پنج‌شنبه 2 مرداد 1404

بسته اقتصادی دولت در پساجنگ

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
بسته اقتصادی دولت در پساجنگ

سازمان برنامه و بودجه: محمد قاسمی، معاون سیاستگذاری و راهبری توسعه ملی و منطقه‌ای سازمان برنامه و بودجه کشور با اشاره به آمادگی دولت برای مقابله با شرایط دشوار ناشی از تحریم و احتمال درگیری نظامی گفت: سه بسته اقتصادی در حال تدوین است که هدف آن حفظ ثبات اقتصاد کلان کشور، کنترل تورم و مدیریت منابع ارزی در شرایط بحرانی است.

محمد قاسمی این مطلب را در نشست هم‌اندیشی با فعالان اقتصادی و نمایندگان اتاق بازرگانی ایران بیان کرد و گفت: اگرچه ما در دولت از بهمن‌ماه در قالب ستاد مقابله با تحریم، خود را برای تشدید فشارها آماده کرده بودیم، اما حوادث اخیر ما را وارد مرحله‌ای جدی‌تر کرده است.

او افزود: کمتر از 12ساعت پس از آغاز حمله دشمن، پیش‌نویس مصوبه دولت برای مدیریت شرایط خاص تهیه و تصویب شد؛ مصوبه‌ای که هدف آن تامین دارو، تضمین کالاهای اساسی، مدیریت سوخت، پایداری شبکه‌های ارتباطی و حفظ فرماندهی صحنه بود. قاسمی با بیان اینکه در این مدت مدیریت مصرف بنزین به‌خوبی صورت گرفته است، ادامه داد: در یک روز خاص، حدود 200میلیون لیتر تقاضا برای بنزین وجود داشت که بدون ایجاد بحران، تامین، حمل و توزیع شد.

سه محور اساسی بسته اقتصادی دولت

معاون سیاستگذاری و راهبری توسعه ملی و منطقه‌ای سازمان برنامه و بودجه کشور در ادامه به تشریح سه‌محور اصلی بسته اقتصادی دولت پرداخت. او گفت: محور نخست «حفظ ثبات اقتصاد کلان» است. در این راستا، سناریوی اقتصادی در حال تدوین است که شامل حجم اوراق قابل انتشار، نحوه تامین منابع و ارائه خدمات عمومی در شرایط سخت می‌شود.

هدف این است که خدماتی مانند آموزش، سلامت و امنیت داخلی با حداقل اختلال ادامه پیدا کند. او افزود: «مدیریت تورم و نقدینگی» نیز برای حفظ ثبات مهم است. جنگ‌ها معمولا از پایه پولی تامین مالی می‌شوند که خود می‌تواند عامل تشدید تورم باشد. ما تلاش داریم با کنترل رشد نقدینگی و اتخاذ سیاست‌های مالی هوشمندانه، مانع افزایش جهشی قیمت‌ها شویم. قاسمی گفت: «تامین ارز و حمایت از صادرات» نیز جزء سوم محور نخست بسته اقتصادی دولت است. در شرایط فعلی، هر یک دلار ارز حاصل از صادرات مانند یک گلوله برای کشور ارزش دارد. لذا حمایت از صادرات و مدیریت واردات به شکل قاطعانه و هدفمند، در اولویت سیاست‌های ارزی دولت قرار دارد.

معاون سیاستگذاری و راهبری توسعه ملی و منطقه‌ای سازمان برنامه و بودجه کشور در ادامه افزود: محور دوم بسته اقتصادی دولت، اقداماتی است که دستگاه‌ها باید برای مدیریت شرایط اضطرار انجام دهند. قاسمی افزود: محور سوم این بسته، بازسازی آسیب‌های ناشی از تجاوز دشمن، چه در بخش خصوصی و چه در بخش عمومی است.

آمادگی دولت برای بازسازی و مقابله با خسارات

معاون سیاستگذاری و راهبری توسعه ملی و منطقه‌ای سازمان برنامه و بودجه کشور از تشکیل ستاد بازسازی در دولت خبر داد و افزود: در صورت تصویب نهایی، این ستاد مسوولیت جبران خسارات ناشی از درگیری‌های احتمالی را بر عهده خواهد داشت. منابع مشخصی نیز برای این منظور پیش‌بینی شده است.

قاسمی افزود: ما با پدیده‌ای تلخ مواجه هستیم. دولت چهاردهم با شعار «وفاق در داخل و تعامل با خارج» کار خود را آغاز کرده و هیچ‌گاه نیز میز مذاکره را ترک نکرده است. جنگ هیچ‌گاه انتخاب مردم و دولت نیست، اما در صورت وقوع، موظفیم از جان، خاک و اقتصاد کشور دفاع کنیم. برخلاف تصور دشمن که فکر می‌کرد اقتصاد و جامعه ایران فرو می‌پاشد، ایستادگی مردم، فداکاری نیروهای مسلح و همت فعالان اقتصادی نشان داد که جمهوری اسلامی ایران با اقتدار ایستاده است.