بدترین هفته بورس
دنیای اقتصاد: شاخص کل بورس طی هفته جاری با افت بیش از 2درصدی موفق شد تا حضور خود را در کانال2.7میلیون واحدی تثبیت کند؛ ضمن اینکه شاخص کل هموزن نیز بدون رشد نسبت به هفته گذشته، در همین محدوده باقی ماند.
به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد، آخرین بار که شاخص کل شاهد بازدهی منفی در مقیاس هفتگی بوده، هفته منتهی به 16آبان بود.
رهاشدن فنر نرخ ارز سبب شد تا با رشد 2درصدی دلار در هفته جاری شکاف قیمتی میان دلار توافقی و بازار آزاد از 22درصد میانگین هفته قبل به 25درصد برسد.
همچنین طی هفته قبل حدود 4هزار میلیارد تومان از گردونه معاملات خارج شد. این درحالی است که 3هزار و 800میلیارد تومان نیز به صندوقهای درآمد ثابت وارد شده است.
بورس در محاصره اخبار مثبت
به نظر میرسد با وجود آن که شاخصهای بورسی روندی کاهشی را در نیمه اول سال هفته دنبال میکردند و عمده تحلیلگران بورسی انتظار داشتند تا با استراحت شاخص کل بورس و اصلاح تا محدوده 2.6میلیون، سهام کوچک بازار پرتقاضا شود.
احتمالا طی هفته آینده با خبرهای مثبت که از سوی فضای سیاسی و سیاست خارجی مخابره میشود، بازار بتواند به رالی جدیدی برگردد.
در روزهای پایانی هفته گذشته، خبری از سوی وزارت خارجه مبنی بر ادامه مذاکرات هستهای با طرفهای اروپایی منتشر شد؛ ضمن آن که سفر وزیر خارجه عمان به تهران که حامل پیام سلطان عمان بوده است، حکایت از آن دارد که شانس مذاکرات میان ایران و آمریکا هنوز هم بالاست.
همچنین طی هفتههای آینده با فروکش هیجان خرید در بازار ارز میتوان دوباره شاهد کاهش فاصله دلار نیما و آزاد بود تا این شاخص نیز به نفع بورسیها تغییر مسیر دهد.
در عین حال، نسبت قیمت به سود بازار نیز که تامرز 8واحدی پیشروی کرده بود، دوباره به 7.5واحد بازگشت. یکی از موانع پایین ماندن این نسبت، ریسکهای سیاسی بوده است؛ به نحوی که با کاهش ریسکهای سیاسی طی چند روز آینده، احتمالا بازار برای نسبت دادن p/e بالا به سود خالص شرکتها، انگیزه بالایی خواهد داشت.
همچنین به طور میانگین، p/e بازار میتواند طی چند روز آینده تا بیش از 10واحد نیز رشد کند.
چرا ارزش دلاری بازار پایین است؟
بررسیهای دنیای اقتصاد نشان میدهد؛ ارزش دلاری بازار به 123میلیارد دلار کاهش یافته است. 120میلیارد دلاری که همچنان کف تاریخی است و برای بهبود این شاخص و رسیدن به سقف تاریخی نیاز است تا ضمن آرامش در بازار ارز، ارزش ریالی شرکتهای بورسی نیز بهبود یابد.
در این میان یکی از دلایل پایینماندن این شاخص عدم رشد دستهجمعی نمادهای بازار است. در دوماه اخیر، عمدتا نمادهای سلبریتی و شاخصساز بازار رشد کردند و نمادهای کوچکتر از نظرها غافل شد.
در ریزش هفته اخیر افت بیشتر شاخص کل نشان میدهد که احتمالا رشد بالای شاخصسازان سبب کاهش انتظارات برای رونق مجدد آنها شده است. با این حال، بازارساز سعی دارد تا با داغ نگه داشتن شاخص کل، فضای خوبی را برای عرضههای اولیه و رونق نسبی بازار حفظ کند؛ اما برای جلب اعتماد عمومی نیاز است تا سهام کوچک بازار نیز خودی نشان دهند.