت در مورد دیگران و عملکردشان، صرف عملگرایی و نه ایراد سخنرانیهای دور و دراز است. از این رو، کسب نتایج عینی و ملموس و کارآمدی، معیار قضاوت در مورد دیگران و سایر پدیده هاست. این مساله در نوع خود، تاثیرات عمیقی بر کنش ورزی افراد در حوزههای مختلف در عصر پساکرونا خواهد داشت و چهارچوب و قالب جدیدی را در زندگی بویژه سیاسی و اجتماعی انسانها ایجاد خواهد کرد.
عامل اصلی که در گرایش مردم به سمت عملگرایی در عصر پساکرونا نقش دارد، بی کفایتی بسیاری از رهبران سیاسی و اقتصادی در بحبوحه بحران شیوع ویروس کرونا است که با عملکرد ضعیف خود و صرف لفاظیهای بی معنی و بی پشتوانه، راه را برای ایجاد خسارات و تلفات جانی و مالی گسترده هموار کردند. در این زمینه به طور خاص بسیاری از ناظران به عملکرد ضعیفی رهبرانی نظیر دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا، ژائیر بولسنارو (رئیس جمهور برزیل) و بوریس جانسون (نخست وزیر بریتانیا) اشاره میکنند.