یک‌شنبه 30 دی 1403

به بهانه فاجعه سیل در لیبی / از امامزاده داود تهران تا دروازه قرآن شیراز، تلفات سیل در ایران

وب‌گاه خبر آنلاین مشاهده در مرجع
به بهانه فاجعه سیل در لیبی / از امامزاده داود تهران تا دروازه قرآن شیراز، تلفات سیل در ایران

یکی از بلایای طبیعی سیل است که سبب‌ساز تلفات جانی و مالی می‌شود، سیل اخیر در لیبی بیش از یازده هزار کشته داده و امکان دارد این آمار افزایش پیدا کند؛ در این گزارش به برخی از مرگبارترین سیل‌ها در طول تاریخ اشاره شده است.

به گزارش خبرآنلاین، اوسط هفته گذشته بود که توفان «دانیل» سبب‌ساز بارش‌های سنگین در لیبی شد، بارش‌هایی که در این کشور سیل به‌راه انداخت، اما شاید کسی گمان نمی‌کرد یک فاجعه در راه باشد، روزهای اول رسانه‌ها از تلفات 150 نفره خبر می‌دادند اما روز گذشته خبری شکه کننده مخابره شد، «هلال احمر لیبی اعلام کرد که شمار قربانیان در شهر «درنه» در پی وقوع سیل عظیم ناشی از شکستن دو سد که بر اثر بارندگی های شدید ایجاد شد، به 11 هزار و 300 نفر افزایش یافته است.» آماری که به‌نظر می‌رسد طی روزهای آینده بیشتر شود، چراکه مقامات لیبی گفته‌اند بیش از 10 هزار نفر در این شهر مفقود شده‌اند، فاجعه‌ای که سبب تخلیه این شهر سیل زده شده است؛ «سالم الفرجانی»، مدیرکل خدمات اورژانس در شرق لیبی اعلام کرد که شهر «درنه» تخلیه شده و تنها تیم‌های جست‌وجو و امداد و نجات اجازه ورود خواهند داشت.

سیل یکی از بدترین بلایای طبیعی است، اتفاقی که طی روزهای گذشته در لیبی رخ داده نه‌تنها اولین آن نیست بلکه آخرین آن هم نخواهد بود، تلفات ناشی از سیل برای تاریخ اتفاقی تکراری است و خیلی از کشورها این حادثه تلخ را تجربه کرده‌اند. در زیر به برخی ازمرگ‌بارترین سیل‌های تاریخ جهان اشاره شده است.

چین کشور همواره در سیل

از کشورهایی که همیشه مورد هجوم سیل قرار گرفته کشور چین است، به گزارش ایسنا سپتامبر 1887 میلادی بارندگی‌های شدید موجب طغیان آب از سدی شد که بر سر راه رودخانه «خوانگ خه» برای محافظت از مردم محلی ساخته شده بود. طغیان این سد موجب زیر آب رفتن حدود 129 هزار و 500 کیلومتر مربع از مناطق اطراف آن، آوارگی دو میلیون نفر و کشته شدن 900 هزار نفر در یک چشم به هم زدن شد.

سیل سال 1938 در کشور چین یک اقدام عمدی بود، چینی‌ها با تعرض ژاپنی‌ها و جنگی مواجه شده بودند که ممکن بود امپراطوری هزاران ساله آن‌ها را به نابودی بکشاند. در همین خلال یک فرمانده نیروی دریایی چینی فرمان تخریب سیستم سدبندی این رودخانه را صادر کرد. این عمل موج عظیمی از آب را آزاد کرد که می‌توانست برای 9 سال در سراسر کشور منتشر شود، بین 500 تا 800 هزار نفر تلفات برای این سیل عمدی پیش‌بینی می‌شود.

سد بنچیائو واقع در رودخانه «رو» در شب هشتم اوت سال 1975 میلادی شکسته شد. طوفانی عظیم که یکی از شدیدترین طوفان‌های تاریخ آن منطقه به شمار می‌رفت، بارشی بی‌سابقه برای منطقه به همراه داشت. در گزارش ایسنا آمده که تا 230 هزار نفر در این سیل جان خود را از دست دادند.

سیل سال 1935 رود یانگ‌تسه در چین زندگی میلیون‌ها نفر را تحت تاثیر قرار داد و جان دست‌کم 145 هزار نفر را نیز گرفت. قحطی و شیوع بیماری‌ها در پی این سیل رواج یافت و این دو عامل، مسوول مرگ بیشتر قربانیان سیل محسوب می‌شدند.

اما بیشترین تلفات به سیل سال 1931 در چین برمی‌گردد، طغیان رودخانه یانگ تسه که ساکنین زیادی اطراف خود داشت و بعد از آن بحران غذایی سبب شد سه میلیون هفتصد هزار نفر جان خود را از دست بدهند.

در میان سایر سیل‌های مرگبار می‌شود به سیل ایالت وارگاسِ ونزوئلا اشاره کرد، در این سیل که سال 1999 رخ داد نزدیک به 30 هزار نفر جان خود را از دست دادند. همچنین سیل بنگلادش در سال 1974 بیست و هشت هزار و هفتصد نفر تلفات داشت.

سیل‌های مرگبار در ایران

ایران هم از آثار تخریبی سیل در امان نبوده است، شاید بزرگترین سیل در سال 1380 در استان گلستان رخ داد، حجم بارش‌ها به صورتی بود که سد شهید وفایی نیز شکسته شد تا حجم زیادی آب وارد جنگل گلستان و مناطق اطراف شود. بر اثر سیل مرداد 1380 گلستان 50 درصد جاده گالیکش و 90 درصد راه کلاله به داخل جنگل گلستان مسدود شد. این سیل به هشتاد دستگاه خودرو سبک و سنگین آسیب رساند و 15 هکتار از جنگل‌های گلستان را ازبین برد، آمارها نشان می‌دهد 500 نفر در این سیل جان خود را از دست دادند.

در یکی دیگر از مرگبارترین سیل‌های کشور 300 نفر تلفات داشت، شاید کمتر کسی گمان کند این سیل در تهران رخ داده باشد، درباره سیل 4 مرداد سال 1366 در تجریش، حمید ناصری، پژوهشگر تاریخ مدیریت شهری و تهران‌شناس به خبرآنلاین گفته که: «در این سیل بیش از 270 نفر کشته شدند و موجب شد شهردار وقت تهران، محمدنبی حبیبی استعفا کند. آمار مجلس می گوید 210 نفر کشته شده اند که 179 جسد قابل شناسایی و بقیه مفقود شدند. گزارش دیگری می گوید 300 کشته و 700 مجروح داشتیم.»

فروردین سال 1396 سیل در آذربایجان شرقی جاری شد، به گزارش رسانه‌ها در سیل آذربایجان شرقی 43 نفر جان باختند، اما برخی منابع هم تلفات این سیل را تا 48 نفر اعلام کردند.

با این وجود این آخرین سیل در فروردین نبود، درست دو سال بعد از سیل آذربایجان شرقی، در نوروز سال 1398 سیل مرگباری در شیراز جاری شد، آن سال کولیوند سرپرست اورژانس کشور اعلام کرد: «21 نفر در سیل شیراز جان باختند.» در فروردین همین سال بارنگی سبب وقوع سیل در استان لرستان شد، به‌گزارش رسانه‌ها 15 نفر در سیل این استان جان خود را از دست دادند.

بعد از سیل سال 1366 یک بار دیگر تهران شاهد سیل مرگبار شد، 5 مرداد1401 بعد از بارش باران در منطقه امامزاده داود سیل جاری شد، آخرین گزارش‌ها نشان داد 22 نفر در این سیل جان خود را از دست دادند.

233233

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1813683
به بهانه فاجعه سیل در لیبی / از امامزاده داود تهران تا دروازه قرآن شیراز، تلفات سیل در ایران 2
به بهانه فاجعه سیل در لیبی / از امامزاده داود تهران تا دروازه قرآن شیراز، تلفات سیل در ایران 3
به بهانه فاجعه سیل در لیبی / از امامزاده داود تهران تا دروازه قرآن شیراز، تلفات سیل در ایران 4