یک‌شنبه 4 آذر 1403

بخش خصوصی در آستانه باخت به دولت

وب‌گاه فرارو مشاهده در مرجع
بخش خصوصی در آستانه باخت به دولت

اتاق تهران آخرین اتاق بین اتاق‌های سراسر کشور بود که انتخاباتش برگزار شد. در این جلسه، انتخابات طبق آیین‌نامه برگزار شد. ابتدا هیات رییسه سنی برای اداره جلسه انتخابات، از میان اعضای هیات نمایندگان انتخاب شدند و بر این اساس، محمدرضا بهرامن ریاست سنی این هیات را برعهده گرفت. در ادامه پیام باقری، عطاالله اشرفی‌اصفهانی و مریم تاج‌آبادی نیز به ترتیب به عنوان دو ناظر و منشی هیات رییسه سنی...

اعتماد نوشت: دولتی‌ها در آستانه به دست آوردن کرسی ریاست اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران هستند؟ روز گذشته در دهمین دور از انتخابات اتاق بازرگانی تهران نمایندگان دولت توانستند یک کرسی از هیات رییسه اتاق تهران را در اختیار بگیرند. این در حالی بود که دولتی‌ها پیش‌تر مدعی شده بودند، خواهان دریافت کرسی در هیات نمایندگان اتاق تهران نیستند.

سه‌شنبه هفته گذشته وقتی اولین هیات نمایندگان دور جدید اتاق تهران برگزار شد، تصور می‌شد که همچون دوره‌های قبل انتخاب هیات‌رییسه در همان آغاز به نتیجه برسد. اما همان ابتدای جلسه اعلام تنفس داده شد. تنفسی که یک ساعت و نیم به طول انجامید. در نهایت اعلام شد در راستای همگرایی بین بخش خصوصی و دولت به درخواست نمایندگان دولت این انتخابات به یکشنبه هفته آینده موکول خواهد شد. همان زمان برخی گفتند، نشست برای سهم‌گیری دولتی‌ها به عقب افتاد و برخی دیگر گفتند به دلیل اختلاف بخش خصوصی.

در همان مقطع یک منبع آگاه گفته بود، گروه کشاورزی خواهان سهم در کرسی ریاست بوده است و به همین دلیل انتخابات به تعویق افتاد. او تاکید کرده بود: برای امروز درخواستی از دولتی‌ها مبنی بر سهم‌خواهی نداشتیم، چون آن‌ها تصور می‌کردند بخش خصوصی باهم متحد هستند. اما حال که این اختلاف را دیدند؛ زمزمه سهم‌خواهی آن‌ها شنیده می‌شود. او همان زمان پیش‌بینی کرد آن‌ها برای هفته اختلاف بین بخش خصوصی راه ورود دولت به هیات رییسه مهم‌ترین اتاق کشور را رقم خواهد زد. پیش‌بینی‌ای که در جلسه روز گذشته محقق شد. روز گذشته محمود نجفی عرب، رییس پیشین کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق تهران، از بین 51 رای صرفا 32 رای کسب کرد و از بین حاضرین 18 نفر رای سفید و یک نفر رای باطله به صندوق رای انداخت.

در این جلسه از بین سه کاندیدای مطرح برای دریافت کرسی نواب رییس، اولین رای را مهدی صادقی‌نیارکی کسب کرد. او که پیش‌تر معاون وزیر در امور صنایع و در حال حاضر عضو هیات‌مدیره ایدرو است، 29 رای هیات نمایندگان را به دست آورد. دومین رای از آن شهاب جوانمردی بود. 27 نفر از اعضای حاضر به او که عضو پیشین هیات نمایندگان تهران بود و مدیرعامل هلدینگ فناپ است، رای دادند. در این بین فریال مستوفی تنها زن کاندیدا در این دور رای نیاورد که همین موضوع نیز قابل توجه است.

مستوفی عضو پیشین هیات نمایندگان اتاق تهران، 24 رای دریافت کرد. بدین ترتیب پای دولت به هیات رییس اتاق تهران باز شد و پیش‌بینی می‌شود برای کسب کرسی ریاست نیز خیز بردارد. پارلمان بخش خصوصی که تا دوره ریاست‌جمهوری محمدخاتمی جایی برای دولتی‌ها نداشت؛ حالا در دولت ابراهیم رییسی کرسی نایب‌رییسی را هم کسب کرده است.

روند برگزاری انتخابات

اتاق تهران آخرین اتاق بین اتاق‌های سراسر کشور بود که انتخاباتش برگزار شد. در این جلسه، انتخابات طبق آیین‌نامه برگزار شد. ابتدا هیات رییسه سنی برای اداره جلسه انتخابات، از میان اعضای هیات نمایندگان انتخاب شدند و بر این اساس، محمدرضا بهرامن ریاست سنی این هیات را برعهده گرفت. در ادامه پیام باقری، عطاالله اشرفی‌اصفهانی و مریم تاج‌آبادی نیز به ترتیب به عنوان دو ناظر و منشی هیات رییسه سنی معرفی شدند.

با اعلام نامزدی کرسی ریاست اتاق تهران از سوی محمود نجفی‌عرب، روند انتخاب اعضای هیات رییسه دوره دهم آغاز شد. او تنها کاندیدای ریاست اتاق تهران بود. همین موضوع منجر به اعتراض محمدجواد حاجی‌حسینی، معاون حقوقی و امور مجلس وزارت صمت شد. اعتراضی که با واکنش منفی محمدمهدی برادران، معاون امور صنایع و نماینده دیگر دولت، مواجه و رای‌گیری آغاز شد. پس از پایان رای‌گیری و معرفی نجفی‌عرب به عنوان رییس، مهدی صادقی‌نیارکی، شهاب جوانمردی و فریال مستوفی با هم رقابت بر سر کسب کرسی نواب رییس را آغاز کردند.

پس از پیروزی دولت بر بخش خصوصی در این بخش از رقابت‌ها، صادقی‌نیارکی اعلام کرد: «برنده این بازی هم بخش دولتی بود و هم بخش خصوصی.» در واقع بخش خصوصی به دلیل اختلاف، بازی را به دولت باخت. در ادامه انتخابات هیات رییسه اتاق تهران، با اضافه شدن یک عضو دیگر هیات نمایندگان، تعداد حاضران و صاحبان رای در این جلسه به 52 عضو رسید و اعضای هیات نمایندگان اتاق تهران با 46 رای، عباس آرگون را به عنوان خزانه‌دار هیات رییسه انتخاب کردند. برای کسب این کرسی، عباس آرگون و هرویک یاریجانیان نامزد شده بودند. همچنین فرزین فردیس با 31 رای به عنوان منشی هیات رییسه دوره دهم اتاق تهران انتخاب شد. برای کسب این کرسی، مجید موافق‌قدیری، نماینده دولت در هیات نمایندگان نیز نامزد شده بود که 19 رای کسب کرد و 2 رای نیز سفید به گلدان انداخته شد.

خوانساری چه گفت؟

در ابتدای این جلسه و پیش از شروع فرآیند انتخابات هیات رییسه دوره دهم، مسعود خوانساری، رییس دوره‌های هشتم و نهم هیات نمایندگان اتاق تهران در سخنانی، تعامل و همفکری اتاق بازرگانی با دولت در مقطع کنونی را گره‌گشای حل‌وفصل سریع و هوشمندانه مشکلات اقتصادی کشور و مسائل پیش روی بنگاه‌های کسب‌وکار عنوان کرد و یادآور شد که دولت برای دستیابی به رشد اقتصادی، نیاز جدی به همراهی و همکاری بخش خصوصی دارد و بنگاه‌های اقتصادی و بخش خصوصی نیز بدون تعامل با دولت و دستگاه‌های اجرایی توان حل مسائل و مشکلات پیش روی خود را نخواهند داشت.

خوانساری در ادامه، با تقدیر از هیات نظارت بر انتخابات اتاق تهران، انجمن نظارت بر انتخابات و شورای عالی نظارت، در برگزاری انتخابات 20 اسفندماه سال گذشته، از سرپرست وزارت صمت و سرپرست وزارت جهاد کشاورزی برای معرفی به موقع نمایندگان دولت در اتاق تهران تقدیر کرد. او پیش از ترک جلسه برای هیات رییسه منتخب و هیات نمایندگان در ایفای مسوولیت خود در پارلمان بخش خصوصی پایتخت آرزوی موفقیت کرد.

دست تعامل اتاق به سوی دولت

در ادامه این جلسه و پس از پایان رای‌گیری، هیات رییسه منتخب در جایگاه خود قرار گرفته و طی سخنانی به اهداف و برنامه‌های خود اشاره کردند. محمود نجفی‌عرب که با رای اعضای هیات نمایندگان بر کرسی ریاست اتاق تهران تکیه زده است، با ابراز امیدواری نسبت به اینکه بخش خصوصی در دوره پیش‌رو، رابط و سخنگوی توانمندی برای بخش خصوصی باشد، ادامه داد: امیدوارم بتوانیم در تعامل با دولت، مجلس و قوه قضاییه، دست‌کم بخشی از مسائل و مشکلات فعالان اقتصادی را برطرف کنیم که البته بزرگ‌ترین ماموریت اتاق بازرگانی نیز همین است.

او در ادامه ضمن قدردانی از سرپرستان دو وزارتخانه صمت و جهاد کشاورزی در معرفی نمایندگان دولت در اتاق تهران، بخشی از سخنان مقام معظم رهبری در آغاز سال 1402 را مورد اشاره قرار داد و گفت: ایشان در فرمایشات خود نسبت به مهار تورم و رشد تولید تاکید کردند. دو مساله‌ای که نقش اساسی در اقتصاد ملی دارد.

رهبر معظم انقلاب به صراحت بیان داشتند که دولت از حوزه تولید خارج شده و تنها به حوزه‌هایی ورود کند که بخش خصوصی اقبالی به آن‌ها نشان نمی‌دهد. اگر هدف را تحقق همین چند نکته قرار دهیم، دستاورد‌های بزرگی حاصل خواهد شد. نجفی‌عرب در ادامه با تاکید بر اینکه اتاق دهم مطالبه‌گر و کنشگر خواهد بود، گفت: ما دست‌مان را برای تعامل و تسهیل امور بخش خصوصی به سوی دولت دراز می‌کنیم و امیدواریم که دولت نیز این درخواست ما را اجابت کند. رییس اتاق بازرگانی تهران در ادامه از تدوین و ارایه برنامه چهارساله اتاق تهران طی جلسات آینده هیات نمایندگان خبر داد و گفت: این سند، نقشه راه هیات رییسه طی چهار سال آینده را ترسیم خواهد کرد. اینجا 60 نفر فکر می‌کنند و تصمیم می‌گیرند

در ادامه این جلسه، شهاب جوانمردی، نایب‌رییس اتاق تهران، اعضای هیات نمایندگان را نماینده ده‌ها هزار بنگاه عضو و غیرعضو در اتاق تهران توصیف کرد و گفت: در تصمیم‌گیری‌ها باید منافع همه آن‌ها را در نظر بگیریم.

او در ادامه گفت: برای آنکه اتاق دهم، یک تفاوت اساسی با دوره‌های قبل داشته باشد، باید همه اعضای هیات نمایندگان، وظیفه‌ای را برعهده بگیرند و هیات رییسه نیز وظیفه هماهنگی را عهده‌دار شود. به بیان دیگر، قرار نیست که هیات رییسه به جای 60 نفر یا 60 تفکر تصمیم بگیرد و اجرا کند. مهدی صادقی‌نیارکی، نایب‌رییس اول اتاق تهران نیز در سخنانی، برنده انتخابات روز 7 خرداد ماه در اتاق تهران را بخش خصوصی و دولت دانست و تصریح کرد که به دنبال این انتخابات، هم‌افزایی و تعامل اتاق بازرگانی و دولت تقویت خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد که اتاق بازرگانی باید برنامه‌محور، کنشگر، اهل تعامل و با اخلاق باشد. عباس آرگون، عضو هیات رییسه و خزانه‌دار اتاق تهران نیز تعامل و همفکری دولت و بخش خصوصی را گامی بلند در مسیر توسعه‌یابی اقتصاد کشور عنوان کرد و یادآور شد که در دوره دهم، با همفکری این دو بخش، امکان کاهش مشکلات پیش روی فعالان اقتصادی فراهم خواهد شد.

از میان اخبار

تصاویر عجیب از ابرتورم آلمان؛ از پول کیلویی تا نان هزار میلیاردی!

این نقطه از جهان، آرمانشهر مستاجران است