بهبود محیط زیست تهران در گرو ارتقای آموزشهای زیستمحیطی
مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران گفت: بهبود وضعیت محیط زیست شهر تهران جز از طریق ارتقای آموزشهای زیستمحیطی میسر نخواهد شد.
به گزارش ایسنا شینا انصاری در جشنواره ملی آموزش محیط زیست که امروز در دانشگاه پیام نور برگزار شد با اشاره به اینکه شهرداری تهران در حوزه فعالیتهای آموزشی و فرهنگسازی محیط زیست بر دو محور اصلی متمرکز است، گفت: نخست آموزش شهروندی در حوزه محیط زیست است که هم اداره کل محیط زیست شهرداری تهران و هم معاونت اجتماعی شهرداری اداره کل آموزشهای شهروندی در آن دخیل هستند و محور دوم آموزش مدیران، پیمانکاران و کارشناسان شهرداری تهران است که با توجه به فراوانی گروههای هدف در جامعه شهروندی کلانشهر تهران اعم از کودکان،نوجوانان،جوانان، بانوان،مدیران آموزش اصناف و کسبه و... ضرورت آموزش ویژه به آنها احساس میشود.
وی توضیح داد: آموزشها میتواند از طریق برنامههای آموزشی مستقیم و غیرمستقیم ارایه شود. برنامههای آموزشی مستقیم بهصورت کارگاههای آموزشی در سطح کانونهای محلات از جمله خانههای محیط زیست، سراهای محله و فرهنگسراها برگزار میشود. آموزشهای غیرمستقیم نیز با برگزاری همایشهای مردمی در مورد امور مختلف حوزه محیط زیست اعم از مصرف بهینه انرژی، حوزههای آلودگیهای موجود، استفاده از انرژیهای پاک، حفاظت از تنوع زیستی و گسترش سرانه فضای سبز و با تعامل با سازمانهای دولتی و غیر دولتی ارایه و سعی شود تا شهرنشینان به شهروندانی فعال، مشارکتجو و مسئولیت پذیر تبدیل شوند.
مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران ضمن اشاره به همکاری شهرداری تهران با وزارت آموزش و پرورش گفت: درس «انسان و محیط زیست» را از پایه یازدهم در نظام رسمی آموزشی کشور داریم.
وی ادامه داد: این اقدامی قابل تقدیر است اما برای اینکه بتوانیم مسائل زیست محیطی را در وجود فرزندان خود نهادینه کنیم کافی نیست و باید آموزش را از سنین کوچکتر آغاز کرد تا مهارتهای زیستن با طبیعت و تعامل با طبیعت در وجود نسل آینده نهادینه شود.
انصاری با اشاره به اصل50 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر آن است که "حفاظت از محیط زیست وظیفه همه آحاد جامعه است"، اظهار کرد: از این منظر نیز نقش آموزش محیط زیست بسیار پررنگ است.
وی در ادامه گفت: سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری نیز در حوزه محیط زیست و تاکید ایشان بر مدیریت جامعه هماهنگ و نظاممند منابع حیاتی اعم از هوا، خاک، آب و تنوع زیستی همچنین گسترش سطح آگاهی، دانش و بینش زیست محیطی جامعه و ارتقای مشارکت و مسئولیت پذیری اجتماعی به ویژه امر به معروف و نهی از منکر برای حفظ محیط زیست در تمامی سطوح و اقشار جامعه موضوعی است که همه ارکان جامعه و دستگاههای اجرایی و دانشگاهها باید برای تحقق آن مشارکت کنند.
مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران در بخش دیگری از صحبتهای خود و با اشاره به اینکه در کشورمشکلات عدیدهای در حوزه محیط زیست داریم، اظهارکرد: ایران جزو 10 کشور نخست تولیدکننده گازهای گلخانهای و نهمین مصرفکننده انرژی در جهان است و 2.5 برابر میانگین جهانی انرژی مصرف میکند.
وی با اشاره به موضوع پسماند گفت: سرانه تولید پسماند روزانه ایران بین 700 تا 800 گرم است یعنی حدود دو برابر متوسط جهانی.
انصاری همچنین با ارایه آماری در حوزه آلودگی هوا اظهارکرد: با توجه به آلودگی هوای شهرهای بزرگ حدود 2.4 درصد از تولید ناخالص ملی ما در جهت کاهش آلودگی هوا صرف میشود.
وی ادامه داد: این آمار و ارقام نشان میدهد که از نظر محیط زیستی در وضعیت شکنندهای به سر میبریم و این شرایط ایجاب میکند به موضوعات آموزشی محیط زیست بیشتر بپردازیم.
مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران با اشاره به شعار اصلی و محوری شهرداری تهران (تهران شهری برای همه) تاکید کرد: مهمترین ابزار حل معضلات عدیدهای که در پایتخت با آن مواجه هستیم، مشارکت مردم و استفاده حداکثری از تمام امکانات و توان مدیریتی موجود با نگاه محلهمحور است.
وی توضیح داد: در حال حاضر در شهر تهران 352 محله وجود دارد و استفاده از ظرفیت این محلهها در جهت ارتقای محیط زیست میتواند باعث تغییر رفتارهای شهروندی در حوزه محیط زیست و در نهایت بهبود کیفیت زندگی شهروندان شود.
انصاری در پایان ضمن اعلام آمادگی شهرداری تهران برای همکاری در حوزه آموزشهای محیط زیست گفت: تلاش میکنیم تا با تمام امکانات موجود در شهر تهران رفتارهای شهروندان در یک فرایند زمانبندی شده تغییر کند و به شهروندانی فعال و مسئولیت پذیر تبدیل شویم. انتهای پیام