پنج‌شنبه 19 تیر 1404

برنج ارزان می‌شود؟

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
برنج ارزان می‌شود؟

اقتصادنیوز: سرپرست دفتر بازرگانی داخلی و تنظیم بازار معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی درباره وضعیت توزیع برنج و قیمت آن توضیح داد.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، درباره وضعیت تامین و تنظیم بازار برنج داخلی و خارجی افزود: طبق آمارها نیاز سالانه کشور به برنج حدود سه میلیون و 200 هزار تا سه میلیون و 300 هزار تن برآورد می شود که این برآورد بر اساس بررسی‌های میدانی و گزارش‌های مرکز آمار است. به طور معمول دو سوم این نیاز از تولید داخل و یک سوم از محل واردات تامین می شود.

رشد 60 درصدی واردات برنج طی دو ماهه نخست امسال

سرپرست دفتر بازرگانی داخلی و تنظیم بازار معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت: بر اساس گزارش معاونت زراعت وزارت جهاد کشاورزی، تولید برنج امسال به دلیل تنش های آبی مقداری کاهش خواهد داشت و رقمی بین یک میلیون و 600 تا یک میلیون و 800 هزار تن پیش بینی شده است.

وی تصریح‌کرد: بنابراین واردات یک میلیون و 500 هزار تن برنج برای جبران کسری برنج مورد نیاز کشور ضروری است تا بازار به تعادل برسد.

حسنی مقدم اضافه کرد: طبق آمار گمرک در دو ماهه ابتدای امسال 282 هزار تن برنج وارد کشور شد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته که 175 هزار تن بود، رشد 60 درصدی نشان می دهد.

پیش بینی تعدیل قیمت برنج با شروع فصل برداشت

سرپرست دفتر بازرگانی داخلی و تنظیم بازار معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: برآورد سال گذشته میزان تولید برنج داخلی 2 میلیون و 500 هزار تن بود و حدود یک میلیون و 200 هزار تن واردات انجام گرفت؛ با این حساب، طبق پیش‌بینی ها بازار برنج در سال 1403 نباید با کمبود روبه‌رو می شد اما به دلایلی همچون رشد تورم سال گذشته، قیمت برنج داخلی و به تبع آن بر روی نرخ غیر رسمی برنج وارداتی اثر گذاشته است.

وی تصریح کرد: در صورتی که سیاست های ما در رابطه با نرخ ارز ترجیحی برای برنج تغییر نکرده بود و فکر نمی‌کنیم که سال گذشته مصرف برنج افزایش چشمگیری داشته است، اما در زنجیره تولید تا مصرف، حلقه‌های مختلفی وجود دارند که نیازمند رصد برنج ایرانی است.

حسنی‌مقدم اضافه کرد: برنج ایرانی ارقام و واریته های مختلفی دارد و با توجه به اقلیم مختلف، حتی در فاصله های کوتاه یک رقم برنج دارای کیفیت و قیمت متفاوت عرضه می شود.

وی افزود: با این حال ستاد تنظیم بازار در اواخر سال گذشته سقف قیمت 130 هزار تومان را برای برنج ایرانی اعلام کرد. این اقدام به مصرف‌کنندگان کمک کرد تا از قیمت تقریبی برنج مطلع شوند، بنابراین تعیین قیمت مصوب به عنوان یک شاخص در بازار این محصول بی‌تاثیر نیست.

سرپرست دفتر بازرگانی داخلی و تنظیم بازار معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی گفت: هر ساله با شروع فصل برداشت برنج داخلی، قیمت ها روند کاهشی به خود می گیرد که به نظر می رسد امسال نیز با وجود کاهش موجودی این محصول، از ابتدای مردادماه و حتی اوج برداشت در اواسط مردادماه قیمت ها در بازار تعدیل شود.

وی تصریح کرد: بنابراین دولت چهاردهم امسال برای تنظیم بازار برنج و تعدیل قیمت ها اقداماتی همچون حذف ممنوعیت واردات فصلی، توزیع برنج با قیمت مناسب و پرداخت معوقه ارزی واردکنندگان را در دستور کار قرار داد که بخشی از آن انجام شده است.

حسنی‌مقدم اظهار داشت: با مصوبه هیات دولت، ممنوعیت واردات فصلی برنج از اول مرداد تا 30 آبان ماه هر سال به مدت چهار ماه برای سال جاری حذف شد تا کسری تولید برنج داخلی با واردات جبران شود.

وی افزود: برای توزیع برنج با قیمت مناسب در کمتر از یک ماه، 60 هزار تن برنج وارداتی توزیع شد که از این میزان 20 هزار تن برنج از طریق فروشگاه‌های زنجیره‌ای و 40 هزار تن از طریق مباشرین موثق و قابل رصد استان ها توزیع شده است. این میزان علاوه بر نرخی بوده که واردکنندگان اقدام به توزیع کرده‌اند.

این مقام مسئول اضافه کرد: در شرایط فعلی سعی کردیم با همکاری خوب بانک مرکزی، بخش مهمی از بدهی واردکنندگانی که طلب ارزی داشتند پرداخت شود تا برنج بنادر سریع‌تر وارد بازار شود.

سرپرست دفتر بازرگانی داخلی و تنظیم بازار معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی درباره علت افزایش قیمت برنج وارداتی در بازار افزود: افزایش قیمت برنج وارداتی ناشی از اعمال 10 درصد ارزش افزوده است؛ یعنی به‌ازای هر کیلوگرم برنج خارجی حدود 2 هزار و 700 تومان افزایش قیمت پیدا کرده است.

وی تصریح کرد: با توجه به شرایط موجود، همچنان قیمت 58 هزار و 900 تومان برای برنج هندی درجه یک و 66 هزار و 300 تومان برای برنج پاکستانی در نظر گرفته شده که باید این قیمت ها در بازار مبنای عمل قرار بگیرند.

وی پیش بینی کرد: با برداشت برنج جدید در مرداد ماه کاهش قیمت داشته باشیم و امیدواریم امسال قیمت ها تعدیل شود.

سیاست خرید برنج داخلی به ازای واردات سال گذشته اعمال نشد

حسنی‌مقدم درباره سیاست گذشته در سال 1402 در بحث خرید برنج داخلی به ازای برنج وارداتی، گفت: در آن سال، واردات برنج به خرید برنج داخلی منوط شد که برای تحریک بازار و رکود ایجاد شده بود که این سیاست اعمال شد.

به گفته وی، سیاست خرید داخلی بسته به مجوز واردات فرایند جدیدی نیست، سال گذشته و امسال در رابطه با خرید دانه های روغنی این کار انجام شده و می شود؛ یعنی واردکنندگان به ازای خرید دانه روغن داخلی می توانند با یک ضریبی مجوز واردات کنجاله، دانه روغنی یا روغن خام دریافت کنند.

وی افزود: این سیاست در سال 1402 برای برنج اعمال شد، اما در سال 1403 ادامه نیافت.

کارسازی 700 میلیون دلار ارز برای ترخیص کالاهای اساسی

سرپرست دفتر بازرگانی داخلی و تنظیم بازار معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی درباره تخصیص یک میلیارد دلار ارز برای خرید و واردات کالاهای اساسی در پایان خردادماه امسال گفت: از ابتدای تیرماه تاکنون 700 میلیون دلار ارز برای تامین و خرید و واردات کالاهای اساسی کارسازی شد که این علاوه بر روند جاری تامین و تخصیص ارز است و بقیه این مبلغ نیز در حال انجام است.

وی اضافه کرد: در خصوص تخصیص ارز برای واردات کالاهای اساسی، مبلغی مشخص برای برنج تعیین نشده است، اما به گونه ای برنامه ریزی شد که تا جای ممکن واردکنندگان بدهی های خود را دریافت کردند.

برنج مورد نیاز مردم تامین است

سرپرست دفتر بازرگانی داخلی و تنظیم بازار معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی با تاکید بر اینکه برنج مورد نیاز کشور تا پایان سال تامین است، به مردم توصیه کرد: هموطنان برای تامین برنج مورد نیاز خود نگرانی نداشته باشند زیرا با تخصیص ارز انجام شده و ادامه روند آن کسری برنج مورد نیاز کشور از محل واردات جبران خواهد شد.

حسنی مقدم از هموطنان خواست تا در صورت مشاهده هر گونه گران فروشی، کم فروشی و احتکار مراتب را به سامانه های نظارت و بازرسی تعزیرات 124 و 135 اطلاع رسانی کنند.

همچنین بخوانید ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید