یک‌شنبه 1 مهر 1403

برگی از تاریخ / دوپینگ در دربی؛ اتهام ناجوانمردانه یا واقعیتی تلخ

وب‌گاه ورزش سه مشاهده در مرجع
برگی از تاریخ / دوپینگ در دربی؛ اتهام ناجوانمردانه یا واقعیتی تلخ

نزدیک به نیم قرن از دو بازی استقلال و پرسپولیس در نیمه اول دهه پنجاه می گذرد، ولی هنوز هم هر از چندی دربی تهران در آن روزها نقل محافل است.

به گزارش "ورزش سه "، واژه دوپینگ واژه غریبی نیست. اتفاقی غیر اخلاقی در جامعه ورزش که می تواند، نتایج نبردهای مهم و بزرگ ورزشی را تحت تاثیر قرار دهد. نسلی که این روزها به میانسالی رسیده و از دهه 60 رقابت های ورزشی را دنبال می کند، برای اولین بار و شاید هم مهمترین آنها با این واژه در المپیک 1988 سئول روبرو شد. نبرد معروف دوی صد متر آن روزها بین کارل لوئیس افسانه ای از آمریکا و بن جانسون کانادایی در دوی 100متر با پیروزی بن جانسون در پیست تارتان ورزشگاه المپیک سئول به پایان رسید، ولی این پایان قصه نبود. جانسون که در این رقابت لینفورد کریستی معروف انگلیسی را هم روبروی خود می دید، رکورد اعجاب آور 9.79 صدم ثانبه را برجا گذاشت و جهان ورزش را مبهوت خود کرد، قهرمانی جانسون کمتر از 48 ساعت با او بود، کمیته ضد دوپینگ المپیک از دوپینگ جانسون خبر داد تا تصویر او در لحظات پایانی دو صد متر آن رقابت با دستان روبه آسمان به نشانه برتری در ذهن ورزشدوستان به عنوان رقابتی نابرابر باقی بماند.

لحظه پیروزی بن جانسون برابر کارل لوییس و ثبت رکوردی که به دلیل دوپینگ مورد قبول واقع نشد.

چند سال بعد و این بار در گرمای کشنده تابستان 1373خبر دوپینگ مارادونا در بحبوبه جام جهانی، اخبار کره خاکی را تحت الشعاع قرار داد تا ورزشکاران و مردم بدانند برای رسیدن به قله افتخار، باید سختی و مرارت کشید. این ها بخشی از اتفاقات روی داده در این سالها است و این روزها با آزمایشگاه های مدرن و کنترل های دقیقتر شرایط برای رقابت ناجوانمردانه به شدت سخت شده است و ورزشکاران حتی بعد از سالها به دلیل نتایج آزمایشات دوباره و مثبت شدن دوپینگ رقبایشان به آن چه لیاقتشان بود با نظر کمیته ضد دوپینگ دست پیدا می کنند. شاید باورش سخت باشد در رشته شطرنج هم کارهای کنترلی توسط عوامل اجرایی در دستور کار قرار می گیرد تا شطرنج بازان نتوانند با مصرف مواد ممنوعه تمرکز خود را در رقابت ها بالا ببرند و این را نوعی دوپینگ و رقابت نابرابر می دانند. چه بخواهیم و چه نخواهیم تقلب و نیرنگ در ورزش و جامعه و در همه حوزه ها بوده و توسط قانونگذار برای آن هم راه حل هایی دیده شده، تا از حجم آن کاسته شود. باید بپذیریم واژه اتهام و مجرم یا خطاکاردر حوزه ورزش (دوپینگ) تا زمانی که به اثبات نرسد، متفاوت است و بین آنها باید تمیز داد. این روزها دوباره حرف و سخن از دو بازی مهم سالهای 52 و 54 بین دو تیم استقلال و پرسپولیس در جامعه رسانه ای و به خصوص درفضای مجازی زیاد شده است و هوادارانی که بخش عمده آنها در آن سالها حضور نداشتند درباره این اتفاقات اظهار نظرهای متفاوتی می کنند که بخش زیادی از آنها رنگ وبوی تیفوسی ها را به خود گرفته است.

انجام آزمایش دوپینگ توسط بازیکنان استقلال به دنبال اتهام پرسپولیس

تصاویر منتشر شده از نشریات آن سالها از بازی معروف شانزدهم شهریور سال 52 که با شش گل به نفع سرخپوشان تمام شد و بازی 15 اردیبهشت سال 1354 که با نتیجه سه بریک به نفع آبی پوشان به پایان رسید نشان می دهد هر دو تیم بازنده بعد از بازی اتهام دوپینگ را به طرف مقابل زده اند. اتهامی که هیچگاه منتج به محکومیت طرف مقابل نشد و موضوع در همان روزها مسکوت ماند. این اتهام بعد از سالها به دو بازیکن پا به سن گذاشته دو تیم معروف پایتخت که محبوب هواداران هم هستند و مانند بنجامین باتن هر چه سن آنها زیادتر می شد، کیفیت بازی آنها بهتر می شد هم در این سالها به دفعات زده شده، ولی هیچگاه به مرحله اثبات نرسید و اتفاقاً انگیزه آنها را بیشتر از گذشته کرد.

اتهام استقلالی ها به پرسپولیس بعد از شکست بزرگ در شهریور سال 1352

برای یک بار هم که شده بیایم به نوع رفتارمان بعد از شکست فکر کنیم و به جامعه پزشکی که وظیفه شناسایی موارد این چنینی را دارند اعتماد کنیم. شکست های سخت تر از این دو نبرد هم در جامعه فوتبال چه در رده ملی و چه رده باشگاهی اتفاق افتاده است، که فاجعه ملی هم به آن خطاب دادند، ولی هیچگاه فرد بازنده، شکست ورزشی را مهمتر از شکست اخلاقی ندانسته و پیروزی حریف را حق انها دانسته و به دنبال آسیب شناسی شکست رفته است. پیروزی 7 بر یک آلمان برابر برزیل در مرحله نیمه نهایی جام جهانی 2014برزیل، پیروزی 8 گله بایرن مونیخ برابر بارسلون، برد شش گله بارسلون برابر پاریسن ژرمن، برد 8 بردو منچستر برابر آرسنال و مثالهای متعدد زیادی که هیچ وقت بعد از بازی به اتهام دوپینگ تیم برنده ختم نشد را می توان نام برد که در آنها نگاه ورزشی مهمتر از هر چیز دیگری بوده است.

اتهام پرسپولیسی ها به استقلال بعد از شکست تلخ در اردیبهشت سال 1354

اینکه صرفاً به دلیل هواداری بعد از سالها بیایم مزد و تلاش افراد و تیم ها را با مطرح کردن دوباره اتهام ها مرور کنیم و طرف باخت بایستیم و عرقی که توسط تیم برنده ریخته شده را نادیده بگیریم مناسب ذات ورزش نیست. باید بپذیریم در ورزش برد و باخت تکراری نیست و رکوردها برای شکسته شدن به وجود آمده اند. لذت ببریم از دیدن زیبایی های ورزش و احترام بگذاریم به طرف برنده، هر چند باب میل ما نباشد. محمدرضا تقی خانی

برگی از تاریخ / دوپینگ در دربی؛ اتهام ناجوانمردانه یا واقعیتی تلخ 2
برگی از تاریخ / دوپینگ در دربی؛ اتهام ناجوانمردانه یا واقعیتی تلخ 3
برگی از تاریخ / دوپینگ در دربی؛ اتهام ناجوانمردانه یا واقعیتی تلخ 4
برگی از تاریخ / دوپینگ در دربی؛ اتهام ناجوانمردانه یا واقعیتی تلخ 5