سه‌شنبه 2 بهمن 1403

برخی برنامه‌های پیشگیری در حوزه اعتیاد "فرمالیته" است

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
برخی برنامه‌های پیشگیری در حوزه اعتیاد "فرمالیته" است

مدیرعامل موسسه کاهش آسیب اجتماعی رویش گفت: هزینه‌های پیشگیری به مراتب از هزینه‌های درمان کمتر است و این در حالی است که در جامعه به این مسئله توجه کمتری شده است؛ متاسفانه برنامه‌های پیشگیری در جامعه ما در حوزه اعتیاد فرمالیته و گزارشی است.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ نشست "تغییر رویکرد در پیشگیری و درمان و مبارزه با مواد مخدر" با حضور سعید عبدالملکی، عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور تهران، علی قائدنیایی جهرمی، مدیرعامل موسسه کاهش آسیب اجتماعی رویش، علیرضا چهره‌سا رئیس انجمن صنفی روانشناسان و مشاوران اعتیاد تهران و محمدحسین شیخ، مددکار اجتماعی در سازمان کنفرانس خانه اندیشه‌ورزان برگزار شد.

علی قائدنیایی جهرمی، مدیرعامل موسسه کاهش آسیب اجتماعی رویش در این نشست با اشاره به آمارهای متفاوت معتادان در سطح کشور اظهار کرد: آمارهای متعددی در این حوزه وجود دارد به طوری که ستاد مبارزه با مواد مخدر به صورت رسمی آمار معتادان را 3 میلیون و 200 هزار نفر اعلام کرده است و این در حالی است که در سال 94، هاشمی رئیس وقت ستاد مبارزه با مواد مخدر اعلام کرده بود که آمارهای غیررسمی معتادان بیشتر از آمارهای رسمی ستاد مبارزه با مواد مخدر است.

مدیرعامل موسسه کاهش آسیب اجتماعی رویش با طرح این پرسش که چرا ما نمی‌توانیم چرخه اعتیاد را در سطح جامعه از بین ببریم، افزود: چگونه می‌توانیم یارانه‌بگیران را شناسایی و یارانه برخی از افراد را حذف کنیم اما در قطع چرخه اعتیاد ناتوان هستیم؟

قائدنیایی جهرمی به بودجه ستاد مبارزه با مواد مخدر اشاره و تصریح کرد: این بودجه به اندازه یک‌دهم فروش روزانه مواد مخدر هم نیست و در واقع ما در حرف، با مواد مخدر مبارزه می‌کنیم.

وی با اشاره به اینکه در بخش درمان اعتیاد نیاز به تغییر رویکرد در فرآیندها هستیم، ادامه داد: این فرآیندها باید مورد بررسی قرار بگیرد و باید پروتکل‌های موجود در ستاد مبارزه با مواد مخدر تغییر کند.

مدیرعامل موسسه کاهش آسیب اجتماعی رویش با اشاره به تغییر شکل مواد مخدر خاطرنشان کرد: هم‌اکنون مواد مخدر در بین خانواده‌ها به طرق مختلف از جمله حشیش، گل و... وجود دارد و این در حالی است که ما علاوه بر بحث درمان معتادان باید به بحث سلامت روانی و اجتماعی آنها نیز توجه داشته باشیم.

قائدنیایی جهرمی با بیان اینکه پیشگیری از هر جهت از درمان مهم‌تر است، تصریح کرد: هزینه‌های پیشگیری به مراتب از هزینه‌های درمان کمتر است و این در حالی است که در جامعه به این مسئله توجه کمتری شده است؛ متاسفانه برنامه‌های پیشگیری در جامعه ما در حوزه اعتیاد فرمالیته و گزارشی است.

به گزارش تسنیم، سعید عبدالملکی؛ عضو هیئت علمی دانشگاه تهران نیز در این نشست با اشاره به تغییر سبک زندگی خانواده‌ها گفت: متاسفانه ما شاهدیم که سبک زندگی غربی در کشور ما در حال توسعه و گسترش است؛ به عنوان مثال می‌بینیم که تعداد کافی‌شاپ‌ها در جامعه و به‌ویژه در شهر تهران در حال افزایش است و در این مکان‌ها شاهد حضور قشرهای مختلفی هستیم.

وی با بیان اینکه این سبک زندگی غربی منجر به از بین رفتن خانواده‌ها می‌شود، تصریح کرد: در دوران پس از کرونا نیز شاهد تغییر سبک زندگی در بین خانواده‌ها و جوانان هستیم که به عنوان مثال حضور آنها در کافی‌شاپ‌ها بسیار بیشتر از قبل شده است.

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به بودجه آسیب‌های اجتماعی در سال 99 گفت: بودجه آسیب‌های اجتماعی در سال 99، 5.5 درصد نسبت به سال 98 بیشتر شد اما ما در همان سال شاهد بودیم که تعداد معتادان در سطح جامعه افزایش یافت و این سؤال مطرح شد که با توجه به افزایش بودجه آسیب‌های اجتماعی چرا تعداد معتادان نه‌تنها کاهش پیدا نکرد بلکه افزایش هم داشته است.

عبدالملکی ادامه داد: اعتیاد در بین دانش‌آموزان دو درصد است و زنگ خطری در بحث اعتیاد وجود دارد که عموما اعتیاد سنین بین 18 تا 34 سال را در بر می‌گیرد و این خطری برای جامعه ما محسوب می‌شود.

وی درباره آسیب‌شناسی این مسئله خاطرنشان کرد: یکی از مشکلات اساسی در این ارتباط بحث ساختاری است و این در حالی است که دستگاه‌ها و سازمان‌ها، ارگان‌های متولی به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم به‌صورت جزیره‌ای و موازی کار می‌کنند و همین امر منجر به به وجود آمدن مشکلات می‌شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه متاسفانه علی‌رغم ابلاغ سیاست‌های کلی مبارزه با مواد مخدر از سوی مقام معظم رهبری، این برنامه محقق نشده است، گفت: به دلیل جزیره‌ای عمل کردن دستگاه‌ها، این سیاست‌ها نیز اجرا نشده است.

عبدالملکی همچنین عدم امید به آینده در برخی جوانان را یکی دیگر از دلایل رشد اعتیاد در جامعه عنوان کرد و گفت: متاسفانه بخشی از فارغ‌التحصیلان ما بیکار هستند و این ناامیدی، گرایش جوانان را به سمت اعتیاد را تشدید می‌کند.

وی متذکر شد: ما در جامعه شاهدیم که افراد معتاد به راحتی در برخی کوچه و خیابان‌ها می‌نشینند و با ابزارهای مربوطه، مواد مصرف می‌کنند.

تسریع در محرومیت‌زدایی در استان‌های محروم